Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Název tématu je trochu zavádějící, ale třeba mi poradi i sikovna kutilka.
Můj manžel se kdysi vyjádřil, ze by chtěl aku vrtacku. Našla jsem si na heurece nejprodávanější z této kategorie, ale jde mi o to, ze manžel má normální vrtacku i s kladivem, a ty aku vrtačky podle popisu mají stejne funkce? Jde jen o to ze se nemusí zapojovat do sítě? Pak chápu, ze někdo si pořídí jen tu aku, která mu na jeho práce stačí. Ale když ji manžel chce ještě k normální vrtacce je možné, ze měl na mysli jen aku sroubovak? Zeptat se ho nemůžu, protože to zamýšlím jako vánoční dárek.
Můžete tedy prosím doporučit aku vrtacku/sroubovak jako doplněk na střídání s klasickou výkonnou vrtackou s kladivem?
Dik ![]()
@DeepDown píše:
Můj manžel se kdysi vyjádřil, ze by chtěl aku vrtacku. Našla jsem si na heurece nejprodávanější z této kategorie, ale jde mi o to, ze manžel má normální vrtacku i s kladivem, a ty aku vrtačky podle popisu mají stejne funkce? Jde jen o to ze se nemusí zapojovat do sítě? Pak chápu, ze někdo si pořídí jen tu aku, která mu na jeho práce stačí. Ale když ji manžel chce ještě k normální vrtacce je možné, ze měl na mysli jen aku sroubovak? Zeptat se ho nemůžu, protože to zamýšlím jako vánoční dárek.
Můžete tedy prosím doporučit aku vrtacku/sroubovak jako doplněk na střídání s klasickou výkonnou vrtackou s kladivem?Dik
Aku vrtačka je stroj, kterej má alespoň 1300 otáček na vyšší chod, pokud ho má. Aku šroubovák má kolem 600, ty lepší. Co se týče příklepu, nemá u akuvrtačky pro domácí užití valnej smysl, ale rozhoduje cena. Otázka kolik do toho chceš dát peněz.
Předpokládám, že to je pro hobby využití, protože jako prfík by si ji už koupil, a rozhodně sám.
Aku vrtačka a šroubovák jsou dva rozdílné nástroje. Takže kup vrtačku tou se dá i šroubovat. Každopádně vyber takovou, která má dva akumulátory pro případ, že se jeden vybije, aby mohl pokračovat v práci. Nemusí být moc drahá. V akci se dá koupit i kolem 1200 kč. jakou značku a výkon má manžel nevím, ale ráno až vstane klidně napíšu víc.
Předpokládám, že jako kutil bude chtít doplnit arsenál, tedy bude stačit aku šroubovák, který se dá přepnout i na vrtání (aspoň ten můj jde), ale to vrtání jen do tenkého kusu měkkého dřeva nebo do sádrokartonu. Vrtat do zdi nebo do kovu, tak to tím „uvaříš“.
Mám Bosch PSR 14,4 LI-2. Je to super věcička pro montování nábytku a drobné opravy doma či na zahradě, opravila jsem s ní i dřevěnou psí boudu a budku pro ptáčky, namontovala číslo domu na branku, přichytila teploměr k trámu apod. Výhoda: je to lehké, skvěle se s tím manipuluje, má to přisvícení, takže nemusíš v druhé ruce držet baterku nebo mít čelovku, když např. opravuješ boudu zevnitř
Manžel mi léta tvrdil, jak aku šroubovák nepotřebuje (jinak má snad všechno), tak jsem si ho pořídila sama (kvůli té boudě) a od té doby si ho pořád půjčuje
Postavili jsme s ním pro holčičku i velký hrad na zahradě.
@DeepDown píše:
Můžete tedy prosím doporučit aku vrtacku/sroubovak jako doplněk na střídání s klasickou výkonnou vrtackou s kladivem?Dik
@arada píše:
Aku vrtačka a šroubovák jsou dva rozdílné nástroje. Takže kup vrtačku tou se dá i šroubovat. Každopádně vyber takovou, která má dva akumulátory pro případ, že se jeden vybije, aby mohl pokračovat v práci. Nemusí být moc drahá. V akci se dá koupit i kolem 1200 kč. jakou značku a výkon má manžel nevím, ale ráno až vstane klidně napíšu víc.
Za 1200 koupíš právě takovou, kterou když nebudeš denně, nebo alespoň často vybíjet zničíš, a až ji budeš potřebovat, nenabiješ ji. Ni-Cd baterie prostě tyhle vlastnosti mají. Chce ti Li-on nebo Ni-Mh a ty už jsou dražší. Navíc jde spíš o ampery než o volty. Každopádně ideálně ať to nekupuje na internetu, tohle je často poruchová věc a chce to dobrýho prodavače, takže žádnej Bauhaus.
@Talitha píše:![]()
![]()
![]()
Mám ale nachlup stejnej problém.
Máme doma klasickou vrtačku, pak takový to bourací cosi, máme i akušroubovák.
Muž by bral určitě to, co je klasickou vrtačkou ale bez kabelu.
Co koupit?
Jsem ochotná dát max 4-5 tisíc.
Ze svý zkušenosti rozhodně značku DeWalt Nějakou 14,4V 2,0A a bude spokojenej deset let. Já akuvrtačku čas od času potřebuju ke svý profesi a zrovna dnes jsem se díval, že má na sobě výrobu rok 2006. Takže za mě jedině tohle.
@Pavlos-Grey píše:
Za 1200 koupíš právě takovou, kterou když nebudeš denně, nebo alespoň často vybíjet zničíš, a až ji budeš potřebovat, nenabiješ ji. Ni-Cd baterie prostě tyhle vlastnosti mají. Chce ti Li-on nebo Ni-Mh a ty už jsou dražší. Navíc jde spíš o ampery než o volty. Každopádně ideálně ať to nekupuje na internetu, tohle je často poruchová věc a chce to dobrýho prodavače, takže žádnej Bauhaus.
Nevím no, manžel ji má už docela dlouho a šlape v pohodě. Nevím co je to za značku, ale není to bosch, nebo narex. Já si ji vlastně koupila na motání papírových ruliček, manžel ji údajně taky na nic nepotřeboval. Ruličky s ní nemotám, bo ji má manžel v dílně a mě raději udělal ruličkovač.
@arada píše:
Nevím no, manžel ji má už docela dlouho a šlape v pohodě. Nevím co je to za značku, ale není to bosch, nebo narex. Já si ji vlastně koupila na motání papírových ruliček, manžel ji údajně taky na nic nepotřeboval. Ruličky s ní nemotám, bo ji má manžel v dílně a mě raději udělal ruličkovač.
Tak jasný, ono to není tak horký vždycky. Jde o to, že tyhle čínský šmejdy můžou ležet několik let na skladě a tím se jim prostě zničí životnost, a nemáš šanci to poznat. Já jsem prostě naprogramovanej nekupovat nekvalitní věci, i když by mi mnohdy stačily, tak to tak prezentuju i dál no ![]()
@Pavlos-Grey píše:
Ze svý zkušenosti rozhodně značku DeWalt Nějakou 14,4V 2,0A a bude spokojenej deset let. Já akuvrtačku čas od času potřebuju ke svý profesi a zrovna dnes jsem se díval, že má na sobě výrobu rok 2006. Takže za mě jedině tohle.
a jaký je rozdíl mezi tou 14 čehosi a 18? Využije se to v praxi? Něco jako: vyvrtám díru do zdi/nevyvrtám díru do zdi
@Talitha píše:
a jaký je rozdíl mezi tou 14 čehosi a 18? Využije se to v praxi? Něco jako: vyvrtám díru do zdi/nevyvrtám díru do zdi
18 je lepší, má vyšší výkon.
@arada píše:
18 je lepší, má vyšší výkon.
Ne, výkon se měří ve watech. Volty u Akunářadí v nejnižší hladině téměř nehrají roli.
@Pavlos-Grey píše:
Tak jasný, ono to není tak horký vždycky. Jde o to, že tyhle čínský šmejdy můžou ležet několik let na skladě a tím se jim prostě zničí životnost, a nemáš šanci to poznat. Já jsem prostě naprogramovanej nekupovat nekvalitní věci, i když by mi mnohdy stačily, tak to tak prezentuju i dál no
Smutný je, že v Číně se už vyrábí všechno i ty značkový a na kvalitě je to znát. Můj muž má 10 let elektrickou vrtačku za 600kč a funguje pořát.
@Talitha píše:
Ne není. 18V je pružnější a má větší kroutící moment, ale to on nevyužije. Pokud bys od DeWalta našla 12V klidně ber i to. Ale důležitý nechoď pod 2 Ampéry.