Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Jsme neoblíbené?![]()
![]()
Tak s tím jsem se naštěstí nesetkala. Jsem oblíbená, mám spoustu přátel, v soukromém životě se jako učitelka nechovám a v pracovním životě jsem učitelka oblíbená a ochotná. Chudáka ze sebe nedělám a ani si nestěžuji na výši platu.
Ale víš co? Nedávno byl u hasičů den otevřených dveří, byla jsem tam se svou třídou plnou pokladů. A zajímavé bylo to, že hasiči se shodli na tom, že mě obdivují, protože oni by „práci s takovou zvěří fakt nedali“(to jsou prosím přímo slova hasičů). A moc mě to potěšilo. Ovšem tedy já naopak obdivuji jejich práci a nemám důvod je nikterak shazovat.
A pokud vím, tak si na mzdu nestěžují jen učitelé. Není to tak dávno, co stávkovali lékaři, sestřičky, řidiči autobusů,… Prostě pokud lidé nejsou spokojení, chtějí to řešit a je to tak správně. Když to řešit nebudou, nic se nikam neposune.
Tebe potěší slova, že s takovouhle zvěří by oni nevydrželi? Jako že uznali, že to máte těžký?
Mě by spíš potěšilo, kdyby mi řekli, jste dobrá učitelka, je vidět, že to s dětma umíte.
![]()
@melasa píše:
Já si v žádném případě nestěžuji, že mám zodpovědnost, to si na ni stěžují ty učitelky.![]()
![]()
Nikdy jsem neslyšela že by si učitelky stěžovaly na zodpovědnost. Možná ji někde konstatují jako součást své profese, což je fakt, který mi nikterak nevadí. Nepovažuju to za stěžování. Stačí když to lidi přijmou jako fakt nebudu mít hemzy jakou oni mají taky zodpovědnost, protože to nikoho v debatě o učitelkách nezajímá ![]()
@neumisa píše:
zapomněla jsi na povinné dárky na Vánoce a v červnu…
Tož ja a taky výslužky ze zabijačky
, poutě a posvícení
@Annne
Když už jsme u toho připočítávání na éčka, tak u nás stojí v obyč. restauračce pivo nanejvýš dvě eura, v Praze a výletních místech tak pět. V Německu je to od pěti výš. Pořád platí že česká učitelka si koupí za plat více piv, než německá za svůj a za éčka.
A veselá učitelka, půl šťastného dítěte ve škole. ![]()
@melasa píše:
Plat hasiče je 25000 čistého, ti by měli brát kolik oproti učitelům, když nemají žádné volna, chodí ve svátek, který nemají zaplacený a mají měsíčně tak 240 hodin odpracovaných? [/citaceHasiči tedy zřejmě pracují 24h týdně
a zapomněla jsi dodat, že když nemají výjezd spí v pracovní době nebo paří World of Tanks.
@hanka.br. píše:znam jednoho…sel delat obchodaka, ale po case se vratil do skolstvi. Taky vim o pripadech, kdy ucitelum jejich znami nabizeli jinou praci (ne podradnou), ale ucitele zustali ve skolstvi - ted unaveni pred duchodem lituji, ze to nevzali.
@ModraJeDobra Co unavený národkář?
Jenom brekot nikoho nebavi poslouchat. Kazdy ma sveho dost - malokdo si mysli, ze ma nejuzasnejsi a nejvdecnejsi praci na svete nebo ze je adekvatne ohodnocen, nebo ze nema kazdodenni stres… A opravdu souhlasim i s hlasy, ze dnes ma vs kdekdo a kolikrat daleko tezsi vs - mam kamaradky, kt. studovaly pedak i kamaradky lekarky apod a diky tomu mam docela obrazek o narocnosti…Nic ve zlem. ![]()
@ModraJeDobra píše:
znam jednoho…sel delat obchodaka, ale po case se vratil do skolstvi. Taky vim o pripadech, kdy ucitelum jejich znami nabizeli jinou praci (ne podradnou), ale ucitele zustali ve skolstvi - ted unaveni pred duchodem lituji, ze to nevzali.
