Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tinuvien píše:
Ok, beru, že to kluci nemají v životě jednoduché, ale šlo by třeba argumentovat i jinak, než novinovými články?
Mám ze škol stejnou zkušenost a všichni muži (kluci) v rodině i u přátel - paní učitelko. ![]()
Jedná se převážně o ZŠ.
@CHLAP.cz píše:
FINSKÝ MODEL.![]()
http://www.eduin.cz/…vaci-system/?…
https://medium.com/…kisk/finské-školství-co-se-skrývá-za-tímto-fenoménem-d74a8dc15b07
https://www.youtube.com/watch?…
Hm, finský model. Tak já ti trochu sundám ty růžové brýle. Můj spolužák se brzy po vysoké škole vydal do Finska, našel si tam ženu a vychovává tam své děti. Se školou není vůbec spokojený. Jeho devítileté dítě např. neumí vůbec matematiku. Protože si ji zatím „nevybralo“. Zkrátka zatím nemělo chuť objevovat matematické taje, takže si dělá ostatní předměty. Ve škole se pravidelně ptá a vždy je mu řečeno něco jako, že dítě k tomu dozraje, že se to nemá lámat přes koleno a vlastně že když ho to nebaví, tak ho přece nebudeme nutit. A ať se radši podívá, jak jeho dítě hezky kreslí.
Popravdě mi už říkal, že má finského školství plné zuby.
Je hezké, že finské děti mají hezké výsledky, ale ono taky dost záleží na tom, jak uděláš ty testy. Někdy je to o tom, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, víš? ![]()
O tomhle moc hezky mluví V. Klaus mladší.
@hanka.br. píše:
Zřejmě jsem poněkud nedůvtipná a pokud je to tak jednoduché, můžeš mi nastínit, jak té prestiže u nás jednoduše dosáhnout? Díky.
To by měli vypracovat „odborníci“ královsky placení z našich daní. ![]()
Proč měli učitelé za první republiky vysokou prestiž??? Tam je třeba hledat odpověď.
Začít se musí na pedagogických VŠ. Peďáky připravují budoucí učitelky velmi špatně!!!
Malá nápověda:
5 důvodů, proč stojí české školství za nic
https://www.kzamysleni.cz/…kolstvi-nic/
Problém – Neschopní učitelé
Problém třetí je tvořen učiteli. Post učitele je bohužel společensky i finančně velice nedoceněný. Učitel je někdo, kdo má obrovskou odpovědnost – učí totiž budoucí generaci. Měl by proto patřit mezi nejprestižnější povolání, které by bylo náročné vystudovat. Za to by měl očekávat vysoce oceněný kulturní kapitál. Ten finanční by pak měl být samozřejmostí.
Není tomu tak. Důsledky téhle skutečnosti jsou smutné. Stále platí pořekadlo že, kdo nic neumí, učí. Kdo se nedostane na žádnou jinou vysokou školu, jde studovat učitelství. Kdo neuspěl ve svém oboru, jde ho učit. Jeden paradox za druhým postupně tvoří rakovinu naší společnosti. Neschopný učitel nikdy nikoho nemotivuje a nic kvalitního nenaučí.
Staří přesluhující komunisté a komunisty vychovaní mladí demokraté nejsou schopni kvalitně učit.
Ti staří se to už nenaučí a ti mladí mají pocit, že učit umí. Nevědomost je síla. O to hůře se reformuje školství, když si základní článek školství – učitel – nepřipustí svou chybu.
Takovýto učitel pak žactvo demotivuje a dokáže, jak jsem se z osobních zkušeností přesvědčil, vyvolat u některých jedinců nejenom nechuť a odpor k danému předmětu, ale dokonce i iracionální fobii z dané látky. Což je to nejhorší, co může učitel udělat. Učitel by měl naopak žáka motivovat k seberealizaci. Kdo někdy měl takového učitele, lehce rozpozná obrovský rozdíl mezi dobrým učitelem, kterých je minimum, a neschopným učitelem.
Dalším aspektem neschopného učitele je ztráta autority. Ta je často mylně přisuzována nedisciplinovanosti dětí. Pravda je ale trochu jiná. Vlastně je úplně jiná. Není totiž respekt jako respekt a autorita jako autorita. Díky bohu už nežijeme v době, ve které si mohl učitel vydobýt autoritu strachem a násilím. Dnešní učitel musí oplývat jinými kvalitami, které dříve nepotřeboval. Dobrý učitel je osobnost. Žák musí vnímat, že mu má učitel co nabídnout. Učitel musí být schopen improvizace a originality. A především si musí zachovat profesionální přístup. Dobrý učitel si nepotřebuje vydobýt respekt násilím. Dobrý učitel prostě ten respekt má.
https://www.irozhlas.cz/…03191330_gol
Pedagogické fakulty slouží maturantům jako záložní plán. Odrazují je platy učitelů
https://perpetuum.cz/…ky-nezlepsi/
Proč se peďáky nezlepší:
@CHLAP.cz Všichni víme, jak by to být mělo. Nikdo ale nedokáže říct, jak to udělat. Ani od tebe jsem se to nedozvěděla, ačkoli tvrdíš, že je to jednoduché. Teoretizovat umí každý.
@CHLAP.cz A proto bych zrušila tabulkové platy a učitelé by měli dostávat peníze podle toho, jakými jsou učiteli. Jsi dobrý učitel, dostaneš zaplaceno, pokud nejsi nedostaneš. ![]()
@melasa píše:
@CHLAP.cz A proto bych zrušila tabulkové platy a učitelé by měli dostávat peníze podle toho, jakými jsou učiteli. Jsi dobrý učitel, dostaneš zaplaceno, pokud nejsi nedostaneš.
Podle jakého klíče bys to posuzovala?
@hanka.br. píše:
Podle jakého klíče bys to posuzovala?
Já ne, od toho je tam ředitel. Přeci ten musí vědět, jak pracujete ne? Ani já neodměňuji stejně všechny zaměstnance. ![]()
@melasa píše:
Já ne, od toho je tam ředitel. Přeci ten musí vědět, jak pracujete ne? Ani já neodměňuji stejně všechny zaměstnance.
Taky s námi v těch třídách není. A pojem „dobrý učitel“ nemá jasnou definici, tím hůř se posuzuje, pokud toho daného člověka nesleduješ při práci nonstop nějakou dobu. Jen se nad tím zamysli. Člověk nějak působí, ale před dětmi a s dětmi se může chovat úplně jinak. Já s tebou souhlasím, jen bych nechtěla být v pozici toho, kdo tohle posuzuje a má být objektivní.
@melasa píše:
@CHLAP.cz A proto bych zrušila tabulkové platy a učitelé by měli dostávat peníze podle toho, jakými jsou učiteli. Jsi dobrý učitel, dostaneš zaplaceno, pokud nejsi nedostaneš.
A kdo to bude hodnotit? Kamarádka zástupkyně?
Špatný učitel by neměl učit nebo by měl na sobě pracovat. Úplně každý na to mít nemusí tak, jako v jakékoliv jiné profesi.
Co si pamatuji, tak na střední bylo pár takových, co poškodili celou třídu a učitel v dalším ročníku nevěřil tomu, že jsme nic neprobírali. ![]()
@hanka.br. píše:
@CHLAP.cz Všichni víme, jak by to být mělo. Nikdo ale nedokáže říct, jak to udělat. Ani od tebe jsem se to nedozvěděla, ačkoli tvrdíš, že je to jednoduché. Teoretizovat umí každý.
Ale já vím, jak to udělat. ![]()
Slíbit chlapům, že ve školách budou jeho kolegině samé inteligentní, krásné a prsaté.
@CHLAP.cz píše:
To by měli vypracovat „odborníci“ královsky placení z našich daní.
Proč měli učitelé za první republiky vysokou prestiž??? Tam je třeba hledat odpověď.Začít se musí na pedagogických VŠ. Peďáky připravují budoucí učitelky velmi špatně!!!
Malá nápověda:
5 důvodů, proč stojí české školství za nic
https://www.kzamysleni.cz/…kolstvi-nic/
Problém – Neschopní učitelé
Problém třetí je tvořen učiteli. Post učitele je bohužel společensky i finančně velice nedoceněný. Učitel je někdo, kdo má obrovskou odpovědnost – učí totiž budoucí generaci. Měl by proto patřit mezi nejprestižnější povolání, které by bylo náročné vystudovat. Za to by měl očekávat vysoce oceněný kulturní kapitál. Ten finanční by pak měl být samozřejmostí.
Není tomu tak. Důsledky téhle skutečnosti jsou smutné. Stále platí pořekadlo že, kdo nic neumí, učí. Kdo se nedostane na žádnou jinou vysokou školu, jde studovat učitelství. Kdo neuspěl ve svém oboru, jde ho učit. Jeden paradox za druhým postupně tvoří rakovinu naší společnosti. Neschopný učitel nikdy nikoho nemotivuje a nic kvalitního nenaučí.Staří přesluhující komunisté a komunisty vychovaní mladí demokraté nejsou schopni kvalitně učit.
Ti staří se to už nenaučí a ti mladí mají pocit, že učit umí. Nevědomost je síla. O to hůře se reformuje školství, když si základní článek školství – učitel – nepřipustí svou chybu.
Takovýto učitel pak žactvo demotivuje a dokáže, jak jsem se z osobních zkušeností přesvědčil, vyvolat u některých jedinců nejenom nechuť a odpor k danému předmětu, ale dokonce i iracionální fobii z dané látky. Což je to nejhorší, co může učitel udělat. Učitel by měl naopak žáka motivovat k seberealizaci. Kdo někdy měl takového učitele, lehce rozpozná obrovský rozdíl mezi dobrým učitelem, kterých je minimum, a neschopným učitelem.Dalším aspektem neschopného učitele je ztráta autority. Ta je často mylně přisuzována nedisciplinovanosti dětí. Pravda je ale trochu jiná. Vlastně je úplně jiná. Není totiž respekt jako respekt a autorita jako autorita. Díky bohu už nežijeme v době, ve které si mohl učitel vydobýt autoritu strachem a násilím. Dnešní učitel musí oplývat jinými kvalitami, které dříve nepotřeboval. Dobrý učitel je osobnost. Žák musí vnímat, že mu má učitel co nabídnout. Učitel musí být schopen improvizace a originality. A především si musí zachovat profesionální přístup. Dobrý učitel si nepotřebuje vydobýt respekt násilím. Dobrý učitel prostě ten respekt má.
https://www.irozhlas.cz/…03191330_gol
Pedagogické fakulty slouží maturantům jako záložní plán. Odrazují je platy učitelů
Proč se peďáky nezlepší:
Ale božínku. Pán je expert.
Skoro bych si i přála, aby ses dostal někam do funkce, byla by sranda to sledovat. A i přes tu srandu bys toho beztak pokazil určitě míň, než loni a předloni velešprtka Valachová. ![]()
@hanka.br. píše:
Taky s námi v těch třídách není. A pojem „dobrý učitel“ nemá jasnou definici, tím hůř se posuzuje, pokud toho daného člověka nesleduješ při práci nonstop nějakou dobu. Jen se nad tím zamysli. Člověk nějak působí, ale před dětmi a s dětmi se může chovat úplně jinak. Já s tebou souhlasím, jen bych nechtěla být v pozici toho, kdo tohle posuzuje a má být objektivní.
Ale zas na druhou stranu, jsou fakt perfektní učitelky, které se těm dětem věnují a mají stejné peníze jak ty, které na to kašlou, to je taky demotivující. Chápu, že by to asi nebylo jednoduché, ale myslím si, že by se to zvládnout dalo. Ředitel by nemusel učit a mohl by být víc v hodinách s učitelkami. Když by to byl dobrý ředitel, v podstatě dobrý manažer, tak by si s tím poradil. Ale nesmím myslet na našeho ředitele, ten je fakt šílený, vybíjí si zlost jak na učitelkách, tak na dětech.
@CHLAP.cz píše:
Ale já vím, jak to udělat.Slíbit chlapům, že ve školách budou jeho kolegině samé inteligentní, krásné a prsaté.
Slibem nezarmoutíš. Ale ta kolegyně s tím měkkým i, to je ostuda.
@hanka.br. píše:
Slibem nezarmoutíš. Ale ta kolegyně s tím měkkým i, to je ostuda.
To si představil ty měkkounké a hebounké prsaté kolegyně. Pardon, kolegině. ![]()
Královsky se bavím. ![]()
@Adrasteia píše:
Hm, finský model. Tak já ti trochu sundám ty růžové brýle. Můj spolužák se brzy po vysoké škole vydal do Finska, našel si tam ženu a vychovává tam své děti. Se školou není vůbec spokojený. Jeho devítileté dítě např. neumí vůbec matematiku. Protože si ji zatím „nevybralo“. Zkrátka zatím nemělo chuť objevovat matematické taje, takže si dělá ostatní předměty. Ve škole se pravidelně ptá a vždy je mu řečeno něco jako, že dítě k tomu dozraje, že se to nemá lámat přes koleno a vlastně že když ho to nebaví, tak ho přece nebudeme nutit. A ať se radši podívá, jak jeho dítě hezky kreslí.Popravdě mi už říkal, že má finského školství plné zuby.
Je hezké, že finské děti mají hezké výsledky, ale ono taky dost záleží na tom, jak uděláš ty testy. Někdy je to o tom, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, víš?
O tomhle moc hezky mluví V. Klaus mladší.
To, že jeden český jouda nemá rád matiku, ještě nedělá celý systém špatný. V české společnosti je velmi známý fakt : nechuť k matematice. Zdědil to po tátovi.