Poradna duly
Jana Čurdová
@Janča91 Pry se nema davat caj, ani voda…ale kdyz jsem to rekla mamce, tak byla zdesena, ze driv se naopak tekutiny davaly…tak a pak si ma clovek vybrat ![]()
Obavam se ze mi taky dochazi mliko a zacnem zas prikrmovat…jak um pripravujes? A kdyz jdete ven, krmis i tam nebo se vracite domu na kazde krmeni? Kolik ti mala vypije za den a jak casto krmite???
@AZzuzka
no nemá se dávát, když se kojí, protože tím se i napije. Ale u té UM by se mělo. Doktorka řikala, jen převařenou kojeneckou vodu, čaj ne. A dávát trošku při krmení. Já si naliju koj. vodu do skleničky (90ml) dám na minutu do mikrovlky, aby se uvařila, přeliju do lahvičky a nechám chladnout. Potom přidám 3 odměrky nutrilonu a protřepu. Venku jsem ještě nekrmila. Vždy nakrmím než jdeme ven a pak když se vrátíme. Krmíme po 3 hodinách cca 90 - 100ml. Když ale jdeme na dýl, nebo návštěvu, tak beru lahvičku sebou a ohřeju na místě. Mám i autoohřívačku, ale zatím jsem to nepoužila.
Holky, nasadíte znovu antikoncepci? Já už prášky znovu nechci, ale nevím do čeho jiného spolehlivého jít
Když jsem se dočetla, jak škodlivé ty pilulky jsou, tak už to nechci riskovat.. hlavně pokud budu chtít další mimčo.
Holky můžu vám poradit skupinku na facebooku, kde jsou laktační potadkyne, ktete vám rady ochotně zodpoví otazky, mne to pomohlo
laktační potadkyne/ potadci, zastánci a milovníci kojení spojme se… Pokud už tam jste, tak se omlouvam ![]()
@Janča91 taky začínám přemýšlet o anti, ale taky vůbec netuším
R
@Janča91 A zkousis teplotu zkousis na ruku? A v cem umyvas/vyvarujes?
A tu pripravenou lahvicku kdyz nekam jdete mas uz namichanou? Me prijde ze kdyz jsem chvilku prikrm nechala stat, tak byl jakoby citit… ![]()
Myslela jsem ze i u um se voda nedava ![]()
@Janča91
za jedno ouško? ta trošku vydřiduši za ty miminka.. hlavní, když se vám to v pohodě zahojí a jak jsi psala, tak podle všeho joo ![]()
@AZzuzka
Jj na ruku. No ze začátku jsem vyvařovala, ale vzhledem k tomu, ze mam tři lahvičky, z toho do jedné odsavam. Tak to byla hrozná zdrzovacka (hlavně v noci). Takže to myju horkou jarovou vodou a potom proleju vařící vodou. A ano, beru sebou uz namichane, připravuji si i na noc lahvicky předem, pak to jen ohreju. Sice na krabici píšou, ze se to má hned spotrebovat, ale i doktorka mi rekla, ze to může být 24h v lednici.. a co se tyka toho, ze je to citit, tak me to smrdi i cerstve ![]()
@Janča91 No rozhodne to nevoni…a podavas trosku teple, proste aby to nepalilo na ruce.
A jak poznas tu teplotu kdy dat do te vody ten prasek? A ohrivas v mikrovlnce?
@AZzuzka
no jak kdy, když mám málo času, malá pláče, tak to dám trochu teplejší, jinak dávám v tělesné teplotě - když kápnu, není na ruce teplota cítit. Ohřívám v hrnku s horkou vodou - ne vařící. Prášek do vody taky dávám jak kdy
Nevim, jestli je rozdíl, když se to dá do horké vody anebo do vychladlé..
@Janča91 No pry kdyz se to da dobmoc teple, tak se likviduji vitaminy… ![]()
@AZzuzka
To vím, že je u mateřského mléka, nevim jestli i u UM ![]()
@Janča91 No nevim, ale na krabici jsou nejake doporucene stupne, ale taky to delam od oka…ted nevim jestli uz jsem se neptala…vyvarujes?
Ja to delam tak ze vezmu flasku oplachnu varici vodou, v rychlovarce prevarim kojeneckou vodu, dam do lahve, pockam az schladne, dam um a je to…
A jeste jsem se chtela zeptat, na krabici je ze od trvanlivost 3tydny, ale mam jeste pulju…to mam vyhodit?!
![]()
@AZzuzka
to netušim. Mě to ještě déle jak 2 týdny nevydrželo ![]()
@AZzuzka Jak píšeš…3 týdny trvanlivost..Ja to teda vyhodila…Pokud máš velké balení, tak jukni, zda se neprodává menší. Jinak víc jak 45°C zabíjí ty zdravé bakterie nebo co vlastne UM obsahuje. Tak já většinou dávala kolem 40°C-42°C. Teď už vše podle toho, jak se mi to zdá
Jinak nic pro mimi bych neohřívala v MT. Mám ohřívačku, ale pokud nemáš, stačí hrnec s vodou
Každopádně ohřívačka je pohodlnější a nezabírá Ti hrnec. A jak píše @Janča91 UM smrdí i čerstvé
Na JIPce mi taky říkaly sestřičky, že se múže v pohodě skaldovat v ledničce až 24h. Mateřské mléko 12h nebo si ho můžeš zamrazit. Co se týče sterilizace, tak bud převařiš vodu a naliješ do hrnce s věcma, kt potřebuješ sterilizovat, dáš pokličku a necháš cca 5 minut a máš hotovo. A sterilizovat 1 x za den. Uvádí to i u lahvičel-aspoň Medela to tam měla napsane. Přes den po použití vyčistím lahvičky jarovou vodou a opláchnu, dám do košíku s plenou a je hotovo
Takhle nás to učily na JIPce ![]()
@Janča91 Tak já už občas dala fenyklový čaj. Pročítala jsem na netu diskuze a docela se to maminkám osvědčilo. Ale rozhodně vybrat bez cukru. Někdo dokonce dával granulovaný, nechápala jsem. A jakou máš autoohřívačku? Taky jsem teď jednu koupila, tak jsem na to zvědavá. Ale mám přes 200km rodinu, tak si říkám, že to využijeme. Koukám, že dáváme stejné množství
I když ja jednou dám 80 ml a pak třeba i 120 ml
Jen Anička je přebornice v blinkání, tak kdo ví, kolik si toho nechává v bříšku
![]()