Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@kristyn.g píše:
Nechápu jak tu může někdo srovnávat dobrý kompakt s foťákem v mobilu… je to hloupost řekněte si co chcete, rozmyslete se jestli chcete tahat těžkou brašnu, jaké fotky chcete atd…
našla jsem tento článek https://www.fotoradce.cz/…movy-kompakt
Na tenhle názor jsem narazila několikrát při výběru foťáku a můžu to jenom potvrdit, protože sice fotím z 98% na foťák, ale občas se stane, že ho nemám u sebe a vycvaknu mobilem.. tiskla jsem fotku z mobilu do fotoknihy na a4 a byla velice slušná, nepoznala bys, že to bylo z mobilu. Záleží, čemu říkáš dobrý kompakt, ale takový okolo 5-6 tis. s tím mobilem opravdu srovnatelný je, ač chceš nebo ne. Stačí mrknout na porovnání, je jich na netu milion
Je potřeba ujasnit si pojem „dobrý kompakt“ a srovnávat srovnatelné. Autor článku srovnává v té době špičkový kompakt se začátečnickou zrcadlovkou ve stejné ceně a přišel k závěru, že výsledky jsou srovnatelné. Nikoli však ovládání. Stejně tak je možné srovnávat špičkový mobil s průměrným kompaktem, řekněme tak do 5 tis.
@Moise mám foťák kolem 7 tisíc a foťák v mobilu taky a taky jsem vytiskla fotky nějaké z mobilu do fotoknihy ale focené jen za příznivých podmínek… nevím tedy jak by se to mohlo vyrovnat focení třeba za šera, nebo použití manuálních nebo poloautomatických funkcí na foťáku
fotoknihy tvořím často a rozdíl fakt vidím obrovský
Já to tu teď nedávno řešila v jiném tématu. Pořizovala jsem pro sestru aby mohla fotit mimčo a po letech jsem znova narazila na kodak a ten dělá fakt krásný fotky co sestra posílá
je teda lehoučce nad 5tis, ale řádově o stovky.
Ten Kodak mě zaujal. Přála bych si foťák, který udělá hezký fotky i na automat, aby s ním mohl fotit kdokoli a já bych si chtěla vyzkoušet, zda mě bude bavit si ho nastavovat sama a naučit se aspoň základům. To by u tohoto mělo jít, nevíte? Bojím se jít hned do zrcadlovky, peněz nemáme nazbyt a bojím se, že mě to nakonec nebude bavit a vyhodím peníze..ale hodně mě to láká se to naučit, ne jen stisknout tlačítko..
@Katka372 píše:
Přála bych si foťák, který udělá hezký fotky i na automat.....ale hodně mě to láká se to naučit, ne jen stisknout tlačítko..
Ty věty si odporují.
Každý výrobek má své výhody a nevýhody. Zásadně špatné zboží se nevyrábí. Bylo by neprodejné. Proto je potřeba nejdřív si dobře ujasnit, k čemu má sloužit. Jakýkoli foťák přepnutý na automat je v podstatě jen obrazovým záznamníkem, dnes již srovnatelným s mobilem. Kdo chce trochu lépe fotit, musí si pořídit foťák s hledáčkem. Na displej se nedá ostřit a nastavování čehokoli na slunci je prakticky nemožné, nehledě k tomu, že řada funkcí je složitě přístupná přes menu. Než se takový foťák nastaví, není co fotit, takže se často používá automat.
Zdravím, jen jsem vám tu chtěla poděkovat za názory a rady. Zrcadlovku jsem si nakonec pořídila a vůbec nelituji. Fotky se ze starého foťáku nebo mobilu srovnat opravdu nedají. Jsem nadšená. Začínám pomalu rozumět i manuálu a moc mě to baví. Takže díky ![]()