Proč jsou učitelky neoblíbené?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3739
30.5.18 08:00
@melasa píše:
Já bych chtěla, aby to u nás ve škole vypadalo jako v Anglii. Děti si tam můžou prosazovat svoje názory, říkat si, co si myslí bez toho, aby pak na nich někdo seděl. Většina učitelů si v dnešní době neumí u dětí vytvořt autoritu, píší jen poznámky, nebo dávají důtky. Dcera teď byla na třídním výletě a z 25 dětí dostalo 12 napomenutí třídního učitele a to každý za něco jiného. Já neříkám, že děti dnes nejsou neposlušné, ale spíš si myslím, že se ve třídě nudí. Dcera mi říkala, že mají jednu učitelku a v její hodině je maximální klid, děti ji poslouchají, baví je to v hodině. Ale to je jediná, ostatní nedokáží ty děti udržet v pozornosti, aby nevyrušovali. Já vždycky říkala, že když učitelka dává poznámky za vyrušování ve třídě, tak je to její chyba, neumí si sjednat pořádek. V Anglii je úplně jiný režim, v některých školách se nerozdává ani vysvědčení, aby děti nebyly frustrováni špatnou známkou. Dostanou na konci roku jen takové psaní, kde mají napsáno, co by měly více zlepšit, co jim jde krásně atd. Chodí více do přírody. Mají spoustu mimoškolních aktivit.

Tak tohle mě vážně fascinuje. Když „děti“ chtějí říkat co si myslí. To by je ale rodiče museli naučit pokoře a slušnosti. Potom by ty názory dokázaly ty děti správně sdělovat svým učitelům a ti by je brali vážně. Uvědom si prosím, že učitel je jenom člověk ano? Nemá absolutně žádné kompetence, ještě k tomu, když jak sama píšeš, když napíše poznámku za vyrušování, může si za to sám. No HA HA. Jestli toto říkáš svým dětem školou povinným, tak se nedivím, že žáci mají své učitele na háku, otvírají si na ně svoje nevychované tlamy a to, že se učitel vůbec odváží je vzít na nějaký výlet do civilizace, je na státní ocenění za statečnost. Protože ty děcka nemají absolutně žádné zábrany. To nejsou sem ta nějaký rošťák. Ale to jsou ty „osobnosti“ bez kapky sebereflexe a slušnosti, které takoví rodiče jako ty posílají do školy a pak se odpoledne společně bavíte tím, jak se učitelky zase celý den plácaly v průserech. Moje děcka mají taky různé učitele. Já jim vždycky říkám, představ si sebe nebo mě na místě toho kantora. Chtěl bys, aby se ostatní takto i dál chovali? Jistě ne. Uvědom si, že jsou to lidé, kteří mají poslání, chtějí dělat svou práci a nemají kapacitu na to, aby vás vychovávali. mohou vám ukázat jak správně jednat a každý den učit nové věci. Ale není v jejich kompetenci je ve vás udržet. To je o svědomí každého jednotlivce, mentální vyzrálosti a zodpovědnosti rodičů. Pokud učitelé, žáci a rodiče spolupracují a je mezi nimi jakási symbióza, mohou z toho všichni jedině vytěžit. Ale to dneska není in. Dneska se jede na individualitu. A to i přes to, že ten žák si v páté třídě neumí ani zavázat tkaničku. Ale chtěl by říkat svůj názor. Nenech se vysmát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
30.5.18 08:00
@SAJ píše:
Koresponduje se státním průměrem, včetně nekvalifikovaných a krátkodobých zaměstnání. V porovnani s ostatnimi VŠ profesemi patří k nejnižším i v rámci ČR.
V mezinárodním srovnání platů učitelů jsme hluboce po průměrem (i pokud se zohlední obvyklé platy v daných zemích).

