Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenost s promlčením exekuce po 10 letech?
Prý to tak funguje, ale nejsem si jistá.
Kamarádka měla úvěr od KB, po dvou letech nemohla zaplatit dvě měsíční splátky za sebou (přišla o práci).
Odklad ji neschválili a tak prodali zbytek dluhu jiné firmě.
ta ji volala, že chce 180tis. na ruku do 14 dnů, jinak že to podají k soudu.
Přitom si brala 150tis. a dva roky řádně splácela.
180tis. samozřejmě v kapse neměla, tak to dali k soudu.
Tam se nedostavila, jelikož o tom ani nevěděla. Na trvalé adrese, kterou měla tou dobou na úřadě ji něco přišlo, ale vyzvedla si to až když bylo po všem.
Soud proběhl bez ní a na výplatní pásce jednou zjistila, že dluh má exekuci na plat v hodnotě 309tis.
Od té doby nic neřešila (nemoc, rodinné důvody, práce, bydlení, rozpad vztahu).
Teď je tomu 8 let. Říkala mi že počká ještě 2 a mělo by to být promlčené, ale jistá si není ani ona ani já. Na právníka bohužel nemá dost financí i když bych jí asi dokázala nějak fin. pomoci. Zajímá mě, co je na těch 10 letech pravdy?
Má tam ještě dluh za pokutu DP, neplatí asi 6 let zdravotní, ani sociální.
Měla s. r. o. ale činnost neukončila, i když 8 let nevydělává ani korunu na s. r. o.
Pracuje načerno kde se dá a je mi jí vážně líto.
Daňová přiznání nepodala 5 let i když nevydělala ani korunu a na s. r. o. nic nepořizovala.
Tou dobou kdy rozhodl soud o exekuci ji také přišel T-Mobile dluh za 20tis. za neprodloužení smlouvy nebo co.
Přestala platit paušál, dobíjela dál kredit na stejné číslo a oni ji po roce snad poslali dluh 20tis. ten také neřeší.
Myslím že holka v tom lítá za víc jak půl milionu když si vezmu jaké tu v ČR máme úroky a penále.
Máte nějakou zkušenost s promlčením exekuce po 10 letech?
Předem děkuji za diskuzi.
@nataliekovarova37 To určitě ne, jak by to tady vypadalo, kdyby to tak opravdu bylo??? To není možné toto ![]()
Exekuce je nepromlcitelna. Promlcuje se dluh po 3 letech pokud se o promlceni zazada a nikdo nevznesl narok na uhradu. Hadam, ze kamaradka bude mit na hrbu ted tak 2 miliony. Vrele doporucuju pobaveni se s pravnikem.
Neuvěřitelné, jaké existence dokážou přežít v takových podmínkách… Hrůza ![]()
@nataliekovarova37 jsou i pravni poradny zdarma, kamaradka je trestuhodny lempl, zrejme uz dluzu tolik, ze v rknym maleru, bud se k tomu postavi celem a zacne to resit nebo bude do smrti delat jen na cerno a zit mimo system…rozhodne se ji exekuce nepromlci, promlci se dluh za urcitych podminek, ale kdzy bylo rozhodnuto o exekuci, uz lze jen treba osobni bankrot, ale take tam jsou podminky. Jestli ji mas rada, pomoz ji sepsat dluhy, dolozit dokumenty co k tomu vsemu ma a vyrazte do poradny, ale pozor jen takove, ktere jsou o. p.s. nikomu nic neplatit, jsou i smejdi co se prizivuji na techto zoufalcich.
Na exekuce se nevztahuje promlčecí doba.
Dluh bude stále jen narůstat a narůstat a narůstat…
Dokonce ani smrtí dluh nekončí, ale přechází do dědictví, ovšem dědicové mohou dědictví odmítnout (celé aktiva i pasiva).
Mám zato že promlči ale pouze půlka dluhu druhou půlku bude muset i tak zaplatit ![]()
Tak jestli už exekuce běží tak se uz nepromlci. Těch 10 let platí v případě, ze by věřitel měl 10 let starý pravomocný rozsudek ale na exekuci to nedal.
No v jeji situaci by mi ji lito nebylo, ale nejvyhodnejsi bude vyhlasit insolvenci pokud ji to schvali.
No tak u tvé kamarádky to stejně problém nevyřeší, když dělá nové a nové dluhy. Těch dluhů už je opravdu moc, ještě neplacení zdravotního (tam si toho dost možná rychle všimnou). Upřímně, zvážila bych, jestli ji vůbec dávat peníze na právníka. Nevypadá, že by to docenila. Tohle je opravdu o lenosti, sociální a zdravotní - tam by ji dluh ani nemusel vzniknout - pracák, natože pak ta pokuta z MHD. Aby se k tomu tebou zaplacenému právníkovi nestavila stejně. Našla bych ji ty poradny zdarma, klidně ji tam i objednala, kdyby o to stála, sepsala dluhy.
Je toho už tolik, že to závání kriminálem.
@nataliekovarova37 píše: Říkala mi že počká ještě 2 a mělo by to být promlčené, ale jistá si není ani ona ani já. Na právníka bohužel nemá dost financí i když bych jí asi dokázala nějak fin. pomoci. Zajímá mě, co je na těch 10 letech pravdy?
Zkušenost bohudík nemám a doufám, že ani mít nebudu, ale § 648 ObčZ říká:
Uplatní-li věřitel v promlčecí lhůtě právo u orgánu veřejné moci a pokračuje-li řádně v zahájeném řízení, promlčecí lhůta neběží. To platí i o právu již vykonatelném, pokud byl pro ně navržen výkon rozhodnutí nebo navrženo nařízení exekuce.
Takže v době, kdy je navržena exekuce anebo to má exekutor, promlčecí lhůta neběží.
Mimoto - pro každý nový dluh začíná běžet nová promlčecí lhůta.
Příspěvek upraven 19.11.17 v 12:32
A vy jste někdo právník nebo jak to víte?
Do poradny jsem ji hnala, prý půjde až se nějak psychicky srovná, ono je to také dost na palici.
@lucillee pokud ma dluhy s doby s. r.o nemuze vyhlasit osobni bankrot.
@nataliekovarova37 píše:
A vy jste někdo právník nebo jak to víte?
Do poradny jsem ji hnala, prý půjde až se nějak psychicky srovná, ono je to také dost na palici.
Někdo z nás třeba umí číst a najít si to v ObčZ.
@eumedon píše:
Někdo z nás třeba umí číst a najít si to v ObčZ.
já našla toto: https://blog.novaleasing.cz/…mlceci-lhuta