Řidičky, řidiči sem prosím :)

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2915
27.2.24 11:44

řidičky,řidiči sem prosím :)

Ahojky dámy a pánové, aneb řidiči a řidičky.
Dlouho jsem přemýšlela zda tuto diskuzi založit, ale nedalo mi to. Takže otázka do pranice, vy co řídíte, popř auto vlastníte, máte manuál, nebo automat? Co vám více vyhovuje? Já mám řidičák na manuál, chtěla bych zkusit automat, ale nikdo ho u nás nemá, v práci jsme se o tom bavily s babama co a jak, jedna měla názor, že ve chvíli, kdy sednu za automat už nebudu chtít manuál, druhá zase, že by automat nechtěla. že jí baví řadit a neměla by ten pocit z jízdy, mamka, přítel, taky že by automat nechtěli. Kamošky mají taky manuál, s tím, že od jedné má manžel automat. Slyšela jsem hele automat, auto ti necouvne, žádný zdechnutí, jedeš jen dopředu dozadu a neutrál. Říkám paráda, auto pro blbce, to by bylo uplně pro mě, ( ten výraz prosím berte s nadsázkou) tak jsem zapátrala a načetla i videa zkoukla, jak se s tím pracuje, jak se to startuje rozjíždí a říkám twl, to je jakysi složitý, to asi zlaté manuál.
Kamoška, že jí ten automat taky přijde strašně těžké, že i manžel s tím měl ze začátku problém, koukali na to všichni jak chleba z tašky. Všimla jsem si, že nový káry už ted dělají převážně jen v automatu. :D Tak se chci jen tak ze srandy zeptat, co máte vy a co Vám více třeba sedí, nebo? Samozřejmě vím, že vše je o cviku, praxi, zvyknutí atd. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
MartinL45
27.2.24 11:49

Automat fakt není složitý: prostě šlápneš na brzdu, nastartuješ, zvolíš (většinou) „D“ režim, pustíš brzdový pedál a jedeš. Neřešíš řazení, otáčky motoru apod.. Vše to dělá za tebe. Když nemáš sportovní režim, tak je to taková klidná pohodová jízda. Takže vřele doporučuji.

• Citovat
  • Upravit
15409
27.2.24 11:49
@onajeblond píše:
Dlouho jsem přemýšlela zda tuto diskuzi založit, ale nedalo mi to. Takže otázka do pranice, vy co řídíte, popř auto vlastníte, máte manuál, nebo automat? Co vám více vyhovuje? Já mám řidičák na manuál, chtěla bych zkusit automat, ale nikdo ho u nás nemá, v práci jsme se o tom bavily s babama co a jak, jedna měla názor, že ve chvíli, kdy sednu za automat už nebudu chtít manuál, druhá zase, že by automat nechtěla. že jí baví řadit a neměla by ten pocit z jízdy, mamka, přítel, taky že by automat nechtěli. Kamošky mají taky manuál, s tím, že od jedné má manžel automat. Slyšela jsem hele automat, auto ti necouvne, žádný zdechnutí, jedeš jen dopředu dozadu a neutrál. Říkám paráda, auto pro blbce, to by bylo uplně pro mě, ( ten výraz prosím berte s nadsázkou) tak jsem zapátrala a načetla i videa zkoukla, jak se s tím pracuje, jak se to startuje rozjíždí a říkám twl, to je jakysi složitý, to asi zlaté manuál.
Kamoška, že jí ten automat taky přijde strašně těžké, že i manžel s tím měl ze začátku problém, koukali na to všichni jak chleba z tašky. Všimla jsem si, že nový káry už ted dělají převážně jen v automatu. :D Tak se chci jen tak ze srandy zeptat, co máte vy a co Vám více třeba sedí, nebo? Samozřejmě vím, že vše je o cviku, praxi, zvyknutí atd. :D

asi 12 let jsem měla manuál a pak mě v autosalonu přemluvili na automat. Od prvního nasednutí ho miluju a už mám 3 auto s automatem.
A u nás ve firmě postupně i všichni chlapi technici přešli taky na automat. A to původně měli řeči, jak to není „řidičské“ atd. Postupně všichni uznali, že je to daleko pohodlnější a i když si auto můžou vybrat sami, tak berou automat.
A složitý to fakt není, prvně jsem jela automatem, když jsem si auto vyzvedávala v autosalonu, sama přes celou Prahu. A bez problému, ani se mi nechtělo domů :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2915
27.2.24 11:51
@MartinL45 píše:
Automat fakt není složitý: prostě šlápneš na brzdu, nastartuješ, zvolíš (většinou) „D“ režim, pustíš brzdový pedál a jedeš. Neřešíš řazení, otáčky motoru apod.. Vše to dělá za tebe. Když nemáš sportovní režim, tak je to taková klidná pohodová jízda. Takže vřele doporučuji.

