Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zatím jsem nepřišla na chuť placení mobilem, ale kartou platím pořád. Nebaví mě v té peněžence hledat drobné.
@Alkata píše:
@LaloeTo je ta směšná představa některých, ze někoho někde zajímá kde oni a kolik utrácí![]()
Iluze vlastní důležitosti.
Nejlepší je, když tihle lidé mají „slevovou“ kartičku.
Ja si třeba beru na dobírku vsude tam, kde nemaj platbu klasicky prevodem, nebo payU (jestli to je to, jak klikneš a uz te to hodí na banku a nemusíš nic vyplňovat)
Ale u spousty eshopu dneska maj platbu kartou a to mi za prvé nejde, nemám to aktivovany a za druhé ani mít nechci.
Ale tu dobírku pak často kartou platim
@Anonymní píše:muž dělá na stavbě a standardně se vyplácí týdenní mzdy dělníkům v hotovosti (klidně 10 tisíc, když jsou to profesanti, na základě odsouhlasených výkonů a hodinovek), stejně jako se posílaj dělňasi s balíčkem klidně 50t. pro materiál a nebo když se jde půjčovat nářadí (tam se skládá záloha vždy hotově a je to opět klidně 10t.). no a úplně stejně, když potřebuju od něj já nějaké peníze, nejsnazší pro něj je odpočítat hotovost (klidně i z pracovních peněz, co má u sebe a pak si to dorovná s účtem) a já pak mám třeba 10t z kterých odebírám a pak na poště dobírku pár set platím třeba dvoulitrem, protože menší manžel neměl.
Jo, protože stavby jsou absolutně netransparentní prostředí, hromada pracovníků jsou cizinci pracující načerno (ani bankovní účet nemají), řada firem/dodavatelů/odběratelů neplatí… Pak je jasné, že chce každý cash.
@Violkafiala píše:
Většinou platím hotově. Mám pak větší přehled v penězích a mám menší tendenci utrácet. Prostě vidím, jak fyzicky ty peníze mizí a více mne to bolí dávat je pryč. Měnící se částka na účtu ve mne stejné pocity nevyvolává. Nějaký psychologický jev, už jsem to slyšela od více lidí, tak asi nebudu takovej podivín.
statistiky ukazuji obchodnikum i bankam,
ze lide platici kartou utraceji vice,
mene usetri,
to je temer pravidlo
@Prof. Farnsworth píše:
Nejlepší je, když tihle lidé mají „slevovou“ kartičku.
myslis „smirovaci“ karticku
Platím hotově, většinou si v průběhu nákupu hruba počítám, kolik utratím, - pokud samozřejmě nenakupuju velký vozik, ale menší střední nákup.. Vím, že mám zaplatit, např. 450 kč, tak vytáhnu 500 kč, dám do košíku než prodavačka vrátí a jdu.. Zase já má zkušenost, že lidi než vytáhnou kartu, než jim prodavačka posune na vytukání kodu- někdy to mají jakoby blíž k sobě a podávají zákazíkovi, než to tam natukají, tak je to na delší dobu..
Jako jo, když se někdo přehrabuje v peněžence a hledá peníze, tak je jasné, že je to na dlouho, ale myslím si, že je to každého věc, zase znám lidi, co si vvyberou a mají přehled a nepřikládají jen tak bezmyšlenkovitě, pak víc utratí měsíčne..
Myslím, že ted to bude jeno, jestli někdo vytáhne peníze a nebo bude tukat kody, protože je možné, že se spíš někde bude čekat na vozíkuky
Už jsem zažila nákup, kdy mi za zády stála důchodkyně, která mi pomalu chtělěa odvézt vozík s nákupem…
@Pesimistaa píše:
statistiky ukazuji obchodnikum i bankam,
ze lide platici kartou utraceji vice,
mene usetri,
to je temer pravidlo
Něco na tom bude. Taky jsem měla období, že je zbytečný vybírat hotovost a platila všude kartou a peníze jen lítaly. Protože jsem od přírody celkem šetřivý typ, tak jsem se na to vykašlala a přešla zas na systém jak za našich babiček a to tedy na hotovost. Jestli si někdo ve frontě za mnou říká, jak jsem nemoderní, tak je mi to celkem jedno. Najednou peníze zůstávají a to je pro mne hlavní
.
@kvaček píše:
Platím hotově, většinou si v průběhu nákupu hruba počítám, kolik utratím, - pokud samozřejmě nenakupuju velký vozik, ale menší střední nákup.. Vím, že mám zaplatit, např. 450 kč, tak vytáhnu 500 kč, dám do košíku než prodavačka vrátí a jdu.. Zase já má zkušenost, že lidi než vytáhnou kartu, než jim prodavačka posune na vytukání kodu- někdy to mají jakoby blíž k sobě a podávají zákazíkovi, než to tam natukají, tak je to na delší dobu..
Jako jo, když se někdo přehrabuje v peněžence a hledá peníze, tak je jasné, že je to na dlouho, ale myslím si, že je to každého věc, zase znám lidi, co si vvyberou a mají přehled a nepřikládají jen tak bezmyšlenkovitě, pak víc utratí měsíčne..
Myslím, že ted to bude jeno, jestli někdo vytáhne peníze a nebo bude tukat kody, protože je možné, že se spíš někde bude čekat na vozíkukyUž jsem zažila nákup, kdy mi za zády stála důchodkyně, která mi pomalu chtělěa odvézt vozík s nákupem…
mě je upřímně uplně jedno, jak dlouho mi trvá placení. Vždy si nejdřív nákup naskládám do tašky a až pak platím.
@debra.morgan píše:
mě je upřímně uplně jedno, jak dlouho mi trvá placení. Vždy si nejdřív nákup naskládám do tašky a až pak platím.
To dela i manzel, a vsichni vcetne prodavacky a o lidech ve fronte nemluve, po nem vrhaji pohledy, at sebou mrskne… ![]()
@Prof. Farnsworth píše:
Jo, protože stavby jsou absolutně netransparentní prostředí, hromada pracovníků jsou cizinci pracující načerno (ani bankovní účet nemají), řada firem/dodavatelů/odběratelů neplatí… Pak je jasné, že chce každý cash.
Na černo nedelaji, nemůžou, protože ten, kdo je vyplácí, je dává do kontrolních hlášení a k platbě se vydává daňový doklad který jde spolu s tím
hotově totiž neznamená načerno ale obyčejnou jistotu, přijde mi že kdo sám podvádí má pocit, že to tak dělaj všichni řemeslníci, nebo tomu nerozumi
Velké firmy jedou na faktury, protože můžou mít (a mají) splatnosti klidně 45dni a ještě musíš urgovat další 2 týdny o zaplaceni, ale DPH i soczdrav z faktury odvádís ještě před tim, bez ohledu jestli vůbec zaplatí, u malých firem máš 2-4tydny, ale velké riziko nezaplacení vůbec, takže prostě jasná volba je hotovost a to u všech co nejsou na HPP ale dohody a faktury a prostě proti vykonané práci prachy na ruku
@Anonymní píše:
Na černo nedelaji, nemůžou, protože ten, kdo je vyplácí, je dává do kontrolních hlášení a k platbě se vydává daňový doklad který jde spolu s tímhotově totiž neznamená načerno ale obyčejnou jistotu, přijde mi že kdo sám podvádí má pocit, že to tak dělaj všichni řemeslníci, nebo tomu nerozumiVelké firmy jedou na faktury, protože můžou mít (a mají) splatnosti klidně 45dni a ještě musíš urgovat další 2 týdny o zaplaceni, ale DPH i soczdrav z faktury odvádís ještě před tim, bez ohledu jestli vůbec zaplatí, u malých firem máš 2-4tydny, ale velké riziko nezaplacení vůbec, takže prostě jasná volba je hotovost a to u všech co nejsou na HPP ale dohody a faktury a prostě proti vykonané práci prachy na ruku
Naříkám, že zrovna ten tvůj dělá na černo, ale že ve stavebnictví je to časté. Nechceš mi tvrdit, že ti Ukrajinci, co zmizí ve chvíli kdy se objeví cizinecká policie tu mají pracovní povolení a pracují tu legálně. No a o tom, jak seriozní jsou firmy fungující v této oblasti píšeš sama - velké riziko nezaplacení vůbec.
@Prof. Farnsworth píše:
Naříkám, že zrovna ten tvůj dělá na černo, ale že ve stavebnictví je to časté. Nechceš mi tvrdit, že ti Ukrajinci, co zmizí ve chvíli kdy se objeví cizinecká policie tu mají pracovní povolení a pracují tu legálně. No a o tom, jak seriozní jsou firmy fungující v této oblasti píšeš sama - velké riziko nezaplacení vůbec.
Proc firmy? Švagr dělá ve firmě, která opravuje zemědělské stroje, majitel je soukromnik, ma tam pár zaměstnanců, a soukromí zemědělci mu dluží statisíce.. ![]()
@Prof. Farnsworth píše:
nejaci remesnici, to jsou bridilove, jsou uplne jini sibri, kteri berou hotovost bez dokladu a v sumach, ktere kdybych sem nqapsal, tak me oznacite tak nanejvyse za Barona Prasila, ale takovy je svet, nekteri ziji ve svete tri nul za jednickou, jini ve svete sesti nul za jednickou a mensi cast je jeste vyssi level