Zrcadlovka a rozmazané fotky

2674
21.10.17 19:53

Zrcadlovka a rozmazané fotky

Máme doma asi půl roku zrcadlovku - Canon 1200d. Fotky asi umí dělat krásné, ale já s ní prostě neumím fotit, když se dívám přes hledáček, vůbec nevidím rozmazanou fotku, když si to dám na větší obrazovku na fotoaparátu, tak se snažím to zaostřit a i když mi to v té chvíli přijde ostré, tak když se potom podívám v počítači, 99% je rozmazaných, nezaostřených. Přitom na očním jsem byla, brýle nenosím, ani lékařka nezjistila nějakou mou oční vadu. Tak jak to, že to prostě nedokážu zaostřit?

Zvažuji koupi jiného fotoaparátu, který by to snad uměl zaostřit automaticky a přitom byla cena nějak dostupná. Nebo tomu dát čas, s tím že se to snad ostřit naučím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1703
21.10.17 20:07

A rozmazané jsou i předměty, které se nehýbají? necuknete třeba rukou při zmáčknutí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69034
21.10.17 20:12

Určitě tam možnost automatického ostření být musí. Neporadím u tvého modelu, ale máme starší Canon a přepnout na automatické ostření lze. Pak mám většinou máznuto tehdy, když omylem zaostřím na něco jiného, než co chci primárně fotit. Např. mám rozmazané dítě a větev vedle něj je ostrá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
21.10.17 20:12

@bubulina - ano, rozmazané je to všechno, přijde mi to že jsou fotky nezaostřené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
21.10.17 20:14

@ugluk - nějak se mi to tam nepodařilo dohledat :oops:, ale jsem v tomhle antitalent. Mě to právě nabízí jakoby buď přiblížení - oddálení a pak doostření

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69034
21.10.17 20:17

Zkus jestli máš na objektivu posuvný čudlík AF/MF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386

@Evka73 Autofokus by nefungoval pouze tehdy, pokud by ho neuměl objektiv. Zapíná se na něm, ne na těle foťáku… takže první bod, máš ho na něm zapnutý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
@ugluk píše:
Zkus jestli máš na objektivu posuvný čudlík AF/MF.

Případně M/A - M nebo něco takového. A automatika, M manuál, chápeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
21.10.17 20:26

@LAlezane @ugluk - možná záhada vyřešena :lol:, bylo to na MF, takže jsem přepla a zítra šupky znova fotit podzim. Moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69034
21.10.17 20:31

Tak přeji pěkné fotky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25197
21.10.17 21:15
@Evka73 píše:
@LAlezane @ugluk - možná záhada vyřešena :lol:, bylo to na MF, takže jsem přepla a zítra šupky znova fotit podzim. Moc děkuji

A já mám nastavený to, že si můžu sama vybírat, který bod mi bude ostřit. Mám teda Nikon, ale stopro to bude i u Canonu. Tady je to vysvětlené.
 https://www.blogfotografa.cz/…-body-dil-2/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
21.10.17 21:16

@Evka73 Nemyslím to ve zlém, ale lidi kolem počítačů mají takovou hezkou zkratku… RTFM. Vysvětlí google nebo wikipedie ;) Vřele doporučuju se tím řídit :D
A kromě toho nějakou hodně dobrou knížku o focení. Bez toho, aby člověk věděl, co na tom foťáku nastavit (nebo co na automatiku nastavuje foťák a proč), aby věděl, co z foťáku leze a co je potřeba s tím dál udělat, smysluplně fotit nejde. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
21.10.17 21:23

@Aries6 Jo, to je přesně ono. Všechny tyhle režimy a funkce jsou, fakt JSOU detailně popsané v manuálu.
Nemám manuál, obstarám manuál.
Nebo si aspoň přečtu základy na netu, kde jsou miliony serverů o focení.
Asi nikoho by nenapadlo sednout do auta a jen tak jet… ale zrcadlovku, která má asi o padesát ovládacích blbostí navíc, chce každý krotit intuitivně a oddávat se umění :D
Fakt to nejde, fotím 20 let, vím svoje. A zk..vené manuály čtu od obálky k obálce. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25197
21.10.17 21:31
@LAlezane píše:
@Aries6 Jo, to je přesně ono. Všechny tyhle režimy a funkce jsou, fakt JSOU detailně popsané v manuálu.
Nemám manuál, obstarám manuál.
Nebo si aspoň přečtu základy na netu, kde jsou miliony serverů o focení.
Asi nikoho by nenapadlo sednout do auta a jen tak jet… ale zrcadlovku, která má asi o padesát ovládacích blbostí navíc, chce každý krotit intuitivně a oddávat se umění :D
Fakt to nejde, fotím 20 let, vím svoje. A zk..vené manuály čtu od obálky k obálce. :)

Já si zdrcadlovku pořídila - teda dostala jako dárek - po asi 3 letém zvažovaní a když už byla doma, něco jsem o focení věděla. A manuál jsem četla jak divá + jsem si tiskla to, co mě zaujalo, z CD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
21.10.17 21:31

@Aries6 - děkuji, pročtu
@LAlezane - bohužel, i když byl fotoaparát pořizovaný nový, tak manuál k němu nebyl, s tím že „to pochopíte a když tak si můžete zaplatit kurz“. Jinak návody čtu, i když zkratku jsem neznala. Dělala jsem cca 20 fotek za rok a to ještě automatem za pár korun, tohle byl dárek pro dceru, já jsem chtěla udělat nějaké fotky jinému dítku. Děti si to různě umí nastavovat, navíc oni tam vidí i v hledáčku, když to nemají ostré. Já prostě ne, vidím to až v počítači. Možná by to na vyvolané fotce tak nebylo znát, ale na velké obrazovce mi to prostě přijde rozmázlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák