Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Russet Nevim,proč to nenechali zateplit. A když bych to chtěla nechat dát zaplatit, tak nevím, jestli to vůbec jde.
Já bych celkovou sanaci proti plísni nechala zaplatit majitelkou. Sama bych se do ní nepouštěla. Kolik máte doma stupňů a jakou vzdušnou vlhkost?
@Russet píše:
Lže. Proč by to přiznávala.
No, já tomu věřím. Pronajímáme pár bytů a vím, že je to klidně možný. Teď to taky řešíme. Někdy mi přijde až trapný lidem vysvětlovat, že pokud v bytě suší dvě pračky prádla denně a ještě se půl hodiny koupou, tak si za tu vlhkost můžou sami.
Jo jo buď připravena.. Majitelka ať koupi vysousec vzduchu a zaplatí náklady na elektrický provoz zařízení.
@Janli píše:
No, já tomu věřím. Pronajímáme pár bytů a vím, že je to klidně možný. Teď to taky řešíme. Někdy mi přijde až trapný lidem vysvětlovat, že pokud v bytě suší dvě pračky prádla denně a ještě se půl hodiny koupou, tak si za tu vlhkost můžou sami.
Já jsem zažila nezateplený dům. Tam prostě v zimě vlhko je. Když tam vlhko vytvářejí hodně a nevětrají, stát se to může. Ale zakladatelka žije v hrozném bytě.
@Russet to žije. Ale otázka je nakolik k tomu přispívá ona sama. Chtělo by to odborníka, protože udělat sanaci je sice hezký, ale nemusí to pomoct. vždycky je potřeba najít i vnější příčinu vlhkosti, vysušit byt a pak teprve sanovat. Sama jsem to zažila, nájemníci měli věčně doma plíseň, my jsme se pak do toho bytu dočasně nastěhovali a za celý rok tam nebylo nic. Prostě jsme jinak hospodařili.
@Anonymní píše:
Zdravim. Přišla jsem si k vám pro radu. Mozna se s tím někdo setkal. V červnu jsem si pronajala krásný byt, byt se nachází v posledním 4.patře. Vse bylo dobré, az do doby, než jsem před 14 dny spatřila, že se nám objevuje na zdech plíseň. Jedná se o činžák, nezateplený a v posledním patře. Nejhorši situace je u dcery v pokojíku. Plíseň se nachází po celé horní strane. Od jednoho roku se to celé táhne do druhého rohu. Takže podél okna je to komplet napadený plísní. Dcera má také vedle okna u zdi velkou skříň a zjistila jsem že je to i po celé ploše zdi jak je skříň. Vedle v pokojíku u syna je to na stropě tak cca 3 cm, to neřeším a v obýváku je to také nahoře u stropu. V koupelně, na chodbě ani v kuchyni to není vůbec. Kazdy den dostatečně větrám i topim. Pradlo susim v chodbě. Zkousela jsem to vzít savem proti plísní, ale za 2 dny se to objevilo znovu. Nejhorší to je práve u dcery v pokojíku. Dokonce to tam i smrdí a musí spát semnou, aby z toho nedostala nějakou nemoc. Nevíte prosím jak se toho co nejdříve a účinně zbavit? Moc děkuji.
Nečetla jsem celou diskusi. Ale plísně v bytě se jen tak snadno a rychle bohužel nezbavíš. Můžeš to všechno stříkat savem, vysoušet atd., ale zárodky zůstanou. U vás by možná pomohla výměna oken, kvalitní zateplení a vymalovat celý byt protiplísňovou barvou. A především zjistit proč plíseň vzniká. (nesušíte v bytě prádlo, atp) Ale i tak není 100% jistota, že se to nevrátí. Bohužel mám vyzkoušeno, že plíseň se v krajních bytech objevuje velmi často.
Nejspíš tam zatejká ze střechy - je ptořeba to řešit s majitelem a to vcelku rychle a bude to chtít jednak opravit a druhka otlouc na základ, natřít protiplísňovám přípravkem a znova vymalovat.
@Anonymní píše:
@Kobrakai No tak to jsem v háji. Nezateplený to je a jsou plastová okna.No ale když vymaluju, tak na jaře to nebude ne?
Většinou to dělá, když je tam železná traverza, nad oknem i po obvodu..Mrzne, kov má jinou teplotu jak zdivo, a vzniká tepelný most mezi venkem a vnitřkem. Savo nepoužívej, jen přípravky bez chloru, plíseň odstraň za vlhka a použik Biorepel dle návodu, chytrou houbu. Měla by plíseň požírat, ukotví se ve zdi, kde spóry plísně ničí.
A nebylo by od věci přetřít ji termobarvou, měla by zeď malinko izolovat, např. Eternal Thermo…
@pannda Moc děkuji. Hlavne at se toho co nejdříve zbavim a nezůstane mi to tam na furt.
Susis v byte pradlo na susaku? Ja se uz vubec nedivim, ze se lidem doma tvori plisen. Poridila jsem si konecne susicku, kdyz vidim kolik vody porad vylevam, kdyz se dosusi, ze takove mnozstvi mi slo do baraku. My nastesti dost vetrame, ale divim se, ze taky nemame doma plisen, kdyz si vezmu kolik se vzdy pralo, kdyz neslo susit venku, tak se susilo doma v interieru.
@Anonymní píše:
@Kobrakai No tak to jsem v háji. Nezateplený to je a jsou plastová okna.No ale když vymaluju, tak na jaře to nebude ne?
Jestli to je poslední patro, nejlépe krajní byt (velká plocha v kontaktu s okolním studeným vzduchem), nezateplený a jsou nová plastová okna, pak se tam plíseň tvořit bude a nelze s tím nic dělat - první se dělá na překladech nad oknama a na tepelných mostech v konstrukci (různé traverzy a nosníky v rohu místností). Protiplísňové barvy pomohou tak maximálně na sezónu, větrání, snížení teploty a nesušení/nesprchování/nevaření pomohou jen částečně a většinou jen na exponovaných místech, za skříněma se to dělá pořád. Pokud majitelka tvrdí, že se to tam nedělalo, tak pravděpodobně lže, nebo tam nikdo nebydlel.
Je to jednoznačně vada bytu, většinou je to vidět už při prohlídce (nově vymalováno, divnej smrad, odlupující se nátěr) atyhle byty se pronajímají hlavně v létě, kdy to nezkušené oko nepozná. Jak začnou teploty klesat k nule a v takovém bytě se začne bydlet (tj víc jak jeden člověk jen na přespání), tak to zplesniví.
Z takového bytu utéct, nebo zateplit (jediné řešení). Sice se v tom dá žít, ale škody na majetku jsou obrovské a ta kvalita bydlení jde rapidně dolů s tím, jak se plíseň šíří.
@Russet Rozdil je vymena oken a zaroven zatepleni domu, pokud se vymena udela bez zatepleni fasady, tak se ta plisen dela…A ano, presne na tomto se otaceji na mestskem urade, malo vetrate…Ale to je kravina, meli tam porad otevrene okno a je to uplne k nicemu…V normalnim zateplenem dome mohu mit dva susaky denne, bez vetrani, orosi se okna, ale nikde se nedela plisen, ktere se nejde zbavit…
@Anonymní píše:
Kdyz vymalujete, tak se to bude delat stejne, staci, ze na jare venku zaprsi a zvedne se vlhkost vzduchu…Jedine co nam tenkrat navrhovali bylo vymalovat perlinkou, ktera tu zed jakoby utesni a tim by plisen nemela vznikat, ovsem pokud bude majtelka ochotna, to vam nepovim, perlinka nestoji jako obycejna barva…Spoused se i soudil, ze ma plisen i ve skrinich a bylo mu receno, ze ma vetrat skrine, takova blbost ![]()
@pannda píše:
Většinou to dělá, když je tam železná traverza, nad oknem i po obvodu..Mrzne, kov má jinou teplotu jak zdivo, a vzniká tepelný most mezi venkem a vnitřkem. Savo nepoužívej, jen přípravky bez chloru, plíseň odstraň za vlhka a použik Biorepel dle návodu, chytrou houbu. Měla by plíseň požírat, ukotví se ve zdi, kde spóry plísně ničí.
A nebylo by od věci přetřít ji termobarvou, měla by zeď malinko izolovat, např. Eternal Thermo…
Mas s tim biorepelem zkusenosti prosim? Funguje to? Resime plisen v byte pres zimu kazdy rok.. ne v takovem rozsahu jako zakladatelka, ale porad savovat rohy me take nebavi.. ![]()
Ono taky záleží na tom jak větráš, jestli jen otevřeš okna, je to k ničemu. Musíš byt vytopit, aby se voda dostala ze zdí a pak otevřít i dveře, aby vzniknul průvan a vlhký vzduch se dostal ven. Už jsem se setkala s tím, že jednomu člověku se v bytě plíseň neobjevila nikdy a druhýmu, co se nastěhoval po něm, kvetly všechny zdi. Pokud hodně vaříš, koupe se tam několik lidí a ještě ke všemu tam sušíš pro pár lidí prádlo, tak se není co divit. Ve vzduchu je spousta vlhkosti a v kombinaci s nezatepleným domem je malér na světě. Pořiď sušičku a odvlhčovač, po koupání pořádně vyvětrej a při vaření důsledně používej digestoř.