Myslim, ze si nikdo ve skutecnosti nemysli, ze ucitelovani je lehka prace, ale na druhou stranu my ostatni jako jednotlivci s tim nic nenadelame. Nikdo rozumny ani nerika svym detem, ze jsou ucitelky blbe apod., ale muj nazor je ten, ze kolikrat se nejrychleji rozmnozuji jednodussi lidi, takze bude i v tomto ohledu hur a deti doma v takove jednodussi rodine uslysi kdeco. To skutecne nevim jak zmenit.
Urcite je potreba mnoha zmen, ale buhvi, jestli by se to neurychlilo prave odchodem nekterych ucitelu ze skol. Stat by to byl donucen resit, kdyz by ucitele masivne chybeli.Jenom brekot nikoho nebavi poslouchat. Kazdy ma sveho dost - malokdo si mysli, ze ma nejuzasnejsi a nejvdecnejsi praci na svete nebo ze je adekvatne ohodnocen, nebo ze nema kazdodenni stres… A opravdu souhlasim i s hlasy, ze dnes ma vs kdekdo a kolikrat daleko tezsi vs - mam kamaradky, kt. studovaly pedak i kamaradky lekarky apod a diky tomu mam docela obrazek o narocnosti…Nic ve zlem.
Já to neberu ve zlém a taky si nemyslím, že učitelé jsou pro společnost důležití kvůli vysoké škole.
@Anonymní píše:
@melasa příští rok to bude třicet letto už se ta učitelská sorta safra obměnila…Já jen cítím, že v roce 2007 a dříve se mi fakt učilo lépe a jednodušeji než třeba poslední dva roky. Neustále bojuji o kázeň, nošení pomůcek, dodržování pravidel atd. Je to i tím, že naše spádová oblast se stala oblastí, kde je hodně sociálně slabých rodin, které se dětem nevěnují, nevštěpují jim základy slušného chování, máme také ve všech třídách více chlapců než dívek…takže problémy pramení i odtud.
Děti nám bohužel někdy velmi hlasitě a velmi nevyžádaně sdělují co si myslí, že nechtějí v hodinách pracovat…druhý stupeň je chuťovka.
Myslím, že za základní neznalostí většiny komentátorů stojí skutečnost, že netuší, jaké děti jakých rodičů dneska chodí do školy…děti téměř bezdomovců, děti bez zubů na druhém stupni - ano už vytržené druhé zuby, protože byly tak zkažené, protože nikdo z rodiny nechodí pravidelně k zubaři…to je jen drobná ukázka.
Nemáte ponětí, jak OBROVSKÉ rozdíly dneska mezi jednotlivými rodinami a dětmi jsou a my to máme ve škole dát dokupy a opravovat
Taky učitelka
Paní učitelko, právě proto by mělo být více mužů ve školství. Takovou třídu by měl pan učitel(200 cm vysoký) srovnat do latě svojí autoritou. Dříve se používala rákoska - nebo pravítkem přes natažené dlaně - bylo to „ne zrovna košer“, ale velmi účinné.
Jinak do takových tříd chodit s rouškou na ústech. ![]()
http://www.rodina.cz/clanek8187.htm
Anglie: Podpora dobrého chování
Také v Anglii znají institut dočasného či úplného vyloučení. Základním principem uplatňovaným vládou však je snaha podporovat dobré chování a od špatného chování odrazovat.
@Anonymní píše:
@ModraJeDobra
Jenže ono to právě není tak jednoduché. Spousta učitelů je skutečně vyhořelých, ale bohužel se s tím nedá nic dělat. U nás ve škole je spousta učitelů důchodového věku. Sám ředitel je přemlouvá, aby ještě do důchodu neodcházeli, protože prostě jiné lidi nesežene. Mladí učit nechtějí. Pokud jde do školství mladý člověk, tak opravdu jen z přesvědčení. Tuto práci berou jako poslání. Což ovšem nejde pořád. A je to smutné, ale je to tak - prostě velkým problémem jsou „malé“ peníze. A je jedno, zda jde o učitele či učitelku. Dneska už se obvykle nehraje na to, že muž je živitel rodiny. Ačkoli je učitelský plat prý průměrný, opravdu si myslím, že je neadekvátní k tomu, jaká rizika s tím má učitel spojená. Člověk je denně jednou nohou v kriminále. Výlet s dětmi? Samozřejmě, moc ráda pojedu. Ale pojede se mnou někdo, kdo mi pomůže s dozorem? Ve škole málo zaměstnanců, z řad rodičů se do takové akce nikdo nehrne. Krátká pracovní doba? To je fakt vtipné. Učím na prvním stupni, sice si odučím své čtyři, pět hodin, ale v práci zůstávám do tří, čtyř odpoledne. Častá jsou různá školení, schůze, porady,… Pořád se něco děje, takže téměř každý týden zůstávám v práci i do půl osmé a více. Téměř denně si svou práci nosím i domů.
Když už do školy nastoupí mladý učitel plný elánu, stačí pár „úžasných“ rodičů a učitel udělá „pápá“. Za ten stres to málokomu stačí.Já svou práci miluji, skutečně ji beru jako poslání. Miluji i ty mé problémové děti ve třídě. Ale nebudu popírat, že kolikrát mám sto chutí skončit a jít dělat cokoli jiného. Děti jsou rok od roku drzejší, nevychované, agresivní (a to i šestiletí prvňáčci). Rodiče už obvykle nic takového, jako je úcta k učitelům, neznají. Naopak si vymýšlejí kde co. Chtějí člověku organizovat výuku, „radí“, jak mám co dělat. Spousta z nich má pocit, že když vystudovali základku, tak všechno vědí nejlépe. Velmi časté stížnosti, inspekce, kontroly z hygieny a podobné chuťovky na popud rodičů, nejsou vůbec žádnou výjimkou. Naposledy mi bylo paní z inspekce řečeno, že na mě přišlo anonymní udání proto, že mě má dítě rádo
Kdyby měli učitelé větší kompetence, pravomoce, menší zodpovědnost, asi by to bylo všechno mnohem jednodušší. Ale málokdo si nechá od rodičů nadávat do č…ků a zku…synů (například zkušenost kolegy), případně tedy si budou rodiče stěžovat, že s dětmi nic nedělám, jen si hrají a kreslí (přičemž sešity za celý školní rok nezkontrolují, žákovské nepodepisují, na přímé pozvání, že se mohou přijít podívat na naše práce, nereagují), nic se ve školství k lepšímu nezmění. Pokud se něco nezmění a rodiče si neuvědomí, že učitelé jsou ti, kteří připravují jejich děti na budoucí život, bude profese učitele mnohem těžší a náročnější. A učitelů bude stále méně a méně. Nakonec zůstanou jen ti předdůchodoví a vyhořelí. Jsem zvědavá, co se s našim školstvím bude dít potom. Prý žárlivá maminka. Nevím, co je na tom pravdy, ale docela bych tomu i věřila. Nechápu. Já bych byla šťastná, kdyby má dcera měla hezký vztah ke své učitelce.
Je to smutné. Rodiče dnes mají pocit, že škola je jen nějaké odkladiště dětí. Nemají na ně čas, nevěnují se jim. Ráno v sedm odloží dítě do ranní družiny, vyzvedávají v pět odpoledne. Víkendy děti tráví u televize nebo počítače.![]()
.
Určitě pravdivý pohled.
Celá společnost je drzejší, agresivnější, bezohlednější - prostě stále horší a horší…Na silnicích je to krásně vidět. ![]()
Zhoršovat se budou všechny služby a školství také.
Moje heslo: VÍCE MUŽŮ DO ŠKOL!!! Bude potřeba čím dál více přirozená autorita. Některé ženy to prostě ve škole nezvládnou.
@CHLAP.cz píše:
Určitě pravdivý pohled.Celá společnost je drzejší, agresivnější, bezohlednější - prostě stále horší a horší…Na silnicích je to krásně vidět.
Zhoršovat se budou všechny služby a školství také.Moje heslo: VÍCE MUŽŮ DO ŠKOL!!! Bude potřeba čím dál více přirozená autorita. Některé ženy to prostě ve škole nezvládnou.
Za chlapy do škol agituješ skvěle, ráda se pod to podepíšu. Jenže se jim tam tak nějak nechce. A já stále čekám, že napíšeš to nejdůležitější - jak je tam chceš dostat.
@Anonymní píše:
Oblíbenost učitelek je i o tom, že se chovají jinak ke klukům a holkám. Mám doma oba, takže se mi to nelíbí od školky…zlatá a šikovná holčička a kluk - co s ním budeme dělat? Testy jsou možná stejné , ale chování k nim není.
PŘESNĚ TAK! Díky, že Jsi to napsala.
![]()
Začala diskriminace chlapců:
https://echo24.cz/…nace-chlapcu
Srovnání školních známek s provedenými testy, testy PISA a s výsledky maturit totiž například ukazuje, že chlapci jsou v nich úspěšnější, než by napovídaly známky, které jim učitelé dávají (nebo spíš učitelky – na základních školách je jich 84 procent, na středních 60).
Ale je tady i zajímavý poznatek ze státních maturit. Některé jejich části se hodnotí přímo na škole, jiné se posílají k hodnocení do centra. Čím méně je hodnocení ovlivněno školou, tím lepší výsledky chlapci mají.
@hanka.br. píše:
Za chlapy do škol agituješ skvěle, ráda se pod to podepíšu. Jenže se jim tam tak nějak nechce. A já stále čekám, že napíšeš to nejdůležitější - jak je tam chceš dostat.
Učitel musí být prestižní povolání, jako ve Finsku. Jednoduché.
Bez kvalitního vzdělání budou Češi jen dělníky v montovnách, než je z nich vyštípou roboti (do 5 až 10 let).
@CHLAP.cz píše:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
PŘESNĚ TAK! Díky, že Jsi to napsala.
![]()
![]()
Začala diskriminace chlapců:
https://echo24.cz/…nace-chlapcu
Srovnání školních známek s provedenými testy, testy PISA a s výsledky maturit totiž například ukazuje, že chlapci jsou v nich úspěšnější, než by napovídaly známky, které jim učitelé dávají (nebo spíš učitelky – na základních školách je jich 84 procent, na středních 60).
Ale je tady i zajímavý poznatek ze státních maturit. Některé jejich části se hodnotí přímo na škole, jiné se posílají k hodnocení do centra. Čím méně je hodnocení ovlivněno školou, tím lepší výsledky chlapci mají.
Další důkaz, že děti mužského pohlaví jsou v ČR obětí genderového apartheidu, genderového a systémového násilí, mučení, týrání a nelidského zacházení. Dál už radši psát nebudu, neboť nemám čas na 3-denní diskuzi s pachatelkami.
![]()
@Jirka765 píše:
Další důkaz, že děti mužského pohlaví jsou v ČR obětí genderového apartheidu, genderového a systémového násilí, mučení, týrání a nelidského zacházení. Dál už radši psát nebudu, neboť nemám čas na 3-denní diskuzi s pachatelkami.![]()
![]()
![]()
![]()
Jirko - tentokrát NAPROSTÝ SOUHLAS!
![]()
@CHLAP.cz píše:
Učitel musí být prestižní povolání, jako ve Finsku. Jednoduché.
Bez kvalitního vzdělání budou Češi jen dělníky v montovnách, než je z nich vyštípou roboti (do 5 až 10 let).
Zřejmě jsem poněkud nedůvtipná a pokud je to tak jednoduché, můžeš mi nastínit, jak té prestiže u nás jednoduše dosáhnout? Díky.