Prostřední dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10461
15.11.19 09:21

@lolink Vzhledem k tomu, ze nas z logopedie na uvodni navsteve vyhodili, ze je moc brzo :lol: jsem si musela nastudovat sama. Ale na netu se daji najit logopedicke navody, jak kterou hlasku trenovat, takze jsem nejdriv hledala a trochu si nacetla. Delame orofacialni cviky na rozhybani jazyka (daji se najit na netu i s obrazky - vyplazovani, krouzeni, jazyk do rulicky apod.), pak zpivame pisnicky, kde misto textu zpivame jen „td“, „td“ (na to je dobra treba Holka mordrooka, Prsi prsi nebo Pec nam spadla, v nich se to da zpivat a stridat rychle). No a pak klasicky rikame slova se hlaskovymi skupinami tr, pr, br, fr, chr. Zacit se ma jednotlivymi slovy, pak slovni spojeni (nase oblibene „strejda potrebuje krumpac“). No a pak jsou i nejake kratke basnicky, ale tak daleko jeste nejsme, to az nakonec. To rozcvicovani jazyka delame vetsinou doma pred zrcadlem, ale to ostatni se da delat kdekoliv, takze treba kdyz nekam jedem autem, nebo jdem na prochazku se psem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
15.11.19 09:22

@Hoa Mai ale taky se musím hlídat..výchova se prostě na dítěti promítne..já to na sobě vidím..starší syn je adhd, je s ním více práce, a já nejsem trpělivý člověk, to je něco na mě..mladší dcera je šikovná a v některých věcech ho dohání i předhání..člověk se někdy neubrání srovnání - nahlas..prostě se na mě ta výchova rodičů promítla..ale snažím se, nechci to tak jako naši…
ale ta trpělivost..to je mor…

• Citovat
  • Upravit
smurfka
15.11.19 09:23

@Hoa Mai se synem jsem chodila na logo od 4..zkus najít jiného..u nás berou i tříleté

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.11.19 09:30

Raději anonymně ;) My jsme byli tři sourozenci, já prostřední a bylo to tak, starší často s tátou, mladší maminčin mazánek a já taková lichá. Můj manžel je taky prostřední a má to stejně, že ve třech je jeden takový navíc, proto jsme se shodli, že 3 děti nechceme, buď 2 nebo 4. Protože máme takovou osobní zkušenost, tak si toho hodně všímáme v rodině i okolí a přijde mi, že v 99% to tak platí, ale lidi to sami často nevnímají a mají pocit, že u nich to tak není.

• Citovat
  • Upravit
10461
15.11.19 09:37

@smurfka to chapu, taky nejsem z nejtrpelivejsich. ADHD by pro me byla taky velka fuska. Ale dobre je, ze sicto uvedomujes. Dokonaly nejsme nikdo a myslim, ze kdyz je clovek sebekriticky a je ochotny priznat chybu, ze to dite to pak vnima uplne jinak, nez kdyz rodic tvrdi, ze on nic, ze udelal vsechno spravne. Ja treba sve mame nemam za zle jeji preslapy, ale prave to (a uz to tady nekdo psal), ze kdyz jsem ji to rekla, tak zatloukala a tvrdila, ze to neni pravda. Syn teda babiccin blabol navenek neresil, doufam, ze to neresil ani uvnitr, i kdyz to clovek nevi, co v diteti zustane, kazdopadne ja se mu (a vsem svym detem) snazim pri vsem davat najevo, ze podstatne je to, ze se snazi a ze maji chut delat pokroky a ze to je duvod k pochvale. Vzdycky si vzpomenu na jeden rozhovor s Jagrem kde rikal, ze jako maly nebyl zadna hvezda, ze ostatnim to slo samo, ale on to mel vydrene. A mladsi syn bude mozna taky ten typ a o to vic me nastve, kdyz ma nekdo potrebu mu davat najevo, ze je to malo. Ale tak nastesti se s babickou nevidaji tak casto, aby to melo nejaky zasadni vliv na jeho kazdodenni zivot. A kdyz, tak s ni pujdu do konfliktu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39426
15.11.19 09:45
@Anonymní píše:
Raději anonymně ;) My jsme byli tři sourozenci, já prostřední a bylo to tak, starší často s tátou, mladší maminčin mazánek a já taková lichá. Můj manžel je taky prostřední a má to stejně, že ve třech je jeden takový navíc, proto jsme se shodli, že 3 děti nechceme, buď 2 nebo 4. Protože máme takovou osobní zkušenost, tak si toho hodně všímáme v rodině i okolí a přijde mi, že v 99% to tak platí, ale lidi to sami často nevnímají a mají pocit, že u nich to tak není.

Taky už jsem o tom párkrát četla, jde o syndrom prostředního dítěte.

https://www.albi.cz/…svoje-misto/

https://skvelyrodic.cz/…zete-pomoci/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
15.11.19 09:51

@Hoa Mai
to jsem psala já s tím zapřením mámy..že zapřela, že to tak je a bylo..možná si to fakt neuvědomovala..nevím..už to neřešíme no..už jsme z domu..
ale podepsalo se to na vztazích se sourozenci, že si nejsme extra blízký..možná v sobě ještě ty křivdy cítíme..nebo tím že jsem si ten vztah neupevnili jako malý, je těžké to upevňovat v dospělosti.. :nevim: a nechci aby tak dopadli mé děti, Mám dva a víc nechci radši.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.11.19 09:59
@Žirafa 69 píše:
Taky už jsem o tom párkrát četla, jde o syndrom prostředního dítěte.

https://www.albi.cz/…svoje-misto/

https://skvelyrodic.cz/…zete-pomoci/

Nechci se nikoho dotknout, určitě každý svoje děti vychovává podle nejlepšího vědomí a svědomí, teda většina určitě, najdou se i výjimky. Já ty drobnosti vidím i v téhle diskuzi, kdo má 3 děti a myslí si, že nedělá rozdíly, ale přitom napíše: nejstarší a nejmladší je takový a makový, prostřední je makový a takový, vlastně nejdřív hodnotí nejstaršího a nejmladšího, nakonec zhodnotí prostředního ;) U rodin se 3 dětmi se s tím setkávám hodně často, rodiče si to ani neuvědomují, ale dělá to tak naprostá většina jich, prostředního hodnotí jako posledního, u nejstaršího a nejmladšího se to pořadí různí.
Mně přijde úžasná tato kniha, jsem měla chvílemi pocit, že čtu o naší rodině :lol: https://www.databazeknih.cz/…telace-47311

• Citovat
  • Upravit
5170
15.11.19 10:13
@Anonymní píše:
Nechci se nikoho dotknout, určitě každý svoje děti vychovává podle nejlepšího vědomí a svědomí, teda většina určitě, najdou se i výjimky. Já ty drobnosti vidím i v téhle diskuzi, kdo má 3 děti a myslí si, že nedělá rozdíly, ale přitom napíše: nejstarší a nejmladší je takový a makový, prostřední je makový a takový, vlastně nejdřív hodnotí nejstaršího a nejmladšího, nakonec zhodnotí prostředního ;) U rodin se 3 dětmi se s tím setkávám hodně často, rodiče si to ani neuvědomují, ale dělá to tak naprostá většina jich, prostředního hodnotí jako posledního, u nejstaršího a nejmladšího se to pořadí různí.
Mně přijde úžasná tato kniha, jsem měla chvílemi pocit, že čtu o naší rodině :lol: https://www.databazeknih.cz/…telace-47311

Muze v tom byt kus pravdy, kazdopadne, vidim v tom svuj popis zde, tak zareaguju, bude to dle me i prinos do diskuze (beru to v klidu, klidne se do me ne/pustte :mrgreen: ). ;) Mam urcite rozdilny pristup ke kazdemu diteti, protoze kazde je jine a potrebuje trochu neco jineho. ;) 8) Proc jsem treba ja zminila nejstarsiho a nejmladsi spolu je, ze si jsou povahove proste hodne podobni (proto jsem je napsala u sebe) a prostredniho jsem popsala zvlast, protoze je jiny. ;) Neni to o uprednostnovani. Jinak ano, nekdy urcite upozadim prostredniho, protoze pisu ukoly s nejstarsim nebo uspavam malou, ale jindy si zase uzije jen mou pozornost a zbytek ne. ;) Nebudu se snazit presvedcovat, klidne at to posoudite vsichni dle sveho, mne i detem to zatim vyhovuje, pokud budou mit vyhrady, u nas doma panuje otevrena atmosfera, myslim a DOUFAm, ze by se nebali rict co a jak jim vadi. ;) Jinak v hodnoceni celkovem jdu podle poradi narozeni, ale treba pokud se bavim o povaze, tak to bude urcite tak jak jsem napsala vys. ;) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
15.11.19 10:13
@smurfka píše:
@Hoa Mai se synem jsem chodila na logo od 4..zkus najít jiného..u nás berou i tříleté

Ja jsem si rikala, ze tu logo necham na jaro. Syn zatim dela pokroky, tak uvidim, kam se dostaneme, stejne je to hlavne o praci doma. Chtela jsem zacit pozvolna, aby to umel do zacatku skolni dochazky (coz bude nejdriv za rok a trictvrte). No i kdyby to do te doby neumel, tak to nebude zadna katastrofa, jinak mluvi krasne.
Ale jinak s tim srovnavanim, ono to ani nemusi souviset se tremi detmi, je to i o tom, kdyz je jeden vic sikovny sam od sebe, tudiz rodice/ucitele s nim maji mene prace a tim padem ho maji tendenci vnimat jako lepsiho. Bylo to tak treba i u nas doma a to jsme byly se sestrou jen dve. Ale s ni bylo vic prace a ke vsemu byla mladsi, takze si to vyzrala a ani k tomu nebyl potreba dalsi sourozenec. Nastesti se to nepodepsalo na nasem vzajemnem vztahu, mozna i diky tomu, ze ja jsem se ji casto zastala, ale bohuzel na jejim sebevedomi. Coz je hrozna skoda, protoze ona neni o nic horsi, v mnohych vecech nakonec i lepsi, jen ji chybi ta podpora a pochvala. Proto se na to snazim davat pozor u svych deti, odhlednout od toho, kdo kdy co zvladl a jak moc jsem mu v tom musela pomoct a chvalit snahu a pokrok. A kdyz uz srovnavam, tak treba kdyz si mladsi syn posteskne, ze neni tak rychly jako bracha a nedari se mu ho dohnat, tak mu rikam, ze ale bracha v jeho veku byl taky pomalejsi, nez dnes, nebo ze jeste neumel tohle a onohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
15.11.19 10:17

@Hoa Mai tak pokud vám to doma jde, tak jo..
já jsem to taky zkoušela doma, a ano je to o práci hlavně doma, ale já jsem typ co potřebuje vysvětlit co a jak..
takže jsem potřebovala vědět, jak ho učit, co dělat, a jak postupovat.
Protože jsem do něho taky tlačila všechno naráz, tr, br, dr, mr, atd..a ono se to jezdí postupně a tak..a i když jsem chodila se starším - už si to zase nepamatuju a plánuju chodit i s mladší:_o)))
já se i sama nedonutím, takhle mě tlačí to že bude další návštěva a at nevypadáme jako ludry že nic neumíme, tak jsme trenovali více pravidelně, než když jsem to jela sama:o)))

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.11.19 10:27
@Mmmanka píše:
Muze v tom byt kus pravdy, kazdopadne, vidim v tom svuj popis zde, tak zareaguju, bude to dle me i prinos do diskuze (beru to v klidu, klidne se do me ne/pustte :mrgreen: ). ;) Mam urcite rozdilny pristup ke kazdemu diteti, protoze kazde je jine a potrebuje trochu neco jineho. ;) 8) Proc jsem treba ja zminila nejstarsiho a nejmladsi spolu je, ze si jsou povahove proste hodne podobni (proto jsem je napsala u sebe) a prostredniho jsem popsala zvlast, protoze je jiny. ;) Neni to o uprednostnovani. Jinak ano, nekdy urcite upozadim prostredniho, protoze pisu ukoly s nejstarsim nebo uspavam malou, ale jindy si zase uzije jen mou pozornost a zbytek ne. ;) Nebudu se snazit presvedcovat, klidne at to posoudite vsichni dle sveho, mne i detem to zatim vyhovuje, pokud budou mit vyhrady, u nas doma panuje otevrena atmosfera, myslim a DOUFAm, ze by se nebali rict co a jak jim vadi. ;) Jinak v hodnoceni celkovem jdu podle poradi narozeni, ale treba pokud se bavim o povaze, tak to bude urcite tak jak jsem napsala vys. ;) 8)

