Proč platíte v hotovosti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
37132
6.10.20 10:07

Tak nekde se treba platit kartou neda. Pak mam hotovost, kdyz nejakou dostanu, treba darky k narozkam, vanocum, chlap dostaval dyska v hotovosti, ja treba delam avon a holky mi za to vetsinou daj hotovost do ruky, nez aby mi to posilaly na ucet, stejne tak kdyz treba neco prodam na bazaru. Proste se mi kazdy mesic nasysli nekolik tisic v hotovosti a co s tim? Nez litat do banky a vkladat to na ucet, tak to proste utratim no :nevim: taky radsi platim kartou, ale ne za kazdou cenu :D navic mit u sebe nejakou hotovost je i prakticke, prijit nejaky výpadek tak si clovek ani nic nekoupi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
6.10.20 10:09
@klamonožka píše:
Tak jasně, že nikoho nezajímá, jestli jsem si koupila pět rohlíků nebo deset. Ale pro marketing jsou tahle data velmi dobře využitelná - ať už na cílený marketing, nebo prostě na analýzu velkých dat; jakou částku člověk obvykle utratí? jak často a v jakých obchodech? vrací se do toho stejného, nebo obchází několik různých? A pokud přidáme informaci o to, co člověk nakupuje, tak si dovedu představit dalších tisíc užitečných věcí, které na tom jdou zkoumat: kolik věcí a za kolik spotřebitelé nakupují? Pokud nakupují určité zboží, co nakupují spolu s ním? Co pokaždé? Co jen někdy a tak by šlo cílit na to, aby to nakupovali častěji? Jaká sleva je potřeba, aby byli ochotni koupit dražší značku?Jinak já v supermarketech moc nenakupuju, ale pokud ano, tak většinou kartou platím. U menších obchodníků, kde nakupuju, platím raději v hotovosti (pokud mám), protože z plateb kartou přeci jen nějaká ta procenta odvádějí a chci, aby víc z mých peněz zůstalo jim, a ne poskytovatelům plateb kartou/bankám.

Jasně, rozumím. Nicméně nejvtipnejsi jsou v tomto lidé co teda platí cash, aby na ne nikdo “nesbíral data” a pak u pokladny vytáhnou kartičku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Altavista
6.10.20 10:11

Nelíbí se mi představa argumentu, že lidi používají jen karty, zrušíme hotovost. Takže si vyberu po výplatě dost velkou hotovost a střídám to dle potřeby.
Jsou místa kde kartou platit nechci, někde navíc hotovost ocení.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
6.10.20 10:14

Nejlepší to bylo vloni před Vánoci, kdy v obchodech kolabovaly terminály. A pak tam stáli lidi s velkými nákupy a neměli jak zaplatit. Takže mi přijde lepší u sebe nosit nějakou hotovost. Navíc ne všude se dá platit kartou.

• Citovat
  • Upravit
42492
6.10.20 10:16

Protože mám větší přehled o výdajích, vyberu si hotovost na domácnost týdně a snažím se do ní trefit. Když platím jenom kartou, nejde mi to, i když jsem to už tolikrát zkoušela. Dále školní platby, autobusy, kapesné, pekárna…hospoda. Bydlíme mimo civilizaci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
915
6.10.20 10:17

Mě to tak vyhovuje, mám pocit většího přehledu při utrácení. Kartou platím jenom větší položky, ubytko, dovolené apod. Nedám na hotovost dopustit. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
6.10.20 10:18

@DedBezdez

Haha. Zvyk. A utrata vic boli. Platila sem kartou asi dvakrat. Nedejte se mylit, zdani klame. Ti co chodi ve znackovych hadrach a mavaji kartama jsou bohaci? Aha, tak to jo, myslete si to dal. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1069
6.10.20 10:22

Nepotřebuji používat kartu, chytré hodinky, přívěsek nebo mobil, abych měla všechno uložené v mobilu (s hromadou aplikaci do všech obchodů? a všichni věděli co kupuji a kolik platí? Raději jednou za tři měsíce vyberu peníze a těmi platíme. Fakt si myslíš že se placení mobilem a hodinkami vymyslelo pro pohodlné lidi :mrgreen:. Nebo spíše zase jako sledování lidí pro obchody a banky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61098
6.10.20 10:22
@j.a.n.i1 píše:
Už jsem potkala i pár automatů na kafe, co berou karty, mě osobně tedy potěšili, neb neznám větší opruz, než když ta mrcha prostě tu minci furt vrací zpět :cert:

vcera chlapek v praci dost dlouho bojoval s autem pri platbe pres mobil, jestli se mu podarilo fakt netusim, ale saskoval tam docela dlouho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
6.10.20 10:24

@DedBezdez já co jde platím hotově, na účtu moc nenechávám. Mám větší přehled. Platit kartou prostě nechci. I když mám objednávku tak vše na dobírku ;) Takhle mám peníze doma a mám přehled. Kolikrát v Lidlu je výpadek a kdo nemá hotovost nákup nemá jak zaplatit :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1069
6.10.20 10:24
@Anonymní píše:
Mafián nejsem, ale vím, kde se jaká data sbírají, nechci po sobě zanechávat elektronickou stopu, pokud nemusím. Většinu nákupů, které nedělám přes internet stejně jako platby v restauracích, provádím hotově.
Kdo aspoň trochu zná pozadí, dělá to stejně a ne, opravdu nejde o praní špinavých peněz, jen mám zkušenost se zneužitým monitoringem osob

Přesně. Nemusí o mě nikdo nic vědět, proto ani nemám Facebook.
Nemluvě o tom, že kartou bych utratila více než v hotovosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
6.10.20 10:25

Mám lepší přehled o výdajích a nechci, aby kdejaký jouda věděl, za co utrácím své peníze. Nikomu do toho nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3957
6.10.20 10:30
@DedBezdez píše:
Tak jinak: Proc platite v Albertu, Lidlu, Kauflandu ci Bille v hotovosti? Kolikrat vidim jak zenska otevre penezenku nabitou platebnima kartama a beztak se zacne prehrabovat v drobnych :roll: Ja kdyz vidim mladyho cloveka (20-30 let) platit hotove, tak mi hned v hlave naskoci, ze hrozny, ze tak mladej/mlada a uz exekuce, ze ani nemuze mit ucet.ja bych vsechny ty hotovosti zakazal… (nadsazka, ju? pls nepoustejte se do me :jazyk: )

Hele, mě je 35 a s manželem máme každý svůj účet. Na každém z nich dooooost slušná rezerva. Přesto vybereme z účtu na začátku měsíce částku na chod domácnosti na celý měsíc. Prostě nám platby kartou moc nevyhovují. Navíc - to bych tu kartu musela nosit neustále s sebou a jak se znám, věčně bych volala do banky na blokaci karty z důvodu ztráty. Takže radši zaplatím hotově. Další věc - dítě do školy jednou potřebuje 20 Kč na koncert, jindy 40 Kč na divadlo, atd. Tedy pro mě je opravdu lepší hotovost. :nevim:

A když vidím, jak to dlouho tou kartou někomu trvá :roll: :roll: tak si říkám, že to už bych měla rychleji zaplaceno úplnýma drobákama… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
6.10.20 10:31

V cash si lip ohlidam, kolik mam penez, kolik utracim a kdy je potreba zacit vydaje omezovat. Proste mam mnohem lepsi prehled, snaze tak usetrim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
6.10.20 10:32

Mám raději hotovost ze všech zmíněných důvodů - zejména lepší přehled o toku peněz a absence digitální stopy (a ano, garantuji vám, že tohle jsou cenná data a někoho zajímají). Taky tím potěším, kdekoliv chci nechat dýško.
Je dobré mít něco cash i z bezpečnostních důvodů - kdyby byly přehlcené/nefunkční bankomaty, kdyby se rozhodli plošně všechny očesat jak na Kypru, nebo kde to bylo… a tak :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová