Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@DruhaStrana píše:
@j.a.n.i1Jo kdyby to byla tisícovka, dvě tak si asi řeknu že menší zakázka tak platili hotově, ale pakl kde mohlo bejt minimálně 15 tisíc? U nás, v širší rodině a co vím i u kamarádů takový částky platí převodem na základě faktury (většinou prvně zálohu, po dokončení zbytek). ostatně nejednou jsem četl diskuze, kdy okradenýho člověka lidi odsoudili, že x tisíc měl jen tak u sebe, pohybuju, že živnostník nebo firma toto bude riskovat.
muž dělá na stavbě a standardně se vyplácí týdenní mzdy dělníkům v hotovosti (klidně 10 tisíc, když jsou to profesanti, na základě odsouhlasených výkonů a hodinovek), stejně jako se posílaj dělňasi s balíčkem klidně 50t. pro materiál a nebo když se jde půjčovat nářadí (tam se skládá záloha vždy hotově a je to opět klidně 10t.). no a úplně stejně, když potřebuju od něj já nějaké peníze, nejsnazší pro něj je odpočítat hotovost (klidně i z pracovních peněz, co má u sebe a pak si to dorovná s účtem) a já pak mám třeba 10t z kterých odebírám a pak na poště dobírku pár set platím třeba dvoulitrem, protože menší manžel neměl.
@Konys píše:
Presne. Treba moji bábině pred 2 lety predelavali na chalupe kanalizaci a celkove celou koupelnu za 100tacu, a taky to dala hotove…mame se za ni asi stydet, ze skoro v 80ti nezvlada chytry tel a v nem net banku atd…![]()
Já jsem reagoval na příspěvek, kde byla řeč o 20-30 letých lidech platících hotově ![]()
@smajlik345 píše:
@DedBezdez Do nedávna jsem ještě neměla ani účet. Ten jsem si i díky koroně udělala, měla jsem problémy skrz zavřené obchody svého zaměstnavatele dostat se k penězům.
I přesto každý měsíc si většinu peněz vyberu a platím v hotovosti. V obchodě vidím kolik mi zbývá ještě peněz, což na kartě mohu zjistit až po příchodu domů (nemám chytrý mobil ani data, takže v obchodě se na účet nedostanu)
Když objednávám přes net, většinou beru na dobírku. Je pro mě lepší z ruky do ruky. Přes účet platím jen když je velký rozdíl v ceně přes účet a nebo na dobírku a když mám obchod ověřený a jsem si jistá, že balík mi v pohodě dojde i když zaplatím předem
Na dobírku jsem přestal platit před x lety, když jsem si převzal balík, otevřel ho a tam bylo jiné zboží. Naštěstí jen popletli objednávky, ale v ten okamžik jsem zjisitl, že dobírka jsou zbytečné peníze navíc (už je zpoplatněná 30-40 kornami téměř všude) a jistotu, že v balíku bude skutečně zboží nemám žádnou, stačí vybrat odpovídající velikost krabice, hodit tam pár kamenů a výplň, aby nebyla váha nebo velikost podezřelá a může mě někdo ošidit stejně.
@zrcadlo píše:
Bylas rychlejší. Já taky ne, je to blbost. Naopak všichni zaměstnavatelé tlačí už do smlouvy, aby zaměstnanec podepsal bezhotovostní výplatu mzdy a měli jeho souhlas, protože dle Zákoníku práce je stanoveno pouze, že to musí být v zákonných penězích, tzn. není možné zaměstnance k účtu nutit. Pro firmy je výplata v hotovosti opruz, ale rozhodně to není nic, co by bylo zákonem zakázáno.
Toto je dobrý vědět, pamatuju si jak kamarádku odmítli v práci protože si nebyla ochotná založit účet kvůli výplatě a argumentovali taky něčím typu, že jinak vyplácet nemůžou.
@Milchalka píše:
Platím zásadně v hotovosti, nechci nikde zanechávat elektonickou stopu…co nakupuji, kde a v jakém městě. Chci si zachovat alespoň nějaké soukromí, pokud je to u nás vůbec možné. Kdo pravidelně platí kartou a přišlo by na věc tak Vám budou schopni říct co jste v měsíci X jedly a kde byly.Jsem obyčejný člověk jako Vy, no prostě kartou neplatím.
A proč by mi mělo vadit že mi někdo je schopnej říct, že jsem si támhle někdy v létě zašel na oběd do restaurace a pak si nakoupil v obchodě?
to může vadit jen člověku co dělá něco nekalýho a bojí se, že to bude použitý jako důkaz.
@debra.morgan píše:
Navíc máme doma často peníze z fušek nebo z dyšek dřív.
No, takže to je to co jsem říkal, práce na černo ![]()
@DruhaStrana píše:
@j.a.n.i1Jo kdyby to byla tisícovka, dvě tak si asi řeknu že menší zakázka tak platili hotově, ale pakl kde mohlo bejt minimálně 15 tisíc? U nás, v širší rodině a co vím i u kamarádů takový částky platí převodem na základě faktury (většinou prvně zálohu, po dokončení zbytek). ostatně nejednou jsem četl diskuze, kdy okradenýho člověka lidi odsoudili, že x tisíc měl jen tak u sebe, pohybuju, že živnostník nebo firma toto bude riskovat.
