Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky jee to si me nepotesila
dekuji za popis hruuuz
dneska jsem byla na krvi a s moc asi kvuli ledvinam mela sem stent tak to trebas muze byt i ledvinama
fakt des to sis teda uzila vid
ty jo to jsou veci co clovek nezna a po porodu pozna ![]()
@potkanek Budu ti držet palce aby to RA nebylo…třeba si jen víc unavená a vyčerpaná…snad…Když ti brala krev, věděla DR, že tě bolí klouby? Ono se totiž test na revmatické látky v krvi nedělá automaticky při jakémkoliv krevním vyšetření…pouze na přímé vyžádání od prakt. lékaře…jinak z klasických krev. testů to DR nepozná…
Ahoojky tak RA to nastesti neni ale ldviny tak mam ATB
tak asi spatna funkce a sul
noo ale jestli ty tykhle trpis jako ja ped tim tak je mi te desne lito jeeis to ani prcka nemuzes vzit do ruky, tede je to lepsi jenze adam marodi ta kort v noci se chce trochu chovat tak nic moc
@potkanek No tak hurááááá…
Hlavně ty ATB dober poctivě do konce!!! Tenkrát mi DR říkala, že RA může být i z nedobrání ATB do konce, prostě i když se ti uleví, tak je dober do poslední tablety…
Jinak já mám už skoro 10 letou dceru…
takže pokud chce „pochovat“, tak jedině v leže…už jí neunesu…
Ale když byla mimčo, byl to fakt horor…hlavně v noci… ![]()
Tak se kurýruj a měj se… ![]()
RA mám v některých kloubech-zápěstí, kotníky, loket. V koleni mám artrozu III. stupně (čekám na výměnu kloubu). Mám to od 13ti, teď je mi 29..
Je to prostě o zvyku. Virozy mě položí, klouby se sesypou, díky blbé chřipce nechodím třeba tři týdny. Léky brát odmítám, stejně je to na nic. Chce to přiměřený pohyb-plavání atd, aby klouby nezatuhly, pokud máš nadváhu(podle fotky ale soudím že ne), tak i něco zhubnout, jinak je to holt na osudu. Změny počasí mě ničí podobně jako virozy.
V nejhorších otocích mi pomáhá Priesnitzův zábal, vytahuje horkost a otok zmenšuje, ale jinak se to neovlivní.
Za ty roky jsem se naučila s bolestí žít a už jí nevnímám až tak moc, jenom když se posune z „obvyklé“ bolesti do nesnesitelné…ale jinak to jde.
Druhé dítě mi nebylo doporučeno. Ale i z důvodu jiné nemoci.
@Zuzaa Ahoj…mě to začalo až v 17…ale blbec jsem to neřešila nijak…takže to mám ve všech kloubech kromě kyčlí…někdy to nebolí vůbec…někdy hodně…ty virozy a studený počasí jsou blbý…to mi taky zhoršuje…
Léky beru (vím, že to ničí játra, žaludek)ale taky mi to snižuje imunitu, aby tolik nenapadala klouby…když tedy onemocníš, zvýší se bílé krvinky (Leukocyty)a bojují s nemocí-zároveň napadají víc klouby
proto to víc bolí, když jsi nemocná…
Já pracuju ve školce, takže pohyb mám celý den, ale…děti jsou permanentně nemocné, kašlou, ruku si před pusu nedají, takže permanentně lítám v různých virozách…holt něco za něco ![]()
Možná bys to i přes negativní účinky léků (já mám zatím jaterní testy ok)měla zkusit léčit…časem to totiž může napadnout srdce a oči…ty léky to nikdy nevyléčí, pouze pozastaví zhoršování nemoci…ale i tak to možná stojí za to…jen bych asi nešla do kortikoidů
to je svin***o…
Držím palce, ať to moc nebolí… ![]()
@Jitka1976 - oči už to odnesly, letos mi to sedlo na ně, no nic moc… Já pochopila, že ty chceš poradit, né že někomu jinému
Já v tom mám zajetý styl, léky střídavě beru a neberu, zatím dobrý. Dlouhodobě je ale brát odmítám
Myslím, že na tu hrůzu ještě bojuju vcelku dobře
![]()
@Zuzaa Jo…to taky…zajímali mě i jiné druhy léčby…kdo co užívá a třeba mu pomáhá…myslím, že kdybych pracovala v méně infekčním prostředí, budu na tom líp, ale zase mám ten pohyb, což někde v kanceláři asi nehrozí… ![]()
Stravuješ se normálně..? resp. myslíš, že to má vliv na RA?
Já jsem typická kancelářská krysa, ale pohyb mám po práci - chodím plavat, jezdím na kole, doma mám cyklotrenažer. Plus máme dva psy, takže i procházky-ale ty moc nejdou, neb to se pro změnu brání to koleno, které čeká na výměnu
No retarda.
Jo jo, to je právě to, ty jsi v extrémně infekčním prostředí, to je potom už úplně na houby.
Stravuju se normálně, to si myslím že asi vliv mít až tak nebude.
Dobrý den, byla mi na podzim diagnostikována RA 3 stupně. Potíže mám tak 25 let, ale pořád se to nějak dalo. Teď je mi 50 let, potíže se zhoršují, někdy myslím, že už nevstanu a žiju v neustálých bolestech - ruce, koleno, kyčel. Jsem pořád unavená, a už nějak nemůžu najít sílu k životu. Moje povolání je celkem stresující, pracuji s problémovou mládeží, jsem pořád v pohybu, ale nějak přestávám stačit. Rozhodla jsem se pro léčbu, a byl mi nasazen Sulfasalazin K-EN 500 mg. Kortikoidy jsem zatím odmítla, mám z nich panickou hrůzu. Léky beru měsíc, zlepšení zatím necítím, ale už jsem dostala pořádnou virózu, která mě skolila. Před tím jsem na virózy netrpěla, za celý rok jsem nebývala nemocná. Máte někdo s tímto lékem nějaké zkušenosti? RA máme v rodině-otec Bechtěrejeva, sestra psoriatickou RA, já nějakou kombinaci. Jak žijete s RA? Mně nějak začínají docházet síly a do důchodu mám ještě 14 let. Díky za odpovědi.
Co biologická léčba? Mé příbuzné to na RA dost pomáhá. Zkus se zeptat svého dr.
@Jitka1976 Je mi tě moc líto, moje dobrá kamarádka má taky RA, roky! trpěla i přes veškeré léčbu neustálými bolestmi, pak si vyběhala biologickou léčbu, ale ten boj s doktory a hlavně s pojišťovnou, byla to hrůza! Dívali se na ni jako na hypochondra. Pracuje v kanceláři, málo pohybu a stres…ale biol. léčba ji hodně pomohla. Když měla malé mimčo, bála se ho vzít do ruk, že ho upustí (klouby tak bolely a byly ztuhlé). Je to strašná nemoc, holky, jste moc statečné, jak se s tím rvete!
@Irenaaa píše:
Dobrý den, byla mi na podzim diagnostikována RA 3 stupně. Potíže mám tak 25 let, ale pořád se to nějak dalo. Teď je mi 50 let, potíže se zhoršují, někdy myslím, že už nevstanu a žiju v neustálých bolestech - ruce, koleno, kyčel. Jsem pořád unavená, a už nějak nemůžu najít sílu k životu. Moje povolání je celkem stresující, pracuji s problémovou mládeží, jsem pořád v pohybu, ale nějak přestávám stačit. Rozhodla jsem se pro léčbu, a byl mi nasazen Sulfasalazin K-EN 500 mg. Kortikoidy jsem zatím odmítla, mám z nich panickou hrůzu. Léky beru měsíc, zlepšení zatím necítím, ale už jsem dostala pořádnou virózu, která mě skolila. Před tím jsem na virózy netrpěla, za celý rok jsem nebývala nemocná. Máte někdo s tímto lékem nějaké zkušenosti? RA máme v rodině-otec Bechtěrejeva, sestra psoriatickou RA, já nějakou kombinaci. Jak žijete s RA? Mně nějak začínají docházet síly a do důchodu mám ještě 14 let. Díky za odpovědi.
Ahoj…to je mi líto…jsem na tom podobně…první příznaky v cca 17 letech…je mi 36 a důchod??? O tom si můžu nechat zdát…pokud se ho dožiju, tak nejdřív v 70 počítám… ![]()
No…jsou na tom lidé hůř…já se naučila žít s bolestí…denně…někdy víc, jindy míň…každá viroza je pro Tvé tělo špatná…protože léky na RA (a asi je jedno jaké) jsou většinou na bázi antimalarik…tedy léků potlačujících Tvůj imunitní systém…tím, že sníží Tvé Leukocyty na minimum (já je mám na 2.6 -minimum pro zdravého člověka je kolem 3.0)se sníží jejich agresivita vůdči Tvému tělu (kloubům, vazivu a šlachám), pokud tedy onemocníš, Tvé tělo i přes snížení Leukocytů začne aktivně zvyšovat jejich výrobu (pro potlačení virozy), zároveň ale tyto Leuk. zaútočí na Tvé klouby…takže začarovaný kruh… ![]()
Já pracuju ve školce, ty s mládeží…obojí infekční prostředí (kancelář to holt není…)ktomu velmi stresující práce…naopak pohyb je velké plus…v kanceláři bys sice nechytla každou infekci, ale sezení 8 hodin na zadku by kloubům ublížilo víc než ten pohyb…mě to taky paradoxně víc bolí o víkendu, kdy odpočívám, než mezi dětmi
![]()
Já beru Methotrexát…+ kyselinu listovou…+ jsem na Biologické léčbě (doktorka mě zařadila do výzkumného programu…je to omezeno druhem RA, dosavadním poškozením kloubů, zdrav. stavem atd…tzn. není to pro každého…ale zkus se zeptat
)
Mě léčba zabrala taky za delší dobu…vydrž!!! Krom toho je zima, což není ideální pro RA pacienty…stejně jako léto…nesnáším vedra…otékají mi prsty a bolest je horší…(třeba k moři už vůbec nemůžu, tam trpím jako pes…
)
Hlavně léky ber poctivě…já, když náhodou zapomenu jednou prášek, tak se mi to rozhodí na několik týdnů…a trvá dlouho, než se to obnoví…prostě to musíš brát poctivě…když je nejhůř, beru Ibalgin 400…tak cca 2 x týdně musím, jinak bych večer neusnula…kromě kyčlí to mám v celém těle…když si vzpomenu na dobu, kdy mi bylo 17 a já s tím NIC nedělala!!! NAKOPALA bych se do!!! Mohlo se to včas podchytit a nemusela jsem to mít všude a v takovém stavu…
Můžeš zkusit lázně…mě nepomohly…jako příjemný to je, ale žádné vylepšení…prostě bahno a masáže imunitu neotočí, aby fungovala jak má…
Musíš to vydržet…léky zaberou…ještě tomu dej jeden měsíc…pak by ti měl Dr buď změnit lék, nebo zvýšit dávku…dej tomu čas…není to Paralen a tělu to holt déle trvá, než imunita klesne…
Kdyby bylo zle, klidně mi napiš…aspoň tě povzbudím…nejsi v tom sama ![]()
@potkanek Holka…tě nepotěším…máš všechny příznaky RA…bolest a ztuhlost drobných kloubů…zápěstí…(mě když to bolí, tak mám pocit, že mi ten kloub někdo utahuje ve svěráku
) otoky…ranní a večerní zhoršení…úplně stejné jako já…jen mě se to rozběhlo do celého těla! Bolí mě všechny klouby kromě kyčlí (ty nikdy)
a tak to mám v celém těle…TY TO NEIGNORUJ!!!
maso…můžeš určitě nějaké čaje na pročištění, odkyselení organismu…pomáhá SUCHÉ teplo…tzn. né naložit se do vany s horkou vodou (to je mokré teplo!!!)ale dát na ruce rukavice a s nimi jít spát!!! Pozor na promrznutí, to není dobrý…
Okamžitě jdi k DR…popiš jí to a chtěj krevní testy na RA…v krvi se ti objeví tuším Lukopreny, nebo tak nějak se to jmenuje…pokud budeš pozitivní na RA, hledej dobrého revmatologa. Jestli to máš zatím v jedné ruce, je to ok…ty léky ti to nevyléčí, ale zpomalí nebo zastaví a nebude se to zhoršovat…já to dlouho ignorovala
Ber poctivě léky (tlumí imunitní systém-možná budeš trochu náchylnější k nemocem) RA je vlastně autoimunitní onemocnění…tvoje Leukocyty se zcvokly a napadají tvé klouby a měkké tkáně…místo aby tě ochraňovaly…
Co se týká různých krémů v lékárně…nic ti nepomůže…Ibalgyn krém je na nic…ty klouby bolí v hloubce, tam se krém nedostane!!! Pomůže jedině klasický prášek na bolest (Brufen, Ibalgyn, Panadol…)
Pokud budeš RA pozit. a lékař ti předepíše nějaká antirevmatika (Methotrexát, Threxan, Biolog. léčbu…atd..)nečekej, že to zabere hned…trvá to zhruba 1 měsíc, než se imunita sníží natolik, aby nenapadala klouby…do té doby při bolestech ber prášek (pokud nekojíš)
Taky mi moje revmatoložka říkala, že pokud má žena předpoklady pro RA (dědičnost, revm. horečka v dětství a pod…) tak se to většinou spustí v těhotenství…resp. po porodu…ta velká zátěž pro tělo bývá spouštěčem RA…
Co mi pomáhá? Kromě léků hodně pít…tělo by nemělo být překyselené, takže omezit kávu, sladkosti
Já řvala bolestí každou noc, když jsem měla zvedat dceru z postýlky…Jdi co nejdřív k DR…neodkládej to!