Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Alkata píše:
@LaloeTo je ta směšná představa některých, ze někoho někde zajímá kde oni a kolik utrácí![]()
Iluze vlastní důležitosti.
Vážně si myslíš, že třeba firmy, které kupují data od FB to nezajímá?
a je tak nepředstavitelné, že to může zajímat i konkrétní vlády?
@Alkata píše:
@LaloeTo je ta směšná představa některých, ze někoho někde zajímá kde oni a kolik utrácí![]()
No když myslíš ![]()
@stinga píše:
jo přesně tak, na kávu v automatu a platby do školky jsem zapomněla
Už jsem potkala i pár automatů na kafe, co berou karty, mě osobně tedy potěšili, neb neznám větší opruz, než když ta mrcha prostě tu minci furt vrací zpět ![]()
Co chces tady menit zazite navyky.
platim hotove, na karte setrim. A maji to tak vsichni co znam. Kdyz uz se musi sahnout pro platbu kartou, tak to uz musi byt
@Laloe píše:
Vážně si myslíš, že třeba firmy, které kupují data od FB to nezajímá?a je tak nepředstavitelné, že to může zajímat i konkrétní vlády?
Určitě je to zajímá, marketing je mocný, ale na druhou stranu je mi celkem fuk, že někdo sbírá informace o tom co kupuju. Cash používám tam, kde bych neměla kartu pod kontrolou, takže třeba v restauracích, kde nenosí terminál ke stolu, zmrzlinu u stánků a tak podobně.
No já platím kartou, v telefonu to mít nechci, co když ho někde nechám… ale snažím se mít hotovost, protože děti do krámu se svojí kartou nepošlu, protože v pekárně karty neberou, stejně tak ta kadeřnice… Těch míst je pořád dost… Na druhou stranu nemám problém zaplatit 20 korun na poště kartou a stejně tak si po placení vydesinfikovat nebo umýt ruce ![]()
U dětí je lepší když ztratí peníze než kartu
. mám ve své provozovně platební terminál, ale sama kartu nevlastním. většinou nakupuji po e-shopech a pokud to jde platím bankovním převodem. do potravin chodím s hotovostí, nikdy mě nenapadlo pokládat si otázku proč bych měla mít kartu - přijde mi to úplně zbytečné. když jdeme s dětmi po škole na zmrzlinu většinou zakládám ty co jsou zvyklí platit všude kartou a nemají u sebe hotovost. takže jo - vlastně se mi to prodraží, že mám u sebe peníze a socka s kartou ne
.
Bydlim v UK, lidi tu plati kafe cash, protoze kdyz si zadas o hypoteku, tak zkoumaji, kolikrat chodis ke kasernikovi, kolik utracis za kafe apod…
@j.a.n.i1 píše:
Už jsem potkala i pár automatů na kafe, co berou karty, mě osobně tedy potěšili, neb neznám větší opruz, než když ta mrcha prostě tu minci furt vrací zpět
Jj taky už jsem jich pár použila… Jo a úplně nejhorší je, když ti tam pořád vypadává ta poslední koruna a ty už nemáš žádný jiný drobný… Už jsem takhle několikrát tahala řvoucí dítě od automatů s bonbóny… ![]()
@Lenka76 píše:
Bydlim v UK, lidi tu plati kafe cash, protoze kdyz si zadas o hypoteku, tak zkoumaji, kolikrat chodis ke kasernikovi, kolik utracis za kafe apod…
No tak to by bylo neco pro me ![]()
@Alkata píše:
Tak jasně, že nikoho nezajímá, jestli jsem si koupila pět rohlíků nebo deset. Ale pro marketing jsou tahle data velmi dobře využitelná - ať už na cílený marketing, nebo prostě na analýzu velkých dat; jakou částku člověk obvykle utratí? jak často a v jakých obchodech? vrací se do toho stejného, nebo obchází několik různých? A pokud přidáme informaci o to, co člověk nakupuje, tak si dovedu představit dalších tisíc užitečných věcí, které na tom jdou zkoumat: kolik věcí a za kolik spotřebitelé nakupují? Pokud nakupují určité zboží, co nakupují spolu s ním? Co pokaždé? Co jen někdy a tak by šlo cílit na to, aby to nakupovali častěji? Jaká sleva je potřeba, aby byli ochotni koupit dražší značku?
Jinak já v supermarketech moc nenakupuju, ale pokud ano, tak většinou kartou platím. U menších obchodníků, kde nakupuju, platím raději v hotovosti (pokud mám), protože z plateb kartou přeci jen nějaká ta procenta odvádějí a chci, aby víc z mých peněz zůstalo jim, a ne poskytovatelům plateb kartou/bankám.
@welovefashion Případně když jich máš několik a nechce to ani jednu z nich…
Protože víc utratim, banka prachy strhává v některých obchodech až po pár dnech, tudiz ani kloudne nevím kolik tam třeba aktuálně mám.
@stinga píše:
při zadávání PIN přece
A jo. Mně to nedocvaklo jak už vše platím jen telefonem. Pardon.