Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lucie_Sx píše:
Já tím chtěla říct, že jestli spolu bydlí a chtějí tvořit novou rodinu, tak se musí z jednotky „matka-dcera“ stát jednotka „muž-matka-dcera“.
Prostě on musí mít pocit, že patří všichni spolu.
Hele, to si nemyslim, že je nezbytně nutná podmínka. Třeba rodinu porstě tvořit nechtěj. A už vůbec ne na začátku, po sestěhování. Třeba to přijde časem. Ale nejde to prostě najednou udělat lusknutím prstu.
Chce to samo nějaký posun na obou stranách. On fušuje do něčeho, co mu nepřísluší, od samého začátku. Zkrátka chce se stát tím náhradním rodičem právě tím lusknutím prstu. NO a ona zas na todle nechce přistoupit. Což je pro mne vcelku pochopitelné.
@Lama Lama píše:
Hele, to si nemyslim, že je nezbytně nutná podmínka. Třeba rodinu porstě tvořit nechtěj. A už vůbec ne na začátku, po sestěhování. Třeba to přijde časem. Ale nejde to prostě najednou udělat lusknutím prstu.
Chce to samo nějaký posun na obou stranách. On fušuje do něčeho, co mu nepřísluší, od samého začátku. Zkrátka chce se stát tím náhradním rodičem právě tím lusknutím prstu. NO a ona zas na todle nechce přistoupit. Což je pro mne vcelku pochopitelné.
Podmínka to asi není, ale z jeho chování je vidět, že on tu rodinu tvořit chce.
Spíš si myslím, že on - protože nemá děti - má nějakou představu, na kterou tazatelka reaguje rovnou prudce odmítavě, místo aby si na to sedli a vysvětlili si to.
@Lucie_Sx píše:Tak jasné je, že každý má tu představu jinou. A je třeba si sednout a společně to vyřešit.
Podmínka to asi není, ale z jeho chování je vidět, že on tu rodinu tvořit chce.Spíš si myslím, že on - protože nemá děti - má nějakou představu, na kterou tazatelka reaguje rovnou prudce odmítavě, místo aby si na to sedli a vysvětlili si to.
@Lama Lama píše:
Tak jasné je, že každý má tu představu jinou. A je třeba si sednout a společně to vyřešit.
Ale stejně tak, jako reaguje odmítavě zaklaatelka, může reagovat odmítavě její partner. Ty různé předtavy mě přijdou naprosto rovnocenné. Nechce změnu on, nechce ona. Není jedna nebo druhá „správnější“, tedy jasně dáno, kdo má ustoupit ( ona ). Zkrátka bud dojdou ke shodě at už tím, že ustoupí jeden, druhý nebo ona. Nebo půjdou od sebe. Samo je varianta, že se budou dál oba trápit nesouladem svých představ.
Ale já neříkám, že ustoupit musí ona. Musí prostě vymyslet takový systém, který bude fungovat pro oba.
Mně jen přišlo, že ona o něm mluví totál s despektem jen za to, že se odvážil nabourat jednotku „matka-dcera“.