Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, budu letos poprvé dávat příjmy z pronájmu bytu do daňového přiznání. Jedná se o byt v rodinném domě, kde bydlíme v druhém bytě. Dům máme na hypotéku koupený dva roky. Můžu uplatnit odpisy na dům? A v jaké výši? Máte to někdo stejně? Děkuji předem za odpovědi.
Ano, můžeš. Odpisy jsou popsané v zákoně o daních z příjmů od § 26 a pak v příloze č.1. Přečti si to raději v originále. Předem si to dobře spočítej, abys vedením skutečných výdajů nedělala zbytečnou práci proti bezpracnému paušálu.
@JTom no a můžu ten odpis uplatnit jako 100% nebo jako 50%, protože to je vlastně jeden ze dvou bytů. Já to už počítala, ten paušál by byl jednodušší, ale nájem je nízký, a jen za půl roku, tak by to vyšlo na nulu. A dík za odpověď, podívám se na to.
Odpisy určitě nemůžeš odečíst za celý dům, pokud pronajímáš jen část. Zkus oslovit nějakou účetní nebo poradce.
@kačka39 píše:
Já to už počítala, ten paušál by byl jednodušší, ale nájem je nízký, a jen za půl roku, tak by to vyšlo na nulu.
Co by vyšlo na nulu? Moc mi to nedává smysl. Ani ten byt (jeden ze dvou) snad nemůže udělat odpočet 50%, protože hodnota domu není přeci jen ve těch 2 bytech, ne?
@Ivan PPZ píše:
Co by vyšlo na nulu? Moc mi to nedává smysl. Ani ten byt (jeden ze dvou) snad nemůže udělat odpočet 50%, protože hodnota domu není přeci jen ve těch 2 bytech, ne?
Na nulu by vyšla daň, když dám odpis a náklady. Asi vyjde na nulu i když nedám odpis, ale jenom náklady. Proto jsem se ptala, jestli to někdo má taky tak. Když koupím byt a ten budu celý pronajímat, tak to je jasné.
Nevyšel by prostě nejlíp paušální výdaj k tomu pronájmu? Ale jinak souhlasím, že by bylo vhodné navšívit nějakého „daňového“ poradce. Je dobře myslet na to, že „účetní“ nenese odpovědnost z hlediska správnosti toho danění.