Respekt ke studu dítěte/puberťáka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
15.9.22 12:34
@jana0979 píše:
Tohle nikdy nepochopím. Dcera se styděla převládat se a sprchovat na plavání, tak jsem ji tam prostě neposílala. Měla omluveno od lékařky. Syn je to samé. Nechce jezdit kvůli společnému sprchování. Nutit ho nehodlám.

Já zase nepochopím, že by někdo mávl rukou nad vyšetřením u lékaře, protože se jeho dítě stydí. Stejně jako neomlouvám dceru (7let), která aktuálně kvůli stydění nechce zdravit cizí lidi (v baráku, lékaře, knihovnice atd.). Prostě jsou věci, které se dělat musí, ačkoli nám to není dvakrát příjemné. Plavání je za mě na hraně, jelikož jde obvykle o povinný kurz v rámci TV, ale dejme tomu. Ale lékař? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
15.9.22 12:34
@Anonymní píše:
Právě že k dítěti si všeobecně dovolí víc, než k dospělému… Dospělý se snadněji ohradí nebo vymezí hranice.. A pokud dítě nemá zastání v rodiči.. :nevim:

Přesně tak,. kolkrát se dítě bere jako věc bez toho, aby bral někdo ohled na jeho nahotu. A kor u doktora, dítě je vystrašené, neví, co se bude dít, musí se před cizími lidmi svléknout a vůbec neví, co má dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
15.9.22 12:40
@jana0979 píše:
Tohle nikdy nepochopím. Dcera se styděla převládat se a sprchovat na plavání, tak jsem ji tam prostě neposílala. Měla omluveno od lékařky. Syn je to samé. Nechce jezdit kvůli společnému sprchování. Nutit ho nehodlám.

Tak tohle je zase síla omlouvat kvůli tomu, že se stydí převlékat se a sprchovat.
Jdeš nejjednodušší cestou, vše jim ulehčuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
15.9.22 12:41

Vedu děti k tomu, že lékař je lékař a je jedno, jakého pohlaví je.
Nikdy neměli problém s tím, že by to byl chlap, či žena :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
15.9.22 12:42
@Anonymní píše:
Zdravím, ráda bych otevřela diskuzi na téma respektu studu u dětí/puberťáku… V nedávné době jsem byla svědkem situace, která mě doslova rozpálila doběla. Byla jsem na soukromé rehabilitační klinice a do čekárny přišla matka s dcerou.. Dle jejich rozhovoru, nebo spíš matčině monologu, jsem se dozvěděla, že holčině je 14let. Bylo na ní vidět, že má strach a stydí se, neustále se ptala, co jí budou dělat a zda se bude muset svlékat. Bylo vidět, že má problém s tím, že je objednaná k muži.. Matka by zasloužila titul „matky roku“ :roll: Hlasitě jí tam dávala nějaké kázání až mi bylo té holčiny líto. Vědomě ji objednala k muži, přitom na dané klinice pracují 3 muži a asi 9 žen s tím, že sama vím že nejvíce dostupných termínů mají ženy lékařky 8o :roll:
Zajímalo by mě, jak tuto situaci vnímáte? A jak samy v tomto přistupujete ke svým dětem? :kytka:

Určitě matka nevolila muže naschvál, aby dceři působila trauma. A víš co? Jsou i rodiče, kteří nechají dítě setkat se s nějakým discomfortem a nedělají z něj skleníkovou květinku a z prkotin problém. Pak jsou ti, kteří dělají jen to, co chce dítě a chrání ho před okolím a dítě nesmí pocítit ani trochu discomfortu. Chudák takové dítě, až dospěje a nebude mít matku a její omluvenky za zadkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.9.22 12:43
@Dani65 píše:
Přesně tak,. kolkrát se dítě bere jako věc bez toho, aby bral někdo ohled na jeho nahotu. A kor u doktora, dítě je vystrašené, neví, co se bude dít, musí se před cizími lidmi svléknout a vůbec neví, co má dělat.

Ono by se ale odmala mělo vést k tomu, že svléknout se není trauma. Že jsou případy, kdy obnažit tělo musíme. Neříkám před dítětem chodit celý den nahá, ale když se rodiče úzkostlivě schovávají, aby dítě nezahlédlo kus odhalené kůže, tak má pak asi problém. Nejlépe je malé dítě připravit dopředu. Ne až v ordinaci. Aby vědělo, co ho čeká. Nestrašit a nebo říct nevím, pokud opravdu nevím. Ja od mámy vždy chtěla vědět, zda mě budou píchat. Nebo nějak bolestivě vyšetřovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.9.22 12:46
@jana0979 píše:

Plavání je zdravé, upevňovat ji v pocitu, že se za své nahé tělo musí stydět, je velice nezdravé. Až nebude máti za zadkem, aby je omluvila, co pak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jana0979
15.9.22 12:47

@unuděná Však jsou i lékařky. Něco jiného je, pokud by byl jeden doktor na světě, ale to není. Je možnost volby. Moje dcera by třeba nešla ke gynekologovi. Respektuji to a chodí k lékařce. Ano, plavání je povinné, proto měli omluvenku od lékařky.
Něco jiného je, když jde člověk na pohotovost a nikdo opačného pohlaví neordinuje, tak to bych se snažila vysvětlit, ale určitě bych záměrně nevybrala lékaře, když vím, že to dceři bude nepříjemné.

• Citovat
  • Upravit
22093
15.9.22 12:48
@jana0979 píše:

:roll:
Já zase nepochopím matky tvého ražení, které svým dětem dávají tak super příklad … lhaní a podvádění místo hledání řešení. :roll: A ještě se tím chlubíš :zed:

@Anonymní píše:
Zajímalo by mě, jak tuto situaci vnímáte? A jak samy v tomto přistupujete ke svým dětem? :kytka:

Lékaře vybírám podle jiných kvalit než podle pohlaví - takže bych se sice snažila volit spíše mezi ženami, ale pokud by to bylo potřeba, musela by se moje dcerka v této situaci také podřídit. V některých zásadních věcech se člověk musí dokázat trochu zapřít, k tomu vedeme naše děti odmalička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.9.22 12:49
@jana0979 píše:
@unuděná Však jsou i lékařky. Něco jiného je, pokud by byl jeden doktor na světě, ale to není. Je možnost volby. Moje dcera by třeba nešla ke gynekologovi. Respektuji to a chodí k lékařce. Ano, plavání je povinné, proto měli omluvenku od lékařky.
Něco jiného je, když jde člověk na pohotovost a nikdo opačného pohlaví neordinuje, tak to bych se snažila vysvětlit, ale určitě bych záměrně nevybrala lékaře, když vím, že to dceři bude nepříjemné.

A vy sami nikam plavat nechodíte???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
15.9.22 12:49

@jana0979 Tak ono jí to nebude příjemné ani od ženy žejo. Prostě je to lékař, nic, co by člověk schválně vyhledával. Jak píší holky, učit děti odmala, že jsou situace, kdy se stud musí potlačit a naopak takové, kdy je žádoucí se stydět, to považuji celkem za základ výchovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
15.9.22 12:50
@jana0979 píše:

A to lékařka napíše celoroční omluvenku z plavání na základě toho, že se někdo stydí převlékat? To by snad mělo mít nějaké zdravotní důvody a ne takové vrtochy. Divím se Ti jako matce, že tohle podporuješ a děláš z dětí taková trdla, která se neodkáží s tím vyrovnat a ani se o to nepokusí, ale rovnou se omluví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
15.9.22 12:50

Lékaře volím podle odbornosti, ne podle pohlaví. Proč tam mají lékařky víc volných termínů, je asi jasný, ten lékař má svoje kvality. Stud dětí respektuju, ale u lékaře je to jiný. Musí se naučit, že lékař není od toho, aby je okukoval, ale léčil. Taky nevíme, jestli holka jen nechytla pubertální šprajc. Miluju tohle odsuzování na základě jedné scény a následný vyzdvihování svých kvalit, jak já jsem lepší….

• Citovat
  • Upravit
jana0979
15.9.22 12:53

@Russet Já jí říkala, že stydět se nemusí, ale prostě to tak má (což jsem respektovala a nelituji). Nevím, zda těch 10lekcí ty děti zachrání. O prázdninách toho moje děti naplavou v rybníku 100× vic. Máti za zadkem nemá. Od 18ti bydlí sama a zvládla to v pohodě. Teď jí je 22let a stále žije i bez toho, abych jí nutila jezdit na plavání.

• Citovat
  • Upravit
53190
15.9.22 12:55
@jana0979 píše:
@Russet Já jí říkala, že stydět se nemusí, ale prostě to tak má (což jsem respektovala a nelituji). Nevím, zda těch 10lekcí ty děti zachrání. O prázdninách toho moje děti naplavou v rybníku 100× vic. Máti za zadkem nemá. Od 18ti bydlí sama a zvládla to v pohodě. Teď jí je 22let a stále žije i bez toho, abych jí nutila jezdit na plavání.

A jakou omluvenku napsala pediatrička? Stud to asi nebyl, že? Takže jsi dceru naučila, že tento typ podvodu, který zajistí její komfort, je v pořádku. Určitě to musela i ústně ve škole několikrát vysvětlovat. Pěkné no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí