Dřívější odchod z rodičovské dovolené

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4062
21.3.16 22:36

Nic ti nepropadne a nic neukončuješ. Nejsi na rodičovské dovolené, protože nemáš zaměstnání. (Navíc RD je možná nejdéle do 3 let věku dítěte.) Pobíráš rodičovský příspěvek a to se s jakoukoliv výdělečnou činností nijak nevylučuje, od 2 let se ani nesleduje docházka dítěte do školky, takže směle na pohovor a do práce, budeš dostávat mzdu i rodičovský příspěvek současně. Hlásit nikde nic nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.3.16 22:37
@lassa píše:
Stejně bych to musela nahlásit na sociálce asi ne? Vždyt za mě platí zdrav. a soc.poj.

jako jo, nahlaš, že jdeš do práce. Ale nic víc netřeba.. a zdravku za Tebe platí pojišťovna ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
21.3.16 22:37
@lassa píše:
Stejně bych to musela nahlásit na sociálce asi ne? Vždyt za mě platí zdrav. a soc.poj.

Nemusela. To je starost zaměstnavatele, aby tě přihlásil k odvodům pojištění. Zdravotní pojišťovna si tě přesune z kolonky „státní pojištěnec“ do kolonky „zaměstnanec“, nic víc. Maximálně si pro klid duše můžeš dotazem ověřit, že se tak stalo, ale sama nic hlásit nemusíš. A sociální pojištění za tebe teď nikdo neplatí, pouze se ti době péče o dítě započítává jako náhradní doba pojištění. Zaměstnavatel tě přihlásí a platit začne.

Příspěvek upraven 21.03.16 v 22:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
21.3.16 22:38

@Kassy Jsem na 4 roky, nemohla jsem si vybírat, protože jsem byla po škole a neměla odpracovaný rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
21.3.16 22:41
@lassa píše:
@Kassy Jsem na 4 roky, nemohla jsem si vybírat, protože jsem byla po škole a neměla odpracovaný rok.

Ano, na 4 roky máš rodičovský příspěvek, nikoli rodičovskou dovolenou. To jsou dvě různé na sobě navzájem nezávislé věci. RP jsou ty prachy, RD garantované volno z práce, během kterého ti drží místo. To logicky mít nemůžeš, když nemáš tu práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
21.3.16 23:46

@lassa Chtěla jsem Ti odpovědět, ale vše již tady výstižně popsala @Kassy . Je to přesně tak, jak píše.

• Citovat
  • Upravit
64
22.3.16 07:23

Ahoj :* zrovna nějak ze včerejší noci musím myslet na tohle téma. Jsem ráda, že jsem ho tady dnes tak rychle našla :D
Beru rodičovský příspěvek bez nároku na mateřskou. Můžu si tedy jakkoliv a kdykoliv přivydělat bez toho abych o něj nějak přišla??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.3.16 07:53
@Ver2ca píše:
Ahoj :* zrovna nějak ze včerejší noci musím myslet na tohle téma. Jsem ráda, že jsem ho tady dnes tak rychle našla :D
Beru rodičovský příspěvek bez nároku na mateřskou. Můžu si tedy jakkoliv a kdykoliv přivydělat bez toho abych o něj nějak přišla??

Pokud dítě do 2 let věku nedáš do jeslí či jiného podobného zařízení, tak můžeš. Na mateřské nemůžeš pracovat na smlouvu, ze které Ti mateřská plyne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí