Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
nakukovatelka píše:
Ja chodim, na teplomer nehledim, venku se nam libi (synovi je necelych 9 mesicu). Je zachumlanej, ja taky. Vubec nechapu, jak muze byt nekdo radsi domajedine se vzornym ditkem asi.
Tak to ja se k lenoram hlasim. Me to proste v tomhle pocasi nebavi. Rada chodim s partnerem a nasimi psy, kdyz prijde z prace, ale sama se ted s coklozama ven nevykopu, uz kvuli narocne logistice presunu a jen s kocarem bych se nudila a mrzla. Mimino stejne hned chrape, nic moc jeste z okoli nema.
Skorotchyne to nese spatne, pry se za nas (me
) stydi, pry VSECHNY maminky chodi KAZDY den ven, protoze ona je prece vidi
Tak sem kvuli ni tahla na navstevu kocar, at male dopreje prochazku aspon ona, kdyz ja sem tak nezodpovedna, vozila ji ve snehu 10 minut, pak sem nasla kocar za barakem, pry ji tam bude lip ![]()
Tak my chodíme ven každý den, neboť je to u nás nutnost - někdo musí vyhrnout ten neustále padající sníh před domem a vyvenčit psa. Ale je pravda, že déle, v těch opravdu velkých mrazech (pod -10°C), jak 30-45 minut nejsme. Malému vždy namažu obličej Robátkem od Cannadermu a řádně ho navleču. A on je spokojený, že se může válet a lítat ve sněhu.
Ale asi je něco jiného chodit ven ve městě a nebo u nás na vesnici
.
Nechodíme, pokud nemusíme (psa nemáme a malá spí i doma). A pokud už přece, je to většinou očistec. Dýl jak půl hodiny si s malou být venku netroufnu, a co za tu dobu stihneme? Po martýriu s oblíkáním, kdy ať dělám, co dělám, vždycky je to s křikem, a instalaci mimina do sporťáku, fusaku, deky a nánožníku se s nasazením života vyhrabu s kočárem z baráku po namrzlejch schodech (údržba u nás veškerá žádná) do parku na sněho-ledový chodníky (údržba pro změnu naprosto nulová). Pak mi malá krásně usne, ovšem jenom proto, abych ji za 10-15 minut zase vzbudila buď při snaze vyhrabat se s kočárem do domu nebo doma při svlíkání všech těch vrstev…
Takže větrám, vymejšlím všelijaký hry a vyhlížím oblevu.
Tak koukam,jak je to individualni,a jak kazda z nas povazuje za vyhodu neco jinyho.Zrovna jsem chtela psat,ze asi lepsi je chodit po meste,nez nekde na vesnici,a ejhle-nekdo to ma presne naopak
no je to tak spravny,jinak by byla nuda ![]()
Ja jsem z centra Prahy,takze vzdycky je kam jit,navic vsude potkam lidi,spousta kavaren a obchodu apod - jsem tak zvykla a pripada mi to fajn. Vyjit nekde mezi 10 baraku do zaveji si neumim predstavit. I proto chodime denne,ze vzdycky je kam,a muzu to ruzne stridat.
Malej je doma protivnej (zrovna ted tu rve uz hodinu,no neumim si predstavit,ze bych tu mela byt do vecera,to by mi hrablo).Oblikani neni problem-nejdriv sebe,potom jeho,pak 2patra dolu po schodech,dat do kocaru,a vyrazime.Usne okamzite,spi dokud nekam nezajedu dovnitr-tam se rozkouka,neco zdlabnem,a jdeme zpatky (zase spi). Takze pohoda. Jsem docela rada,ze to mam takhle,zatim se na prochazky vzdycky tesim.Chodniky jsou tu teda taky nic moc,ale projedeme.
Navic - manzel chodi domu az vecer, pokud ovsem zrovna nema po praci jeste sport. Takze cely vsedni dny jsou jen v moji rezii.
no tak v Praze je to ok , vy tam máte lepší klima ,vám tam taky moc toho sněhu nenapadne, vždyť tam byla vyhlášená sněhová kalamita, když na Václaváku bylo 3 cm sněhu
…a u Muzea ctyri ?
(to je jen takovy forek, nevim jestli znas tu pisnicku od Nohavici)
já hlavně sleduji jaké je ovzduši, u nás na SV díky tomu šílenému mrazu (před včerem bylo v noci -23), ten vzduch jen stojí a je tu pěkný smrad a máme 10× překročený limit, tak ven fakt nejdu jen výjmečně když musím např. k dr. než aby byl potom nemocný tak jsem teď doma, ale on je celkem hodný, on z toho venku ještě nic nemá, jen to, že je na čerstvém vzduchu a to teď u nás nemáme, ale fakt že každý ať si to zařídí jak uzná za vhodné
Nohavicové písničky znám, ale né nazpaměť
Už se těším až se trochu oteplý, páč mě teda venku mrzne prdel
, jinak taky chodíme skoro každe den ven aspoň na těch 3O minut, je-li líp i na 2 hoďky, ale prcek spí zrovna když tu svítí slunko a sám si už vyhraje (když byl mimi tak jsem lítala po venku i 5-6 hodin, ale to už nastoupilo jaro), tak chodíme dopo na nákup a šup do tepla.
Šálu teda dávám přes pusu, aby nedýchal ten studenej vzduch u sebe dělám to samý, bych chcípla dejchat ten led.
Chodíme denně…v dešti,zimě,v mrazu,ve sněhu…
doma bych se zbláznila a i já se aspoň vyvětrám…
malej je zachumlanej,tomu je hej,jen mě je zima ![]()
Tak já teda jsem vyloženě neprocházkový typ.( já procházky nenáviděla už jako malá
) Bydlíme na okraji Brna a courat bezcílně po dědině je pro mě za trest - pro tyto chvíle jsem si pořídila mp3, jinak mě hrábne.. naštěští máme zahradu, tak to řeším většinou tam. A pod -10 čumák nevystrčím.
Když jedeme do města, tak to je něco jinýho, tak je na co koukat, za kým se stavit a tak.Nebo na výlet někam pryč, poznávačka - to klidně a ráda.
Moje sestra je prvý opak, ta courá furt, v jakémkoli počasí a klidně denně stejnou trasu. ![]()
Já zkrátila asi hodinové procházky na zhruba 40 minut. Nosím holku v šátku, takže nemám strach o její tepelný komfort ![]()
Ale pokud bude méně než -10, tak nikam nejdu ![]()
Já si myslim, že je to opravdu jen o lidech
… Někdo je línej a zmrzlej a někdo naopak, já jsem ta líná a zmrzlá
jako chodím denně, ale bud čekám na přítele a nebo jedu k tatíkovi na barák kde si s nim hraje venku
… a nebo musim nakoupit, tak to jdu sama,ale pak rychle domu
! Ted je u nás -18, kdybych nejela za kamarádkou na kávu, tak nevylezeme a budeme bez peiva radši
![]()
Tak pohled na teplomer zacvicil i se mnou
ale ja pujdu. Tak necim popojedeme, abysme se moc dlouho necourali, ale pujdeme.
Mas pravdu, je to o lidech.
Na podzim (nebo v lete) tady totiz byla podobna diskuse, zase kdyz prselo
to byla taky velka prekazka pro nekoho v prochazkach, nektery holky byly rady, ze jako maji padnou vymluvu, proc nejit ven ..... takze tak. Kdo chodi ven rad, chodi za kazdyho pocasi. At si kazdy dela, co se mu zlibi ![]()
Marcelko já nejsem líná, ale zmrzlá určitě..A klidně půjdu ven, když bude poprchávat, nebo nebude úžasně hezky..Jen je to také o dítěti.. Jsou maminky, kterým mimi neusne jinde než v kočáře, takže ty jaksi toto nemohou a nemusí řešit, že? Ale na še Bára spí lépe a déle doma než v kočáře, venku jí to trvá asi 50 min než usne a potom 30 min spánek..Takže bych šla ven v -10 a 1,5 hodiny bych musela chodit, protože kdybych se rozhodla zajet domu když spí, hned by se mi ve výtahu probudila, na to ona má anténu.
Pak bych doma byla se studenou prdelí až do večera a tála..
Jinak je doma hodná, hraje si jako obvykle a žádného nerva kvůli tomu, že nešla ven nechytá..Usíná v postýlce bez problémů, takže proč bych to hrotila..
Nelze říct, že někdo je líny, spíš ani nemá moc důvod, když má zlaté dítě..Když je hezky chodím 2× denně..