Profese učitele
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
Já učím oficiálně do 12.35.Ale že bych si pak hned mohla jít domů, to opravdu ne. Musíme opravovat sešity, pracovní sešity, domácí úkoly a vlastně úplně vše, do čeho děti píší. Navíc máme každý týden suplovací pohotovost a musíme být ve škole, i když žádné suplování není.
Ráno chodím do školy na 7 a tisknu věci pro žáky(neučím jen svou třídu!).Večer odpovídám na emaily rodičům, dělám přípravy, opravuju, co jsem nestihla.
Ale nestěžuju si, baví mě to! ![]()
Podle mě by tato práce ale mohla být lépe finančně ohodnocena ![]()
Jedinou nevýhodu vidím v tom, e na tuhle práci lověk nedokáže nemyslet ani v soukromí, pořád člověk myslí na své žáky, co se povedlo, co ne, jaký s nimi byl den, kdo ve třídě prudil atd. S čistou hlavou prostě domů nepřijdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě jedno upřesnění. Neplatí pro mě jistota zaměstnání. Před třemi lety jsem musela změnit místo z důvodu stěhování. Od té doby mám smlouvu už 3. rokem od září do června a v létě pracák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smoulinka71 píše:
Když pominu, že učit je záslužná práce, tak si myslím, že je to oproti jiným zaměstnání procházka růžovou zahradou. Tak kdy vidíte učitele sedět ve škole ještě třeba v šest večer, tak jak u jiných profesí, kde toto je naprosto běžné. Možná když jsou třídní schůzky, co se týče platu, tak ten taky nemají malý, co já vím od kamarádky. Já bych všechny učitele dala pracovat na půl roku do nějaké mezinárodní firmy, by už nikdy neřekly, že nechtějí učit.
Zaráží mě, kde se tahle zášť v lidech bere. Jako bych si já měla říct, že bych nahnala na půl roku všechny zdravotní sestry do supermarketů, ať neříkají, že nechtějí převlíkat postele…Jednak bych si to k žádnému povolání nedovolila a jednak by mě to ani nenapadlo brát si do pusy něčí práci nebo něčí čas. Fakt to nechápu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sloninka píše:
Ještě jedno upřesnění. Neplatí pro mě jistota zaměstnání. Před třemi lety jsem musela změnit místo z důvodu stěhování. Od té doby mám smlouvu už 3. rokem od září do června a v létě pracák.
Přesně ![]()
- Citovat
- Upravit
Jsem učitelka, momentálně ale na mateřské dovolené. Svou práci miluji, ale někdy mě ty děcka tak štvaly, že jsem vlastně ani nevěděla proč tu práci dělám. A upřímně, pro peníze se to dělat nedá, pro psychickou nenáročnost práce taky ne, správný učitel (upřímně 50% z těch, co učí by vůbec učit nemělo, ale to je na jinou debatu), to dělá proto, že tu práci miluje a miluje práci s dětmi, jinak je to jistá cesta do blázince.
Velké plus jsou prázdniny, kdy nemusím do školy, jsem s dětmi, na které jsem přes školní týden neměla tolik času, kolik bych chtěla a kolik by potřebovaly.
Učila jsem ve více školách, zažila jsem mnoho stylů vedení a buzerování od vedení. Zažila jsem školu, kdy jsem kromě příprav na hodiny (denně třeba 4 hodiny strávené přípravami + opravování písemek + kontrola sešitů + příprava dalších písemek) musela dělat plán osobního rozvoje a podobné ptákoviny, také jsem zažila, že jsem mohla odcházet hned po odučených hodinách, nebo až po té, co odbylo 14:00 a dřív prostě ani ránu i když jsem měla do 12:30. Zažila jsem šílený kolektiv, skvělý kolektiv, skvělé žáky i ty, co byly na pěst a už jsem se jen modlila, aby ze školy vypadli.
Obecně vzato, kvalitní učitelé, kteří se snaží děti naučit myslet, snaží se je k něčemu vést, udělat jim učení zábavnější, příjemnější a ne jen otravnou nudu, jsou finančně oceňováni velmi podprůměrně.
Učitel často není jen učitel. Jak jste si tu přečetli, je to zdravotník, když je nejhůř. Často musí vychovávat, takže pomalu supluje i rodiče. Je zavalen papíry, jako účetní. Děti mívají problémy, musí být tedy psycholog a duše, co je vyslechne. Musí mít autoritu, takže vojenská hodnost a tréning je zde vítán. Tak mi řekni, jestli těch 21 000 je dostatečné finanční ohodnocení za několik zaměstnání v jednom.
To je jenom slabý výčet toho, co mě teď momentálně napadá. Takže svou práci miluji, ale netroufám si říci, že je to procházka růžovou zahradou. To bych řekla, že 8 hodinové strereotypní pracování v kanclu je o dost větší lážoplážo
.
Příspěvek upraven 14.10.14 v 18:38
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@brumdinka píše:
tak třeba tohle je bohužel pravda - setkala jsem se s tím mnohokrát, že si kolegové stěžovali - ale pozor vždy si stěžovali jen ti, kteří neměli jinou zkušenost..ti kteří ji měli a že jsem taky takových pár potkala si nikdy nestěžovali…ale zas věřím, že je to region od regionu třeba v Praze jsou mnohem lepší možnosti než zrovna dělat učitele…to v regionech třeba není. tam naopak je práce učitele spolu s ostatními úřednickými profesemi nahlížena poněkud jinak…ted´myslím jak z pohledu okolí, tak těch učitelů
Já opravdu učitelskou profesi beru tak, že je to dobré povolání a to bez zášti, všechno má něco proti, každopádně kdybych si měla vybrat povolání, učitelka mezi nima bude. Je to záslužná činnost, určitě psychicky náročná, ale dala bych dceru raději na učitelku, než na ekonomku. A ano vadí mi učitelky, který si na práci stěžují. To pak vypadá, jako by je ta práce vůbec nebavila.
- Citovat
- Upravit
Já si přečetla jen poslední stránku. Před nástupem na rizikové jsem učila na ZŠ. Ono to hodně záleží na řediteli, ale my jsem také museli být všichni v 7:30 na pracovišti-i když jsme měli učit třeba až od třetí hodiny, kdo měl ty hodiny volné, tak šel stejně většinou suplovat. Nejkratší den do 14:00, další do 16:00,každý musel mít nějaký odpolední kroužek, víkendy na zkrášlování školy - malování atd., víkendové a prázdninové aktivity pro děti. Pak po práci shánět materiály do hodin (třeba do pracovek, výtvarek…), chystat přípravy - já to dělala i po letech, nebavilo mě dělat pořád to stejné…Jako bezdětné holce mi to nevadilo, ale bylo mi líto holek, co měly doma děti, které měly prázdniny nebo víkend a ony musely organizovat program pro děti ve škole, protože jejich rodiče si chtěli odpočinout
A pak vám každý řekne-no ty se máš, učitelka, ve 12:00 si sedíš doma, pořád prázdniny…:-)Ale je určitě víc prací, které lidé podceňují a mají o ní zkreslené představy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@slunecnice8 píše:
Já si přečetla jen poslední stránku. Před nástupem na rizikové jsem učila na ZŠ. Ono to hodně záleží na řediteli, ale my jsem také museli být všichni v 7:30 na pracovišti-i když jsme měli učit třeba až od třetí hodiny, kdo měl ty hodiny volné, tak šel stejně většinou suplovat. Nejkratší den do 14:00, další do 16:00,každý musel mít nějaký odpolední kroužek, víkendy na zkrášlování školy - malování atd., víkendové a prázdninové aktivity pro děti. Pak po práci shánět materiály do hodin (třeba do pracovek, výtvarek…), chystat přípravy - já to dělala i po letech, nebavilo mě dělat pořád to stejné…Jako bezdětné holce mi to nevadilo, ale bylo mi líto holek, co měly doma děti, které měly prázdniny nebo víkend a ony musely organizovat program pro děti ve škole, protože jejich rodiče si chtěli odpočinoutA pak vám každý řekne-no ty se máš, učitelka, ve 12:00 si sedíš doma, pořád prázdniny…:-)Ale je určitě víc prací, které lidé podceňují a mají o ní zkreslené představy.
No když ono to tak vypadá, já když přijdu na základní školu, tak ve dvě už tam skoro nikdo není.
Musím si s učitelem předem domluvit, že přijdu odpoledne, jinak není k zastižení.
- Citovat
- Upravit
@smoulinka71 píše:
No když ono to tak vypadá, já když přijdu na základní školu, tak ve dvě už tam skoro nikdo není.![]()
![]()
![]()
Musím si s učitelem předem domluvit, že přijdu odpoledne, jinak není k zastižení.
a to je takový problém? k doktorovi se taky objednáváš, ke kadeřníkovi taky, na mnohých úřadech taky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky přidám svou zkušenost. Učila jsem do matěřské dva roky na 1.st. Práce mě bavila, děcka mě „dobíjeli“ jakýmsi způsobem trochu energii. Ale na druhou stranu je to fakt vycucávací zaměstnání. Nezastavila jsem se fyzicky ani psychicky od půl 8 do 13h. ANi na minutu. Sice jsem odcházela po 13h ze školy, ale doma jsem si dala hoďku oraz, kafe a šla jsem opět makat - jak už tu bylo psáno, plánovat hodiny na další den, vymýšlet pomůcky atd. atd… a toto jsem fakt nepovažovala za volno, jak tu kdosi psal. Protože, jakmile učitel přijde na hodinu nepřipravený, děcka to okamžitě poznají a je konec. Můžu se zeptat na zaměstnání @smoulinka71 @smoulinka71? Díky
Příspěvek upraven 14.10.14 v 18:54
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neumisa píše:
a to je takový problém? k doktorovi se taky objednáváš, ke kadeřníkovi taky, na mnohých úřadech taky…
Ne není, jen jsem vysvětlovala, proč si hodně lidí myslí, že jsou hodně doma.
- Citovat
- Upravit
@sarjen píše:
Můj manžel je učitel na ZŠ, je to „vesnická škola“ ( obec 3000 obyvatel), 2.stupeň, aprobace Fyzika a Matika, teď si dělá další vysokou školu, aby mohl učit Informatiku. Jako přínos vidim prázdniny- kvůli dětem, jako nevyhodu vidim peníze, pořád žiju v domění, že by měl chlap „živit“ rodinu a s výplatou 21000 hrubého to moc nejde, když sem pracovala, měla jsem vyšší výplatu. Ráno chodí v 7 do práce a domů chodí tak mezi 3-4 hodinou, ve škole si dělá veškeré přípravy, takže doma už má volno. 1× za měsíc mají pedagogickou poradu, to je ve škole do 18-ti hodin. V dnešní době, kdy učitel nemá autoritu, rodiče drží s dětmi je to podle mě nevděčné povolání.
Si děláš prd**, že má na druhém stupni 21 hrubého…???
A má celý úvazek…???
Jako tolik mám já v mateřské škole, což je nejnižší stupeň vzdělávání…Nestudovala jsem platové tabulky učitelů ZŠ, tak nevím…ale myslela jsem, že učitel druhého stupně má podstatně víc… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SIMONA1234 píše:
Si děláš prd**, že má na druhém stupni 21 hrubého…???![]()
![]()
A má celý úvazek…???
Jako tolik mám já v mateřské škole, což je nejnižší stupeň vzdělávání…Nestudovala jsem platové tabulky učitelů ZŠ, tak nevím…ale myslela jsem, že učitel druhého stupně má podstatně víc…
Prdel si nedělá…bohužel.
Chceš vědět kolik mají třeba družinářky? 17 hrubého a méně…
- Citovat
- Upravit
@smoulinka71 píše:
Ne není, jen jsem vysvětlovala, proč si hodně lidí myslí, že jsou hodně doma.
Dobře se učili, proč by nebyli hodně doma? Nestudovala jsem vysokou, abych seděla do šesti v práci. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A vidíš u soukromníka by se tě nikdo neptal. Máte výhodu v tom, že jste v podstatě státní podnik.