Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Neprijde mi ze by zas utracela tolik - vzhledem k cenam vseho.. navic proc by meli jist rohliky s vysocinou kdyz nemusi.. proboha zivot je o tom aby se zil ne aby se setrila kazda koruna, kdyz to neni potreba. A jeste ji zbyde 5000 Kc! Jestli to tvemu drahemu vadi taky bych mu rekla at teda mesic hospodari s penezy on, nakupuje jidlo a vsechno ostatni on a uvidite kolik ta castka bude. To by me tedy zajimalo.. ja co jsem se svym drahym a samozrejme varim a pecu porad tak se nam dari i usetrit a kupovat si neco drazsiho kazdy mesic (napr. elektroniku, nebo naposledy obleceni pro oba na motorku coz teda neni nejlevnejsi..) zajimalo by me jestli ty z vas ktere pisou ze vyjdou s daleko nizsimi castkami s nimi vyjdou jen proto, ze s nimi MUSI vyjit, nebo maji stejne ci vyssi prijmy a tim padem zbytek usetri.. ono je totiz rozdil mit a nemit
![]()
@kattkka píše:
Jenomze tohle ti v uvodu chybi.
tak beru to jako věci, které se každý měsíc kupují… ![]()
@Anonymní píše:
tak beru to jako věci, které se každý měsíc kupují…
No tak ja to neberu do toho co se kupuje ale zapocitavam do nakladu.
ZAKLADATELKA: ten samy problem mela moje mamka s tatkou - neustale se mu nelibilo, proc tak moc utraci. Tak jsme se ja i sestra dohodly s mamkou a nakupy musel chte nechte prevzit tatinek. to bylo neco:-). po mesicnim hladu, protoze vsechno bylo drahe, tech narazek nechal. Mamka z toho mala co nakupoval varit nemohla.
tak se manzelovi takhle sladce pomsti, kdyz neumis hospodarit
@kattkka Taky souhlasím.
To zakl.
Piš sem co utratíš JEN za jídlo a drogerku a budeš„pochválená“ zdejšími hospodyňkami.
Já chci taky 100tisíc
Utratila bych to hnedle.
Se mi líbilo jak kdysi kdesi říkali takovou příhodu. Přálo se k narozeninám jedné ženě, přišel k ní tatínek s papírkem, jakože s dárkem a řekl jí „Tady jsem ti napsal, co všechno bych ti koupil“.
![]()
Mně 12 000 měsíčně pro tříčlennou rodinu taky nepřijde jako nijak závratná suma, myslím, že jsme na tom tak nějak podobně. Ono opravdu záleží na tom, na co je člověk zvyklý, jaký chce standard. Mně třeba přijde nesmyslné utrhovat si od úst, kupovat nejlevnější náhražkové potraviny a boty od Vietnamců a sedět doma na zadku, když ty peníze na kvalitnější věci a na nějaké to kulturní vyžití mám. Ve slamníku mi budou na nic. Ano, člověk by měl mít nějakou rezervu a šetřit na budoucnost, ale to zakladatelka zjevně zvládá. Osobně nevidím problém.
My máme celkový příjem vyšší než zakladatelka a na konci měsíce nám na běžných účtech nezbývá skoro nic. Pravda ovšem je, že my šetříme opačným postupem - hned po výplatě zaplatíme hypotéku a všechny pravidelné měsíční platby a posíláme určenou část příjmu na spořící účet, na investiční pojištění a do investičních fondů, čímž si vytváříme jak rezervu okamžitou tak dlouhodobou. Zbytek máme prostě k dispozici na útratu a rozhodně nepadne jenom na nutné věci, ale i na spoustu „blbostí“, které prostě chceme, na cestování, na zábavu… Kdybychom chtěli, asi bychom mohli ušetřit o dost víc, ale jak říkám, nevidím důvod snažit se vyžít s polovinou, když nemusím. Až se dostanu do situace, kdy budu muset, tak to budu řešit.
Zakladatelko, co vlastně přesně tvému muži vadí? Má dojem, že kupuješ zbytečné věci? Že nakupuješ moc? Nebo že zbytečně utrácíš za kvalitu když by stačila levnější náhražka? Nebo se mu prostě jenom pocitově nelíbí měsíční částka aniž by měl přehled, kolik vlastně co stojí? Doporučila bych ti si jeden měsíc poctivě zapisovat, za co utrácíš, ale opravdu všechno do všech drobností typu balíček žvýkaček a kafe z automatu. A donutit muže, ať chodí nakupoivat s tebou, když chce kritizovat. Pak si nad to s mužem sedněte společně a podívejte se, kde by se dalo ušetřit. Třeba se tam opravdu nějaké položky najdou a třeba muž pochopí, že zas tak moc nerozhazuješ.
A taky bych ti doporučila probrat, co dělat s těmi ušetřenými penězi. 5 tisíc měsíčně už je dost, aby se vyplatilo část dávat někam, kde se budou do budoucna trochu zhodnocovat nebo aspoň nebudou hodnotu ztrácet. Držet je na účtě nebo v obálce v šuplíku je na nic.
Holky, vy co utratíte sedm tisíc za tříčlennou rodinu, to nikdy nejdete ke kadeřnici, na svičení, nejedete na výlet, nemáte náhlá vydání atd.?
Páč já asi taky rozhazuju ![]()
@Bábrdl Ke kadeřnici 2× za rok, na cvičení nee, na výlety občas zejedem - k tomu 3× ročně za rodinou 300km vzdálenou. Náhlá vydání nás díky bohu zatím nepotkávají ![]()
@MisaHanuska píše:
@Bábrdl Ke kadeřnici 2× za rok, na cvičení nee, na výlety občas zejedem - k tomu 3× ročně za rodinou 300km vzdálenou. Náhlá vydání nás díky bohu zatím nepotkávají
to se vám jako nic nikdy nerozbije?
Já nemyslím, že dvanáct tisíc je dost, když jí ještě pět zbyde. Dost by to bylo, kdyby jela na krev nebo jí ještě prachy na konci měsíce chyběly.
@Bábrdl píše:
Holky, vy co utratíte sedm tisíc za tříčlennou rodinu, to nikdy nejdete ke kadeřnici, na svičení, nejedete na výlet, nemáte náhlá vydání atd.?Páč já asi taky rozhazuju
Na vylety jezdime. Kadernici neplatim.Na nahle vydaje jsou penize bokem proto se ta rezerva dela. Ale nastesti to neni tak casto ty vydani cca jednou za rok…
Maximálně auto nebo kočárek a to jde prozatím stále opravit
A ta mimořádná vydání se snažíme naplánovat do měsíců, kdy nám jdou nějaké finanční injekce, což se právě blíží
Takže bude konečně nová sedačka a snad i okna
![]()
Příspěvek upraven 02.04.13 v 17:26
@Bábrdl Já taky…
![]()
Utratíme víc a ani nevím za co. Jídlo kupuju taky skromně. Manžel už raději ani nejí kilo masa na posezení
Prostě blbiny.tam to a tam to. S děckama se jde na procházku a hned se hasí nezvladatelná žízeň a nutnost koupit životně důležitý nanuk, a bez lízátka z obchodu nelezu…NO A CO? Mám si rvát žíly. Nekoupim si něco já…no.Ke kadeřnici si zajdu příští měsíc. V klidůůůů, peníze nechci řešit. Nikdy neušetřím a nezblázním se.No ale ráda bych.
,to nepopírám.
Jak to tu tak čtu, kdyby zdejší viděly, kolik utratíme my, tak by se asi pomátly. Nevím, ne každý „umí“ nebo spíš chce vyjít jen s třeba sedmi tisíci, jasně, pokud jinou možnost nemá, tak je to něco jiného, ale už jste někdy viděli ředitele nadnárodní firmy, aby v rámci rodinných úspor oblékal košile z akční nabídky 2+1 zdarma a obědval vlašák s rohlíkem? Když si může dovolit večeřet lososa obden, proč by to nedělal? Pokud má zakladatelka možnost nakoupit si oblečení, boty, haagen-dasz místo polárkovýho dortu, tak ať si to koupí, ne?