Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@mroe píše:
Akorat ta rada byla trochu mimo. Myslim, ze k dedeckovi by stacilo potvrzeni o pozitivite v poslednich 90 dnech. A ktery zamestnavatel vyzaduje PCR test pred navratem do prace? Akorat bude mit zamestnance, kteri uz nejsou infekcni, dele doma. Jeho problem, ze vyzaduje nesmysl. Taky by se ti mohlo stat, ze budes doma vic jak dva mesice. Pamatuju se na pani, ktera mela pozitivnich 11 testu po Covidu, delanych po tydnu…
Třeba moje sestra musela po 10 dnech znovu na test, musela si to zaplatit a zaměstnavatel jí to pak proplatil. Zaměstnavatel test vyžadoval.
@Anonymní píše:
@Trojlístek představ si, že jsem se na to ptala u odběrů a přesto mi vůbec NIC nenaznacila a ani neřekla.Ale jak vidím, že jsem sem svůj dotaz vůbec položila. Zeptám se obvodní lékařky.
Tím pádem chyba jedince nebo laboratoř, kdy jim je to jedno, když ty to platíš. Ovšem v médiích je to tak hojně zmiňováno, že už je jim to prostě jedno. Takže tvůj problém.
Ano, souhlasím, ptej se lékaře, tam jsi měla začít. Je pravda, ze se omezí na suchý fakt a co si o tobě myslí, si musí nechat pro sebe. Ovšem výsledek bude pořád stejný. Reinfekci nemáš, covid dle testu nemáš, v ruce máš bezcenný papír a můžeš mít úplně normální nachlazení.
Taky jsem zrovna nachlazená a tedy jako nic příjemného to není, takže nelezu mezi lidi. Antigenni test mám rovněž s negativním výsledkem. Víc pro situaci udělat nemohu. Prostě pokud se necítiš dobře, tak jdi na neschopenku, normální postup.
@Anonymní píše:
Ahoj, dne 13.1. jsem byla pozitivní podle antigenniho i PCR testu. 22.2. jsem byla na antigennim testu jako samoplatce a výsledek byl negativní. Dnes jsem si nechala nabrat protilátky a vyšlo viz foto. Mám asi poslední 2 dny neustále ledové ruce a nohy. Mohla bych být znovu pozitivní? Co mám dělat?
Hodnotit akutní respirační infekci z protilátek je poměrně nesmysl. Vzhledem k dynamice tvorby protilátek jsou IgM většinou přítomny až ke konci infekci (7-10 dní), IgG ještě později. K posouzení aktivity infekce u pacienta s prodělanou infekcí by byly potřeba odběry 2 s rozestupem alespoň 14 dní a to už je ti většinou k ničemu. Proto se používá PCR. Jinak, k posouzení ochranné hladiny protilátek stačí stanovit IgG protilátky.
Ještě k protilátkám. Vím o dvou „systémech“ vyhodnocení. Podle jednoho mám 6,9 a podle druhého něco přes 800, takže dost. Děláno z jednoho séra, jednou laboratoří.