Proč jsou učitelky neoblíbené?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
30.5.18 12:43

@ModraJeDobra Co unavený národkář?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.18 13:02

@ModraJeDobra
Jenže ono to právě není tak jednoduché. Spousta učitelů je skutečně vyhořelých, ale bohužel se s tím nedá nic dělat. U nás ve škole je spousta učitelů důchodového věku. Sám ředitel je přemlouvá, aby ještě do důchodu neodcházeli, protože prostě jiné lidi nesežene. Mladí učit nechtějí. Pokud jde do školství mladý člověk, tak opravdu jen z přesvědčení. Tuto práci berou jako poslání. Což ovšem nejde pořád. A je to smutné, ale je to tak - prostě velkým problémem jsou „malé“ peníze. A je jedno, zda jde o učitele či učitelku. Dneska už se obvykle nehraje na to, že muž je živitel rodiny. Ačkoli je učitelský plat prý průměrný, opravdu si myslím, že je neadekvátní k tomu, jaká rizika s tím má učitel spojená. Člověk je denně jednou nohou v kriminále. Výlet s dětmi? Samozřejmě, moc ráda pojedu. Ale pojede se mnou někdo, kdo mi pomůže s dozorem? Ve škole málo zaměstnanců, z řad rodičů se do takové akce nikdo nehrne. Krátká pracovní doba? To je fakt vtipné. Učím na prvním stupni, sice si odučím své čtyři, pět hodin, ale v práci zůstávám do tří, čtyř odpoledne. Častá jsou různá školení, schůze, porady,… Pořád se něco děje, takže téměř každý týden zůstávám v práci i do půl osmé a více. Téměř denně si svou práci nosím i domů.
Když už do školy nastoupí mladý učitel plný elánu, stačí pár „úžasných“ rodičů a učitel udělá „pápá“. Za ten stres to málokomu stačí.

Já svou práci miluji, skutečně ji beru jako poslání. Miluji i ty mé problémové děti ve třídě. Ale nebudu popírat, že kolikrát mám sto chutí skončit a jít dělat cokoli jiného. Děti jsou rok od roku drzejší, nevychované, agresivní (a to i šestiletí prvňáčci). Rodiče už obvykle nic takového, jako je úcta k učitelům, neznají. Naopak si vymýšlejí kde co. Chtějí člověku organizovat výuku, „radí“, jak mám co dělat. Spousta z nich má pocit, že když vystudovali základku, tak všechno vědí nejlépe. Velmi časté stížnosti, inspekce, kontroly z hygieny a podobné chuťovky na popud rodičů, nejsou vůbec žádnou výjimkou. Naposledy mi bylo paní z inspekce řečeno, že na mě přišlo anonymní udání proto, že mě má dítě rádo :zed:. Prý žárlivá maminka. Nevím, co je na tom pravdy, ale docela bych tomu i věřila. Nechápu. Já bych byla šťastná, kdyby má dcera měla hezký vztah ke své učitelce.
Je to smutné. Rodiče dnes mají pocit, že škola je jen nějaké odkladiště dětí. Nemají na ně čas, nevěnují se jim. Ráno v sedm odloží dítě do ranní družiny, vyzvedávají v pět odpoledne. Víkendy děti tráví u televize nebo počítače.

Kdyby měli učitelé větší kompetence, pravomoce, menší zodpovědnost, asi by to bylo všechno mnohem jednodušší. Ale málokdo si nechá od rodičů nadávat do č…ků a zku…synů (například zkušenost kolegy), případně tedy si budou rodiče stěžovat, že s dětmi nic nedělám, jen si hrají a kreslí (přičemž sešity za celý školní rok nezkontrolují, žákovské nepodepisují, na přímé pozvání, že se mohou přijít podívat na naše práce, nereagují), nic se ve školství k lepšímu nezmění. Pokud se něco nezmění a rodiče si neuvědomí, že učitelé jsou ti, kteří připravují jejich děti na budoucí život, bude profese učitele mnohem těžší a náročnější. A učitelů bude stále méně a méně. Nakonec zůstanou jen ti předdůchodoví a vyhořelí. Jsem zvědavá, co se s našim školstvím bude dít potom :think: :?.

• Citovat
  • Upravit
829
30.5.18 13:06
@aiwwa píše:
Já teda myslím, že srovnávat učitele a úředníka je teda těžce mimo. Učitel má o dost zodpovědnější práci. A plat 20 tisíc mi přijde fakt málo, bez ohledu na to, kolik mají hodin týdně a že mají delší volno

Plat hasiče je 25000 čistého, ti by měli brát kolik oproti učitelům, když nemají žádné volna, chodí ve svátek, který nemají zaplacený a mají měsíčně tak 240 hodin odpracovaných?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
829
30.5.18 13:20
@Anonymní píše:
@ModraJeDobra
Jenže ono to právě není tak jednoduché. Spousta učitelů je skutečně vyhořelých, ale bohužel se s tím nedá nic dělat. U nás ve škole je spousta učitelů důchodového věku. Sám ředitel je přemlouvá, aby ještě do důchodu neodcházeli, protože prostě jiné lidi nesežene. Mladí učit nechtějí. Pokud jde do školství mladý člověk, tak opravdu jen z přesvědčení. Tuto práci berou jako poslání. Což ovšem nejde pořád. A je to smutné, ale je to tak - prostě velkým problémem jsou „malé“ peníze. A je jedno, zda jde o učitele či učitelku. Dneska už se obvykle nehraje na to, že muž je živitel rodiny. Ačkoli je učitelský plat prý průměrný, opravdu si myslím, že je neadekvátní k tomu, jaká rizika s tím má učitel spojená. Člověk je denně jednou nohou v kriminále. Výlet s dětmi? Samozřejmě, moc ráda pojedu. Ale pojede se mnou někdo, kdo mi pomůže s dozorem? Ve škole málo zaměstnanců, z řad rodičů se do takové akce nikdo nehrne. Krátká pracovní doba? To je fakt vtipné. Učím na prvním stupni, sice si odučím své čtyři, pět hodin, ale v práci zůstávám do tří, čtyř odpoledne. Častá jsou různá školení, schůze, porady,… Pořád se něco děje, takže téměř každý týden zůstávám v práci i do půl osmé a více. Téměř denně si svou práci nosím i domů.
Když už do školy nastoupí mladý učitel plný elánu, stačí pár „úžasných“ rodičů a učitel udělá „pápá“. Za ten stres to málokomu stačí.

Já svou práci miluji, skutečně ji beru jako poslání. Miluji i ty mé problémové děti ve třídě. Ale nebudu popírat, že kolikrát mám sto chutí skončit a jít dělat cokoli jiného. Děti jsou rok od roku drzejší, nevychované, agresivní (a to i šestiletí prvňáčci). Rodiče už obvykle nic takového, jako je úcta k učitelům, neznají. Naopak si vymýšlejí kde co. Chtějí člověku organizovat výuku, „radí“, jak mám co dělat. Spousta z nich má pocit, že když vystudovali základku, tak všechno vědí nejlépe. Velmi časté stížnosti, inspekce, kontroly z hygieny a podobné chuťovky na popud rodičů, nejsou vůbec žádnou výjimkou. Naposledy mi bylo paní z inspekce řečeno, že na mě přišlo anonymní udání proto, že mě má dítě rádo :zed:. Prý žárlivá maminka. Nevím, co je na tom pravdy, ale docela bych tomu i věřila. Nechápu. Já bych byla šťastná, kdyby má dcera měla hezký vztah ke své učitelce.
Je to smutné. Rodiče dnes mají pocit, že škola je jen nějaké odkladiště dětí. Nemají na ně čas, nevěnují se jim. Ráno v sedm odloží dítě do ranní družiny, vyzvedávají v pět odpoledne. Víkendy děti tráví u televize nebo počítače.

Kdyby měli učitelé větší kompetence, pravomoce, menší zodpovědnost, asi by to bylo všechno mnohem jednodušší. Ale málokdo si nechá od rodičů nadávat do č…ků a zku…synů (například zkušenost kolegy), případně tedy si budou rodiče stěžovat, že s dětmi nic nedělám, jen si hrají a kreslí (přičemž sešity za celý školní rok nezkontrolují, žákovské nepodepisují, na přímé pozvání, že se mohou přijít podívat na naše práce, nereagují), nic se ve školství k lepšímu nezmění. Pokud se něco nezmění a rodiče si neuvědomí, že učitelé jsou ti, kteří připravují jejich děti na budoucí život, bude profese učitele mnohem těžší a náročnější. A učitelů bude stále méně a méně. Nakonec zůstanou jen ti předdůchodoví a vyhořelí. Jsem zvědavá, co se s našim školstvím bude dít potom :think: :?.

Nohou v kriminále je každý pracovník na vedoucí funkci. Já třeba vozím kolegy v autě, kdyby jsem bourala, taky s tím budu mít velký problém. A co doktoři? Hasiči? Policie? Sestřičky? A to bych mohla pokračovat, všichni tihle lidé mají zodpovědnou práci a sou jednou nohou v kriminále. Ještě by mě zajímalo kolik učitelů kdy bylo zavřeno do vězení za zanedbání svých povinností?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
30.5.18 13:22
@melasa píše:
Plat hasiče je 25000 čistého, ti by měli brát kolik oproti učitelům, když nemají žádné volna, chodí ve svátek, který nemají zaplacený a mají měsíčně tak 240 hodin odpracovaných?

A to jako znamená, že učitel má být spokojený? :roll: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
829
30.5.18 13:25
@kontramatka píše:
A to jako znamená, že učitel má být spokojený? :roll: :zed:

To nikdo neříkal, ale nejde prostě přidat učitelům a ostatním ne a bohužel peníze na to, aby se přidalo všem nejsou. Tím příspěvkem jsem chtěla říct, že jsou na tom profese hůř než učitelé a přitom si tolik nestěžují. Nikdo je nenutí dělat svoji práci, dnes je práce všude dost, stačí chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
30.5.18 13:26
@melasa píše:
To nikdo neříkal, ale nejde prostě přidat učitelům a ostatním ne a bohužel peníze na to, aby se přidalo všem nejsou. Tím příspěvkem jsem chtěla říct, že jsou na tom profese hůř než učitelé a přitom si tolik nestěžují. Nikdo je nenutí dělat svoji práci, dnes je práce všude dost, stačí chtít.

to je argument jak noha :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
829
30.5.18 13:28
@kontramatka píše:
to je argument jak noha :roll:

A co se ti na něm nelíbí, když je někdo s něčím nespokojený, dnes má tolik možností s tím něco dělat. Není nic horšího než frustrovaná nedoceněná učitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
30.5.18 13:36
@kontramatka píše:
@xacxa souhlasila jsem s tebou až do chvíle, než jsi se rozhodla posuzovat jestli si tchyně zaslouží víc nebo míň jen proto že není študovaná a pracuje manuálně. nechápu, že máš potřebu se takto povyšovat. :roll: docela ses tím shodila.