No právě, pak jsem tam ještě viděla tady ten režim té jízdy, a parking a jak to auto pozná zda budu parkovat dopředu nebo dozadu? Pardon, ale fakt mě to strašně zajímá. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35483
@onajeblond píše:
Kamoška, že jí ten automat taky přijde strašně těžké, že i manžel s tím měl ze začátku problém, koukali na to všichni jak chleba z tašky. Všimla jsem si, že nový káry už ted dělají převážně jen v automatu. :D Tak se chci jen tak ze srandy zeptat, co máte vy a co Vám více třeba sedí, nebo? Samozřejmě vím, že vše je o cviku, praxi, zvyknutí atd. :D

Automat a budeme teď pořizovat druhý auto a chci taky. Řazení není vůbec těžký. Stojíš na brzdě, držíš na řadící páce čudlík a posunes ji na pozici jestli chceš jet dozadu a nebo dopředu a jedeš. Nic neřešíš, jen prodáváš plyn a brzdis.
Jen je dražší na údržbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443

Ja mam automat uz asi 15 let a neni to vubec dlozity. Naopak. Das si to na drive a jedes, nikde nic necouva, mas vic casu koukat co se deje venku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2915
27.2.24 11:52
@ivašot. píše:
asi 12 let jsem měla manuál a pak mě v autosalonu přemluvili na automat. Od prvního nasednutí ho miluju a už mám 3 auto s automatem.
A u nás ve firmě postupně i všichni chlapi technici přešli taky na automat. A to původně měli řeči, jak to není „řidičské“ atd. Postupně všichni uznali, že je to daleko pohodlnější a i když si auto můžou vybrat sami, tak berou automat.
A složitý to fakt není, prvně jsem jela automatem, když jsem si auto vyzvedávala v autosalonu, sama přes celou Prahu. A bez problému, ani se mi nechtělo domů :mrgreen:

Fáákt? A nejela jsi místo dopředu dozadu? Přeci jen 1 se řadí dopředu, v automatu jsem se dívala že páka dopředu je dozadu a páka dozadu je do předu? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15409
27.2.24 11:53
@onajeblond píše:
No právě, pak jsem tam ještě viděla tady ten režim té jízdy, a parking a jak to auto pozná zda budu parkovat dopředu nebo dozadu? Pardon, ale fakt mě to strašně zajímá. :)

To P tam dáváš až když je zaparkováno.

P - parkovací poloha, kdy převodovka pomocí relativně subtilní mechanické západky blokuje ozubené soukolí. Nepokoušejte pevnost západky při stání v kopci, raději jí pomozte ruční (nebo elektronickou) parkovací brzdou. Stejně tak neřaďte „P“ dokud auto zcela nezastaví.

Jinak samozřejmě při parkování dáváš D - jako dopředu a R - zpátečku.
Nebo máš samočinné parkování a nedáváš nic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35483
27.2.24 11:53
@onajeblond píše:
No právě, pak jsem tam ještě viděla tady ten režim té jízdy, a parking a jak to auto pozná zda budu parkovat dopředu nebo dozadu? Pardon, ale fakt mě to strašně zajímá. :)

Parkování tam dáváš až stojíš. Bez toho tě to nepustí vytáhnout klíč. Jestli budeš parkovat dopředu nebo dozadu si zvolíš podle toho jestli dát že jedeš dopředu nebo dozadu. Úplně stejně jako by si tam dala jedničku a nebo zpátečku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2915
27.2.24 11:54
@Lenka0505 píše:
Ja mam automat uz asi 15 let a neni to vubec dlozity. Naopak. Das si to na drive a jedes, nikde nic necouva, mas vic casu koukat co se deje venku

a fakt to necouvne, ani při rozjezdu do kopce? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2915
27.2.24 11:55

@JancaS84 Takže podle sebe si zaparkuju, řadím dopředu, dozadu a pak když stojím dám páku na parking a jdu do řiti? Chápu to dobře? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15409
@onajeblond píše:
Fáákt? A nejela jsi místo dopředu dozadu? Přeci jen 1 se řadí dopředu, v automatu jsem se dívala že páka dopředu je dozadu a páka dozadu je do předu? :D

Ta páka může být u každého auta trochu jiná. Mercedes má dokonce jen takový volič pod volantem.
Základ je na začátku nepokládat ruku na tu "řadící " páku, raději mít obě na volantu. A levou nohu si dát hodně k sobě k sedadlu, aby tě nelákalo na něco šlapat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Sama vlastním manuál, ale jezdím i automatem. Doma máme oboje.

Pro mě 100% lepší automat. Ve všem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7223

Když jsem začínala strašně jsem chtěla automat. Nepovedlo se. Abych pravdu řekla nemám ani chuť řídit automat. Vlastne mě nenapadlo si ho půjčit. Nechci. Přítel to řídil několikrát a nesedlo mu to. Strýc si pletl pedály a kamarád si seděl na noze aby neměl tendenci hledat spojkou.
Kamradka si to nemůže vynachválit, ji je ale fuk co řídí. Na druhá to vyzkoušela předala klíče a řekla už Nikdy. Takže to chce prostě vyzkoušet. Buď to sedne nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15409
27.2.24 11:56
@onajeblond píše:
@JancaS84 Takže podle sebe si zaparkuju, řadím dopředu, dozadu a pak když stojím dám páku na parking a jdu do řiti? Chápu to dobře? :mrgreen:

Mě se to na P přeřadí samo při vypnutí motoru. Takže vypnu motor, „zatáhnu“ ruční brzdu a jdu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí