Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nic ti nepropadne a nic neukončuješ. Nejsi na rodičovské dovolené, protože nemáš zaměstnání. (Navíc RD je možná nejdéle do 3 let věku dítěte.) Pobíráš rodičovský příspěvek a to se s jakoukoliv výdělečnou činností nijak nevylučuje, od 2 let se ani nesleduje docházka dítěte do školky, takže směle na pohovor a do práce, budeš dostávat mzdu i rodičovský příspěvek současně. Hlásit nikde nic nemusíš.
@lassa píše:
Stejně bych to musela nahlásit na sociálce asi ne? Vždyt za mě platí zdrav. a soc.poj.
jako jo, nahlaš, že jdeš do práce. Ale nic víc netřeba.. a zdravku za Tebe platí pojišťovna ![]()
@lassa píše:
Stejně bych to musela nahlásit na sociálce asi ne? Vždyt za mě platí zdrav. a soc.poj.
Nemusela. To je starost zaměstnavatele, aby tě přihlásil k odvodům pojištění. Zdravotní pojišťovna si tě přesune z kolonky „státní pojištěnec“ do kolonky „zaměstnanec“, nic víc. Maximálně si pro klid duše můžeš dotazem ověřit, že se tak stalo, ale sama nic hlásit nemusíš. A sociální pojištění za tebe teď nikdo neplatí, pouze se ti době péče o dítě započítává jako náhradní doba pojištění. Zaměstnavatel tě přihlásí a platit začne.
Příspěvek upraven 21.03.16 v 22:39
@Kassy Jsem na 4 roky, nemohla jsem si vybírat, protože jsem byla po škole a neměla odpracovaný rok.
@lassa píše:
@Kassy Jsem na 4 roky, nemohla jsem si vybírat, protože jsem byla po škole a neměla odpracovaný rok.
Ano, na 4 roky máš rodičovský příspěvek, nikoli rodičovskou dovolenou. To jsou dvě různé na sobě navzájem nezávislé věci. RP jsou ty prachy, RD garantované volno z práce, během kterého ti drží místo. To logicky mít nemůžeš, když nemáš tu práci.
Ahoj
zrovna nějak ze včerejší noci musím myslet na tohle téma. Jsem ráda, že jsem ho tady dnes tak rychle našla ![]()
Beru rodičovský příspěvek bez nároku na mateřskou. Můžu si tedy jakkoliv a kdykoliv přivydělat bez toho abych o něj nějak přišla??
@Ver2ca píše:
Ahojzrovna nějak ze včerejší noci musím myslet na tohle téma. Jsem ráda, že jsem ho tady dnes tak rychle našla
Beru rodičovský příspěvek bez nároku na mateřskou. Můžu si tedy jakkoliv a kdykoliv přivydělat bez toho abych o něj nějak přišla??
Pokud dítě do 2 let věku nedáš do jeslí či jiného podobného zařízení, tak můžeš. Na mateřské nemůžeš pracovat na smlouvu, ze které Ti mateřská plyne.