Určitě jsem se nechtěla nikoho dotknout, ani nevím, kdo to tady psal, ale je to tu asi u 2 příspěvků ;) Setkávám se s tím naprosto běžně, on si to většinou nikdo moc neuvědomuje, zrovna o víkendu jsem se potkala s kamarádkou matkou 3 dětí, nejstarší je samostatný, šikovný a jde mu to ve škole, nejmladší to je miláček, udělal tohle a tamto, prostřednímu to taky jde, ty děti tam stály a při pohledu na prostředního jsem věděla, jak mu je a to nevím, kolik ještě potkali lidí za celý ten den. Ono to vypadá jako bezvýznamná drobnost, jenže když to pak dítě slyší o sobě, tak ví, že je poslední v pořadí, těch drobností bývá mnohem víc a nabalují se na sebe, pak z toho může vzniknout i větší problém.

Příspěvek upraven 15.11.19 v 13:42

• Citovat
  • Upravit
10461
15.11.19 10:32

@smurfka ja jsem taky zacala postupne, nejdriv jsme delali jen tr. Kupodivu jemu to ale nejlepe jde ve skupine pr a br, tam mu to zacalo naskakovat jako prvni. My mame docela dost prilezitosti, ktere jsou pro trenovani vhodne, treba ty kratsi cesty autem, prochazka se psem, kdy zrovna nejsme na hristi, nebo jedeme par zastavek do mesta MHD, tak si behem tech 10 minut rikame slovicka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5170
15.11.19 12:52
@Anonymní píše:
Určitě jsem se nechtěla nikoho dotknout, ani nevím, kdo to tady psal, ale je to tu asi u 2 příspěvků ;) Setkávám se s tím naprosto běžně, on si to většinou nikdo moc neuvědomuje, zrovna o víkendu jsem se potkala s kamarádkou matkou 3 dětí, nejstarší je samostatný šikovný a jde mu to ve škole, nejmladší to je miláček, udělal tohle a tamto, prostřednímu to taky jde, ty děti tam stály a při pohledu na prostředního jsem věděla, jak mu je a to nevím, kolik ještě potkali lidí za celý ten den. Ono to vypadá jako bezvýznamná drobnost, jenže když to pak dítě slyší o sobě, tak ví, že je poslední v pořadí, těch drobností bývá mnohem víc a nabalují se na sebe, pak z toho může vzniknout i větší problém.

Me se to nedotklo, v pohode, jen jsem to chtela upresnit. ;) 8) Ono zdani muze nekdy klamat. ;) :kytka: :mavam: Ja treba ani moc nepouzivam terminy “nejstarsi-prostredni-nejmladsi”, rikam jim jmenem. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.19 13:19
@Mmmanka píše:
Me se to nedotklo, v pohode, jen jsem to chtela upresnit. ;) 8) Ono zdani muze nekdy klamat. ;) :kytka: :mavam: Ja treba ani moc nepouzivam terminy “nejstarsi-prostredni-nejmladsi”, rikam jim jmenem. ;)

Asi jsem to měla napsat do závorky, kamarádka o nich nemluví v pořadí, normálně je oslovuje jménem, ale napsala jsem to takhle, aby bylo jasné, že o tom prostředním mluví nakonec ;) (Kdybych napsala např. Honzík je samostatný, šikovný, tak nebude jasný, že mluvila o nejstarším, snad už jsem se teď konečně vyjádřila srozumitelně :lol: )
Jak jsem psala, věřím, že naprostá většina rodičů vychovává svoje děti podle nejlepšího vědomí a svědomí, i když se snaží vyvarovat nějakých konkrétních chyb, dopustí se zase jiných, to je zkrátka život ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin