Odborník na počítač - ani se nezapne

5502
2.5.13 10:57

Odborník na počítač - ani se nezapne

Zdravím, je tu někdo, kdo se vyzná v počítačích - jako umí je opravovat atd.? během dvou dnů nám doma přestaly fungovat dva počítače, první noťas a další den i stolní, poté, co jsem ho přestěhovala do jiné místnosti a zapojila na místo notebooku, takže uvažuju, jestli není něco se zásuvkou a nerozbilo se to tím… no, hlavně mi jde o to, jestli je možné poznat podle chování, co je pravděpodobně rozbité… u noťasu můj tipuje Harddisk, protože když to zapne, tak v místě toho disku se to vůbec nezahřívá, což normálně ano… taky to vydává divný zvuk (místo klasického pípnutí při zapnutí to pípne víc a hlasitěji), jinak to neudělá nic, je černo…

no a u stolního netušíme vůbec, ten taky nic nenačte, na monitoru černo, ale ten pro změnu nevydává žádný zvuk, nevíte, co ten „správný“ zvuk způsobuje, že to teď nedělá nic? :) je mi jasný, že jen tak doma to neopravím, ale chtěla bych aspoň tušit, o co jde… :) pokud je to možné :)

Takže hlavní otázky zní: Jak se pozná, že odešel harddisk a co vydává u počítače ten zvuk při zapínání (to pípnutí:D ) a může poruchu těchto věcí způsobit zásuvka? Díky všem za nápady :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4630
2.5.13 11:03

Tak na tohle ti odpoví asi jen odborník, který PC uvidí " na vlastní oči",ale jednou se mi stalo, že mi také nešel…zapnu a nic…a byl to jen nějaký spínač. Jestli si myslíš, že ti to způsobila zásuvka, tak si tam dejte přepěťovou miniprodlužku…ta v případě kolísání proudu či nějaké změny, vypne tohle a PC to ochrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.13 11:09

Ahoj, u notebooku ti mohla odejit jen obrazovka, to ze se ti nezahriva hardisk nic znamenat nemusi, když odejde hardisk, tak to vetšinou vydává takové ťukající zvuky když je notebook zapnutý - znamená to že se o sebe třou jádra v disku a on pak prostě spadne, takhle mi to laicky(abych to pochopila) vysvětloval jeden technik, když jsem chtěla zachránit data z jednoho odešlého notebooku…co se týče stolního pc, když odešel na stejném místě jako notebook a jinde předtím fungoval, tak ano, mohlo se stát že neustál napětí ze sítě přes zásuvku…ale víc se dozvíš až odneseš jeden z pc do servisu… :think: :think: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4466
2.5.13 11:11

Tak určitě je ho hardware, ale takhle na dálku :nevim: pípají většinou RAMky, s tím, že by se to rozbilo kvůli zásuvce jsem se ještě nesetkala, to by se spíš odpálil zdroj (a to bys slyšela i cítila). To, že to nic neukazuje vypadá zase na grafiku - ta by taky mohla pípat. HDD bys asi poznala tak, že nevypadává po zapnutí žádný zvuk - nešrotí - ale to bys musela otevřít bednu. Určitě to vem někam do servisu.

Zvuk dělá právě načtený HW, zkontroluje to RAMky, HDD, grafiku a pípne pro kontrolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5463
2.5.13 11:11

Něco podobného se mi stalo před 14 dny zapínám noťas a najednou skočí černá obrazovka, že probíhá oprava poškozeného disku a pak už byla jen černá obrazovka a nic se nedělo. Vzala jsem to do servisu a bylo to win8. Museli mi přeinstalovat celý win znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
2.5.13 11:13

Myslím, že nejlepší bude dát počítače do servisu… I kdyby ti tady někdo poradil, co se asi rozbilo, tak si ten počítač sama neopravíš, tak to můžeš dát odborníkovi rovnou ne? :nevim: :) Spíš než konkrétní problém bych já osobně hledala dobrého odborníka, který tě nenatáhne, ale nechá si zaplatit kvalitní práci :)

• Citovat
  • Upravit
Krakatice88
2.5.13 11:15

@Žirafátko Zase ty RAMky, pořád zlobí :lol:  :lol:

• Citovat
  • Upravit
4466
2.5.13 11:19

@TroisChéris RAMky jsou asi nejporuchovější HW PC, kvůli těm tu mám neustále spoustu práce :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
2.5.13 11:26

@Žirafátko Hele, když tomu rozumíš, třeba mi odpovíš.. Ve svým okolí se pravidelně setkávám s tím, že když má někdo problém s PC a dá ho do servisu, tak nakonec přijde s tím, že stačilo jen zformátovat disk. Tím dotyčný přišel o veškeré svoje soubory… Začínám mít dojem, že se to snad dělá naprosto rutinně, aby se v tom odborník nemusel vrtat a měl to co nejdřív z krku :nevim: Nebo je to jen smůla na „odborníky“?

• Citovat
  • Upravit
4466
2.5.13 11:32

@TroisChéris :mrgreen: no je to to nejjednodušší, fakt záleží co má za problém, data se dají vyndat i z velmi poškozeného disku (většina), HW problem smazáním disku nevyřešíš, ale SW teoreticky ano - nemusíš pátrat proč to nefunguje, prostě to smažeš. Takže ano, je to o lenost a taky 500,– na hodinu, co si budeme povídat. Nejhorší zkušenost mám s tímhle s PC Servisy, to je tragedie :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
2.5.13 11:43

@Žirafátko Jé, tak to jsem ráda, že se mi to potvrdilo.. Jak říkáš, pětikolo na ruku a přitom mi zformátovat disk může kdejakej kamarád, protože to CDčko má doma kdekdo.. Hajzlíci jedni líní :D Dík

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
2.5.13 11:52

Ještě můžeš vyzkoušet, jestli se při přenášení počítače nepovolili kontakty v počítači. Zkuste ty dráty jeden po druhým projít a prostě jenom přimáčknout, jestli dobře drží. Ale v notebooku se radši nevrtejte, taky byste ho nemuseli dát znovu dohromady :lol:

• Citovat
  • Upravit
539
2.5.13 11:54

Ahojky pokudse pc alespon rozeběhne zkus vlést do biosu a zkontrolovat základní desku. Ta je v tomhle případě dost důležitá. A jestli pc vůbec se jako nespustí tak se podívej na zdroj jestly nevyhořel. To neudělá žádnou ránu jen prostě se vypne a hotovo. A ntb pokud hlasitě pípá máš nejspíš v prčicích harddisk nebo grafiku. Nu nejlepší bude jít k odborníkovi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
2.5.13 11:54

@Žirafátko @TroisChéris A takhle to funguje nejen v servisech PC, ale kolem veškeré elektroniky, která má svůj počítač :roll:

• Citovat
  • Upravit
4466
2.5.13 12:13

@Lily007 to teda nesouhlas, včera jsem tu testovala víc zdrojů a dva bouchly a rána to byla i vypadly pojistky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák