Proč lidi mluví nářečím?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14567
10.10.24 18:55

Proč lidi mluví nářečím?

Tema pro odlehčení - proč lidi používají různé nářečné výrazy v mluvě? Čím jsem starší, tím více mi to trhá uši a důvod je mi neznámý, dokonce mě to někdy i mírně štve.

Jiný kraj, jiná mluva, to je jasné, ale proč nemluvit prostě a jednoduše normálně? Čím více máme známých z různých krajů, tím více to nedávám a tím více mi to leze na nervy, když to slyším :lol: kdysi, když jsem bydlela jen v jednom kraji, mi to v podstatě nevadilo, sama jsem se snažila to nejdříve rozklicovat (co je vlastně nářečí a co ne), a následně omezovat. Mátlo mě to totiž jako dite ve škole, navíc jsme z vícejazyčné rodiny a to jsem pak už měla guláš úplně ve všem.

Kokino, hovino, žlíce, kanička, svačna, přijdu dýl nebo dokonce přijdu dlouho, bachraty, ďura, kobzol, Martinovo bratr, rožnout.

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2464
10.10.24 19:01

Ty máš v hlavě 💩. Vážně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27572
10.10.24 19:06

Mě rozčiluje akorát slovo mražák a kokino to mi připomíná hovínko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8809
10.10.24 19:07

Mám ráda nářečí. Nemám ráda protivné lidi, kterým vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35511
10.10.24 19:08

Co je kobzol?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14567
10.10.24 19:09
@JancaS84 píše: Více

Erteple :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35511
10.10.24 19:10
@Semtex píše: Více

Jo myslíš zemský jabka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13728

Tak říkají to asi proto, že v tom vyrostli, takže jim to připadá normální. Jinak mi nevadí nějaká nářečná slova jako třeba šufánek, rožnout, ďura, micák atd., ale spíš takový zkomoleniny jako žlice, kanička a svačna (to jsem teda nikdy neslyšela), který mi spíš připadají, jako že ty lidi neví, jak se to řekne normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14567
@JancaS84 píše: Více

Jooooooooo :palec: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4625
10.10.24 19:11

Nevadí mi nářeční výrazy, právě naopak - dialekty se postupně vytrácejí a jednou to bude něco opravdu vzácného. Je to vlastně takové okno do minulosti. Ale je to normální vývoj - jazyk je živý organismus a proměňuje se podle potřeb uživatelů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16165
10.10.24 19:12

Většinou každý mluví tak, jak je zvyklý v tom místě, kde je. Pro plno lidí je tam mluva prostě normální, i když to není třeba zrivna spisovné správně :nevim: Mám známé tuzne po ČR a někdy je sranda ta komunikace, když každý řekne něco jinak, nebo nějaký výraz ani někdo neví, co to je :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27572
10.10.24 19:15

Zakladatelko pohledej tahle diskuze už tu kdysi byla a bylo tam spousta výrazů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14567
10.10.24 19:15
@AnastazieB píše: Více

To prave taky přemýslim, zda vědí, ze je to zkomolene :lol: ale hlavně to slovo “svačna” slychavam od více různých lidi ze stejné oblasti a zároveň stejného okruhu a různé úrovně vzdělanosti. Zároveň se vzdy pekelne soustředím, jestli tak řeknou to -i- a nebo ne, ale vždycky je to bez. Prostě jede se na výlet, tak hlavně vzít pořádnou svačnu :zed: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
10.10.24 19:16

Je to úplně normální a máš to i v jiných jazycích. Lidí mluví tak, jak jdou zvyklí z domova. Vždyť je ta různorodost krásná

• Citovat
  • Upravit
14567
10.10.24 19:17
@stín katedrál píše: Více

To je fakt, dost lidem zase vadí různé anglikanismy, které pouzivaji hlavně mladi. Pravda, je to prirozeny vývoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí