Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@debra.morgan píše:
Navíc máme doma často peníze z fušek nebo z dyšek dřív.
Když už je zmíněné spropitné, to je také důvod, proč platím hotově. Platit spropitné kartou mi prostě přijde divné, neosobní a člověk ani neví, kde ty peníze skončí.
@gabrriel píše:
platba platební kartou nemá žádný poplatek. Naopak výběry z bankomatů ano.
Poplatek možná ne, ale zaručeně bude mít horší kurz koruny ![]()
nemám ráda karty a mám ráda hotovost
![]()
a co jako?
nemám chytrý mobil, takže mobilem nezaplatím, chytré mobily mě nebaví a nic mi to neříká
tak když jde, platím hotovostí, a ano když mě střelí shopping fever, a nevím kolik utratím a jdu jen tak utrácet tak si vemu kartu, no…ale raděj mám prostě hotovost
nějak mě nikdy nenapadlo nad tím ani přemejšlet
Jak mám našemu vietnamci na vesnici vysvětlit, ať si pořídí terminál? Jsem ráda, že pochopí, když mu řeknu počet rohlíků a nahlásím jestli syn spinká nebo ne
tím naše konverzace končí, když rozvinu větu o spínkání a on mi nerozumí, začne se usmívat a říká ahoj ![]()
Příspěvek upraven 06.10.20 v 17:07
Částečně i proto, že chci, aby děti pochopily cenu a obecně oběh peněz. U placení kartou fyzicky ty peníze nevidí a velmi snadno se sklouzne k tomu že „zdroje jsou“. Když vidí jak ty peníze z nějakého množství ubývají, dá se to pochopit daleko lépe.
1.Protože nechci, aby kdokoli věděl za co utrácím. To je moje věc a nikomu jinému po tom nic není
2. Mám větší přehled o svých financích a méně utratím
@Zumpa píše:
Když už je zmíněné spropitné, to je také důvod, proč platím hotově. Platit spropitné kartou mi prostě přijde divné, neosobní a člověk ani neví, kde ty peníze skončí.
V mé oblíbené restauraci mi číšník řekl, ať při platbě kartou dýško nepřidávám, že se to k nim stejně nedostane. Od té doby tam platím jen hotově.
@berusa.m píše:
V mé oblíbené restauraci mi číšník řekl, ať při platbě kartou dýško nepřidávám, že se to k nim stejně nedostane. Od té doby tam platím jen hotově.
Tak to zas není nic jednoduššího, než zaplatit kartou a dýško mu dát v hotovosti.
@j.a.n.i1 píše:
Tak to zas není nic jednoduššího, než zaplatit kartou a dýško mu dát v hotovosti.
a neni uz v tomhle pripade jedno, jestli to cely zaplati hotove, nebo takhle?
@MadGirlNancy píše:
Od te doby, co platim hodinkami, mi vylozene vadi, ze musim vybirat kvuli necemu cash. Treba u kadernice platim penezi a jeste me napada treba trafika u nas na rohu. Jinak vubec nevybiram. V obchodech platim klidne 10 Kc hodinkami. Pipnu a je to. I pri castce nad 500 nic nezadavam. Parada.
Taky tomu moc nerozumim, proc porad tolik lidi pouziva penize.
Já zase nerozumím, jak může někdo nosit hodinky, mně to vadí, takže platit jimi pro mě nepřipadá v úvahu
Sorry za OT.
@DedBezdez píše:
opravdu divne nekoukajimam v rodine par prodavacek a vsechny bez vyjimek preferuji platby kartou. I za nakup za sedm korun.Ale jinak je to jak jsem myslel: lidi se boji velkeho bratra.
No… Třeba minulý rok před Vánocemi jsem byla koupit dárky v hračkářství. Chtěla jsem platit kartou, stejně jako dlouhá fronta za mnou. Jenže jim to chcíplo, jak to bylo přetížený (v ten den i v ostatních obchodech včetně Lidlu apod.), takže jsem si ze všech lidí odnesla dárky jenom já, protože jsem měla dostatečnou hotovost v peněžence.
Občas se stává, že ti to strhnou dvakrát apod. a mě se fakt nechce toto řešit. Čím víc techniky v dnešní době, tím víc nervů - neustále se na tom něco se.re…
Jo a jinak platím kartou nebo hotovostí jak se mi zrovna chce, je to totiž úplně fuk. Obchodníci jsou hlavně rádi, že tam nechám prachy. ![]()
@gabrriel píše:
platba platební kartou nemá žádný poplatek. Naopak výběry z bankomatů ano.
Já žádný poplatek za výběr z bankomatu neplatím a myslím si, že je to dnes už dost standard.
Naopak při platbě kartou se jistý poplatek strhává (sice obchodníkovi, ne zákazníkovi, ale strhává).
@Pavlik Morozov píše:
V nekterych zemich je bezne, ze pri platbe v hotovosti mas 5% slevu. Protoze hotovost je pro byznys lepsi. Podle me je svinarna, ze je povinost platit vyplatu na ucet a ze neni mozne po zamestnavateli chtit vyplatu v hotovosti.
Ale zaměstnavatel ti může vyplatit mzdu v hotovosti. Jenže kdo by se s tím drbal? U nás to využívají asi 3 lidi. Právě ti co mají různé dluhy a exekuce.
@berusa.m píše:
Ale zaměstnavatel ti může vyplatit mzdu v hotovosti. Jenže kdo by se s tím drbal? U nás to využívají asi 3 lidi. Právě ti co mají různé dluhy a exekuce.
Dle zakona mas jako zamestnavatel vyplacet penize na ucet