Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pekny den vsem vespolek,
uz delsi dobou dumam nad jednou veci: Proc v 21. stoleti stale platite hotovosti? Vzdyt pipnuti kartou (mobilem, priveskem) zabere 2 sekundy a v nynejsi korona krizi, je to navic mnohem „bezpecnejsi“, nez sahat na zamorene penize
.
Prosim vsechny mafiany, kteri si potrebuji vyprat hotovost a individua s hromadou exekuci, kteri nemaji moznost vlastnit ucet, aby se diskuze zdrzeli.
A pokud mi budete tvrdit, ze vase vesnicka vecerka karty nebere, tak je to jen chyba maleho tlaku na provozovatele. Doby, kdy se za terminal nekrestansky platilo, jsou davno pryc. Dnes jsou poplatky za jeho provoz totalne zanedbatelne. Vzdyt v Cine i bezdaci uz prijimaji platby kartou. Co by sbirali drobny do kelimku
.
@DedBezdez píše:
Pekny den vsem vespolek,uz delsi dobou dumam nad jednou veci: Proc v 21. stoleti stale platite hotovosti? Vzdyt pipnuti kartou (mobilem, priveskem) zabere 2 sekundy a v nynejsi korona krizi, je to navic mnohem „bezpecnejsi“, nez sahat na zamorene penize
.
Prosim vsechny mafiany, kteri si potrebuji vyprat hotovost a individua s hromadou exekuci, kteri nemaji moznost vlastnit ucet, aby se diskuze zdrzeli.
A pokud mi budete tvrdit, ze vase vesnicka vecerka karty nebere, tak je to jen chyba maleho tlaku na provozovatele. Doby, kdy se za terminal nekrestansky platilo, jsou davno pryc. Dnes jsou poplatky za jeho provoz totalne zanedbatelne. Vzdyt v Cine i bezdaci uz prijimaji platby kartou. Co by sbirali drobny do kelimku![]()
![]()
.
platím v hotovosti, pokud to tak vyžadují a není možnost platit kartou. Nic víc, nic míň v tom není ![]()
Budeš se divit, ale třeba u nás v Berlíně bylo ještě nedávno dost blbý když člověk nemá Cash, protože v hodně restauracích karty neberou a nějaké bezkontaktní placení je tady dost výjimečné
třeba Kebab si kartou skoro nekoupíš ![]()
@DedBezdez V dnešní době bohužel všechny obchody neberou karty.
Tak kdyz platis nad 500 a musis psat heslo, tak to v dobe corony asi neni o moc lepsi nez sahat na ty penize..
jinak ja casto platim hotove abych ziskala drobaky na autobus ![]()
no a druha vec je, ze spousta lidi, co plati neustale kartou pak nema v penezence zadnou hotovost.. a jak je nekde nejakej problem s placenim kartou je v haji.. ![]()
takze ja to stridam, jak se mi zrovna chce ![]()
Tak jinak: Proc platite v Albertu, Lidlu, Kauflandu ci Bille v hotovosti? Kolikrat vidim jak zenska otevre penezenku nabitou platebnima kartama a beztak se zacne prehrabovat v drobnych
Ja kdyz vidim mladyho cloveka (20-30 let) platit hotove, tak mi hned v hlave naskoci, ze hrozny, ze tak mladej/mlada a uz exekuce, ze ani nemuze mit ucet.
ja bych vsechny ty hotovosti zakazal… (nadsazka, ju? pls nepoustejte se do me
)
Jo, zmrzka ve stanku jde zaplatit kartou:).
Dite si cestou ze skoly limcu zaplati kartou:).
Mafián nejsem, ale vím, kde se jaká data sbírají, nechci po sobě zanechávat elektronickou stopu, pokud nemusím. Většinu nákupů, které nedělám přes internet stejně jako platby v restauracích, provádím hotově.
Kdo aspoň trochu zná pozadí, dělá to stejně a ne, opravdu nejde o praní špinavých peněz, jen mám zkušenost se zneužitým monitoringem osob
@DedBezdez Někteří jedinci mají problém s virtuální podobou peněz. Špatně se jim pak u nich hlídá budget. Někdo se bojí zneužitelnosti karty či jakéhokoliv jiného bezhotovostního placení. Některým prodejcům se terminál nevyplatí vzhledem k poplatkům, které za ně platí bankovním/karetním společnostem.
@DedBezdez píše:
Tak jinak: Proc platite v Albertu, Lidlu, Kauflandu ci Bille v hotovosti? Kolikrat vidim jak zenska otevre penezenku nabitou platebnima kartama a beztak se zacne prehrabovat v drobnychJa kdyz vidim mladyho cloveka (20-30 let) platit hotove, tak mi hned v hlave naskoci, ze hrozny, ze tak mladej/mlada a uz exekuce, ze ani nemuze mit ucet.ja bych vsechny ty hotovosti zakazal… (nadsazka, ju? pls nepoustejte se do me
)
tak znovu. protoze aspon jednou mesicne vyberu nejaky penize a 50 v Bille platim hotove, na platbu 50 kartou divne koukaji.
A ne, exekuce nemam:), dost divna myslenkova zkratka. a jsou lide, co nemaji kartu z principu.
Tak hotovost si vždy v nějakém větším obnosu vyberu jednou za čas pro různé účely. Používáme ji především v restauracích (když už tam útratu platíme kartou, stejně dáme dýško cash, protože i když je někde možnost dát dýško z karty, tak kdo ví, kde ty peníze pak končí a zda se dostanou k obsluze, které jsou určeny), na úhradu některých služeb (třeba paní na úklid platím vždy cash, tam to jinak nejde) a pak drobné výdaje - pořád je hromada malých pekáren a obchodů, kde platby kartou neumožňují, nebo třeba umožní za určitých podmínek (konkrétně u mě ve městě v jednom obchodě se zdravou výživou platby kartou do 200 kč nelze vůbec a ve vinárně, kam občas zajdeme, je kartou možné platit i menší obnosy, ale s poplatkem). Taky se cash vždy hodí pro případ, že si sem tam necháme dovézt jídlo apod. No a když tolik neutrácíme, tak „přebytek“ pak použiju i tam, kde kartou lze platit úplně bez komplikací, takže třeba v supermarketu nebo na pumpě
Jinak ale velké nákupy, tankování, on-line nákupy, výlety do nákupáku atd. vše platím radši kartou. Jen si myslím, že život zcela bez hotovosti je pořád ještě spíš sci-fi.
Ještě mě napadá jedna věc - když vidím, jak mi ubývá hotovost, je jednodušší držet výdaje na uzdě
Z karty to prostě odejde a dokud nemrknu na stav účtu, jako by se nic nestalo
I to je občas důvod, proč si část rozpočtu držím ráda cash.
@jkra píše:
tak znovu. protoze aspon jednou mesicne vyberu nejaky penize a 50 v Bille platim hotove, na platbu 50 kartou divne koukaji.
A ne, exekuce nemam:), dost divna myslenkova zkratka. a jsou lide, co nemaji kartu z principu.
opravdu divne nekoukaji
mam v rodine par prodavacek a vsechny bez vyjimek preferuji platby kartou. I za nakup za sedm korun.
Ale jinak je to jak jsem myslel: lidi se boji velkeho bratra.
@Svistice píše:
@DedBezdez Někteří jedinci mají problém s virtuální podobou peněz. Špatně se jim pak u nich hlídá budget. Někdo se bojí zneužitelnosti karty či jakéhokoliv jiného bezhotovostního placení. Některým prodejcům se terminál nevyplatí vzhledem k poplatkům, které za ně platí bankovním/karetním společnostem.
jo, ja mam treba problem platit neco mobilem, takze nic takovyho v mobilu ani nemam..
hlavne si vzdycky predstavim, ze se mi to tim mobilem zrovna nejak nepovede ted za mnou lidi ![]()
se mi stalo nedavno v lidlu, stojime frontu, chlapek plati kartou.. a bum nevi pin ![]()
proste si za boha nemohl vzpomenout, rudej, zacal se potit.. pak to hledal nekde v mobilu, za nim fronta jako krava ![]()
Mám profesionální deformaci. Jelikož jsem prodávala, tak vím, že platební terminály mají výpadky. Před loňskýma vánocema to byla katastrofa, terminály přetížené, někdy nešlo zaplatit vůbec, někdy se stalo, že byla částka stržena 2×. Platba trvala několik minut i déle. Bylo to velmi nepříjemné řešit, lidé si nenechali vysvětlit, že já to neovlivním. Banky samozřejmě na problému pracovaly a částky vracely, jenže toho zdrba jsem stejně dostala já. Proto se snažím mít u sebe jak kartu, tak hotovost, není to příjemné pro žádnou stranu, když platba kartou nelze provést a dotyčný nemá hotovost.