Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Mar__tanka1983 píše:
@Hanka79 to jo, ale to banku nezajímá, dokud nebudou spolužadatelé…banka ti spočte minimální náklady na život a teprve s tím, co zbyde nad tuhle částku k výši výplaty, počítají.
To ja vim, ze to banku nezajima… ja jen, ze snad by na to tech 10let nebyla uz pak sama
jako jestli chce pujcku a nekde ji to daji, tak at si ji vezme, jeji vec
samozrejme se ji clovek snazi poradit, ale konecny rozhodnuti je stejne jen na ni
na jednu stranu ji chapu, ze chce jit uz od rodicu.. ![]()
@Hanka79 píše:+to se mi zdá nějak málo
@Choklis Ja bych skocila na tu raifku, tam kdyz si das kalkulacku te Rekopujcky tak pri pujce 400tis, vyjde splatka cca 3600,– na 12letoptala bych se tam na to…za to nic nedas
@Choklis píše:já tu nechci počítat své měsíční výdaje. Vše jsem důkladně promyslela a i ene a vším je nájem pod 3500 (byt není ve městě a jednou mi zůstane) a ani to nechci rozvádět
ptala jsem se na zkušenosti Vás ne na rozebrání mé život. úrovně
… Nepiju takže hospody nenavštěvuji a to ani diskotéky či kluby (jednak mě to nebaví a jednak mam lepší věci na práci). Jídlo neplatím sama a jsem spořivá takže umím nakupovat jednak levně a vařit na více dní
a v drogérce nechám tak 200-300 měsíčně (započítaný make-ip, mejdla, šampona vložky)
. A ano 20 tisíc je čístého
ani bych to neplatila sama mam přítele.. a není to jen naivní výkřik hodně jsem o tom přemýšlela
určitě to neni lehkomyslný výplod mé mysli
.. většinou jsem koukala na 7-8 let splácení a splátky se vejdou do 7500,– nikde to zatím nepřesáhlo
Ja bych byt tebou proste obesla vic bank a uvidis..to ze ti v jedne nepujcili podle me neznamena, ze nepujci v dalsi…co banka to jine pozadavky..:) drzim pesti ![]()
@Mar__tanka1983 píše: +to se mi zdá nějak málo![]()
Tak nevim zda v tom neni nejaka kulisarna, ale zadala jsem to tam a vyslo to tak
![]()
Dobře ještě připočtu těch pár stovek za neomezený tarif a k tomu mam levně internet a zas jsme u toho že to já sama neplatim
… Já tu neřeším náklady ale zkušenosti s půjčkou
… umím přemýšlet a taky se nebojím říct, že moje finan. gramotnost je dobrá
nechci tu být poučovaná jestli to je nebo neni dobrý si v mém věku půjčit… To se odbíhá od tématu který jsem začínala řešit v 1. příspěvku
No určitě zkusím víc bank a děkuju za podporu
asi jediná tu neřešíš to kde co platim ale rovnou řešíš jádro pudla..
ve finále jde o zkušenosti a ne o to zda mam nebo nemám si půjčit
platit to budu přeci jen já
@Choklis Bydlela jsem svého času v obecním 3+1 na vesnici a se vším (nájem, energie, popelnice, rozhlas + televize, voda) jsme platili 6800,–. Takže 3500 mi přijde opravdu jako sci-fi. Navíc, pokud by to byla pravda, nevidím důvod, proč si půjčovat. Na nutné věci si rychle našetříš a zbytek budeš dovybavovat/rekonstruovat postupně.
A dát z platu necelých 20 000,– jen 8 000 za splátky je nerozum. Tu práci totiž nemusíš mít věčně a ty evidentně nemáš žádné rezervy a ani bys je při splácení neměla z čeho tvořit.
Jo a řečem typu „byt bude jednou tvůj“ bych věřila až v okamžiku, kdy by to bylo právně upravené (pokud tedy nejsi jediným možným dědicem ze zákona, a i to už myslím po zavedení nového občanského zákoníka není 100%).
@Choklis píše:
ene a vším je nájem pod 3500 (byt není ve městě a jednou mi zůstane)
nebudu se vyjadřovat ke všemu, je to tvoje věc, ale chceš říct, že vytápění + voda (studená i teplá) + elektřina + plyn (nebo o to více el. na vaření) + popelnice + nájem (nebo fond oprav) vyjde na méně než 3500kč???
@Choklis
chceš zkušenosti - před 6 lety (ještě před podzimem 2008 - fin. krize) bylo možné bez jištění získat max 300tis., dnes situaci přesně neznám, ale podle toho co vím, tak ochota bank půjčovat je menší
@Choklis píše:
@Hanka79No určitě zkusím víc bank a děkuju za podporuasi jediná tu neřešíš to kde co platim ale rovnou řešíš jádro pudla..
ve finále jde o zkušenosti a ne o to zda mam nebo nemám si půjčit
platit to budu přeci jen já
Tak ja doufam, ze to vsechno zjistene mas, kolik stoji naklady na byt se vsim okolo a az ti nabidnou nejakou splatku, tak se podle toho rozhodnes zda si pujcku vzit a nebo ne…:-)
kdo z Vás to za mě bude platit??? Nikdo… Já se tu neptám a ani nezaložila diskuzi aby se tu řešilo na co mám a na co nemám a za co platim a neplatim a co jednou bude a nebude (to můžu rodičům viset na krku třeba do důchodu). Prostě chci půjčku a tečka. Ptám se kde není problém a kde jsou výhody
nic víc nic míň.. jestli mam nebo nemam rezervy a a výdaje nebudu tady rozepisovat.. kvůli tomuhle jsem to nezaložila
… jo je možný platit 3500 chcete snad rozeslat výpis o platbách???.. Pokud jsem podle Vás naivní.. v pořádku je to Váš názor a já ho nikomu neberu, ale to jsem sem nepřišla řešit ![]()
@Choklis Banky se nedívají na tvou reálnou spotřebu (že nepiješ, nekouříš atd.), ale mají své vlastní průměrné částky na člověka, co žije sám, na 2 lidi v domácnosti, na dítě atd. Jedou podle svých tabulek, takže na tomhle ty sama nic nezměníš.
Jediným řešením vidím to, že prostě zůstaneš třeba další půlrok u vašich a budeš šetřit (z 20.000 čistého pro jednu osobu to jde krásně, vždyť z takové částky běžně žije celá rodina). Když přijdeš do banky a budeš mít vlastních 72.000 (12.000 měsíčně x 6 měsíců), což je 1/5 z cílové částky, tak se s tebou budou bavit už jinak.
A samozřejmě pomáhá i to, když máš u nich účet, kam ti chodí pravidelně výplata, a oni vidí, že z ní spotřebováváš jen 8 a 12 šetříš.
jistě hodně koukám na to kolik měsíčně a jak dlouho bych platila + kolik přeplatím.. Zas bych určitě nepodepsala cokoliv na to si dávám pozor a zjišťuju si co se dá
Účet mam, ale do banky nevkládám celou výplatu. Něco si nechávám doma takže celou částku tam nemam, ale dbám na to aby každý měsíc byl účet v plusu a veškerý poplatky zaplacené
.. To mi paní při zakládání radila (jen aby účet nešel do mínusu).. Kdybych chtěla být další půl rok doma tak tu půjčku nesháním
, ale zas mam rozum a pokud by poplatky nebo tak byli opravdu vysoký a já věděla, že na to nemam nevezmu to
neberu to na lehkou váhu a hodně o tom uvažuju a zvažuju + zjišťuju co se dá ![]()
@Choklis
jenže jako se ty náklady zdají podezřelé nám, tak stejně se budou zdát podezřelé i bance
banky mají své tabulky na náklady na bydlení na osobu (ptají se jestli bydlíš v nájemním nebo ve svém a jestli je to dům nebo byt) neberou v poaz tvé náklady, berou v potaz své tabulky
a pak mají průměrné další životná náklady na osobu (jídlo, oblečení, zábava)
tyhle částky odečtou od tvého příjmu a až podle toho kolik zbude vypočítávají kolik půjčí
![]()