Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojte, potřebovala bych radu - budeme pronajímat byt a já bych potřebovala vědět, zda je nutný to někde nahlásit, nebo jak to udělat, aby na nás nepřišel třeba finančák? Nebo se to pak přiznává až v daňovém přiznání? a jako přílohu k tomu dám tu nájemní smlouvu? Díky moc za každou radu ![]()
Taky mě to zajímá, hlavně ten finančák. My pronajímáme, ale nepřiznáváme.
Pokud jde o družstevní byt, tak by s tím mělo souhlasit družstvo a ano, mělo by se přiznávat a započítat do daně z příjmu.
Nene, jde o byt v osobním vlastnoctví. Takže hlásit to nikde nemusíme, pouze asi předpokládám správě domu. A pak jen doložím v daň. přiznání. Předpokládám jako přílohu dám nájemní smlouvu, kde bude uvedena částka, za kterou pronajímáme a oni nám to pak nějakým způsobem zdaní??
Podává se až daňové přiznání v dalším roce. Vyplní se příloha č. 2. Pokud budeš odepisovat odpisy, tak daň ani platit nebudeš
Já jsem teda pořád v mínusu.
No a když my jsme poskytli kamrádce s rodinou bydlení v 1. patře našeho domu pouze za služby, žádný nájem, pobyt ani smlouva, tak to taky musíme někde hlásit nebo tak něco?
Omlouvám se zakladatelce za vlastní dotaz ![]()
Do daňového přiznání dáš kopii nájemní smlouvy. Ale zjisti si, kolik je ta částka, co se za rok nemusí přiznávat… třeba vám to vyjde do toho. My měli nájemníka s regulovaným nájmem, zisk z bytu byl 200 měsíčně a to jsme nemuseli přiznávat.
Pokud bydlí kamarádka v bytě za poplatky a má to ve smlouvě, tak to přiznávat nemusíte. A pokud je ve vašem, tak není komu to hlásit. Ale smlouvu bych s ní uzavřela ( i kdyby to bylo za korunu za měsíc), budete chráněni před případnými závistivci a práskači z okolí, abyste pak nemuseli složitě dokazovat, že od ní neberete nic navíc.
Mě by docela zajímalo, kolik z vás nepřiznává. Já jsem nyní nerozhodná, ale spíš budu srabik ![]()
Ahoj holky, takze kdyz pronajimam, ale cely najem pokryva hypoteku, tak nemusim ani priznavat?
Díky.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, takze kdyz pronajimam, ale cely najem pokryva hypoteku, tak nemusim ani priznavat?Díky.
Proti příjmům z pronájmu můžeš dát jako výdaje zaplacené úroky z hypotéky (myslím ale, že v bytě musíš mít trvalé bydliště k odpočtu úroků). Ale splátku hypotéky samozřejmě ne. Pokud je byt Tvůj, můžeš si uplatnit i odpisy z bytu. Pak se může stát, že nic danit nebudeš. Pak ještě záleží na tom, jak máš postavenou nájemní smlouvu. Jde o to, zda je součástí nájmu i úhrada za služby, nebo ne.
Příspěvek upraven 29.11.12 v 09:28
@janajelinkova9 píše:
Mě by docela zajímalo, kolik z vás nepřiznává. Já jsem nyní nerozhodná, ale spíš budu srabik
Když přiznáš, tak nebudeš srabík, ale budeš mít krytá záda v případě, že Tě finančáku práskne nějaký hodný soused
.
Taky jsme nechěli přiznávat, ale nájemci si pak zažádali o příspěvky na bydlení, takže přiznávat budem. ![]()
Ale tady se radši přiznávat nebudu. ![]()