Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Leni78 : No jo, to je fakt, ze ta doba tehdy a ted je strasne moc jina, navic pristup k dost vecem se zmenil (kojeni apod.), a pokud nase matky neprisly moc do styku s jinymi detmi/matkami, tak holt aplikujou sve zastarale zkusenosti na nas
I kdyz moje mama je v tomhle hodne moderni a pokrokova, presto obas musim argumentovat, ze bych to rada delala tak a tak… Asi to chce trpelivost a nenechat se rozhodit ![]()
Moje mamka mi už v těhu řekla, že mi do toho kecat nebude a to taky dodržuje. Spíš je ráda, když si jí řeknu o radu, ale rozhodně mě za nic ve výchově mé malé nekritizuje.Jsem za to moc ráda, protože kámošky máma je pravý opak, ta jí komentuje at udělá, co udělá. Chudák holka, se jí vůbec divim, že s ní může bydlet pod jednou střechou ![]()
@Janichka : Co se zakazu tyce, ja bych se omezila na nejake zasadni, ale usporadani domu nasich to moc neumoznuje a ja je chapu, ze se nechteji uplne prizpusobit detskym potrebam, coz asi velmi chape @chatwenna … Ano, bydleni pod 1 strechou s rodici, jak pise @Jančakecalka, je nekdy o sebediscipline a kompromisech. Jedine neprijemne je, ze clovek by se mel citit zavazany, ze u nich muze bydlet, coz automaticky znamena nerusit, delat, co se mi rekne atp., ale to v mem veku uz je nemozne
![]()
Máma mi do výchovy nijak nemluví. spíš okřikuju já jí
třeba teď syn začal chodit a ona ho má tendenci občas vodit za ruce což nechci, ale hned jak si to uvědomí tak se omlouvá.
výchovu respektuje. spíš k ní chodím pro rady. na začátku mi hodně radila jak prcka oblíknout abych ho neuvařila ![]()
Mojí mámě je způsob, jakým si vychovávám dítě, docela buřt. A vlastně nejen výchova, bere to tak nějak globálně.
Při sporadických návštěvách občas pronese nějakou kritickou poznámku, ale jelikož se na péči o vnučku nijak nepodílí, pouštím tyto výkřiky jedním uchem dovnitř a druhým ven.
Tchýně s Jájou tráví času docela hodně, takže tady občas něco zadrhne. Pokud se jí něco na mých způsobech hodně nezdá, spíš se zmíní, poradí, ale určitě mi nic necpe, to spíš já jí (když třeba vidím, jak si s ní malá dělá co chce, nebo když babiččiny rozmazlovací tendence přelezou přes moji hranici). ![]()
Moje mamka se mi do výchovy neplete. Nechává mě ať si to udělám po svým, ale samozřejmě jsem ráda když mi dá nějakou radu. Spíš mě rozčilují prababičky ty mi pořád dávají nějaký chytrý rady..,ale co.. poslechnu a pokud si o tom myslím svoje tak to okamžitě vypouštím..
![]()
Ahoj mě teda pořád a mam s toho akorát nervy
třeba když chcem jet někam na výlet ona mi začne říkat, že bez malýho
je to moje dítě a ona si myslí, že vychovala 6 dětí tak je nejnej máma
Ale já si vše stejně dělám po svém jak jinak že? ![]()
Koukám že tady máte všechny docela štěstí na babičky, já totéž rozhodně říct nemůžu
když e jí něco nelíbí(to je skoro všechno) tak do mě pořád dokola hučí, když mu chce dát něco sladkýho, a on třeba nesnědl oběd, ví že mě to vadí, ale vždycky se obrátí na syna se slovy"dáme čokoládku, jestli máma dovolí"
zlatě svatě ji můžu prosit, ať se nejprve zeptá mě. takže buď to sladký dostane, nebo jsem já ta zlá, co mu nic nedovolí, a babička ta hodná
a furt do mě hustí, jak jsem neschopná matka. Nejradši bych s ní omezila styky, jenže synové ji miluji, takže se stýkáme min. 2 krát týdně ![]()
Moje mamka je v pohodě, občas prohodí, že to dřív byla hloupost přislazovat dětem zeleninu nebo je posazovat. Ale paní tchýně je dost děsná - nejprve prudila s čepičkou (malá se narodila v létě), pak že jí nedostatečně oblékám, pak že kojit se musí pokaždý, když dítě zapláče, teď prudí s piškotama, že dřív se dávali už od 4. měsíce a my malé nechceme do roka cukr dávat, pak se divila, že v šesti měsících ještě nesedí, neposazovali jsme jí, protože sama se neposadila… teď teda dost jede v těch piškotech, že je dávat musíme…
@Irisa Má máma je v tomto zlatá, RESPEKTUJE VSE a kdybych měla potrebu se jí zeptat, tak mi určitě odpoví, jak to vidí, ale jinak naši výchovu bere bez výhrad, kolikrát z ni i vypadlo, ze je to pro ni inspirativní. S manželovou mamou je to kapanek horší tedy, ale bydlíme daleko, vídáme se sporadicky a pokud mi její připomínky jsou nepříjemné, vysvětlím, proč to a nebo ono mi vadí, vždy elegantně a V KLIDU. Ona sice mívala s tím pak problém, třeba i odešla trucovat, ale nyní uz to tak nějak bere, ze proste UŽ NENÍ RODIČ SVÝCH VNOUČAT! ![]()
@Janichka píše:..trochu nechápou větu, že tvé dítě přemisťuje psům misky z pokoje do pokoje
U nas je s tim maliko problem, musim jim to neustale vysvetlovat. Ale to je jen tim ze neznaji, tchyne furt malu okrikuje, at neleze tam, at nedela to, a tamto. At nemluvi u jidla… Tohle nemam rada, u jidla si popovidame nejlepea nechapu proc by si mala treba nemela pujcovat muj kartac na vlasy, rabovat v supliku a nebo treba prenaset psi misky z jednoho pokoje do druheho, tchyne to nepochopi a porad ji rika at neco nedela
@Kissie9 jezis ty jsi uplne silena
za prve zlato: mam zivnost na chov a vicvik psu takze si rady nech
Za druhe: nemaji tam zradlo, nikde jsem nepsala ze by v miskach bylo jidlo ![]()
Za treti: sezerou ho do 30vterin od nasypani
Bozeee, clovek jen napise ze dite prenasi misky a hned mu dite trhaji psy
ja mam sve psy vychovane a vycepovane, nevadi kdyz se jim saha do jidla protoze jsme jim to od malinka delali, jasne ze se jim mala nehrabe v miskach s jidlem ale kdyby uz se to nahodou stalo, nic ji neudelaji. Nemaji problem s nechat vzit z pusy cokoliv, kdyz treba venku na prochazce neco najdou atd…
@Janichka píše:
@Kissie9 jezis ty jsi uplne silenaza prve zlato: mam zivnost na chov a vicvik psu takze si rady nech
Za druhe: nemaji tam zradlo, nikde jsem nepsala ze by v miskach bylo jidlo
Za treti: sezerou ho do 30vterin od nasypani
Bozeee, clovek jen napise ze dite prenasi misky a hned mu dite trhaji psyja mam sve psy vychovane a vycepovane, nevadi kdyz se jim saha do jidla protoze jsme jim to od malinka delali, jasne ze se jim mala nehrabe v miskach s jidlem ale kdyby uz se to nahodou stalo, nic ji neudelaji. Nemaji problem s nechat vzit z pusy cokoliv, kdyz treba venku na prochazce neco najdou atd…
No, tak a) nejsem tvé zlato
b) nepsala jsem, že tví psi ti trhají dítě
…jen se občas děsím, jak lidi nastavují pravidla psi vs děti…c) předpokládám, že chápeš (když už máš tedy tu živnost na chov a VÝCVIK), že je rozdíl, sahá-li jim do jídla dospělý, kterého respektují a malé dítě…hele, v poho…já tu nechtěla rozpoutat diskuzi ohledně psů
Jen občas nahlédnou do diskuzí i lidi, co, na rozdíl od tebe nemají psy vycepované, vychované…a protože se čím dál tím víc setkávám s dost „zvláštním“ přístupem lidí ke psům a dětem v jedné domácnosti, tak mi jen přeběhla husina po těle…to je všechno. Jsem ráda, že máš psy zvládnuté. ![]()
Jo, matka mi hodně ráda podráží nohy u výchovy staršího syna. Mám 11-tiletého bráchu, kterýmu máma nikdy nedala přes zadek, ať dělal cokoliv a taky je to znát. Jenže to stejné by vyžadovala po mně, takže je normální, že kluk něco provede, dostane na zadek a máma mu řekne:,,Máma je zlá, ona tě bije. Pojď k babičce, ať tě pomuchluje!" Naštěstí se s matkou nestýkám tak často, tak to jde. Moje ex tchýně taky ráda zasahovala do výchovy, u ní jsme bydleli do synova roku. Tendence má i dnes, ale to si už troufnu ji setřít, že dítě mám v péči já, takže to bude podle mě. No a ta zasahovala tím stylem, že ráda rozhodovala kdy se bude moct dívat na pohádky a kdy ne, v kolik přesně se bude koupat, jaký příkrmy se mu budou kupovat a který ne atd. Dokud jsem byla s ex, musela jsem si to nechat líbit, protože on byl mamánek a co řekla máma, to bylo svatý a já byla husa, že s tím nesouhlasím.
@Irisa Presne
Jak tomu malemu chces vysvetlit, ze chce mit babicka klid… Nekdy mi to je lito, nekdy ji vlastne chapu… Taky si nemyslela, ze se ji dospela dcera nakvartyruje zpatky do detskeho pokoje a nevrati se sama. Jsou proste veci, ktere ovlivnit nedokazu, ze maly si brouka a nahlas se smeje, ze obcas zaplace, ze brzy vstava, ze se v noci budi… Ve vsem se snazim vyjit vstric, ale kolikrat uz fakt nevim…