Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
Pronajímáte někdo byt na černo? Pište klidně anonymně. Dělaly jste pouze ústní dohodu (3nájmy dopředu)nebo papírově? Jedná se mi o to, že se mi nechce podávat DP, když mi ho dělá zam-l. Podělte se ze zkušenostmi:-)
My pronajímáme ofiko, ale v rodině, takže bez zisku. Ale kamarádka je v pronájmu „per huba“ a má pak jedině problémy. Pokud nebudou žádat nájemníci o příspěvek na bydlení, tak asi to můžeš zkusit načerno, ale pokud budou chtít dávky, tak to nahlásit musíš. Kdybych měla být nájemník, tak bych rozhodně chtěla smlouvu papírovou ne ústní. A pronajímatel s ústní smlouvou by mi zaváněl nepoctivostí, stejně jako nájemník, který by na to přistoupil ![]()
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na zkušenosti s daní z pronájmu. Jak fungují ty odpisy o kterých jste v diskuzi psala a máte zkušenost s uplatňaováním skutečných nákladů? Jde mi o to, že bydlíme v RD, dolní patro pronajímáme a zda budou pak stačit pouze náklady, které „odhadneme“ a napíšeme přesně do smlouvy, anebo když to nemůžeme přesně dokázat(máme společný elektroměr,…)musíme použít paušální níklady? Děškuji Vám za Váš čas.
@Anonymní píše:
Taky jsme nechěli přiznávat, ale nájemci si pak zažádali o příspěvky na bydlení, takže přiznávat budem.Ale tady se radši přiznávat nebudu.
A co se stane, když je byt pronajímán na černo a nájemce si požádá o příspěve na bydlení, aniž bych o tom věděla?
Budeme pronajímat byt a zajímalo by mě:
Děkuji za rady.
Určitě bych si nechala udelat smlouvu od právníka, zakony se casto mění, aby jsi to mela aktuální a popř spory vymahatelne.
Dnes je běžné požadovat, aby měl nájemník energie psané na sebe. A ta lustrace je možná mimo jiné i na poště, kde si můžeš zažádat o vypis exekucí na danou osobu. Taky mrknout do insolvencniho rejstriku, ten je veřejný
A tu výši najmu bych zohlednila ke stavu bytu a cenám, co se pohybují v okolí, taky záleží na počtu osob.
@amalka3455 píše:
- je možné si nějak nájemníka předem prolustrovat?
- stačí si stáhnout smlouvu z netu a tu si vyplnit, nebo raději přes právníka, aby byla lépe vymahatelná v případě potíží s nájemníkem?
- jak určit výši nájmu?
- můžu požadovat, aby si nájemník elektřinu, vodu a plyn nahlásil na sebe, aby mi tam nemohl nasekat dluhy?
Děkuji za rady.
1)Ne - jak to chceš udělat? max můžeš prolustrovat jeho jméno popř rč např v justici.cz nebo na netu
2 ano, stačí, ale právník je lepší
@martina.se Díky za odpovědi. Nevím, jak je to s tím lustrovaním, kdybych věděla, neptám se. Četla jsem o lidech, kteří nadělají dluhy na nájmu, z bytu se odmítají vystěhovat, když už se je podaří dostat pryč, neuvidí od nich nikdo ani korunu a oni jdou a udělají to znovu někomu dalšímu. Tak bych se takovým ráda vyhla a chci pro to udělat vše, co reálně jde.
@amalka3455 píše:
@martina.se Díky za odpovědi. Nevím, jak je to s tím lustrovaním, kdybych věděla, neptám se. Četla jsem o lidech, kteří nadělají dluhy na nájmu, z bytu se odmítají vystěhovat, když už se je podaří dostat pryč, neuvidí od nich nikdo ani korunu a oni jdou a udělají to znovu někomu dalšímu. Tak bych se takovým ráda vyhla a chci pro to udělat vše, co reálně jde.
takové ale nezjistíš, protože tohle řeší soudy a než to dořeší, může se to táhnout i několik let.. sama jsem radši nemovitost prodala, nepotřebuju podobné gizdy. jinak ideál je vyhlásit pronájem po známých - ale ověřených.. cizím jsme pronajali jednou a těžko jsme se jich zbavovali, nakonec to ale dopadlo dobře, dům byl OK, dluh zaplatili atd, takže štěstí
@martina.se Aha, to mě vůbec nenapadlo, s těma soudama. Nabídkou mezi známýma budu začínat, tak snad to vyjde. Dík za info.
@amalka3455 já si lidi lustrovala přes google. Když jsem našla, že někde maká, byla větší pravděpodobnost, že bude v poho. Jo a sraz jsem si dávala na neutrálním místě, kolem některých jsem jenom prošla a napsala sms
@amalka3455 ať se daří, dneska sehnat slušné lidi je celkem obtíž.. pro změnu někde mají takové šílené podmínky, že se normální člověk nechytá, no.. není to jednoduchá doba..
@amalka3455 píše:
- je možné si nějak nájemníka předem prolustrovat?
- stačí si stáhnout smlouvu z netu a tu si vyplnit, nebo raději přes právníka, aby byla lépe vymahatelná v případě potíží s nájemníkem?
- jak určit výši nájmu?
- můžu požadovat, aby si nájemník elektřinu, vodu a plyn nahlásil na sebe, aby mi tam nemohl nasekat dluhy?
Děkuji za rady.
Já mám smlouvu přes právníka, ale je i možnost třeba na bezrealitky.cz - přes tento server pronajímám byt já a jsem moc spokojená. Hodně zájemců a pronajmu byt celkem rychle. Kdysi jsem uvažovala nad tím koupit si ten kurs od nich - https://www.jakpronajimatbyty.cz/, ale nakonec jsem do toho nešla, ale přečetla jsem si od nich dost rad k pronájmu.
Na nájemníky se koukám na netu, ale funguje to jen, když mají neobvyklé jméno. Jinak se mi nejvíce osvědčil koncept. Mladý pár, kde jeden pracuje a druhý studuje a chtějí si vyzkoušet společný život. Ale to se odvíjí od velikosti bytu - já mám 1+1, 50 m2.
Výši nájmu - kouknout na sreality.cz nebo na bezrealitky.cz na podobné byty v oblasti a stavu. Pokud na pronájem nespěcháš, tak můžeš dát nějakou cenu a počkat, zda se na začnou lidi ozývat, pokud se nic pár dnů nebude dít, tak cenu o pár stovek sniž. Když se lidi začnou ozývat, tak jsi na správné ceně.
Plyn a elektřinu mají nájemníci standardně napsané na sebe. U vody to nejde- tu vyúčtovává společenství vlastníků jednou ročně. Ale nejrizikovější mi příjde elektřina, kdyby třeba v bytě někdo ve velkém těžil nějakou měnu nebo pěstoval marihuanu. Plyn je rizikový jen, pokud se používá k topení. U vaření je to ročně nízká položka.
Pronajímáte někdo byt na černo? Pište klidně anonymně. Dělaly jste pouze ústní dohodu (3nájmy dopředu)nebo papírově? Jedná se mi o to, že se mi nechce podávat DP, když mi ho dělá zam-l. Podělte se ze zkušenostmi:-)