Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dracunculus Stokrát denně řeknu ne, na troubu nešaháme a sundám ruku, případně ji odnesu pryč a ukážu jinou hračku nebo v kuchyni šuplík, ve kterém může hrabat. Ani nevím, jak by to šlo jinak, plácat mi přijde přes čáru rabr nerabr. Nicméně těžko takovýmu prckovi vysvětlit, proč to nemůže. Stopro aplikovatelný mi to přijde tak až od tří let.
@jezzz píše:
Na tohle jsem take zvedavaJa tedy zatim stale opakuji Ne, Ne, Ne a v pripade potreby dam rucicky z dane veci a opakuji Ne, Ne, Ne. Nekdy snad i 150 x
Samozrejme nekricim, nebo neplacam. Dcerka Ne chape, avsak prijde mi, ze zkousi, zda Ne skutecne plati
V nevýchově radí hlavně neříkat ne, ne, ne. To se vám pak vrátí v období vzdoru, kdy dítě zase bude říkat ne, ne, ne vám nebo bude zkoušet hranice. Lepší říct např. Vidím, že tě ten knoflík u trouby zajímá, viď. Ale já se bojím, že jí zapneš, a ona tě pak spálí (já mám strach, je to můj pocit, ne dítěte!!!) Pojď vymyslet, jak bychom to mohli udělat, aby nám oběma s tím bylo fajn. U takhle malého dítěte můžeš řešení ještě navrhnout ty. Např. Teď si to prozkoumáš pod mým dozorem, nebo najdeme jiné knoflíky, které můžeš zkoušet,… fantazii se meze nekladou
@Adelka951 Ahoj, moc diky za reakci
Tento zpusob reseni samozrejme znam, avsak nemyslim si, ze je apkikovatelny u ctrnactimesicniho ditete. To je podle mne az pro starsi, ktere to budou chapat. Ja pro ni potrebuji neco durazneho jako Ne, Ne, avsak ne negativniho (s tim souhlasim, ze Ne neni reseni
), avsak jednoducheho na pochopeni. Jednoducheho pro dite, ne pro mne.
Rikam ji treba, ze je to hodrke a dela to au, au. Ale zase to neni aplikovatelne na veci, ktere treba nepali…
Jinak samozrejme odlakavam na jine hracky, nechavam ji ve vhodne chvili danou vec prozkoumat - treba tu troubu. Ale nemohu ji nechat sahat na televizi, do zasuvek bez krytek, atd…No a pro tyto pripady bych potrebovala vedet, jak na ni ![]()
@jezzz Místo ne raději říct Stop - člověk se u toho prý tváří jinak - víc kulí oči nebo co
.. A dítě v tuto dobu právě nejvíc reaguje na to, když se na něj upřeně podíváš, takže proto je tohle slovo prý lepší. Jinak doporučuju při opakování říct - ano, tohle je právě to, co jsem Ti zakázala. Větu z nevýchovy znám, ale podle mě je to ještě trochu moc na tak malé děti. Ačkoliv je mi nevýchova jinak taky sympatická. Ale tady fakt doporučuju dát dítěti jinou možnost, kde si tuto nově získanou dovednost bude moct osvojovat. Buď kreativní, řekni jí, že vidíš, že by zrovna ráda s něčím točila, ale s troubou se točí, jen když se peče. A nabídni ji jinou věc, kde bude moct s něčím otáčet. A jinak doporučuju, až budeš chtít příště péct, tak ji zavolej a nechej ji tím otáčet. Brzy pochopí, že ten čudlík je na zapínání trouby a trouba se zapíná jen tehdy, když se peče. Nám to takhle funguje s pračkou. Syn zapíná pračku vždycky, když chci prát.
@Sardel Diky moc! ![]()
To stop mne nenapadlo, zitra to vyzkousim ![]()
Jinak to zbyle delam, prijde mi to prirozene. Hlavne ta „pochvala“, kdyz neudela neco co nema mi prijde jako spravny pristup (Jinak doporučuju při opakování říct – ano, tohle je právě to, co jsem Ti zakázala.).
Mne popravde nikdy drive nenapadlo skatulkovani na RABR a Nevychovu. To jsem zjistila az zpetne, kdyz jsem tyto pravidla jiz aplikovala. Ja z RABR cerpam figly, ktere mne nenapadly a jsou tam moc hezky popsane. U Nevychovy mi nesedi pani Katka, ac myslenky ma jiste dobre ![]()
@jezzz
ony děti nejsou blbý a rozumí víc, než si myslíme
…myslím, že @Adelka951 to napsala moc hezky. Alespoň bych to zkusila a doplnila tím, že dítko odnesu - metoda popiš a dělej - vysvětlím a pak „zakročím“ - tak je to dobrý dělat s malými dětmi. Hlavně vysvětlit, ony to fakt vnímají. Neděje se jim nic, čemu by nerozuměly. Ale je to náročný na psychiku rodičů ![]()
@jezzz S kAtkou to mám podobné, taky jsem si na ni trochu zvykala, ale nakonec dobré
. A ta věta - Ano, to je právě to, co jsem Ti zakázala - tu máš použít právě tehdy, když malé něco zakážeš a ona to udělá znova. Ona si tak ujasňuje, jestli Ti dobře rozuměla. Jinak používat co nejméně záporů. Dítě v tomto věku to nemá v mozku ještě pospojované natolik, aby dokázalo pochopit zákaz (a to dokonce v některých případech až do pěti let!!!) - když řekneš - nesmíš zapínat troubu, dokáže si stěží vybavit, co znamená zapínat troubu. To „ne“ už není v jeho silách. Nedokáže si zároveň vybavit danou situaci a zároveň ji dát do záporu.
@Adinka_2012 Ale ja s ni souhlasim, ne ze ne. Avsak batole mi nevydrzi poslouchat takove projevy
Myslela jsem, ze potrebuji radu, treba jako mi dala @Sardel. To mi pro takto maleho prcka prijde lepsi. Jako doplnek k vysvetleni, k vysvetleni primerene k veku. Ja samozrejme vysvetluji i ted, to mi prijde jako automatika.
Jen kdyz mi behem 5 minut po stopadesate sahne na televizi, tak ji pokazde nebudu rikat vety, co mi napsala @Adelka951. V tu chvili jiz potrebuji neco jednoslovneho, max. dvouslovneho. Cimz nerikam, ze kdyz se situace zopakuje treba za hodinu, ze nebudu vysvetlovat. Samozrejme budu, jen k tomu potrebuji jasne a rychle dat najevo, ze toto se nedela. Snad si rozumime ![]()
@Sardel JJ, zapory se snatim nepouzivat vubec, ac to tak ted asi nevypada
Zapory deti nechapou, je to podle mne to same jako bych ji rekla, jdi a sahni na troubu. Snazim se vety i pro dospele formulovat bez ne, ja ty ne vyrazy nemam rada celkove, ne jen u deti ![]()
Jinak ted jsem koukala na Katku a prijde mi jako by opsala RABR.
Tu vetu se snazim pouzit pokazde, kdyz takova to situace nastane. Prijde mi, ze ji tim dam najevo, ze se zachovala spravne. Treba pochopila, ze nema sahat na troubu.
RABR jsem zatimnecetla cele, vzdy se nad tim zamyslim a pak musim myslenky „stravit“. Takze hodne to beru zatim pocitove a intuitivne. Jelikoz si nejsem jista, zda nedelam chyby, proto se tady ptam na rady ![]()
@Adinka_2012 píše:
@jezzz
ony děti nejsou blbý a rozumí víc, než si myslíme…myslím, že @Adelka951 to napsala moc hezky. Alespoň bych to zkusila a doplnila tím, že dítko odnesu - metoda popiš a dělej - vysvětlím a pak „zakročím“ - tak je to dobrý dělat s malými dětmi. Hlavně vysvětlit, ony to fakt vnímají. Neděje se jim nic, čemu by nerozuměly. Ale je to náročný na psychiku rodičů
![]()
Holky, jeste tady ted na tim premyslim a zkusim to i s tim „delsim vysvetlovanim“- V nejhorsim se to nechytne, nic horsiho se nestane.
Vsem moc diky za rady
Holky, to je super, ze uz jste sem daly prakticke priklady, to mi moc chybi moct s nekym zkonzultovat konkretni situace. Ja se snazim misto NE pouzivat STOP a posledni dobou taky A DOST. NE mi ale samozrejme obcas ujede.
Taky s ne bojuju, sice mám za sebou kurz nevýchovy, ale zápory mi nějak unikly. A přitom to je logické, že jím děti asi nerozumí, zvlášť úplně malé.
Já se ještě zeptám, jak vysvětlujete třeba prarodičům, že se snažíte vychovávat jinak? Např. u nás u mých tchánovců to nemá vůbec smysl, oni by to ani nepochopili, max. řeknu, ať děda nestraší (jeho oblíbená výchovná metoda), nebo něco naznačím. Jediný, kdo ví, že se snažíme jinak, je moje mamka, ale taky na to kouká z despektem, takže už víc nevysvětluju (a to učí ve školce, takže by se třeba mohla i něco přiučit, sama byla na spoustě přednášek o psychologii dětí atd). JEště trochu ségra a ta se zase ptá, jestli to dělá dobře
. Jinak sourozenci z manželovi strany to neví vůbec, ty by si klepali na čelo. Jinak manžel na nevýchovu přistoupil, na videa se se mnou díval, i když hodně často sklouzává k vyhrožování (přestaň, nebo tě plácnu
…přitom fakt fyzicky netrestáme, jen ve velmi vyhrocených situací, kdy nám to spíš ujede.
@Adinka_2012 prarodice to videji jak vychovavame, ale nerespektuji a nesouhlasi s tim. A pouzivaji vlastni vychovne metody. Holky, nechtely byste vytvorit uzavrenou skupinu, ve ktere bychom si mohly vymenovat aktualni zkusenosti a problemy. Nektere veci se mi moc nechce resit takhle verejne. ![]()
Jinak diky za ty tipy na dalsi knizky, chystam se poridit Sourozence bez rivality a i tu druhou Vychovavame deti. Tak diky moc za tipy.
Na tohle jsem take zvedava
Ja tedy zatim stale opakuji Ne, Ne, Ne a v pripade potreby dam rucicky z dane veci a opakuji Ne, Ne, Ne. Nekdy snad i 150 x

Samozrejme nekricim, nebo neplacam. Dcerka Ne chape, avsak prijde mi, ze zkousi, zda Ne skutecne plati