Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@berry4 no ještě, ze nejsem sama
. Ja citim uplne blaho během uspavani a po narkoze prospim klidne cely den a noc, i když normalne dlouho spat nemuzu, pak mam bolesti hlavy.Ja mam svagrovou, ktera byla na stejne operaci jako ja. Nebyla lehka, ale ani nic extra hrozneho a ja spala presne dva dny, nebyla jsem k probuzeni, nic si nepamatuju a museli me budit na toaletu a svagrova se taky boji narkozy a ona se probudila pri prevozu na pokoj a nezamhourila oka do večera
, divny.
Hele běžné to je pacienti si to většinou nepamatují, každej je jinej a na někoho to zabírá víc a na někoho míň. Hloubka enestezie se dá měřit monitorováním EEG, ale to se tu nepoužívá.
A třeba - vy, co máte nějaké ty zážitky během narkozy, nemohly to být jen realistický sny? Touhle otázkou teda rozhodně nechci vaší situaci nijak zlehčovat. Moje mamka byla na operaci asi před půl rokem, a furt měla strach, že se neprobudí, tak ten strach na mě přenesla, tak jsem hledala nějaké info na netu. A že je prý dost nepravděpodobné to neprobuzení. Ale taky jsem narazila na ten dokument o těch, co se probudili.
Jinak já byla v narkoze jednou, když jsem přišla o první mimi. Dovezli mě na sál (mám pocit, že mi před tím dali nějakou tabletku, nebo něco, protože vzpomínky z toho sálu mám takové neostré, ale taky to mohlo být šokem z toho, že jsem potratila). Tam, zatímco mě připravovali, tak milej anesteziolog si se mnou povídal, odkud jsem, a že tam to zná, tak jsem mu říkala, že hezky odvádí pozornost. Pak mi něco pustili do žíly, tak jsem se ptala, jestli už mám jako usnout a pak jsem se probudila na pokoji. Bylo nějek 11 večer a ráno v 7 jsem šla domů.
podruhé, při nepostupujícím porodu jsem šla na císaře. Podle čeho se rozhoduje, jestli celková narkoza, nebo jen spodek? Mně uspali spodek, ale stejně jsem kvůli únavě spala. Necítila jsem vůbec nic, ale vím, že mi řekli, že máme holčičku, pak jsem se dívala na manžela, jak jí chová a mlela jsme hrozý kraviny. Že ho vidím dvakrát a přišlo mi to hrozně směšný.
Necetla jsem všechno, ale byla jsem svědkem toho jak se pacient uprostřed operace posadil. Nicméně 100 %vím, že si nic nepamatoval. Prý je to celkem běžná záležitost, ale pacienti si to nepamatují.
Lepší je zbytečně se nestresovat…můj manžel byl před akutní operací totálně excitovaný že ho anesteziolog nemohl uspat. Nakonec mu dal takovou dávku, že pospaval ještě týden. Holt stres dokázal bojovat i s anestezií.
@Lenka512 píše:
To se mi stává taky…hroznej pocit
Holky, možná máte tzv. spánkovou paralýzu. To je normální ale pokud je to časté, krásně na to pomáhá b-komplex ![]()
Takže asi lze říci že probrat se lze, ale neprobrat se a protrpět to celý je no spíš velmi velmi vzácná rarita… Já jsem taky po probuzení na sále a hlášce že že je to holčička nechápala, protože jsem si myslela že ještě nezačali a ono už bylo po tom…
Podle ceho se teda davkuju narkoza? Podle vahy pacienta? Podle predpokladane delky zakroku?
Já teda spíš jsem se bála že se neprobudím vůbec..první cs si pamatuju skoro vše..u druhého jen šílenou bolest a dostala jsme nějaký dryáky po kterých i přez vodorovnou polohu jsem měla pocit že furt padám jako dolů-do hrobu pak jsem jim řekla at mi je nedávají ale to bylo ještě horší ta šílená bolest raději to padání…fuj děsnej zážitek…ale moje kamarádka jim málem při laparo zůstala na stole.Do svých 25let nevěděla že je alergická na jednu látku co se dává do běžné narkosy. Říkal jí pak anesteziolg co to s ní konzultoval že jim dala zabrat a ted to má nalepené na občance že musí mít spešl..průser by bylo kdyby jí chtěli akutko operovat a neměli by jí?
No vite co, v tom dokumentu ti lidi rikali, ze se z toho nikdy nevzpamatovali, tak si rikam, takova blbina ti muze znicit zivot… myslite, ze by to tem doktorum vadilo, to nejak osefovat? ![]()
Jako anesteziologicka sestra musím zareagovat, že v takových případech je to z 99% lidska chyba při špatném dávkování léků. Za svou praxi a uspání stovek lidí jsem nic takového nezažila. Léky se dávají podle váhy a předpokládané délky operace, tudíž se může stát, že se pacient probudí na „poslední“dva stehy, pod dávkou anestetik bolest necítí, ale může si pamatovat děj na sále a z toho vznikají „bájné“historky:bít vzhůru při operací. Krytí rány probíhá zároveň při buzení pacienta a přendávání na vozík za plného vědomí, to je podmínka opuštění sálu, jen si to většina pacientů nepamatuje. Záleží i na druhu operace a anestezie, může být celková, lokální, nebo jen si"oblbovak". SC je něco jiného, kdy se dává jen „hraniční“dávka léků, aby se plancetárním přenosem dostala co nejmensi dávka léků k miminku.Po vydání dítěte se ihned dodávají analgetika léky na „zapomenutí.“
Tak já musím také reagovat..když mi bylo 18 byla jsem na operaci se slepým střevem…bylo to akutní takže žádná laparoskopie…no a když mi dělali ten slepák na druhé straně nalevo jsem měla prasklou cystu…tak to ještě čistily…no a asi to trvalo déle než měli narkózu…a jjá jen slyšela…Pane doktore ona se nám budí…byl to šok, něco jako když se probudíte v hrobě..ruku kde je napíchlá kanila jsem tuším měla přivázanou a byla jsem zaintubovaná…chtěla jsem se hrozně moc nadechnout, ale nešlo to..vím jen že mi tekli sliny okolo té hadičky a sestřička mi je utírala a hladila mě po hlavě…bolest jsem necítila žádnou…všechno to trvalo asi jen chviličku něž mě ještě přispali, ale byla to hrůza…a od té doby když mi na sále řeknou abych zavřela oči tak je nezavřu dokud opravdu neusnu…je to opravdu nepříjemné, ale asi se to opravdu moc často nestává…
@audik píše:
Viděla jsem o tomhle dokument a dost mě to šokovalo. Často se mi zdá, že spím a chci se probudit a „nemůžu“ chci křičet a „nemůžu“ a ten pocit toho uvěznění v těle je strašnej.
Jen jsem nakoukla do diskuze a tohle mám taky!!!
Přišla jsi na to, z čeho to je? Mě se to stává často, hlavně k ránu, pak se třeba probudím, znova usnu a ten sen se mi zdá znova a pořád dokola ![]()
@rokris píše:
Já se vždycky budím z narkozy předčasně. U druhého CS jsem se vzbudila, když snad nebylo ještě ani hotovo. Moc se tomu divili. Mazec to byl. Pak jsem nemohla vůbec dýchat. Fakt jsem se dusila, no a oni prej, že je vše v pořádku, že se mi to jen zdá. To mě teda uklidnili.No, ale je fakt, že jsem se neudusila.
Napsaly ti to do zprávy? Pokud jsi se předčasně vzbudila a dostala jsi správnou dávku tak další anesteziolog by mněl trochu přidat.
@Michaela25 nepřišla. Mě se to nejvíc stávalo když jsem si šla lehnout přes den. Zdálo se mi třeba, že slyším malýho jak dupe po schodech domu a chci se probudit, ale nemůžu nebo se probudím jen strašně malinko, že sotva horkotěžko vstanu z postele už zase upadám do spánku, prostě nenůžu otevřít oči ikdyž strašně moc chci. Mám hroznou snahu se probudit, ale fakt to nejde. Když se pak opravdu probudím, vůbec nevím co je pravda a co se mi zdálo. Hnus hnusnej. Pocit, že tlačím na hlasivky, aby ze mě vyšel aspoň nějaký zvuk, abych se probudila a ono to NEJDE!!!
@audik
znám taky a ještě mi občas k ráno berou černý postavy peřinu
mrchy jedny
nebo když si jdu lehnout odpoledne a usnu tak slyším, že někdo chodí po bytě mlátí do skříní a mám u postele ty hnusný postavy. A opakovaně se snažím probudit a nejde to - je to hnusný pocit, ale po těch létech už mám natrénovano, že se uklidníma nebojím a všechno zmizí a já se v klidu probudím. Nevím jak se to přesně jmenuje to si najdeš na goooglu… Mám to takhle snad od dětsví.