Poradna duly
Jana Čurdová
Opicko tak já nevím proč to teda nejde a v nastavení máš odškrtnuto ano u : vždy povolit můj podpis, značky, HTML a smajlíky? Zkus mrknout i na to i když fakt nevím, zda to může mít souvislost.
ALe já vím, že se mi to taky jednou stalo, ale zkusila jsem ten stejný metřík znovu úplně se stejným popisem vložit do podpisu a pak už v pohodě naskočil.
Zdenulino tvé dcerce se ani nedivím, i já jsem strašná cíťa a být od mých blízkých vzdálená tak moc jako vy…tak jsem také smutná. A pro dítě je to opravdu nepředstavitelné. Bez kamarádů, známých, babiček, dědečků… A i já mám také zkušenost , že moje dr. je také trochu hr a někdy vyšetření i zabolí. Ale měnit asi nebudu.
Mikittko ( a jak říkala Magdička a Tina ) bylo to fakt sama doma, jsem si nemohla vzpomenout jak se to jmenuje. A zrovna včera bylo také o štítné žláze, ale nebylo to už o těhotných se štítnou žlázou. NA netu to možná najdeš..
MAgdi včera se teda manžel vrátil dřív z práce a vyvenčil Tinku, a s tou babičkou na důchodě to zase není tak jednoduché, my si ji musíme pokud chceme, aby hlídala přivést, ona by to asi k nám nedošla- je to asi 50min. pěšky a autobusem se jí také moc nechce. A zase kdyby tu u nás babča přespala, tak zase musím chystat pohoštění a starat se o ni jako o návštěvu a to bych měla po ležení zase. Tak jak tomu bylo v toto pondělí a úterý, moc jsem toho nenaležela.
Pro mne nejlépe, když manžel dceru odveze k nim, mám chvíli klid, jenže nadruhou stranu mi za chvíli Tina zvlčí… Tina se vrátí domů a nechce poslouchat, nechce jíst obyčejný věci, jen ten už zmíněný oplateček atd. a cokoliv ji zakážu , začne volat babičko, protože ví, že u ní má zastání. A navíc většinou přijede absolutně dehydratovaná… ona už od malička strašně málo pije a musí se na ní pořád v tomto dohlížet, a tchýně ji to nějak málo připomíná, kolikrát u nich vypije za celej den decku!!!! a jim to není divný. ![]()
Petrus vlastne to je ta babicka ‚oplatecek‘
jo uz chapu. no jo neni to jednoduche.
luci taky ne vzdy stiham a jen to tak prelitnu.
zdeni ja jsem ve svajcu, manzel ital, vlastne jsme skoro u hranic s italii a vsude se mluvi italsky. je super ze se vracite, to ja se musim smirit s timze tu budem naveky. ale je tu krasne prostredi pro deti a nelituju, i kdyz je to tezke. tady je kontrola jednou za mesic tam vzdy UTZ plus vselijake vysetreni, skoro vzdy na toxu a takove ty bezne a pak pokazde neco duleziteho navrch. ted to bl downuv syndrom. jeste budu volat na vysledky v pondeli. dik za info o techtestech v cr. jinak ale t tripply a screening pokud vimse tu nedelaji ale mozna je to pod jinym nazvem a me to uniklo.
Ty vogo juli zacina pomalu lozit tak musim davat bacha asi uz na vs nebudu mit tolik casu ![]()
magdi…to je ten test na downuv syndrom…ted mi to doktorka taky nabizela..ale rikala ze je to zbtecny, ze se to dela jeste znovu v nejakem tydnu a hlavne ze to projasneni sije umi udelat i ona na UTZ. U nas ma maloktera gynda tak sikovnej UTZ aby to umeli udelat samy..tak se posila na specializovany pracoviste…ja mam to stesti ze mi to umi udelat primo moje doktorka ![]()
vy ste mi udelali chut na tu svickajdu…dneska musim udelat ![]()
MAgdi tak to Juli gratulujeme, má nový objev. To lezení je pro dětičky super.
Horší je to pro maminky
, to už si budeš muset dávat bacha… To já měla malou na posteli a ona se poprvé rozlezla a já ji chytla až na kraji postele. uf…uf …mi tehda spadl kámen ze srdce, že neskončila na zemi . My máme manželskou postel hodně vysoko, no to by byla boule u tak malého dítka.
A jinak Magdi to si budu pamatovat : babička oplateček… to mne pobavilo
![]()
Teda dámy, já Vás opět vůbec nestíhám!!!No to je hrozný!!!-))))
Tak pro velký úspěch:
Svíčková
Osmažím cibulku (cca 4 cibule střední velikosti nakrájet na jemno) a na ní kořenovou zeleninu(kupuji mraženou-přímo s názvem „na svíčkovou"-dávám 1,5 pytlíku). Zvlášť na oleji opeču čtvrtky kuřete(nebo prostě co máte z kuřete rády). Pak je vložím na zeleninu, zaleju vodou, přidám slepičí bujón (nebo masox), osolím, opepřím, trochu nového koření (mletý kmín-trošku), sladkou papriku, bobkový list(cca 4 větší listy). Nechám v papiňáku asi 20 minut povařit. Maso pak vyndám, přeberu od kostí. Z omáčky vyndám list a rozmixuju. Lze přidat „dodatek do jídla" (podravka) a trochu smetany(stačí 12%). Kolikrát se ani nemusí zahustit, podle toho kolik je zeleniny.
Noky:
Jemné noky:
9 dkg tuku, sůl, 3-4 žloutky, špetka pečivového prášku,
3/8 l mléka, ½ kg hrubé mouky, ze 3-4 bílků sníh.
( stačí dělat z poloviční dávky!!!-je jich opravdu hodně pokud budete dělat z půlky tak 3/8 mléka jsou cca 2dcl…travlo mi to dlouho než jsem to vypořítala.....hehehehehe)
No jak to tady všechno sleduju a čtu,tak nevycházím z údivu. Samozřejmě si opět pamatuju půlku,takže vůbec nezvládám reagovat.
Mě teď strašně trápí bolení hlavy, jsem úplně nemožná…Co berete na hlavu?Mě řekla dr že můžu jen paralen a ten teda vůbec nezabírá…Dřív jsem trpěla migrénama,takže si asi umíte představit jak prímovní stavy teď zažívám, když si nemohu vzít ibalgin…ach jo…A to se ještě naše kočka mrouská,takže celý dny a noci ječí…takže to mi taky moc nepřidá…do toho to slyší pes,takže zase kňourá,protože neví co se děje…mám za sebou super noc…-))grrrrrr.....
V práci si Vás pročtu trochu podrobněji, udělám si poznámky a pak odepíšu trochu „k věci“…
Holky opatrujte se a zatím pááááááááááááááááá-))))
Oprava receptu na noky-zapomněla jsem na postup práce!!!…-)))
Noky:
Jemné noky:
9 dkg tuku, sůl, 3-4 žloutky, špetka pečivového prášku,
3/8 l mléka, ½ kg hrubé mouky, ze 3-4 bílků sníh.
( stačí dělat z poloviční dávky!!!-je jich opravdu hodně pokud budete dělat z půlky tak 3/8 mléka jsou cca 2dcl …travlo mi to dlouho než jsem to vypořítala.....hehehehehe))
Tuk nahřejeme v misce a utřeme do pěny. Do utřeného přidáme jeden žloutek po druhém a každý dobře zatřeme. Mouku a mléko přidáváme střídavě k utřenému tuku a těsto dobře vypracujeme a necháme odpočinout alespoň ½ hodiny. Potom do těsta zamícháme tuhý sníh, pečivový prášek smíchaný s trochou mouky a děláme nočky. Zavaříme do vařící osolené vody a vaříme je podle velikosti 8-10 minut. Nočky děláme tak, že si menší lžíci namočíme do vařící vody, část těsta nabereme a noček uhladíme o stěnu misky.
svickova super…delam ji podobne jen davam zeleninu cerstvou (mrkev, celer, petrzel) - mrazenym vecem neverim..no a hlavne to mam vsechno na zahradce
a nedelam s kuretem ale s kralikem..a taky eno nuuuno ![]()
a nedavas nic kyseleho? ja davam bud halali nebo ocet…
noky neznam…vyzkousime ![]()
diky
Mikitaa: Já zase neznám halali…-)))) Já dávám mraženou, protože jsem líná všechno škrábat, vařit apod…Takže proto mraženou,ale syrová je samozřejmě asi zdravější-))) Nic kyselého nedávám-) Noky vyzkoušej, po těch se taky můžu utlouct a jsou vcelku jednoduché-) Papapa…
tak zkus…koupis to normalne mezi sterilovanou zeleninou (nikdy nevim jeslti je to sterilovana nebo sterilizovana ![]()
dava to tomu takovou dobrou trochu vyraznejsi chut…davam klidne i dve sklinky.
Jo táááák-))) Tak to už vím co to je…díky za tip-) /taky nevím jestli je to sterilovaná nebo sterilizovaná…hehehehe/
Fajn dik za recept akorat ze tady nenajdu petrzel, uz se o to snazim roky a kazdy na me hledi jak na jelito. asi si ho za:,–(im do truhliku a bude!!! uz me to fakt stve¨! Zkusene kucharky myslite ze by to bylo dobre jen z mrkve a celeru???? asi to nebude ono ze.. ![]()
Petrus na posteli taky leze jak drak, to ji jde dokonale, na zemi to zkousi ale nejde to. Vymrsti se dopredu a pak dal nevi jak se dostat, ale postupne na to prichazi. Je to hezky pocit,sileny jak z miminecka ktere nedavno jen lezelo uz je tak samostatny clovicek…
jeste ze ja jsem se do toho svajcu neodstehovala…zivot bez petrzele ![]()
tezko rict to jsem nikdy nezkousela…treba vymyslis novou omajdu
cim vic zeleniny tam nacpes tim to byva lepsi a nemusis davat jisku. tak zkus napul celer a mrkev jen dat kdyz tam das hodne smetany tak se ty chute nejak srovnaji (davam kysanou)
…a posli si do cech pro seminka…treba tam s tim jednou trhnes velky prachy jako objevitelka petrzele ![]()
to teda jo! v cervenci jedem domu a to teda musim vymyslet a privezt si seminka fakt. ale taky mam v planu zajit za jednema portugalcema pestujou i smi zeleinu a vybornou tam ji kupjem a tak se jich zeptam jestli maji i nate a teda jestli by mi neprodali ten koren oni to vsichni vyhazujou ![]()