Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@bigl 13-14 vsichni z jedne skoly… nepsala jsem nic o pulnoci, koncert ma byt do 22 ale pocitame ze se to technicky o tu pulhodinku protahne.. pak je tam zabava v kulturaku ale tam by je jednak nepustili a jednak o „buranskou“ diskoteku nemaji zajem. A samozrejme podminka je hlasit se smskou, ale jak dceru znam i ostatni tak budou vsechno online davat na site tak to bude jak zivy prenos
jako nechat někde v partě 13-14letý děcka s penězma s přístupem k alkoholu do 22-23hod může být o průser. A to nemluvím o tom, kdyby se něco stalo a začlo řešit třeba se sociálkou nebo PČR
Já jsem určitě pro to, ji pustit. Někdy se začít musí a tohle je ideální příležitost. Pokud je na ni spolehnutí, tak nevidím problém. Přijde mi to zcela běžné. Ale je to samozřejmě na Vás. Na tomhle se dle mého nedá shodnout. To záleží na člověku, jak to vidí. Někdo je úzkostnější a při takové představě mu naskočí děsivé scénáře, jiný to bere naopak. Já patřím do té druhé skupiny, samozřejmě záleží na dítěti, vy své dítě znáte nejlépe a pokud si myslíš, že je na tolik zodpovědná, tak jí pusťte.
@bigl píše:
A kamarádi z party mají všichni 13? A všechny je rodiče pustí někam do jiného města na pouť s tím, že se vrátí o půlnoci? Dost silně pochybuju, že jsou u vás tak benevolentní rodiče, co takhle pouští třináctileté děcka po nocích. Znám jen jednu holku od dcery ze třídy, co takto od 13 chodila s partou a vracela se domů kolem půlnoci, od 15 už bývala pryč i po nocích, a nebudu ti psát, jak dopadla, bo to asi slyšet nechceš. Rodina hrozně fajn a slušná, ale holka se jim vymkla, byla přesně jak ty píšeš - třískala s ní puberta a oni mysleli, že to přejde. Neustále jí ustupovali, ve všem. Bylo to spíš horší a teď má 17 a už je to teda hodně blbý, nevratně blbý.
Jenže to nebývá pravidlem…
@Anonymní píše:
@bigl 13-14 vsichni z jedne skoly… nepsala jsem nic o pulnoci, koncert ma byt do 22 ale pocitame ze se to technicky o tu pulhodinku protahne.. pak je tam zabava v kulturaku ale tam by je jednak nepustili a jednak o „buranskou“ diskoteku nemaji zajem. A samozrejme podminka je hlasit se smskou, ale jak dceru znam i ostatni tak budou vsechno online davat na site tak to bude jak zivy prenos
Tak jestli je to jedna výjimečná akce za rok a budou mít odvoz od dospělého, tak možná jo. Peníze bych dala - vstupné na koncert, na kolotoč a na útratu max 100, to jí na limču stačí. Ale to je vaše věc, jak si ji naučíte. Jestli vám přijde ok dát na jeden večer 1500, tak nechci vidět, co vás bude holka stát v 15, až začne lítat na takové akce několikrát měsíčně. Osobně mám tu zkušenost, že když dítě začne takto běhat po nocích už ve 13, tak to nedopadá moc dobře a v 15 už je jak urvané z řetězu. Jestli to berete jako vyjímku, tak ok. Určitě bych nebrala jako pravidlo, že třináctileté dítě může chodit z akcí domů kolem půlnoci, to je pro mě už za hranou. Ale zas já mám na toto názor takový, že každý sklidí, co zasel a vy sami víte, co máte doma a co můžete nebo nemůžete povolit.
Mám stejně staré dítě, pustila bych. Už má pár takových akcí za sebou. Rozhodně bych mu ale nedala tolik peněz. Maximálně 200 korun.
Pustila, ale ty finance bych ještě promyslela, 1500 určitě ne, to jsou vyloženě vyhozené peníze do vzduchu, to bych se bála, že holka tam bude dělat frajerku a na každou další akci bude očekávat podobný příspěvek. Samozřejmě holku poučit, že se má držet ostatních, s nikým, natož cizím, neodcházet pryč a od nikoho se nenechat na nic zvát, být pořád na příjmu. A třeba sama nakonec řekne, že ji to tam vlastně ani nebavilo, a příště nikam nepůjde, i to je možné.
@bigl píše:
A kamarádi z party mají všichni 13? A všechny je rodiče pustí někam do jiného města na pouť s tím, že se vrátí o půlnoci? Dost silně pochybuju, že jsou u vás tak benevolentní rodiče, co takhle pouští třináctileté děcka po nocích. Znám jen jednu holku od dcery ze třídy, co takto od 13 chodila s partou a vracela se domů kolem půlnoci, od 15 už bývala pryč i po nocích, a nebudu ti psát, jak dopadla, bo to asi slyšet nechceš. Rodina hrozně fajn a slušná, ale holka se jim vymkla, byla přesně jak ty píšeš - třískala s ní puberta a oni mysleli, že to přejde. Neustále jí ustupovali, ve všem. Bylo to spíš horší a teď má 17 a už je to teda hodně blbý, nevratně blbý.
No, tak tenhle typ matky, alias černá kronika fakt miluju. A taky takovou znám. Přesně taková je sousedka. Furt dokola sleduje Krimi zprávy a Policii v akci a taky zná zaručený zprávy a osudy, kterýma ji zásobujou její stejně švihlí známí. Má syna, tomu je dvaatřicet, je pět let ženatej a sám má dítě. Je docela aktivní v cyklistice, ale když chce někam jet, tak to před matkou musí úzkostlivě tajit, protože by mu jinak vyjmenovala cca 80 zaručených prognóz, co se mu na těch kolech stane, pochopitelně jsou tam zahrnuty takové věci, jako odvlečení do ciziny nebo znásilnění od uprchlíka. A neustále mu cpe pod nos katalogy cestovek, že se na ta místa dá přece dojet autobusem. Naposledy to došlo už tak daleko, že když se přijel před cestou do Itálie rozloučit, tak mu na rozloučení zcela vážně řekla, že už se stejně nevrátí a jestli jo, tak jako doživotní mrzák, který nebude ani chodit ani mluvit a všichni se na něj vykašlou.
Nevím co mě fascinuje víc, pustit 13letou holku a nebo ji dát klidně 1500,– na útratu na pouť ![]()
@Tofifea taky tak. Jednou jsem řekla rodičům, že jedu k babičce a jí, že přijdu až ráno a jeli jsme stopem někde daleko na koncert. Lhala jsem, jen tak tiskne a rodiče vůbec o ničem nevěděli, protože jsem na střední bydlela u babičky a byla hodná holka, ve škole vždy s vyznamenáním a tak. Uměla jsem to dělat tak, že na nic nepřišli. Já byla zodpovědná a stejně jsem nic nesměla. Tak jsme pak utíkali ze školy, sehnali si omluvenky a jezdili stopem křížem krážem po různých městech. Ale ve 13 nevím, taky se mi to zdá na takovou akci trochu brzy
.
Tohle je jednoznačně zkouška důvěry. Pokud své dceři nedůvěřujete, tak jí nepouštějte, pokud jí důvěřujete, pak není důvod jí nepustit. A pokud jí pustíte, pak bych zdůraznil, že pokud zradí vaší důvěru a bude nějaký průšvih, tak to je naposledy, co jí někam pouštíte. Ať jasně ví, jak se věci mají.
@fera21 píše:
No, tak tenhle typ matky, alias černá kronika fakt miluju. A taky takovou znám. Přesně taková je sousedka. Furt dokola sleduje Krimi zprávy a Policii v akci a taky zná zaručený zprávy a osudy, kterýma ji zásobujou její stejně švihlí známí. Má syna, tomu je dvaatřicet, je pět let ženatej a sám má dítě. Je docela aktivní v cyklistice, ale když chce někam jet, tak to před matkou musí úzkostlivě tajit, protože by mu jinak vyjmenovala cca 80 zaručených prognóz, co se mu na těch kolech stane, pochopitelně jsou tam zahrnuty takové věci, jako odvlečení do ciziny nebo znásilnění od uprchlíka. A neustále mu cpe pod nos katalogy cestovek, že se na ta místa dá přece dojet autobusem. Naposledy to došlo už tak daleko, že když se přijel před cestou do Itálie rozloučit, tak mu na rozloučení zcela vážně řekla, že už se stejně nevrátí a jestli jo, tak jako doživotní mrzák, který nebude ani chodit ani mluvit a všichni se na něj vykašlou.
Tak můžu tě uklidnit. Moje dcera má 17 a za chvilku bude plnoletá a v tomto věku už může skoro všude, i na noc, když vím s kým je a kde. Akorát na to utrácí vlastní kapesné a peníze z brigád, které si SAMA vydělala. ![]()
Ve 13 je děcko na základní škole a tam je to jednoznačně zodpovědnost rodičů. A černá kronika fakt nejsem, mám to teď kolem sebe hodně intenzivně, nechci to tu popisovat, ale to, co ti rodiče prožívají, bych nikomu nepřála ani v nejhorším snu. A nejhorší na tom je to, že všichni kolem ví, že si to zavinili částečně sami svojí extrémní benevolencí. Proto to taky dopadlo tak, jak dopadlo. Zničený život oni i ta holka. Vlastně takové případy znám dva, obě tragédie se staly v posledních dvou měsících, obě děti byly ve věku mé dcery a u obou jednoznačně selhání výchovy a rodiny, vygradované problémy, které začaly v tom věku kolem těch 13. Teď už těžko něco vyčítat, ale to neštěstí si ponesou stejně jen oni sami.
Tak tady slečna nemá kapesné, takže tu vyšší částku chápu. Přiznám se, že absolutně netuším kolik stojí kolotoče, jelikož když už na ně jdu tak do zábavního parku.
Já jela ve 13 s partou různě starých lidí na koncert do Vídně a pohoda. Pak sem jezdila třeba na 10 akcí ročně později i víc. Jó to byly časy ![]()
@Vosma29 píše:
@biglTak tady slečna nemá kapesné, takže tu vyšší částku chápu. Přiznám se, že absolutně netuším kolik stojí kolotoče, jelikož když už na ně jdu tak do zábavního parku.
Já jela ve 13 s partou různě starých lidí na koncert do Vídně a pohoda. Pak sem jezdila třeba na 10 akcí ročně později i víc. Jó to byly časy
Jasný, ale na to, aby měla 1500 na jeden večer by moje mladá musela z kapesného šetřit půl roku. A to si piš, že by to pak nerozdr.bala za jeden večer. Protože ona si těch prachů pak i jinak považuje.
Hele, to je jedno. Tohle je fakt na rodičích, i to, jaký má děcko vztah k penězům, které si samo nevydělalo. Nacpat děcku prachy není žádná výhra. Výhra je naučit děcko, že ty prachy na stromě nerostou a že na 15 stovek se někdy celkem těžce dělá.
Tak já zase nevidím nic špatného pokud je to nějaká mimořádná akce dát děckám něco víc. Ale já neznám dceru zakladatelky. Třeba já bych ty prašule i kdybych dostala těch 1500 určitě všechny neprobendila a jak se znám tak bych mamce dovezla uši a docela dost z toho bych ji vrátila. Já sem taky dostávala víc peněz, že to max vrátím. Ale já si o sobě myslím, že u mě ta puberta byla naprosto v pohodě. ![]()
@bigl píše:
Tak můžu tě uklidnit. Moje dcera má 17 a za chvilku bude plnoletá a v tomto věku už může skoro všude, i na noc, když vím s kým je a kde. Akorát na to utrácí vlastní kapesné a peníze z brigád, které si SAMA vydělala.
Ve 13 je děcko na základní škole a tam je to jednoznačně zodpovědnost rodičů. A černá kronika fakt nejsem, mám to teď kolem sebe hodně intenzivně, nechci to tu popisovat, ale to, co ti rodiče prožívají, bych nikomu nepřála ani v nejhorším snu. A nejhorší na tom je to, že všichni kolem ví, že si to zavinili částečně sami svojí extrémní benevolencí. Proto to taky dopadlo tak, jak dopadlo. Zničený život oni i ta holka. Vlastně takové případy znám dva, obě tragédie se staly v posledních dvou měsících, obě děti byly ve věku mé dcery a u obou jednoznačně selhání výchovy a rodiny, vygradované problémy, které začaly v tom věku kolem těch 13. Teď už těžko něco vyčítat, ale to neštěstí si ponesou stejně jen oni sami.
Spíše jde o to, že jestli někdo vyvádí a žene to do extrému, tak to není proto, že ho rodiče pouštějí, ale proto, že když se něco semele, že nad tím mávnou rukou. My sice mohli, ale museli jsme si to zasloužit a něco se stát, tak konec. Prej, jeden průser a do 18 budete do deseti doma. A to jako fakt nechceš, nejhorší na tom je, že u nás by to snad byli schopní i dodržet a to my jsme dobře věděli. Navíc by bylo peklo, prostě strach by mi nedovolil něco provést, protože by z toho bylo halo, určitě by nad tím nikdo nemávl rukou. A tady jde o jednu pouť, kam jdou i její spolužáci, tak přece nejde tvrdit něco, jakože holka zvlci. Proč by měla, když dodrží domluvu a slib, tak pohoda, půjde příště, když ne, její problém a nepůjde nikam. Normální dohoda, která je potřeba dodržet, aby nezklamala dohodu a důvěru rodičů, nic víc. Nevím, mě by na tom ani až tak nevadilo nikam nejít, jako to, že mi rodiče nevěří, když k tomu nemají důvod. To by mě fakt položilo. Jako kdyby si o mě rodiče už dopředu mysleli, že se někde ozeru a bůh ví, co ještě, už preventivně, tak to by bylo na tom celým to nejhorší. Jako dát jim důvod, no tak to je můj problém, ale podezírat někoho už dopředu, tak to je hnus. A myslím, že by se to nelíbilo nikomu, kór v rodině. O tohle podle mě spíše jde.