Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit, zda někdo netušíte, jak je to s placením sociálního pojištění, když jsem na RD, chodím do práce na dohodu (nepřekročím 10tis., tedy nic neodvádím) a jsem k tomu ještě spolupracující osoba? Jde mi o to, že při spolupráci na RD bych neměla překročit příjem 62tis. (a nějaké drobné) abych sociální platit nemusela a nevím, zda se příjem z DPP a spolupráce může posuzovat zvlášť nebo pak dohromady jako celkový příjem? Kdybych byla nahlášená jako spolupracující, ale příjem ze spolupráce neměla, ale příjem z DPP byl vyšší než 62tis., tak jestli by v dalším roce byly vypočteny nějaké zálohy. Při tom samotná DPP může jít do 10tis a odvádět se nic nemusí. No, mám v tom zmatek a možná to i ne moc srozumitelně popisuju, snad případně dovysvětlímSpolupracující jsem hlášená hlavně kvůli bonusu na děti..DPP je jen v určitých měsících (chodím vypomáhat), takže v r.2015 to vychází dobře, ale r.2016 vypadá (ale jisté to taky není), že bych chodila dost, tím pádem 62tis. překročila.
Ahoj
nevím, jestli jsem zcela pochopila to, jak to máš, ale příjem ze spolupracující osoby + příjem z DPP se ti počítá dohromady jako příjem, který pokud máš vyšší než 68tisíc a partner neuplatňuje výdaje paušálem, tak si může na tebe uplatit tu slevu na daních tj. 24840Kč. Do těch 68tisíc se ti rodičák nepočítá (ten by byl za určitých podmínek maximálně v §10, ale to pouze pokud bys ho měla vyšší než cca 9700Kč)
Co se týče sociálního a zdravotního - tam nemusíš odvádět nic, dokud jsi na rodičovské - to za sebe oboje platí stát. Jakmile bys nebyla na rodičovské, tak si musíš platit sociální i zdravotní.
DPP máš zdaněné srážkovou daní (15%) a sociální a zdravotní se ti vůbec nestrhává - tedy pokud nepřesáhneš hodnotu 10 tisíc měsíčně:) Pokud ano, ale jsi na rodičovské, tak stejně ještě zálohy neplatíš, to až po skončení rodičáku.
Omlouvám se za trošku chaotický popis, ale snad to nějak pochopíš:)
Koukni - je to tu hezky popsané - http://www.bezplatnapravniporadna.cz/…ravotni.html
když jsem to četla na podruhé, tak mi došlo, že jsem si trošku spletla dojmy s pjmy ![]()
@ivulka00 píšeš blbosti!
Jinak pro tazatelku: DPP je pracovněprávní vztah, nikoli samostatně výdělečná činnost. Při výpočtu platby soc. poj. z podnikatelské činnosti se posuzují v převážné většině příjmy ze samostatné činnosti, takže pokud nebudeš mít zisk z podnikání vyšší než 62tis. pak soc. poj. platit nebudeš. Příjem z DPP do toho nepočítáš.
@Hanula1212 děkuji moc za odpověď
Ale když bych si pak dělala daňové sama, příjem potřebovala vyšší jak 55tis. (abych uplatnila bonus na děti), tak se příjem na uplatnění bonusu počítá jak z DPP, tak spolupráce, ne? Jen na výpočet sociálního poj. se to nezapočítává (protože DPP je „vyřešená“ během roku)? Potřebuju si v tom udělat pořádek, možná jsem tvé odpovědi asi úplně neporozuměla. Já pochopila paní co mi o částce 62tis. říkala (na finančáku myslím), že nesmím mít za rok vyšší příjem. Nějak jsme neřešili, zda na DPP či spolupráci, zahrnula to nějak celkově a teď, když se blíží daňové se snažím si v tom udělat pořádek.
@ivulka00 děkuji za snahu, ale ptám se na něco jiného..
Ano, do daňového přiznání uvedeš příjem z DPP do příjmů ze závislé činnosti ( to je hned a vrchní tabulka na 2. straně) a do příjmů z podnikání (Příloha č.1) příjmy a výdaje jako spolupracující osoby. Příjem z DPP + příjem ze spolupráce musí být vyšší než 55 tis. Do přehledu pro socku uvedeš jen základ daně z podnikání. A ten musí být nižší než těch 62tis.
mimochodem - neptej se na sociální na FÚ ![]()
@Hanula1212 ještě jednou moc děkuji. Já to tam nijak moc neřešila, ona začala paní snad i sama (když jsem se šla hlásit jako spolupracující osoba) - možná jsem se jen zmínila (při jaké částce že bych to platila) a víc ani nepátrala, protože jsem zatím pořádně nevěděla ![]()
Ahoj, potřebovala bych poradit, zda někdo netušíte, jak je to s placením sociálního pojištění, když jsem na RD, chodím do práce na dohodu (nepřekročím 10tis., tedy nic neodvádím) a jsem k tomu ještě spolupracující osoba? Jde mi o to, že při spolupráci na RD bych neměla překročit příjem 62tis. (a nějaké drobné) abych sociální platit nemusela a nevím, zda se příjem z DPP a spolupráce může posuzovat zvlášť nebo pak dohromady jako celkový příjem? Kdybych byla nahlášená jako spolupracující, ale příjem ze spolupráce neměla, ale příjem z DPP byl vyšší než 62tis., tak jestli by v dalším roce byly vypočteny nějaké zálohy. Při tom samotná DPP může jít do 10tis a odvádět se nic nemusí. No, mám v tom zmatek a možná to i ne moc srozumitelně popisuju, snad případně dovysvětlím
Spolupracující jsem hlášená hlavně kvůli bonusu na děti..DPP je jen v určitých měsících (chodím vypomáhat), takže v r.2015 to vychází dobře, ale r.2016 vypadá (ale jisté to taky není), že bych chodila dost, tím pádem 62tis. překročila.