Studuji, odcházím od rodičů - jak s penězi?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahoj.Je mi to moc líto..
Moc Tě nepotěším,ale já si myslím,že máš nárok jen na přídavek na dítě a výživné od obou rodičů.
Ostatní dávky státní sociální podpory jsou pro rodiny s dětmi.
Možná na příspěvek na bydlení.Tam se ale započítává příjem všech,kteří mají v bytě trvalé bydliště.O tento příspěvek žádá osoba,která je vlastníkem bytu nebo má v bytě nájem s klasickou nájemní smlouvou a trvalé bydliště - to je podmínka.
Spolužačka na střední škole se taky v 18letech odstěhovala od mámy - k vůli neshodám v rodině.Rodiče byli dávno rozvedeni.Pobírala opravdu jen výživné od obou a přídavek na dítě.Na vše ostatní si musela vydělat na brigádě.Měla stálou brigádu.Taky se byla ptát všude možně po úřadech,ale neměla nárok na nic.To bylo v roce 2003 - 2005.
Jestli se teď v tomto směru něco změnilo,nevím.
Přeju hodně štěstí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud se nepletu, tak rodiče mají povinnost zaopatřit studující dítě do věku 26 let, ne? Určitě bych se obrátila na sociálku, vylíčila situaci a vyptala se na vše možné. Ale holky tady určitě taky poradí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymní,bylo Ti už 18 nebo ještě ne?
Pokud ne,mohla by ses obrátit na Orgán sociálně právní ochrany dětí v místě bydliště a poradit se se sociální pracovnicí.Tam se řeší rozvody,výživné nezletilých dětí a vše kolem toho.Pokud Ti už 18 bylo,záleží na ochotě sociální pracovnice,jestli poradí..
Jen mám strach,že pokud jsi nezletilá,začne se tím OSPOD zabývat a přijdou i k vám domů zhodnotit situaci,předvolají si mámu..
Mám obavu,že na úřadě se Tebou nikdo zabývat nebude.Tam na to není čas a nárok na dávky pro rodiny s dětmi nemáš.
Ano,rodiče mají povinnost zajistit studující dítě do 26 let,ale záleží do jaké míry.U té spolužačky to bylo „přiměřeným výživným“ i od matky.Ony se dohodly samy.V krajním případě by se to řešilo přes soud.Ona se odstěhovala po 18 narozeninách.OSPOD se tím nezabýval.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani: zakladatelka pise ze az ji bude 18 tak ji vyhodi.Lec co vim tak pokud studujes tak te musi rodice zaopatrit.Ale bohuzel nevim jestli tam neni nejaka skulinka kdyz budes bydlet s pritelem. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodiče mají vyživovací povinnost, pokud dítě studuje. Zajdi si na sociálku, pokud narazíš na neochotu, tak jdi jinam nebo si zavolej, určitě někde narazíš na ochotnou paní, která poradí.
Nebo se zeptej tady, je to anonymně:
http://socialnipece.brno.cz/…nfo-centrum/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj zakladatelko,
je mi líto co tě potkalo, mě se stalo neco podobnýho, ačkoli já odešla víceméně sama. S mamou jsem si z jistých důvodů nerozumněla a v momentě kdy jsem měla kam jít, jsem šla. Přes týden jsem byla na intru o víkendu u přítele, domu jsem chodila jen na chvilku pro nějaký věci. Peníze mi jakýs takýs máma dávala, protože jí to táta nakázal a zbytek jsem si vydělala na brigádě, eventuelně mě založil přítel.
Kolik je tvému nepíšeš, ale pokud bude někde pracovat, tak to třeba zvládnete, nemusíte mít super zřízenou rezidenci, ale stačí nějaký malý byteček. Nárok máš od 18. let na přídavky na dítě a na sociálce se poptej na výživně, dokud studuješ, tak se o tebe musí finančně postarat až do 26 let.
Přeju hodně štěstí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přítel už pracuje, je o 10 let starší než já. Jen by mě ještě zajímalo, kdyby jsme měli miminko, jaké by sme brali příspěvky? Né že by jsme ho chtěli kvůli penězům ale jen mě to tak zajímá, o miminku jsme už přemýšleli ale vůbec na něj nespěcháme.
- Citovat
- Upravit
Tak hranice 26 let pro výživu ze strany rodičů dána zákonem není. Zákon pouze stanoví, že jsou povinni tě živit, dokud nejsi schopna se živit sama. Zjednodušeně tě rodiče musejí živit dokud studuješ. Pokud to nechtějí dělat dobrovolně, máš možnost podat na ně žalobu k soudu (osvobozeno od soudního poplatku) a vymáhat výživné až tři roky zpětně. Doporučuji obrátit se na advokáta, pokud nemáš peníze, tak na obec - ty většinou organizují jednou za čas bezplatné právní poradenství.
- Citovat
- Upravit
Anonymní píše:
Přítel už pracuje, je o 10 let starší než já. Jen by mě ještě zajímalo, kdyby jsme měli miminko, jaké by sme brali příspěvky? Né že by jsme ho chtěli kvůli penězům ale jen mě to tak zajímá, o miminku jsme už přemýšleli ale vůbec na něj nespěcháme.
Navrhuji dostudovat, najít si práci, VYDĚLAT si peníze, zařídit bydlení, a pak teprve přemýšlet o miminku a pobírat dávky z řádného platu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
makina píše:Anonymní píše:Navrhuji dostudovat, najít si práci, VYDĚLAT si peníze, zařídit bydlení, a pak teprve přemýšlet o miminku a pobírat dávky z řádného platu.
tak tak, protože když nebudeš mít odpracováno určitý počet dní, tak nebudeš mít nárok na PPM dostaneš hned od narození rodičák a bez možnosti volkby 4 letou variantu. Navíc to chce opravdu nějaké zázemí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem ale neřekla že miminko chcem, jen že jsme přemýšlely, vím že bych ještě měla dostudovat a mít nějaký zázemí, hlavně to ani zatím situace nedovoluje…jen mě to zajímalo.
- Citovat
- Upravit
Anonymní píše:
Já jsem ale neřekla že miminko chcem, jen že jsme přemýšlely, vím že bych ještě měla dostudovat a mít nějaký zázemí, hlavně to ani zatím situace nedovoluje…jen mě to zajímalo.
Proboha, anonymní, když jsi o miminku přemýšlela, tak nespíš v tom směru, že byste ho chtěli, ne? Nepřemýšlela jsi přece, kolik má ručiček a nožiček… ![]()
Víš co, fakt dostuduj, nauč se pravopis, vyřešte si zázemí
nejdřív pro vás dva.
A co takhle nejdříve přispět do systému nějakým odvodem daní a pojištění ze svého platu, a pak z něj teprve čerpat? A ne pořídit si dítě v 18 a natáhnout ruku a státe, plať, protože já jsem těhotná?
Máš před sebou tolik možností a věcí, které si můžeš vzhledem ke svému věku a stavu užít, tak užívej, garantuju ti, že některé věci s dětma už potom prostě nejdou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
makina píše:Anonymní píše:Proboha, anonymní, když jsi o miminku přemýšlela, tak nespíš v tom směru, že byste ho chtěli, ne? Nepřemýšlela jsi přece, kolik má ručiček a nožiček…
Víš co, fakt dostuduj, nauč se pravopis, vyřešte si zázemí
nejdřív pro vás dva.
A co takhle nejdříve přispět do systému nějakým odvodem daní a pojištění ze svého platu, a pak z něj teprve čerpat? A ne pořídit si dítě v 18 a natáhnout ruku a státe, plať, protože já jsem těhotná?
Máš před sebou tolik možností a věcí, které si můžeš vzhledem ke svému věku a stavu užít, tak užívej, garantuju ti, že některé věci s dětma už potom prostě nejdou.
Hodne drsne receno, ale plnne SOUHLASIM
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Možná se mýlím, ale trochu mi to, co zakladatelka popisuje připomíná „Peťulka18“ z diskuze https://www.emimino.cz/…-brzo-41127/ a taky https://www.emimino.cz/…treba-41165/
Jestli je to ona, tak mi to tak nějak nesedí nebo co ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím o radu i když todle téma sem vůbec nepatří ale je tu spousta maminek které toho hodně ví tak doufám že mi nějaká z vás poradí. Tak a teď k mému problému. Poslední dobou se neustále hádám s mámou, bydlím jen s ní a s mím přítelem, máma nás chce vyhodit jen jak mi bude 18 a to bude hned na začátku letních prázdnin. To že se odstěhujem jsme plánovali. Ale nevím jak to budem zvládat finančně protože já stále chodím do školi a ještě budu, tak jsem se chtěla zeptat jestli nevíte zda je nějaký fin. příspěvěk na bydlení a školu když budu bez rodičů a taky jestli jsou rodiče povini platit alimenty když stále studuju, tedy jestli by mi je musela platit i máma. Je nějaké místo kam bych se mohla obrátit? Vůbec to sem nepatří ale budu strašně ráda za každou radu.