Rodičovská dovolená, spolupracující osoba, dohoda o provedení prá

Anonymní
14.1.16 13:24

RD, spolupracující osoba, DPP

Ahoj, potřebovala bych poradit, zda někdo netušíte, jak je to s placením sociálního pojištění, když jsem na RD, chodím do práce na dohodu (nepřekročím 10tis., tedy nic neodvádím) a jsem k tomu ještě spolupracující osoba? Jde mi o to, že při spolupráci na RD bych neměla překročit příjem 62tis. (a nějaké drobné) abych sociální platit nemusela a nevím, zda se příjem z DPP a spolupráce může posuzovat zvlášť nebo pak dohromady jako celkový příjem? Kdybych byla nahlášená jako spolupracující, ale příjem ze spolupráce neměla, ale příjem z DPP byl vyšší než 62tis., tak jestli by v dalším roce byly vypočteny nějaké zálohy. Při tom samotná DPP může jít do 10tis a odvádět se nic nemusí. No, mám v tom zmatek a možná to i ne moc srozumitelně popisuju, snad případně dovysvětlím :) Spolupracující jsem hlášená hlavně kvůli bonusu na děti..DPP je jen v určitých měsících (chodím vypomáhat), takže v r.2015 to vychází dobře, ale r.2016 vypadá (ale jisté to taky není), že bych chodila dost, tím pádem 62tis. překročila.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
14.1.16 13:43

Třeba @Hanula1212 nebo @j.a.n.i1 by neporadila? Byla bych moc vděčná :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1924
14.1.16 13:44
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit, zda někdo netušíte, jak je to s placením sociálního pojištění, když jsem na RD, chodím do práce na dohodu (nepřekročím 10tis., tedy nic neodvádím) a jsem k tomu ještě spolupracující osoba? Jde mi o to, že při spolupráci na RD bych neměla překročit příjem 62tis. (a nějaké drobné) abych sociální platit nemusela a nevím, zda se příjem z DPP a spolupráce může posuzovat zvlášť nebo pak dohromady jako celkový příjem? Kdybych byla nahlášená jako spolupracující, ale příjem ze spolupráce neměla, ale příjem z DPP byl vyšší než 62tis., tak jestli by v dalším roce byly vypočteny nějaké zálohy. Při tom samotná DPP může jít do 10tis a odvádět se nic nemusí. No, mám v tom zmatek a možná to i ne moc srozumitelně popisuju, snad případně dovysvětlím :) Spolupracující jsem hlášená hlavně kvůli bonusu na děti..DPP je jen v určitých měsících (chodím vypomáhat), takže v r.2015 to vychází dobře, ale r.2016 vypadá (ale jisté to taky není), že bych chodila dost, tím pádem 62tis. překročila.

Ahoj :mavam: nevím, jestli jsem zcela pochopila to, jak to máš, ale příjem ze spolupracující osoby + příjem z DPP se ti počítá dohromady jako příjem, který pokud máš vyšší než 68tisíc a partner neuplatňuje výdaje paušálem, tak si může na tebe uplatit tu slevu na daních tj. 24840Kč. Do těch 68tisíc se ti rodičák nepočítá (ten by byl za určitých podmínek maximálně v §10, ale to pouze pokud bys ho měla vyšší než cca 9700Kč)
Co se týče sociálního a zdravotního - tam nemusíš odvádět nic, dokud jsi na rodičovské - to za sebe oboje platí stát. Jakmile bys nebyla na rodičovské, tak si musíš platit sociální i zdravotní.
DPP máš zdaněné srážkovou daní (15%) a sociální a zdravotní se ti vůbec nestrhává - tedy pokud nepřesáhneš hodnotu 10 tisíc měsíčně:) Pokud ano, ale jsi na rodičovské, tak stejně ještě zálohy neplatíš, to až po skončení rodičáku.

Omlouvám se za trošku chaotický popis, ale snad to nějak pochopíš:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1924
14.1.16 13:49

Koukni - je to tu hezky popsané - http://www.bezplatnapravniporadna.cz/…ravotni.html

když jsem to četla na podruhé, tak mi došlo, že jsem si trošku spletla dojmy s pjmy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
14.1.16 17:01

@ivulka00 píšeš blbosti!
Jinak pro tazatelku: DPP je pracovněprávní vztah, nikoli samostatně výdělečná činnost. Při výpočtu platby soc. poj. z podnikatelské činnosti se posuzují v převážné většině příjmy ze samostatné činnosti, takže pokud nebudeš mít zisk z podnikání vyšší než 62tis. pak soc. poj. platit nebudeš. Příjem z DPP do toho nepočítáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
14.1.16 18:43

Nebylo k tématu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.16 18:45

@Hanula1212 děkuji moc za odpověď :kytka: Ale když bych si pak dělala daňové sama, příjem potřebovala vyšší jak 55tis. (abych uplatnila bonus na děti), tak se příjem na uplatnění bonusu počítá jak z DPP, tak spolupráce, ne? Jen na výpočet sociálního poj. se to nezapočítává (protože DPP je „vyřešená“ během roku)? Potřebuju si v tom udělat pořádek, možná jsem tvé odpovědi asi úplně neporozuměla. Já pochopila paní co mi o částce 62tis. říkala (na finančáku myslím), že nesmím mít za rok vyšší příjem. Nějak jsme neřešili, zda na DPP či spolupráci, zahrnula to nějak celkově a teď, když se blíží daňové se snažím si v tom udělat pořádek.
@ivulka00 děkuji za snahu, ale ptám se na něco jiného..

• Citovat
  • Upravit
8517
14.1.16 19:31

Ano, do daňového přiznání uvedeš příjem z DPP do příjmů ze závislé činnosti ( to je hned a vrchní tabulka na 2. straně) a do příjmů z podnikání (Příloha č.1) příjmy a výdaje jako spolupracující osoby. Příjem z DPP + příjem ze spolupráce musí být vyšší než 55 tis. Do přehledu pro socku uvedeš jen základ daně z podnikání. A ten musí být nižší než těch 62tis.
mimochodem - neptej se na sociální na FÚ :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1924
14.1.16 19:37

Jsem říkala, že jsem si trochu spletla dojmy s pojmy :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.16 19:50

@Hanula1212 ještě jednou moc děkuji. Já to tam nijak moc neřešila, ona začala paní snad i sama (když jsem se šla hlásit jako spolupracující osoba) - možná jsem se jen zmínila (při jaké částce že bych to platila) a víc ani nepátrala, protože jsem zatím pořádně nevěděla :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák