Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Poradí mi někdo ohledně reklamace telefonu
Přístroj jsemzakoupila přes internet v září, po cca 1,5 měsíci se projevily vady, zaslala jsem do autorizačnío servisu /nikoliv prodejci/, zde přístroj opravili a zaslali zpět. V dubnu se projevily další vady, zaslala jsem na diagnostiku opět do autoriz. servisu, zaslali mi výčet vad cca 10!!! Tento přehled vad společně s přístrojem jsem zaslala prodejci s účtenkou, záručním listem - ten však reklamaci zamítl, s tím, že na ní nemám nárok, když do přístroje zasáhla 3. osoba. Jsem z toho zoufalá, telefon stál přes 10 tis., nefunkční byl v podstatě od samého počátku
Podle tohou soupisu vad, je tam vadné všechno
. Prodejce mi přístroj opraví, ale na mé náklady a oprava bude stát stejně jako nový ![]()
Jak mám postupovat dál, je jeho stanovisko správné ![]()
No bohuzel si to mela poslat prodejci a nechodit s tim do servisu, prodejce je v tomto pripade v pravu ![]()
Bohužel, si ho budeš muset nechat opravit na vlastní náklady, když jsi ho dala do servisu. S poruchami jsi měla jít za prodejcem, ten by ti to na jejich náklady opravil v jejich servisu
Jelikož jsi dala přístroj do opravy sama tak jsi porušila reklamační řád a záruka na výrobek zaniká. Pokud cena opravy bude vysoká nebo stejná jako cena nového výrobku tak bych asi spíš nový telefon ![]()
Upřímně nechápu, jak jsi mohla mobil za desítku poslat do servisu, aniž bys to konzultovala s prodejcem ![]()
To je přeci nesmysl. Záruku ti nedává autorizovaný servis, ale právě prodejce a pokud do telefonu zasahoval někdo, kdo s prodejcem nemá „nic“ společného, pak jsi přišla o možnost reklamace.
Mohla jsi to zkusit reklamovat v případě, že bys prodejci nezasílala soupis ze servisu, a pokud by tam byli šikovní, tak by se možná nepoznalo, že do telefonu někdo sahal. Takhle máš smůlu a opravdu je prodejce v právu - opravu si musíš uhradit sama.
Ovšem právě proto máš tu dvouletou záruční lhůtu, za kterou je zodpovědný prodejce, ale i ty, a kterou ty jsi porušila…
@tterka Při prvních vadách mi prodejce telefonicky sdělil, že podle toho, co uvádím reklamaci téměř 100% zamítne, proto jsem poslala přímo do servisu autorizovaného prodejce.
@Katrinka píše:
@tterka Při prvních vadách mi prodejce telefonicky sdělil, že podle toho, co uvádím reklamaci téměř 100% zamítne, proto jsem poslala přímo do servisu autorizovaného prodejce.
záruka je 2.roky a reklamaci posuzuje výrobce. Prodejce si může říkat co chce..zamítnutí reklamace musí být písemně od toho kdo závadu posuzoval.
@Katrinka pokud si nemela pisemne prohlaseni, tak to byla velka chyba! prodejce ti ze zakona musi zreklamovat telefon i bez vady. on ze zakona musi poslat zbozi do servisu a az ten muze davat nejake prohlaseni o vade ci nevade ![]()
Narok na odstoupeni od kupni smlouvy:
to, ze jsi to dala opravit do autorizovaneho servisu, je v poradku, akorat nechapu, co tedka od prodejce pozadujes? Pokud opravu, tak si zajdi opet do autorizovaneho servisu.
@Katrinka píše:
Katrinko, ale tohle je nesmysl. Prodejce je „jen“ prodejce. Mobilů má spousty, nemůže rozumět všemu, co ten telefon dělá. Proto to on pošle do servisu, se kterým on má smlouvu - ale musí to odeslat prodejce - a servis určí vadu, případně opraví. Já třeba měla telefon v servisu cca po třech měsících užívání. Prodejce mi řekl, že žádnou závadu nevidí, ale do servisu poslal - k mé smůle opravdu v době, kdy do něj koukal, mobil fungoval, takže jsem se cítila jako pako
. Přeinstalovali mi software, a prodejce mi potom řekl, že tohle on prostě nezjistí, že někdy se systémové chyby projeví, jindy zase ne. Nebýt servisu, mobil by mi dneska nefungoval… Ale prostě jen tak na dobré slovo se reklamace neřeší. Tys u něj měla trvat na tom, že mobil má jít do servisu, na což jsi měla právo. Toho práva jsi nevyužila a jednala dle svého.
Ber to jako ponaučení pro příště ![]()
Holka holka, drahá zkušenost.
Obavám se, že máš smolíka, příště se prodejce na nic předem telefonicky neptej a rovnou mu reklamaci pošli, bodejť by se Ti nepokusil reklamaci rozmluvit… Vidíš, ušetřil desítku…
Je to blbý, příště bude vědět.
Pokud je telefon z oficiální distribuce, můžeš ho reklamovat přímo v autorizovaném servisu. Pokud to proběhlo i podruhé a je výčet vad takový, tak máš nárok na vrácení peněz od prodejce, ten se jen vytáčí, stejně by telefon dávál do autorizovaného servisu sám. Pohrož ČOIkou a právníkem, to by mohlo zabrat. Jemu se samozřejmě nehce, ale pokud prodává oficiální distribuci, telefon by mu měl vyreklamovat zase jeho dodavatel. Samozřejmě to není úplně jednoduché a nikomu se do toho nikdy moc nechce, ale nárok na to máš. Ideálně si od autorizovaného servisu nechat napsat, že se jedná o neodstranitelnou vadu a pak požadovat vrácení peněz na prodejci, pokud se nebude chtít bavit, poslat mu to, k tomu přiložit všechny papíry (ideálně kopii), napsat průvodní dopis, že odstupuješ od smlouvy.. navíc během prvních 6. měsíců je důkazní břemeno na straně prodejce, což málokdo ví, tudíž kdybys poslední den za těch 6 měsíců reklamovala např. to, že ti přišel telefon s prasklým displejem, je na něm, aby dokázal že to tak není. To je samozřejmě absurdní, ale je to tak. Takže se nenech odradit, nárok na opravu v autorizovaném servisu máš a kdyby se jednalo o šedý dovoz, ani by ti telefon do reklamace nevzali. Takže ideálně pokonzultovat s nimi, jak na vyčůraného prodejce a pak to řešit, hlavně neházet za hlavu, není k tomu důvod.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, koupili jsme si telefon přes internet. Bohužel ten křáp nefunguje
, a já si nevím rady s reklamací. kontaktovala sem prodejce, ale ten se vůbec neozval. Nevím zda mu poslat zpět mobil nebo jak to dál řešit. nevíte někdo? Nerada bych přišla o telefon i peníze. Bohužel telefon sme koupili na konci ledna 2014 takže vrácení zboží nehrozí ![]()