Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Susanita30 Taky bojujeme. Malá má 11 měsíců a nemůžu ji dostat na kolínka. Jen se plazí (střídavý pohyb jak při lezení po čtyřech) ale po kolenou nic. Je bystrá, začíná opakovat slova, ale na ten pohyb je opožděná ![]()
Něco se snažím cvičit, ona to bojkotuje a to je moje třetí dítě a velmi jsem si hlídala aby správně pásla koně, přetáčela se apod. Na neuro jsem nebyla, dle pediatra je to ještě ok.
To jste byli na EEG pod narkozou? Sonem jako takovým se nic moc nepozná.
Pokud vidíš pokroky, byť malé, je to v pořádku. U nás to bylo podobné, malá je sice mladší, ale kolem 7. měsíce se zastavila, jen dělala letadlo, rotovala dokola a válela sudy. Byla z toho nešťastná, že nemůže dál. Doktorka „vadu“ neviděla, tak jsem si jako samoplátce zašla na rehábka. Máme super cvičitelku, za měsíc se malá rozlezla, cvičila jsem s ní Vojtu, k tomu nám dala spoustu tipů na posilovací cviky. Zpětně jsem moc ráda, že jsem nedala na doktorku a šla jsem tam.
To samé říká můj přítel, ať ho nikam netahám, že názor odborníka už jsme dostali a přesně je důležité, že jsou vidět pokroky, i když malé
Já to taky nechci nehrotit, akorát občas začnu plašit, když slyším ty poznámky okolí ![]()
@Danitshka nebyli jsme na EEG pod narkózou, pouze na sonu hlavy, kdy neuroložka říkala, že vzhledem k tomu, že má syn ještě fontanelu, jedná se o jednoduché vyšetření bez komplikací.. ![]()
@Tamaris píše:
@Susanita30 Taky bojujeme. Malá má 11 měsíců a nemůžu ji dostat na kolínka. Jen se plazí (střídavý pohyb jak při lezení po čtyřech) ale po kolenou nic. Je bystrá, začíná opakovat slova, ale na ten pohyb je opožděná
Něco se snažím cvičit, ona to bojkotuje a to je moje třetí dítě a velmi jsem si hlídala aby správně pásla koně, přetáčela se apod. Na neuro jsem nebyla, dle pediatra je to ještě ok.
Naše pediatrička nás v 10 měsících poslala na neurologii pro klid duše, ale říkala, že to pravděpodobně nic nebude, jenže je syn trochu línější. Přítel začal chodit v roce a půl a nikdy žádné zdravotní problémy neměl.
@Susanita30
Našla bych fyzioterapeuta, který se specializuje na děti a prcka mu ukázala (sama jsem to tak udělala, ale já tam mám kamarádku). Je spousta cviků, kterými se aktivují svaly a děti se pak začnou lépe hýbat.
Rozptyl do kdy chodit je dost velký, ale rehabkou se nic nezkazí, ba právě naopak. Připrav se, že malý bude při cvičení brečet, ale lepší něco nezanedbat ![]()
Ahoj, my seděli v 1 roce a lezli taky. Vše má o 3 měsíce zpožděné. Na rehabce s náma necvičila, říkala, že to přijde samo. Stoupnul si v 11 měsících, nyní má 16 a stále nemá odvahu jít sám.
Ahoj
já už jsem taky mírně nervozní. Mám 12,5 měsíčního chlapečka a stále se jen plazí. Za poslední měsíc se začal vzpřimovat na ručičkách a nebo dá pod zadek kolena ale lokty nechá na zemi, nikdy to nespojí. O stání nemůže být řeč, nohy ani neví, že má.
Od 9 měsíců chodíme na rehabilitace, bohužel moc a moc stonal v té době, samý infekty ze školky (od starší sestřičky), takže od 10 měsíců cvičíme pravidelně. Byl vyšetřený na neurologii se závěrem, že je naprosto v pořádku, psychický vývoj dokonce napřed. Ale je mírně hypotonický v horní části těla, že máme hodně cvičit.
Sice tam pokroky jsou, ale jsou děsně pomalý.
Poslední dva měsíce je s ním už teda dost legrace, dělá paci paci a říká u toho papapa, dělá haf haf a bů a rybu ( plácá pusinkou naprázdno), je to smíšek. Plazí se po celé, bytě.
brzo mu ale bude 13 měsíců a neleze a myslím, že to zatím nechápe. Tak je mi z toho tak nějak smutno a hlavně se bojím, že nebude chodit. Rehab. sestra mě sice uklidňuje, že to bych měla vidět některé případy z neurologie, ale i tak mám strach.
Ahoj, no tak u nás je to úplně stejné..jak jsem již oživovala tuto diskuzi, že můj roční syn také neleze. Dělá to samé, jak popisuješ u svého syna. Buď si dá nohy pod zadek, ale zbytek těla už nezvedne anebo se napřimuje na rukách, ale to také dělá tak 3 týdny. Nohy používá pouze na držení hraček
taky neví na co je má, používá je spíš jako další ruce
neuroložka mě uklidnila, že to je často genetická záležitost, můj přítel začal chodit v roce a půl a já také pozdě, tak se nemáme stresovat..
@filly
Nebuď z toho smutná! Vím, o čem mluvíš… když vidím třeba o měsíc mladší děti, jak už skoro chodí a naše malá sotva leze, tak je mi taky troch teskno, ale pak si říkám, že bych ji nemilovala o nic víc, kdyby už třeba metala kozelece ![]()
Jestli máš možnost, zajdi třeba i za jinou rehábkou. Nám se to vyplatilo. První byla celkem laxní, měli jsme docházet po měsíci, což se mi nelíbilo. Druhá nás ze začátku brala ob den a pokroky byly maximální. Naučila mě třeba i jak míčkováním rozproudit nožičky, což u nás mělo za následek stoj už po třech masážích… Prostě zlatá ženská ![]()
@filly ahoj syn začal napřed stoupat pak lézt ( obojí 12 měsíců) a sedí od 13 měsíce. Na RHB mi řekla že je v poho a nepotřebuje ani cvičit, veřila jsem jí oni totiž i ty pidipokroky jsou nesmírně důležité a jestli je vidiš ať jsou pomalejší jak chtějí bude to ok
.Na rozlezení jsem dostala motivační svik být nad prckem dát před něj něco zajímavého a děalt lezoucí tempa za něj dávat mu prostě ruka-noha-ruka-noha
.pomohlo nám to.
Já bych byla š´tastná, kdyby si třeba stoupnul i bez lezení. Ale aby věděl, že má nohy, zatím to ani neví.
Už mám z toho nějakou depku, jsem jinak hodně společenská a mám ráda návštěvy, ale teď se mi do nich nechce, protože vím, že budu muset vysvětlovat a bránit syna. Asi jsem nějaká přecitlivělá ![]()
Tak jsme dnes byli na neurologii a neuroložka mi řekla, abych mu začala dávat Nootropil, že ho to bude více nutit k pohybu. Je to doplněk, který se užívá na dozrání centrální nervové soustavy. Máte s tím někdo zkušenost? Pokud vím, tak se může užívat od tří let, tak ted nevím, zda mu to mám dát nebo ne. údajně vedlejší účinky to nemá a nepostihuje to žádné orgány.. Nechce se mi do něj nic rvát, ale pokud to není škodlivé pro organismus, tak bych to snad zkusila. Jestli jste se s tím setkaly, tak napište. Děkuji
@Susanita30 píše:
Tak jsme dnes byli na neurologii a neuroložka mi řekla, abych mu začala dávat Nootropil, že ho to bude více nutit k pohybu. Je to doplněk, který se užívá na dozrání centrální nervové soustavy. Máte s tím někdo zkušenost? Pokud vím, tak se může užívat od tří let, tak ted nevím, zda mu to mám dát nebo ne. údajně vedlejší účinky to nemá a nepostihuje to žádné orgány.. Nechce se mi do něj nic rvát, ale pokud to není škodlivé pro organismus, tak bych to snad zkusila. Jestli jste se s tím setkaly, tak napište. Děkuji
No s tím Nootropilem bych asi počkala. I když jak píšeš, neuvádí se nežádoucí účinky. Rehabilitovat nedoporučila? Jinak naše malá dnes poprvé lezla po čtyřech. Ale napadlo mě jí dát do bodyčka misku. Plastovou z IKEA, vypadá jak těhotná
, ale vyhoupla se na 4 a prostě lezla
Protože chtěla můj mobil a plazit se jí nešlo. Zkoušela jsem jí dávat (podle zkušenností ostatních mamin do bodyna na břicho) kostku, ale ona si jí rukou posunula a plazila se dál - to bylo asi před 14ti dny. Nebo nebyla připravená. Těžko se pak poznává, co vlastně pomohlo ![]()
Teď asi pár dní budou misky IKEA místo na svačinku nachystané jako pomůcka pro lezení ![]()
Ahoj, všichni
jsem rada za tuto diskusi. Uz si nepripadam tak osamele mezi hyperaktivnimi detmi, kdyz jsem si precetla predchozi komentare ![]()
Jdu se s vami take podelit o nasi zkusenost..
Dcerce je 14,5 mesice. Nechodi, neleze ani se nikdy neplazila. Otocila se poprve na 8 mesicich a neda se rict, ze by to provozovala bezne. Umi to tam i zpatky. Ale radsi si lezi tak jak kde dam.. Kolem roka se zacala houpat na kolinkach. Ovsem nerozlezla se, sedne si na nohy a kdyz se ji chce, tak si z teto polohy sedne uplne. Jediny jeji pohyb po prostoru je takovy, ze „pilotuje“, jak rikaji lekari. Cili ruckuje si kolem osy. Couva, ale ne zamerne. Kdyz nema nic po ruce, tak si presne jak jsem cetla v jednou z predchozich prispevku, najde na hrani cokoliv - rukav, ruku, nohu, vlasy - nebo proste jen cuci kolem a nema potrebu se kamkoliv dostat. Na neurologii i rehabilitace chodime od jejich 4 mesicu. Rehabilitace jsou jednou za 3 tydny a vlastne je to tak, ze mame od sameho zacatku jen asi 3 vystridane cviky. Zadny efekt to na ni nema. Cvicime na doporuceni 3× denne. Vic to snad ani nejde. I takhle mam obcas co delat, abych to stihala. Predevsim proto, ze chci malé davat i jeji vlastni prostor pro hrani. Motivuju ji hrou. Jenze ona je proste desna pohodarka
Uz nevim, jak na ni. Ten tlak okoli je priserny. Kazdy vecer usinam s myslenkou, jestli delam vse jak mam. Ze jsem neschopna matka. Ze ji neco schazi.. Jestli neni nestastna, kdyz je tak trosku veznem ve svem tele?… Vecne otazky okoli ohledne jejich pohybovych dovednosti me uz zacinaji vytacet. Jsme porad nekde po doktorech. Efekt zadny..
(Jeste dodam, ze jsme navic nosily kranialni ortezku. Diky jejimu pohodovemu lezenina zadech a neochote lezet na briskundo nejakych 6 mesicu si oplostila hlavicku - mela/ma pravostrannou plagiocefalii. Helmicku nosila od 7,5 mesice do neceleho roka.. Pomohla ji hodne
Aspon to uz mame za sebou a nejake vysledky se dostavily. Ale ten pohyb…
Uz jsem zoufala)
Nekdo tu psal o rehabilitacich 1× za dva dny..? Byla bych ochotna do toho jit. Uz to sama nejak nezvladam. Cim je mala vetsi, tim je cviceni slozitejsi
Ma z toho vetsi rozum a pere se se mnou, co to jde ![]()