Hele, ještě na podzim jsem nebrala ani dvacet čistého (s třídnictvím), teď jsem se tedy po posledním zvýšení konečně přehoupla přes, ale jako upřímně, na jásot to furt ještě nevidím. A nebude to na jásot, ani když mi teď doběhnou roky a postoupim o třídu výš.

Pravděpodobně jsem velmi neskromná, že?

Zlobíš se, zbytečně. Já mám ty učitele v rodině, od školky po střední školu, vím zhruba, jak jsou na tom finančně. Pak mám taky v rodině úředníka, vedoucí jednoho odboru na krajském úřadu a vím, kolik bere. Pak mám taky v rodině dva policisty. V mezinárodním srovnání všech platů je to tristní. Ale to je napříč republikou vyjma některých lukrativních oborů. Nechci diskutovat nad výší platů v ČR. Ty jsou dle mého tristní všude. Ale plat učitele nevybočuje, koresponduje s platovou politikou státu.
Chápu, že je ti 20.000 čistého málo, zvláště v dnešní době, ale je to průměr, nic podprůměrně ohodnoceno. Diskuze o tom, je-li průměr dostatečně vysoký je zbytečná. Všichni víme, že není, ale peníze nejsou. Stát prostě není imaginární tiskárna. A je to téměř ve všech profesích, není to tak, že ostatní profese si žijí jak králové a učitelé živoří. Prostě v naší zemi jsou platy takovéto, a učitel je přesně na průměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
30.5.18 08:02
@terinka4444 píše:
no ať se bijí, pak ale neustálé bití se leze lidem na nervy. Že peníze na platy jsou je úsměvné, Nejsou, o Slovensku nic nevím, ale náš stát hospodaří s neustálým deficitem. Co se rozkrade nebo prošustruje korupcí je taky jedna paní povídala. Stále píši o našem státě, o ostatních státech nic nevím. Dále platí, že kdyby byly ryby za komínem, nemusely by být rybníky, To asi k tomu, kdyby se miliarda z údajné korupce dala na platy. Nediskutuji o platech jiných zemí, diskutuji o naší zemi. A prostě učitelé berou kolem průměrné mzdy. Tak jako jiní státní zaměstnanci taktéž s VŠ. Založíme-li diskuzi na téma je průměrná mzda nízká, kdo jí dosahuje a kdo ne, proč to tak je, tak se můžeme bavit, že si myslím, že je nízká, a někdy je to složité. Na reakci o tom, jak s VŠ berou tolik, polovina národa ne-li více má VŠ. :nevim:

A ještě by bylo dobré rozlišovat Bc. a vyšší stupně. Bakaláři nesplňují kvalifikační požadavky pro práci pedagoga…

Procento VŠ (s minimálně magisterským vzděláním) bude tedy ještě výrazně nižší.

Mimochodem, než budeš neco namítat, magisterské studium odpovídá i titulu Ing. z technických univerzit. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
30.5.18 08:03
@SAJ píše:
Ty, Terinko, VŠ vzdělání má necelých dvacet procent populace… V roce 2016 konkrétně 17,4%.

Na to je někde statistika? To se divím, já totiž ve svém okolí nezná téměř nikoho, kdo by nějakou vejšku neměl. Z lidí přiměřeného věku. Ti starší alá 50+ ne, ale jinak má každý nějaký ten titul. Ať se podívám na jakoukoliv nabídku práce, vyjma dělnických profesí a obchodních zástupců požadují všude VŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
30.5.18 08:04
@kontramatka píše:
Tak tohle mě vážně fascinuje. Když „děti“ chtějí říkat co si myslí. To by je ale rodiče museli naučit pokoře a slušnosti. Potom by ty názory dokázaly ty děti správně sdělovat svým učitelům a ti by je brali vážně. Uvědom si prosím, že učitel je jenom člověk ano? Nemá absolutně žádné kompetence, ještě k tomu, když jak sama píšeš, když napíše poznámku za vyrušování, může si za to sám. No HA HA. Jestli toto říkáš svým dětem školou povinným, tak se nedivím, že žáci mají své učitele na háku, otvírají si na ně svoje nevychované tlamy a to, že se učitel vůbec odváží je vzít na nějaký výlet do civilizace, je na státní ocenění za statečnost. Protože ty děcka nemají absolutně žádné zábrany. To nejsou sem ta nějaký rošťák. Ale to jsou ty „osobnosti“ bez kapky sebereflexe a slušnosti, které takoví rodiče jako ty posílají do školy a pak se odpoledne společně bavíte tím, jak se učitelky zase celý den plácaly v průserech. Moje děcka mají taky různé učitele. Já jim vždycky říkám, představ si sebe nebo mě na místě toho kantora. Chtěl bys, aby se ostatní takto i dál chovali? Jistě ne. Uvědom si, že jsou to lidé, kteří mají poslání, chtějí dělat svou práci a nemají kapacitu na to, aby vás vychovávali. mohou vám ukázat jak správně jednat a každý den učit nové věci. Ale není v jejich kompetenci je ve vás udržet. To je o svědomí každého jednotlivce, mentální vyzrálosti a zodpovědnosti rodičů. Pokud učitelé, žáci a rodiče spolupracují a je mezi nimi jakási symbióza, mohou z toho všichni jedině vytěžit. Ale to dneska není in. Dneska se jede na individualitu. A to i přes to, že ten žák si v páté třídě neumí ani zavázat tkaničku. Ale chtěl by říkat svůj názor. Nenech se vysmát.
:kytka: :kytka: :kytka:

Příspěvek upraven 30.05.18 v 08:05

• Citovat
  • Upravit
SAJ
17073
30.5.18 08:05
@terinka4444 píše:
Zlobíš se, zbytečně. Já mám ty učitele v rodině, od školky po střední školu, vím zhruba, jak jsou na tom finančně. Pak mám taky v rodině úředníka, vedoucí jednoho odboru na krajském úřadu a vím, kolik bere. Pak mám taky v rodině dva policisty. V mezinárodním srovnání všech platů je to tristní. Ale to je napříč republikou vyjma některých lukrativních oborů. Nechci diskutovat nad výší platů v ČR. Ty jsou dle mého tristní všude. Ale plat učitele nevybočuje, koresponduje s platovou politikou státu.
Chápu, že je ti 20.000 čistého málo, zvláště v dnešní době, ale je to průměr, nic podprůměrně ohodnoceno. Diskuze o tom, je-li průměr dostatečně vysoký je zbytečná. Všichni víme, že není, ale peníze nejsou. Stát prostě není imaginární tiskárna. A je to téměř ve všech profesích, není to tak, že ostatní profese si žijí jak králové a učitelé živoří. Prostě v naší zemi jsou platy takovéto, a učitel je přesně na průměru.

Jojo, to je ten obvyklý přístup typu „ať sousedovi ta koza raději chcípne…“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
30.5.18 08:05
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
30.5.18 08:09
@SAJ píše:
Jojo, to je ten obvyklý přístup typu „ať sousedovi ta koza raději chcípne…“

ale to není přístup, ať sousedovi chcípne koza, to je prostě reálné popsání situace. Jste prostě na průměru, tak to je. Nebo učitelská profese je důležitější než třeba policie, hasiči, státní úředník? To není o koze, to je o tom, že ty peníze nejsou. Navíc, oprav mě, jestli se pletu, ale teď někdy bude přidání ne? Co říkala neteř, prý přes dva tisíce teď někdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
30.5.18 08:22
@hanka.br. píše:
Z tý diskuze je mi fakt smutno. Učím přes dvacet let, v kabinetě si na peníze neztěžujeme. To spíš můj manžel nese těžko, že on, dělník s výučním listem ve státním podniku, má větší výplatu než já. Nejde ani tak o fyzickou dřinu. Každé ráno, když se dívám na svoje děti ve třídě, říkám si - je to na tobě, jak se budou cítit. Je to na tobě, jaký budou mít den. Je to na tobě, jestli do nich vložíš sebedůvěru, radost z učení, jestli odhalíš, když jim někdo ubližuje, že jim pomůžeš, když budou mít trápení. Je to na tobě, jací lidé z nich vyrostou. Bylo by hezké, kdyby učitel vašich dětí byl člověk, který by k vašim dětem přistupoval s láskou, viďte? Kterého byste si vážili, protože na něm záleží, jak vaše děti prožijí školní léta. Zatím si o ně tady otíráte boty. Nedivím se, že kvalitní mladí lidé ze školství zdrhnou a ti starší hodlají doklepat do důchodu. Samozřejmě, že ve spoustě povolání se mají i hůř a vysokou má kde kdo. Vy byste svoje děti taky svěřili kde komu, nebo tiše doufáte, že zrovna učitel vašich dětí bude vzácný kvalitní člověk?

Já mám dvě děcka školního věku, na prvním i na druhém stupni. Poznala jsem hodně paní učitelek už od mateřinky, protože jsme toho hodně prostřídali. Můj předek byl ředitelem školy. Pro mě je tato profese něco jako lékař nebo hasič. Všichni je moc potřebujeme. Jsou nepostradatelní, jejich práce je náročná a velmi zodpovědná. A to učím i svoje děti. Když jsem si přečetla některé příspěvky tady tak se musím stydět za některé rodiče. Ale jsme na anonymní diskusi a já si vždycky řeknu, že ti mistři světa amoleta jsou v reálnu docela ubožáci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
30.5.18 08:26

Tak ony některé profese ale opravdu důležitější jsou. Lidičky, vždyť stačí, když nebude učitelů a doktorů, a jsme úplně v pr..

• Citovat
  • Upravit
rokris
30.5.18 08:31
@e008 píše:
@CHLAP.cz A povolani neznicili komuniste, ale soucasny pristup deti a rodicu.

Ano

• Citovat
  • Upravit
69235
30.5.18 08:43
@rokris píše:
Tak ony některé profese ale opravdu důležitější jsou. Lidičky, vždyť stačí, když nebude učitelů a doktorů, a jsme úplně v pr..

a když nebudou hasiči a policisté, tak jsme taky úplně v prde.li. Ještě rychleji než bez učitelů. Když nebudou prodavačky a nebudou obchody, jsme taky v řiti. Když dojde na blackout, co ti bude chybět jako první? Znovu, přála bych všem vyšší platy, učitelům klidně 2× vyšší platy, ať mají pocit, že jsou finančně správně ohodnoceni. Ale to jaksi nejde, protože ty peníze nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
30.5.18 08:50
@terinka4444 píše:
a když nebudou hasiči a policisté, tak jsme taky úplně v prde.li. Ještě rychleji než bez učitelů. Když nebudou prodavačky a nebudou obchody, jsme taky v řiti. Když dojde na blackout, co ti bude chybět jako první? Znovu, přála bych všem vyšší platy, učitelům klidně 2× vyšší platy, ať mají pocit, že jsou finančně správně ohodnoceni. Ale to jaksi nejde, protože ty peníze nejsou.

Děláš si legraci???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115847
30.5.18 08:50

Já teda myslím, že srovnávat učitele a úředníka je teda těžce mimo. Učitel má o dost zodpovědnější práci. A plat 20 tisíc mi přijde fakt málo, bez ohledu na to, kolik mají hodin týdně a že mají delší volno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115847
30.5.18 08:54
@terinka4444 píše:

ale jsou, jen jsou velmi špatně rozděleny, na jedné straně si ministryně užívá na letišti VIP salonek, vyhazujou se statisíce na nesmyslné nefungující projekty typu elektronická databáze na soudní případy za miliony, která se nepoužívá, různé černé díry jako Opencard atd atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová