Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím, je tu někdo, kdo se vyzná v počítačích - jako umí je opravovat atd.? během dvou dnů nám doma přestaly fungovat dva počítače, první noťas a další den i stolní, poté, co jsem ho přestěhovala do jiné místnosti a zapojila na místo notebooku, takže uvažuju, jestli není něco se zásuvkou a nerozbilo se to tím… no, hlavně mi jde o to, jestli je možné poznat podle chování, co je pravděpodobně rozbité… u noťasu můj tipuje Harddisk, protože když to zapne, tak v místě toho disku se to vůbec nezahřívá, což normálně ano… taky to vydává divný zvuk (místo klasického pípnutí při zapnutí to pípne víc a hlasitěji), jinak to neudělá nic, je černo…
no a u stolního netušíme vůbec, ten taky nic nenačte, na monitoru černo, ale ten pro změnu nevydává žádný zvuk, nevíte, co ten „správný“ zvuk způsobuje, že to teď nedělá nic?
je mi jasný, že jen tak doma to neopravím, ale chtěla bych aspoň tušit, o co jde…
pokud je to možné ![]()
Takže hlavní otázky zní: Jak se pozná, že odešel harddisk a co vydává u počítače ten zvuk při zapínání (to pípnutí:D ) a může poruchu těchto věcí způsobit zásuvka? Díky všem za nápady ![]()
Tak na tohle ti odpoví asi jen odborník, který PC uvidí " na vlastní oči",ale jednou se mi stalo, že mi také nešel…zapnu a nic…a byl to jen nějaký spínač. Jestli si myslíš, že ti to způsobila zásuvka, tak si tam dejte přepěťovou miniprodlužku…ta v případě kolísání proudu či nějaké změny, vypne tohle a PC to ochrání.
Ahoj, u notebooku ti mohla odejit jen obrazovka, to ze se ti nezahriva hardisk nic znamenat nemusi, když odejde hardisk, tak to vetšinou vydává takové ťukající zvuky když je notebook zapnutý - znamená to že se o sebe třou jádra v disku a on pak prostě spadne, takhle mi to laicky(abych to pochopila) vysvětloval jeden technik, když jsem chtěla zachránit data z jednoho odešlého notebooku…co se týče stolního pc, když odešel na stejném místě jako notebook a jinde předtím fungoval, tak ano, mohlo se stát že neustál napětí ze sítě přes zásuvku…ale víc se dozvíš až odneseš jeden z pc do servisu…
![]()
Tak určitě je ho hardware, ale takhle na dálku
pípají většinou RAMky, s tím, že by se to rozbilo kvůli zásuvce jsem se ještě nesetkala, to by se spíš odpálil zdroj (a to bys slyšela i cítila). To, že to nic neukazuje vypadá zase na grafiku - ta by taky mohla pípat. HDD bys asi poznala tak, že nevypadává po zapnutí žádný zvuk - nešrotí - ale to bys musela otevřít bednu. Určitě to vem někam do servisu.
Zvuk dělá právě načtený HW, zkontroluje to RAMky, HDD, grafiku a pípne pro kontrolu.
Něco podobného se mi stalo před 14 dny zapínám noťas a najednou skočí černá obrazovka, že probíhá oprava poškozeného disku a pak už byla jen černá obrazovka a nic se nedělo. Vzala jsem to do servisu a bylo to win8. Museli mi přeinstalovat celý win znovu.
Myslím, že nejlepší bude dát počítače do servisu… I kdyby ti tady někdo poradil, co se asi rozbilo, tak si ten počítač sama neopravíš, tak to můžeš dát odborníkovi rovnou ne?
Spíš než konkrétní problém bych já osobně hledala dobrého odborníka, který tě nenatáhne, ale nechá si zaplatit kvalitní práci ![]()
@TroisChéris RAMky jsou asi nejporuchovější HW PC, kvůli těm tu mám neustále spoustu práce
![]()
@Žirafátko Hele, když tomu rozumíš, třeba mi odpovíš.. Ve svým okolí se pravidelně setkávám s tím, že když má někdo problém s PC a dá ho do servisu, tak nakonec přijde s tím, že stačilo jen zformátovat disk. Tím dotyčný přišel o veškeré svoje soubory… Začínám mít dojem, že se to snad dělá naprosto rutinně, aby se v tom odborník nemusel vrtat a měl to co nejdřív z krku
Nebo je to jen smůla na „odborníky“?
@TroisChéris
no je to to nejjednodušší, fakt záleží co má za problém, data se dají vyndat i z velmi poškozeného disku (většina), HW problem smazáním disku nevyřešíš, ale SW teoreticky ano - nemusíš pátrat proč to nefunguje, prostě to smažeš. Takže ano, je to o lenost a taky 500,– na hodinu, co si budeme povídat. Nejhorší zkušenost mám s tímhle s PC Servisy, to je tragedie ![]()
@Žirafátko Jé, tak to jsem ráda, že se mi to potvrdilo.. Jak říkáš, pětikolo na ruku a přitom mi zformátovat disk může kdejakej kamarád, protože to CDčko má doma kdekdo.. Hajzlíci jedni líní
Dík
Ještě můžeš vyzkoušet, jestli se při přenášení počítače nepovolili kontakty v počítači. Zkuste ty dráty jeden po druhým projít a prostě jenom přimáčknout, jestli dobře drží. Ale v notebooku se radši nevrtejte, taky byste ho nemuseli dát znovu dohromady ![]()
Ahojky pokudse pc alespon rozeběhne zkus vlést do biosu a zkontrolovat základní desku. Ta je v tomhle případě dost důležitá. A jestli pc vůbec se jako nespustí tak se podívej na zdroj jestly nevyhořel. To neudělá žádnou ránu jen prostě se vypne a hotovo. A ntb pokud hlasitě pípá máš nejspíš v prčicích harddisk nebo grafiku. Nu nejlepší bude jít k odborníkovi
@Žirafátko @TroisChéris A takhle to funguje nejen v servisech PC, ale kolem veškeré elektroniky, která má svůj počítač ![]()
@Lily007 to teda nesouhlas, včera jsem tu testovala víc zdrojů a dva bouchly a rána to byla i vypadly pojistky