Plno řemeslníků chce závěrečný doplatek z ruky do ruky při dokončení prací nebo dodávky.
Než pak poslouchat výmluvy, tak je jednodušší to zinkasovat na místě, když by šlo případně ještě něco zase odvézt a podobně.
@DruhaStrana píše:
No, takže to je to co jsem říkal, práce na černo
A kde bereš tu jistotu, že načerno?
Ať si každý platí čím chce. Jeho věc. Já platím většinou kartou. Ale ne všude je platební terminál. Například večerky.
Většinou platím hotově. Mám pak větší přehled v penězích a mám menší tendenci utrácet. Prostě vidím, jak fyzicky ty peníze mizí a více mne to bolí dávat je pryč. Měnící se částka na účtu ve mne stejné pocity nevyvolává. Nějaký psychologický jev, už jsem to slyšela od více lidí, tak asi nebudu takovej podivín
.
@j.a.n.i1 píše:
A kde bereš tu jistotu, že načerno?
Jako fuška se u nás teda označuje práce vykonána pro někoho za úplatu mimo běžnou činnost firmy. Tedy když řemeslník zaměstnaný u firmy po pracovní době zajede k někomu na zakázku „na vlastní pěst“ vykonat práci kterou by si dotyčný jinak musel oficiálně a dráž objednat u dotyčné firmy. Dost dobře si neumím představit jak dotyčný poté běží na finanční úřad. Ale možná se tím v jiné oblasti označuje něco jiného. U nás se oficiální práce za úplatu mimo hlavní pracovní poměr označuje jako brigáda.
@berusa.m píše:
To jo, ale já jsem tehdy byla úplně bez koruny v peněžence. Jinak bych mu dala dýško do ruky.
@berusa.m píše:
To jo, ale já jsem tehdy byla úplně bez koruny v peněžence. Jinak bych mu dala dýško do ruky.
znas „cash-back“, muzes si pri platbe vyzadat hotovost od prodejce a ten to pripise k uctu a da ti penize v hotovosti, s temi pak nalozis dle sveho, treba pozadas o vyplatu v drobnycha das mu dysko, jake uzbnas za vhodne a zbytek z cash-back si nechas
@DruhaStrana píše:
Na dobírku jsem přestal platit před x lety, když jsem si převzal balík, otevřel ho a tam bylo jiné zboží. Naštěstí jen popletli objednávky, ale v ten okamžik jsem zjisitl, že dobírka jsou zbytečné peníze navíc (už je zpoplatněná 30-40 kornami téměř všude) a jistotu, že v balíku bude skutečně zboží nemám žádnou, stačí vybrat odpovídající velikost krabice, hodit tam pár kamenů a výplň, aby nebyla váha nebo velikost podezřelá a může mě někdo ošidit stejně.
Nevím kdy jsem příspěvek psala, ale nejspíš někdy v říjnu, podle data založení diskuze.
Ale od té doby. Před tím jsem si peníze vybrala do poslední koruny a platila v hotovosti.
Teď si zjistím reference dané firmy a buď platím přes učet nebo na dobírku. (ale celkově už používám víc i kartu, nejen hotovost) U dobírky třeba taky nemám jistotu, že mi dojde to co jsem si objednala.
Ale mám jistotu, že mi možná dojde aspoň něco.
Objednávala jsem si v jeden den 4 balíky, z toho 3 jsem platila předem, do pár dnů byly doma. 1 objednávku jsem dala na dobírku, protože jsem na ně nenašla reference (ani dobré, ani špatné) Doteď nemám balík doma, už to jsou 3 týdny, ale aspoň nemají oni moje prachy, které bych jsem od nich horko těžko dostávala.
Jinak v poslední době u nás 3 různé firmy dělali nějakou práci. U všech 3 byli přítomný ty hlavní - jeden je živnostník a nikoho dalšího k sobě nemá, druhý taktéž (takže živnostníci, kteří podnikají sami na sebe) a v třetí firmě už je jich víc (nevím přesně kolik), ale i tady byl u nás přítomen šéf a jeho pracovník
Všem jsme platili hotově na ruku. Nikdo platbu na účet ani nechtěl, prostě dostali hotovost a nikdo proti tomu nic nenamítal. (jako pošlete mi to na účet atd…)
Jak si to řeší s dodáním na finanční úřad. Upřímně nevím, v tomhle se nevyznám a jsme rády že nám udělali to co jsme potřebovali.
@smajlik345 píše:Jak si to řeší s dodáním na finanční úřad. Upřímně nevím, v tomhle se nevyznám a jsme rády že nám udělali to co jsme potřebovali.
presne pro tohle si Babis vymyslel EET a udavacsky web
my jsme za podbiti taky platili hotove..
nejdriv zalohu na material a pak zbytek a bylo to urcite vic nez 15tisic
ted nam prijede bagr, toho taky zaplatime hotove, plus odvoz hliny, plus privezeni kamenu vsechno se zaplati hotove, par tisic to bude taky.. mne zas prijde divny, pozvat si bagr, auto atd. na vykopove prace a zaplatit na ucet az kdyz to bude mit hotovy, nebo naopak predem a pak ho nahanet, ze neprijel..