Profese učitele
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@smoulinka71 píše:
Já ji vůbec neodsuzuji, mě by to hodně bavilo, byla bych brzo doma, měla bych hodně volna a když se mi bude chtít, tak si udělám přípravu do školy. Kdybych měla znova studovat, určitě bych šla na učitelku a to myslím vážně, to není legrace.
a kdo ti v tom brání? ![]()
edit: a přečti si ještě jednou svůj první příspěvek v této diskuzi a pak mi znovu zopakuj, že neodsuzuješ…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já taky učím ráda. Už 32 let a nikdy jsem nechtěla dělat nic jiného. Učila jsem ve školce i na 1. st. ZŠ. VŠ jsem si dodělávala s malým dítětem při zaměstnání. Je pravda, že jsem z učitelské rodiny - táta celý život učil. Práce s dětmi mě baví a dělám to fakt ráda. Což už se o spolupráci s některými rodiči říct nedá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sloninka píše:
Moje poznámka patřila rejpalům, kteří tvrdí, že učitelská práce je nejjednodušší a oni chudáčci musí dřít, zatímco učitelé se flákají. Tebe tvoje práce evidentně baví, tak nepatříš mezi zmíněné rejpaly a nestavíš se do role chudinky.
Ano mě baví a hodně, vybrala jsem si ji právě proto, že je tam hodně volna a peníze taky slušné, mám volné víkendy atd. Práce učitelky by mě taky bavila, je to určitě krásná profese, i když určitě psychicky náročná. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Veve79 píše:
@smoulinka71 Rozlišuje se přímá a nepřímá vyučovací povinnost. Na SŠ je přímá vyučovací povinnost 21 hodin týdně (pokud je nadúvazek, i více). Tzn. že učitel odučí týdně 21 hodin-někdy jsou to 4 hodiny denně, někdy 6, někdy 7..podle rozvrhu. Pokud má denně třeba 4 vyučovací hodiny, neznamená to ovšem, že si odučí od 8-12 a jde domů. V rozvrhu jsou volná okna, takže se běžně stává, že ve škole sedí třeba od 7 nebo 8 do 15. Během oken mívají učitelé třeba i pohotovosti, kdyby některý kantor nečekaně odpadl, o přestávkách mívají dozory, během kterých si někdy ani nestihnou dojít na záchod. Co učitel nestihne udělat (připravit, opravit, vytisknout atd) ve škole, dodělává doma. Na některých SŠ probíhá i dálkové studium, takže jsou dny, kdy tam „vyvolení“ kantoři učí i do 19-20 hod. Toť hrubý nástin pracovního týdne kantora na střední škole
Ano, toto je moc pěkně napsané - taky mám takovou zkušenost z dob své učitelské praxe. Navíc bych možná zmínila třeba i to, že jsem učila právě i dálkaře a pro ně bylo třeba vypisovat termíny na písemky a zkoušky, protože to se nedělalo v rámci běžné výuky - většinou samozřejmě až v odpoledních hodinách, po jejich práci. Takže třeba celý měsíc před skončením pololetí jsem kromě pátků byla ve škole každý všední den do 17-18 hod. Taky jsem byla třídní u praktických oborů a to znamenalo, že bylo třeba udržovat pravidelně kontakt s jejich praktickým pracovištěm - a tam jsem mohla jezdit samozřejmě až poté, co jsem si odučila svůj úvazek, takže (jak překvapivé) taky až v odpoledních hodinách.
Myslím, že jako jedna z těch, která dlouho učila a teď už dlouho dělám něco jiného, můžu opravdu objektivně srovnávat. Práce kdekoliv jinde kde jsem pracovala (a byly to minimálně 3 různá zaměstnání, jak si vybavuju) byla daleko, daleko snazší, a i přesto, že na mém současném místě je zvykem být v práci ne 8 hodin, ale tak dlouho, do kdy je třeba, mám volného času mnohem víc než jako učitelka. Sice nemám 40 dní dovolené, ale jen 25, zato si je ale můžu vzít v době, kdy chci nebo potřebuji a ne kdy jsou prázdniny! To si taky lidi moc neuvědomují, že učitel si nemůže vzít dovolenou jak chce - nemůže jet k moři třeba v červnu nebo v září, nemůže si vzít volno když potřebuje něco vyřídit, když mu není dobře, když mají přijít opraváři, když potřebuje doprovodit babičku nebo dědu k lékaři…
Tohle mě na tom učitelování vadilo snad nejvíc - ta nemožnost vzít si volno když potřebuju
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neumisa píše:
a kdo ti v tom brání?edit: a přečti si ještě jednou svůj první příspěvek v této diskuzi a pak mi znovu zopakuj, že neodsuzuješ…
Ne já to myslela vážně. Protože vím, že učitelé si hodně stěžují, jak je to strašná práce, tak proto.
- Citovat
- Upravit
@smoulinka71 píše:
Já ji vůbec neodsuzuji, mě by to hodně bavilo, byla bych brzo doma, měla bych hodně volna a když se mi bude chtít, tak si udělám přípravu do školy. Kdybych měla znova studovat, určitě bych šla na učitelku a to myslím vážně, to není legrace.
Neexistují delší minuty než ty, které stojíš nepřipravená před třídou. Děti jsou naprosto nemilosrdné.
Navíc jsou lidé, kteří se na tuhle profesi nehodí a jsou mizerní kantoři ať se snaží jak chtějí.
Je to krásná profese, ale o jen pár hodin tě dokonale vyflusne - ale kdo nevyzkoušel, neuvěří.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jenom mírně upravím volné víkendy. V rámci spolupráce s rodiči naše ředitelka vymyslela každý měsíc jednu sobotu celodenní program pro rodiče s dětmi. / Tedy ředitelka vymyslela, no spíš zadala pokyn, aby učitelé vymysleli a připravili/. Akce je pro učitele samozřejmě dobrovolná, ale pokud si někdo troufne a nepřijde, tak to dostane brzo sežrat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sloninka píše:
Jenom mírně upravím volné víkendy. V rámci spolupráce s rodiči naše ředitelka vymyslela každý měsíc jednu sobotu celodenní program pro rodiče s dětmi. / Tedy ředitelka vymyslela, no spíš zadala pokyn, aby učitelé vymysleli a připravili/. Akce je pro učitele samozřejmě dobrovolná, ale pokud si někdo troufne a nepřijde, tak to dostane brzo sežrat.
Tak jedna sobota, to není tak hrozné ne?
- Citovat
- Upravit
@smoulinka71 píše:
Ne já to myslela vážně. Protože vím, že učitelé si hodně stěžují, jak je to strašná práce, tak proto.
tak třeba tohle je bohužel pravda - setkala jsem se s tím mnohokrát, že si kolegové stěžovali - ale pozor vždy si stěžovali jen ti, kteří neměli jinou zkušenost..ti kteří ji měli a že jsem taky takových pár potkala si nikdy nestěžovali
…ale zas věřím, že je to region od regionu třeba v Praze jsou mnohem lepší možnosti než zrovna dělat učitele…to v regionech třeba není. tam naopak je práce učitele spolu s ostatními úřednickými profesemi nahlížena poněkud jinak…ted´myslím jak z pohledu okolí, tak těch učitelů ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smoulinka71 píše:
Tak jedna sobota, to není tak hrozné ne?
předpokládám, že neplacená. A já bych si tedy volnou sobotu vzít nenechala. Potřebuju od dětí oddych, nemám je ráda natolik, abych jim obětovala půl víkendu. Psychická relaxace je pro mě přednější než sobotní skotačení s dětmi a rodiči.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smoulinka71 je to super povolání…když ovšem seženete místo - jedna známá po mateřské propuštěna pro nadbytečnost, i když si dostudovala další obor…rok doma, pak rok učila - smlouva na dobu určitou, no a pak do školy měla nastupovat dcera jedné učitelky - takže opět vyhazov…
Další známá vystudovaná učitelka hledá po mateřské práci už čtvrtý rok…
Další je v družině a je ráda, že vůbec pracuje…taky vystudovaná učitelka Mgr…
Holt posun důchodů udělal své, jen u nás na škole jsou 4 učitelky, co už by byly v důchodu a bylo by místo pro další…
- Citovat
- Upravit
@sloninka píše:
Jedna sobota měsíčně a ano, teď jsem na ZŠ.
Mě to opravdu přijde jako super práce pro ženskou hlavně s dětma. Vidím v tom hodně výhod i ty státní peníze, co si budeme nalhávat, nemusíš přemýšlet, jestli bude mít soukromník na vyplacení mezd. Za mě učitelka dobré povolání.
- Citovat
- Upravit