Ale to že si zaslouží víc tvrdí ona, nikoli já…asi to bylo špatně pochopeno, já jsem pouze své tchyni podotkla, že jsem jako učitelka brala méně jako ona a vystačilo mi to a nikdy jsem si nestěžovala. Ona nevychází s penězi a navíc si stěžovala, že je málo ohodnocená. Rozhodně se nepovyšuji nad její manuální práci. Můj manžel je vyučený truhlář a jsem na něho moc hrdá. U tchyně není problém to, že není „študovaná“ jak říkáš. U ní je problém omezenost ve všeobecných znalostech získaných na základní škole. Já s ní mám jediný problém, a to ten, že je sebestředná a sobecká, sebelítostivá a závistivá. Nesuď pokud neznáš. A nevím proč bych měla mít úctu k někomu, kdo se ke mně chová jako k hadru a když ji upozorním že mi vzbudila zrovna uspané měsíční dítě a ona na mě zařve " aby ses nepotentovala" tak můj osobní názor je, že ani nemá právo nazývat se babičkou. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
30.5.18 13:37
@melasa píše:
A co se ti na něm nelíbí, když je někdo s něčím nespokojený, dnes má tolik možností s tím něco dělat. Není nic horšího než frustrovaná nedoceněná učitelka.

Tak kdyby se všechny nedokonalosti a nespokojenosti řešily odchodem jinam, tak jsme ještě v pravěku. Ale je pravda, že jednoduchým jedincům to jako řešení přijde vhod. Proto jsou tak oblíbení komunisti. Ti všechno zařídí a volič se o nic nemusí starat a zajímat. A pak to tady tak vypadá s toudle jednoduchou mentalitou. Naštěstí vás není moc. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.18 13:39
@melasa píše:
Nohou v kriminále je každý pracovník na vedoucí funkci. Já třeba vozím kolegy v autě, kdyby jsem bourala, taky s tím budu mít velký problém. A co doktoři? Hasiči? Policie? Sestřičky? A to bych mohla pokračovat, všichni tihle lidé mají zodpovědnou práci a sou jednou nohou v kriminále. Ještě by mě zajímalo kolik učitelů kdy bylo zavřeno do vězení za zanedbání svých povinností?

A co myslíš zanedbáním povinností? Nevím, kolik učitelů bylo zavřených do vězení. Ale vím, že spousta jich skončila u soudu, spousta řeší placení následů po zranění dítěte atd… Proč má mít učitel úplnou zodpovědnost za dítě, pokud je dítě nevychované? Co z toho plyne pro mě? Pokud si potřebuji o přestávce odskočit, tak odcházím na toaletu polomrtvá strachem, aby se děti nezačaly honit po třídě a nerozbily si hlavu o nábytek. Plavání? Je sice fajn, že v bazénech jsou instruktoři, kteří se o děti starají, ale zodpovědnost je na mě. Takže pokud se někdo bude topit, soud mě nemine. A proč? Protože některé děti nerespektují autority, nejsou k ničemu vedené. A velice vtipní byli minulý týden jedni rodiče, kteří mi přivedli dítě očividně nemocné: „Paní učitelko, ona ho trochu bolí hlava, ale já musím do práce“. S tím mi bylo dítě předáno a okamžitě zmizeli. Kluk úplně skleněné oči, horečka, stěžoval si, že ho strašně bolí hlava. Vydržela jsem na něj koukat 15 minut, potom jsem mu změřila teplotu - 38.9 °C, okamžitě jsem volala mamince, že si má dítě někdo vyzvednout, protože v takovém stavu ve škole zůstat nemůže. Milion řečí, že teď nemůže z práce odejít 8o - telefonovala jsem jí ve čtvrt na devět, tatínek si pro chlapečka přišel v jedenáct! Já malému vařila čaj, lehl si v kabinetu na gauč, půjčila jsem mu svou deku, starala se o něj jako o vlastního…A víte co? Tatínek místo toho, aby poděkoval o péči, nebo se alespoň omluvil, že jde pozdě, tak prohlásil, že byl ve fitku a nemohl přijít dříve 8o a velice vtipně ostatním dětem ve třídě oznámil. "Děti, pořádně paní učitelku zlobte, ať ví, za co dostává výplatu! 8o 8o 8o

• Citovat
  • Upravit
817
30.5.18 13:40
@melasa píše:

No a to je právě omyl. Moje mamka jako učitelka frustrovaná nikoli prací ale politikařením za školstvím, se snažila najít jinou práci a buď byla překvalifikovaná, nebo stará a nebo učitelka. Bohužel pedagogika je tak vyhraněný obor, že do jiného podobně hodnoceného zaměstnání učitelky moc neberou, právě kvůli zažitému pojmu syndrom učitelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
829
30.5.18 13:43
@kontramatka píše:
Tak kdyby se všechny nedokonalosti a nespokojenosti řešily odchodem jinam, tak jsme ještě v pravěku. Ale je pravda, že jednoduchým jedincům to jako řešení přijde vhod. Proto jsou tak oblíbení komunisti. Ti všechno zařídí a volič se o nic nemusí starat a zajímat. A pak to tady tak vypadá s toudle jednoduchou mentalitou. Naštěstí vás není moc. :mavam:

K tomuhle se nebudu vyjadřovat, nebudu se snižovat na tvoji úroveň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.18 13:45
@melasa píše:

To by mě tedy moc zajímalo, kdo by při takové logice ty děti učil :think:. Samozřejmě, práce je dost. Vyzkoušela jsem si práci manuální, fakt jsem dřela a bavilo mě to. Dokonce jsem si vyzkoušela práci v obchodě, jak doplňování zboží, tak i pokladní. Každá má práce mě bavila, ale nenaplňovalo mě to tolik, jako učení. Ten pocit, že můžu někomu něco předat a navíc i mít ty děti ráda, chovat se k nim hezky a mít radost z toho, že můžu prckům dělat radost. Nestěžuji si, i když bych se za vyšší plat nezlobila.

• Citovat
  • Upravit
829
30.5.18 13:45
@Anonymní píše:
A co myslíš zanedbáním povinností? Nevím, kolik učitelů bylo zavřených do vězení. Ale vím, že spousta jich skončila u soudu, spousta řeší placení následů po zranění dítěte atd… Proč má mít učitel úplnou zodpovědnost za dítě, pokud je dítě nevychované? Co z toho plyne pro mě? Pokud si potřebuji o přestávce odskočit, tak odcházím na toaletu polomrtvá strachem, aby se děti nezačaly honit po třídě a nerozbily si hlavu o nábytek. Plavání? Je sice fajn, že v bazénech jsou instruktoři, kteří se o děti starají, ale zodpovědnost je na mě. Takže pokud se někdo bude topit, soud mě nemine. A proč? Protože některé děti nerespektují autority, nejsou k ničemu vedené. A velice vtipní byli minulý týden jedni rodiče, kteří mi přivedli dítě očividně nemocné: „Paní učitelko, ona ho trochu bolí hlava, ale já musím do práce“. S tím mi bylo dítě předáno a okamžitě zmizeli. Kluk úplně skleněné oči, horečka, stěžoval si, že ho strašně bolí hlava. Vydržela jsem na něj koukat 15 minut, potom jsem mu změřila teplotu - 38.9 °C, okamžitě jsem volala mamince, že si má dítě někdo vyzvednout, protože v takovém stavu ve škole zůstat nemůže. Milion řečí, že teď nemůže z práce odejít 8o - telefonovala jsem jí ve čtvrt na devět, tatínek si pro chlapečka přišel v jedenáct! Já malému vařila čaj, lehl si v kabinetu na gauč, půjčila jsem mu svou deku, starala se o něj jako o vlastního…A víte co? Tatínek místo toho, aby poděkoval o péči, nebo se alespoň omluvil, že jde pozdě, tak prohlásil, že byl ve fitku a nemohl přijít dříve 8o a velice vtipně ostatním dětem ve třídě oznámil. "Děti, pořádně paní učitelku zlobte, ať ví, za co dostává výplatu! 8o 8o 8o

Já jsem na vedoucí funkci a mám stejnou zodpovědnost za své zaměstnance jako učitelky za děti. Dcera je zdravotní sestra a má stejnou zodpovědnost za pacienty a o doktorech ani nemluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová