Řidičky, řidiči sem prosím :)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8040
28.2.24 11:45
@onajeblond píše:
Jsem se trošku ztratila, takže ty jsi pro manuál nebo automat? :mrgreen:

V naší republice jsem pro udělat si klasický řidičák na manuál, protože s ním můžeš jezdit i s tím automatem :) Opačně to nefunguje. Navíc pro většinu lidí je ten řidičák beze změny na dalších několik desítek let a kdo ví, co se ti bude za pár let hodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
28.2.24 11:50
@Housenkaromca píše:
Taky jezdím na motorce, prakticky od 18, mám fakt naježděno hodně. A i proto si myslím, že řízení je hlavně o té psychice, i když na té motorce teda i o jiných dovednostech. Ale v autě to o řazení není. Jinak u nás je takový blbý klikatý les a pomníčky tam mají ti farajírci z těch starých bavoráků a jejich oběti. Nevím o tom, že by se tam rozbila nějaká paní s automatem.
Řadit při jízdě není žádná extra dovednost. Pokud to někdo nezvládne a vyletěl by kvůli tomu od zkoušky, nevnímám ho jako způsobilého řídit. Je to asi tak stejně náročné, jako naladit za jízdy rádio, nebo řešit, že mi někdo nečekaně vletěl před čumák.
Zcela upřímě, pokud si ti frajírci ukončí své životy a nevezmou nikoho s sebou, je to podle mě jejich problém. Pokud někdo ohrožuje mě, to už jako svůj problém vnímám a tito frájírci to nebývají.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2916
28.2.24 11:51
@Temnástranasíly píše:
Ale to popisuješ většinu lidí co vyšli z autoškoly :mrgreen: hraje větší roli jestli ta nervozita bude s automatem nebo manuálem?

Minulý týden jsem jela 3* a 3* jsem potkala lidi, kteří netušili jak řídit.

Například jeli po hlavní široké silnici.. na křižovatce, kde jsou vedlejší v obou směrech, čekala spousta aut :lol: to na hlavní se zaseklo a začalo pouštět ty z té vedlejší :mrgreen: tam samozřejmě nikdo nejel, protože by bylo riziko že to špatně vyhodnotí dva a střetnou se. Nakonec to dámě došlo a rozjela se dál :lol:

A tohle potkám vždy, když někam jedu. Raději někoho, kdo neumí řadit, ale umí vyřešit křižovatky.

a co teprve parkoviště, kde jsou přednosti z prava :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
28.2.24 11:53
@Temnástranasíly píše:
Ale to popisuješ většinu lidí co vyšli z autoškoly :mrgreen: hraje větší roli jestli ta nervozita bude s automatem nebo manuálem?

Minulý týden jsem jela 3* a 3* jsem potkala lidi, kteří netušili jak řídit.

Například jeli po hlavní široké silnici.. na křižovatce, kde jsou vedlejší v obou směrech, čekala spousta aut :lol: to na hlavní se zaseklo a začalo pouštět ty z té vedlejší :mrgreen: tam samozřejmě nikdo nejel, protože by bylo riziko že to špatně vyhodnotí dva a střetnou se. Nakonec to dámě došlo a rozjela se dál :lol:

A tohle potkám vždy, když někam jedu. Raději někoho, kdo neumí řadit, ale umí vyřešit křižovatky.

Chápu, jak to myslíš a v tomhle s tebou musím souhlasit. Když vidím některé účastníky provozu, tak si říkám, že museli řidičák vyhrát na stírací los.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
28.2.24 11:54
@onajeblond píše:
a co teprve parkoviště, kde jsou přednosti z prava :mrgreen:

To se asi lidi nenaučí nikdy a ještě budou troubit, když jim tam vjedeš, protože máš přednost :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2916
28.2.24 11:57
@rmot píše:
To se asi lidi nenaučí nikdy a ještě budou troubit, když jim tam vjedeš, protože máš přednost :)

no to troubení je asi ta nejmenší verze, když do tebe vrazí je horší :D ale kolikrát ty parkoviště, to je pruser

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.2.24 11:57
@Housenkaromca píše:
Hele, jezdila jsem v Kanadě a Americe, tam nad nějakým umí/neumí řídit manuál vůbec nikdo nepřemýšlí, všichni mají automaty a jezdí se tam mnohem lépe než u nás s borci, kteří umí ovládat manuál. Fakt to není podmínka řidičského umění.

Ja taky a tam to bylo primarne o zakladni ohleduplnosti.
Takze kdyz tam jel nejaky 90+ co nevidi na cestu a zatarasil vyjezd od obchodaku, vsichni trpelive pockali, az si to vyresi.

U nas te vytroubi, vyturujou, vybrzdi a ukazou prostrednicek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
28.2.24 16:53
@Lucie_Sx píše:
Ja taky a tam to bylo primarne o zakladni ohleduplnosti.
Takze kdyz tam jel nejaky 90+ co nevidi na cestu a zatarasil vyjezd od obchodaku, vsichni trpelive pockali, az si to vyresi.U nas te vytroubi, vyturujou, vybrzdi a ukazou prostrednicek.

A tobě přijde v pořádku, aby takový člověk, co nevidí na cestu, řídil auto? 8o tam je to vytroubení naprosto na místě. Takový člověk nemá totiž za volantem co dělat.

• Citovat
  • Upravit
1228
28.2.24 17:10
@onajeblond píše:
Nechci tu hodnit machry, bo nejsem odborník, ale přítel má 1.9 tdi 84 kw a to je záb+r naprosto topové, s tím jsem se naučila rozjíždět, nehledě na to, že při zpatečce stačí držet jen spojku v záberu a jede a dopředu totéž, sice pomalinku, ale jede takže dozadu bez plynu uplně na klid a dopředu stačí kapka plynu. Mamka má 1.2 htp což je taková sekačka, ale to když jsem udělala autoškolu to jsem nebyla schopná rozjed, to mě furt chcipalo, jsem z toho byla uplně neštěstná, ale uplně. Ted jsem si to nedávno schválně zkusila, říkám už trochu víc vím, rozjela jsem to, teda po tom dieslu ale, jako taky tam ty obavy byly. Ted když koukám po autě, tak nafta, něco na ten způsob. Zas si říkám, když má teda člověk ten automat, tak tam je to asi jedno když se to rozjede v pohodě a je jedno zda benzín nebo nafták.

Není rozjezd jako rozjezd.
Technika číslo 1: Zmáčknout spojku, zařadit jedničku, přidat trošku plynu a pomalu pouštět spojku, až se auto začne rozjíždět. Nechat spojku sešlápnutou v tomhle bodě a nechat auto víc rozjet. Sešlápnout spojku a zařadit dvojku.
Technika číslo 2: Zmáčknout spojku, zařadit jedničku a pomalu pouštět spojku do záběru. Jakmile se začne auto rozjíždět, podržet spojku a přidat trošku plynu. Jakmile se auto rozjede, sešlápnout spojku a zařadit dvojku.

Osobně je mi bližší technika 2 akorát s tím, že se snažím rychle spojku do záběru, auto se začne pohybovat, trošku víc plynu a pokračovat v rychlejším pouštění spojky, aby byla co nejkratší dobu v prokluzu.
Technika 1 je takový level autoškola - přidání plynu před pouštěním spojky, aby auto nemohlo zhasnout.
Jinak co jsme se shodli s několika lidma, tak škola na rozjezdy byl Renault Megane 2003-2009 1.6 16V v benzínu. Pedál spojky měl tak lehký chod po celé dráze, že se jen hrozně těžko odhadovalo, kde je záběrový bod spojky. A do toho citlivý pedál plynu, kdy jen lehké ťuknutí na pedál hnalo motor nad 2 tisíce otáček. Jak se s tím člověk naučil, tak to bylo super auto. Ale i z rodiny, kdo do toho sedl, tak nadával, že s tím nejde jezdit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6635
28.2.24 17:14
@rmot píše:
To se asi lidi nenaučí nikdy a ještě budou troubit, když jim tam vjedeš, protože máš přednost :)

Já si vždycky říkám, mám přednost chlapče.. a muž říká, je otázka zda to ví i on :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
28.2.24 17:36
@Temnástranasíly píše:
Já si vždycky říkám, mám přednost chlapče.. a muž říká, je otázka zda to ví i on :mrgreen:

Tvůj muž má pravdu :) Aneb jako na motorce - nikomu nevěř a jezdi tak, jako by tě každý chtěl zabít :D Protože na motorce je mi prd platné, že jsem měl přednost, pokud mám tunu a půl železa na zádech :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.2.24 18:01
@Snorlaxik píše:
A tobě přijde v pořádku, aby takový člověk, co nevidí na cestu, řídil auto? 8o tam je to vytroubení naprosto na místě. Takový člověk nemá totiž za volantem co dělat.

Pulka Floridy je 60+, vsichni jezdi autem, vsichni ostatni na ne berou ohledy a funguje to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
28.2.24 18:02
@Lucie_Sx píše:
Pulka Floridy je 60+, vsichni jezdi autem, vsichni ostatni na ne berou ohledy a funguje to.

Tak psal jsi o 80+ co nevidí před sebe. To je něco jiného a takový člověk je nebezpečný svému okolí a nemá za volantem, co dělat. Ale pokud ti to přijde normální tak mám dost Velek pochybnosti o tvých řidičských schopnostech.

• Citovat
  • Upravit
34322
28.2.24 18:08
@Snorlaxik píše:
Tak psal jsi o 80+ co nevidí před sebe. To je něco jiného a takový člověk je nebezpečný svému okolí a nemá za volantem, co dělat. Ale pokud ti to přijde normální tak mám dost Velek pochybnosti o tvých řidičských schopnostech.

Jo, tam ridili opravdu chatrni duchodci a bylo to v pohode. Oni se tam bez auta neobejdou.

A vsimni si, ze nehodnotim duchodce, ale burany za volantem u nas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
28.2.24 18:09
@Lucie_Sx píše:
Jo, tam ridili opravdu chatrni duchodci a bylo to v pohode. Oni se tam bez auta neobejdou.A vsimni si, ze nehodnotil duchodce, ale burany za volantem u nas.

Tak to bych se tam bála o život, když tohle tam řídí a ještě to někomu může přijít v pohodě. ty asi budeš hodně špatný řidič :hug:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí

Karak