Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj ženy,
napíšu problém, co mě trápí, na obecné rovině. V diskuzi případně přiblížím.
Jak by jste se zachovali v případě, kdy vidíte na vlastní oči páchat poněkolikáté cizí (ne neznáme) dítě páchat něco špatného, ať už na jiném dítěti nebo třeba obecním majetku, vy dítě napomenete (seřvete) a druhý den na vás přijde jeho rodič, který vám to vyčte. A řekne, že takové věci nemáte řešit s dítětem, ale s ním (s čímž nesouhlasím, protože takovou věc chci řešit hned čerstvou a ne další den/dny). A stejně nic neřeší.
Díky
@Aries6 píše:
Ahoj ženy,
napíšu problém, co mě trápí, na obecné rovině. V diskuzi případně přiblížím.
Jak by jste se zachovali v případě, kdy vidíte na vlastní oči páchat poněkolikáté cizí (ne neznáme) dítě páchat něco špatného, ať už na jiném dítěti nebo třeba obecním majetku, vy dítě napomenete (seřvete) a druhý den na vás přijde jeho rodič, který vám to vyčte. A řekne, že takové věci nemáte řešit s dítětem, ale s ním (s čímž nesouhlasím, protože takovou věc chci řešit hned čerstvou a ne další den/dny). A stejně nic neřeší.
Díky
Já bych dítě usměrnila sama, ale zároveň šla za rodiči a podala za tepla svoji verzi.
Zrovna dneska jsem říkala své známé, jak jsem udivená kolik je agresivních dětí, že mám oči na štopkách a nedělá mi problém cizí dítě usměrnit, klidně i fyzicky(záleží co bude dělat)
Pokud jde o větší děti-v loni v parku před domem lámali keře, asi to byla sranda, tak jsem je seřvala. Bylo to vícekrát, nedošlo jim to napoprvé. Rodiče byli opodál, ale neřekli nic. I kdyby řekli asi by mě to nezastavilo.
Z druhé strany domu máme popelnice a parkoviště s garážemí a děti tahaly skleněné láhve, které házely na garáže a auta.To jsem volala měštáky at si to pořeší(tam už nedokřiknu a oblíkat se a jít za nima se mi nechtělo
)a měštáci mi dali za pravdu, protože jsem se první ptala zda to řeší oni nebo tam mám jít.
Takže já jsem hned pro řešení za čerstva, další dny už to podle mě nemá ten efekt.
Příspěvek upraven 28.08.17 v 23:18
Pokud by nekdo ublizoval memu diteti nebo cizimu, proste bych ho servala a at si na me prijde kdo chce. Pokud nici verejny majetek, tak bych ho servala taky, ostatne lavicky, osvetleni atd je i z mych penez. Neparala bych se s tim.
Já párkrát cizí děcka sprdla, třeba když lámaly větve,… a rodiče poblíž nebyli. A jednou jsem měla nápinky - v restauračce, děcka v dětském koutku kopaly do hraček, moje se nechápavě ptaly: „proč to dělají?“… jo, vlastně holčičky jsem se pak zeptala, proč čmáře po nějaké hračce… a ona mi pohotově odpověděla, že tam není papír
(byl tam) rodiče seděli opodál a nezájem. Jako nemám rozhodně žádný svatoušky, doma dost často něco neuhlídám, ale mimo domov je hlídám, aby něco neničily, nebo někomu neubližovaly.
Zasahnu a za cerstva. Pokud by na me rodic prilit, tak si s nim o tom povykladam, ale spatna z toho nebudu. Pokud to neni za cerstva, miji se to ucinkem…
@Aries6 Sřvat bych si asi tak nedovolila, ale nevím o co přesně jde, všechny příspěvky jsem nečetla, ale pokud by mě přišel napomenout rodič a stále by se to opakovalo, tak bych tomu rodiči řekla něco od plic, jako že když on neumí zasáhnout, tak já jo nebo něco takového nebo že proč bych mu to měla říkat, když s tím stejně nic nedělá, taková lhostejnost lidí mě dost irituje. ![]()
@Aries6 myslim, ze dost podstatny je i vek ditete, ktere pacha to „zlo“. Dale konkretne o co by slo. Na me moc obecne, nicmene umim si predstavit servat vetsi dite (cca 8 a vys), pokud by napr opakovane nekomu ublizovalo. A jak jsem psala, na rodice agresora bych reagovala dle toho, co se stalo…
Jako že bys dítě nechala vyvádět a odešla pátrat po jeho rodiči? ![]()
To mi zní jako nesmysl, pokud je dítěti víc než ca 4 roky (tam předpokládám, že rodič bude v dohledu).
Asi bych rodiči sdělila, že mi nejde o působení na křehkou psýchu dítěte, ale o to, aby ten parchant okamžitě přestal dělat bordel a to řešením s rodičem nedosáhnu.
Nedela mi problem usmernit cizí dítě a pokud to sitace vyžaduje, klidne i ostřeji. Naposledy předevčírem na koupališti, kdy asi čtyřletá holka postrcila mou dceru do bazénu, když chtela skocit z okraje. Dítě bylo u velkeho bazenu samo, otec nekam odesel s dalšími dětmi a matka opecovavala mimino. Dítě melo vestu a k tomu ještě kruh, moje dcera jen rukavky.
Rodice u toho nebyli a i kdyby prisli, spatny pocit bych neměla. Situace vyzaduje okamzity zasah, ale ne tak, ze bych to sla nekam resit Taky chodim sama s více detmi, ale jsem zodpovědná za každé z nich, z meho pohledu je to neomlouvá.
Na hristi běžně, kdyz cizí deti práší pisek a rozhazuji ho vedle sebe, nesem zvedava hi denne vymyvat z vlasatych hlav, dcery uz se ake ohradi sami. Nebo kdyz nekdo kope diru přímo pod skluzavkou.
A pokud nějaké větší dítě ničí verejny majetek, taky se nezdraham, stejně tak, pokud nekdo vede psa bez voditka, tam, kde nemá. Pokud to ma smysl, klidně volam mestskou policii, je to jejich práce, ale fakt jen, pokud o tom dotycny neví a pravděpodobně bude v činnosti pokračovat, protoze to nema cenu, kdyz utece pryc, i ten vyjezd neco stojí.
Nemam nejmensi problém, pokud nekdo usmerni moje dítě. Kdyby si to situace vyžadovala, klidně ostřeji. Zatim k tomu ale nedoslo, protože jsou vychovani od nás a sami maji snahu pomáhat tem slabším v podobných pripadech
Tady na malé vesnici to funguje ještě po staru. Pokud je tu njaký grázl (tím nemyslím, že si k sousedovi zajde na třešně), ale vyloženě dělá věci hodně přes čáru, není problém dítě usměrnit i cizí. My jsme klikrát dostali a šrámy na duši z toho fakt nemáme.
Já už bydlím na samotě a na do blízké vsi jezdí Pražáci s většími dětmi. 8 a 10 let. Chovám obří plemeno psů. Byla jsem u ovcí a slyším, jak mí psi vyvádějí. Letím tedy do dvora, kde byli zavření a přes zadní vrata vidím, jak p mých psech hází šutry a ten mladší jednoho dráždí klackem mezerou ve vratech. Tak jsem došla k vratům tak, aby si mě nevšiml, čapla ho za ten klacek, překvapením ho nepustil a chytla jej za ruku. V klidu, ale důrazně jsem jim řekla, že ještě jednou a protáhnu ho na dvůr, ať se psi navečeří. Nebudu riskovat, že mým psům rupne v kouli a oni děcka sem vlezou přes ploty a psi je pokoušou. Jít za rodiči, tak fakt vychladnu, nebude to mít ten požadovaný efekt a hlavně, kdo u toho nebyl, bude bagatelizovat. Před tím po mých psech hodili petardu. Pedardy se čoklové naštěstí nebojí, tak jen doráželi a řvali u vrat. Bohužel zdrhli, než jsem vyšla z domu. No ale od akce s rukou mám klid.
Před lety mne čekal dlouhý let. Už po půl hodině mne za mnou sedící kluk, taky tak osm let kopal do sedačky. Po další půlhodině jsem se otočila a nahlas řekla, jestli by s tím mohl přestat, že je to dost nepříjemné. Nepřestal. Po hodině jsem na něj sykla, že ještě jednou kopne úmyslně, uthnu mu nožičku. zase klid.
Jinak u malých dětí se do výchovy fakt nepletu. Pokud nikomu neubližují, nehrozí riziko, že by sobě nebo nikomu jinému něco udělaly, zranily, proč bych měla.
A jak říkám, tady to funguje jinak, už my jsme byli raději, když nás chytil soused, seřval nás, než kdyby to byli naši rodiče. Ale to už jsou větší děti, které běhají samotné.
Byla jsem svědkem toho, kdy starší paní usměrňovala kluky, co kopali vší silou balonem do polystyrenového obložení paneláku. Řekla jim, ať jdou kopat na hřiště, nebo že na ně zavolá policajty. Seběhlo se na nàs asi deset příbuzných a orgány a různé nadávky létaly vzduchem, že děti nemá co vyhazovat a že je rasistka. Chlapci si kopali dál a provokativně po nás koukali.
Kdyby ubližovali přímo klukovi, tak se ozvu, ale jinak jsou mi teda ukradení. To si ale nedovolí. Kluk maximálně rozhazuje písek, tak to taky zakročím. A usměrním cizí dítě, když mi něco nemilého provádí. Ale rodiče většinou reagují se mnou současně a jednou jsem měla dovoleno i plácnout, což jsem neudělala. Nebiju vlastní, natož cizí.
Záleží o co jde, Ale semtam se ozvu, zatím si zadní rodiče nedovolili za mnou přijít a kdyby, dala bych jim taky sadu ![]()
A na místní omladinu fungují mestaci…jako mezi ně se montovat nebudu, ještě bych schytala pár facek…ale místní městaci jsou v pohode, kolikrát je potkám, řeknu ti a ti tam zas ničí plot apod. A oni je zdrbou a je chvíli klid
Nemám problém usměrnit cizí děti a nemám problém kdyby za mnou přišli jejich rodiče..( to bych je ale podle situace poslala taky do háje, případně kdyby to nebylo nic horšího, tak to s nima probrala - ale nenechala bych si rozhodně kálet na hlavu )
U nas na hřiště běžně chodí děti od první třídy ven samotné bez rodičů, takže usměrnuju když je potřeba..jedni sedmileté dvojčata tam chodí na dětské hřiště a mluví jako kanálníci, kolikrát jsem jim řekla že jestli chtějí mluvit jak prasátka, at na hřiště mezi malé děti nechodí..a i prostě když se ti starší chovají " špatně " nemám problém jim to říct - no co, jsou bez dozoru tak je jasné že toho využívají, doma se beztak chovají jinak.
Cizi deti usmernuju. I klidne ostre kdyz to situace vyzaduje. To same bych cekala i u sveho ditete. Tedy ze hp nekdo napomene kdyz dela neco nepatricneho. Nenapadlo by mne si pak jit stezovat.
ALE: pokud by nekdo moje dite usmernoval nepatricne, jako ze by rval, nadavky a podobne, tak bych se mozna ozvala.