Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Katko!
Na nic nečekej a šup za jinou rehábkou! Naše malá neměla nijak vážný problém, ale stejně nás naše rehábka chtěla vidět 2 krát týdně a mně to tak vyhovovalo. Není možné, abyste točily stále stejné cviky. Nám je měnila při každé návštěvě s potřebami malé. Dítě rychle roste, sílí, proto by se provedení cviků mělo měnit. Cvičila jsem poctivě 4 krát denně, i když to znamenalo na 2 měsíce totálně vypadnout z normálního života. Později jsem cvičila i 8 krát, ale to už bylo v závěru, než se malá rozlezla a potřebovala dotáhnout poslední svaly.
Co vám řekli na neurologii? Kamarádka odtud měla problémy s chlapečkem, sice menším, ale taky byl lenošný. Na neurologii jim napsali kapičky encephabol na posílení mozkové aktivity.
Jak je na tom malá s mluvením?
Chápu, s jakými pocity chodíš spát. Sama jsem to tak měla. Kolem mě samé rychloděti a naše malá v 7 měsících „jen“ špatně plazila. Odkud jsi? Kdybys byla z Karlovarského nebo Plzeňského kraje, doporučila bych ti naši rehábku. Jezdí k ní holčiny až z jihu Čech, je fakt zlatá a zázračná.
Držím moc palce!
Ahoj,
já myslím, že se není třeba tak stresovat. Oživovala jsem tuto diskuzi a jak píšeš, můj syn dělá úplně to samé jako tvoje dcera. Je mu teď 13 měsíců. Pediatrička mi řekla, že nemáme ani chodit na rehabilitace, že to nebude mít moc efekt, že je to prostě pohodář a patrně patří mezi cca 15% dětí, které nebudou lézt a rovnou začnou chodit. Byla jsem z toho podobně nervózní jako ty, proto jsem i napsala sem do diskuze. Teď už jsem klidnější. Byli jsme před 14 dny v Itálii navštívit přítelovy příbuzné a jen jsem koukala, kolik dětí tam začíná chodit pozdě a nikdo to neřeší. Synova italská sestřenka má teď 16 měsíců a do 15,5 měsíce nedělala NIC. Dokonce se ani moc netočila kolem osy, sem tam se přetočila, ale spíš trávila většinu času na zádech. V 15. měsíci se z ničeho nic postavila a začala chodit. Teď po měsíci krásně chodí, lítá jak blázen a nikdo by neřekl, že přeskočila nějakou vývojovou etapu. Pak jsem mluvila s další známou, její syn začal lézt v 18 měsících a chodit ve dvou letech. Po žádných doktorech neběhala, řekli jí, že každé dítě je jedinečné a má svoje tempo a že to dožene. Teď mu je sedm let a je k nezastavení ![]()
Tak hlavu vzhůru!!
Musim smutne pridat: malej je taky „pohyb. zaostalej“.. Otaceni na bricho 9 m pak dlouho pivotovani. Na kominky jsem ho nalakala na plazeni a to zacal 11m. A ted svete div se mezi 11 a 12 si sedl a zacal si stoupat a perovat na kolenou a v roce na den lezl. Tak a ted budu zase cekat kdy zacne chodit a kdy zacne mluvit a kdy zacne randit a kdy si najde praci a kdy se ozeni a kdy bude mit deti… Tim ze chodime na rehabky( i kdyz necvicime protoze mi to rvalo srdicko) vim ze lenochu je dost a dost. A tak mu jen fandim a nehrotim to a nevyhledavam maminky co maji chodici mimi od 9 m. Malej o nic neprijde a ja mam vice klidnou domacnost nez ty mamky ktere maji tabulkove miminka. Ps chuze je prirozena pro cloveka a neznam nikoho kdo je zdravej a nechodi…
Ahoj, můžu oživit tohle téma, ať nezakládám nové?
Mému chlapečkovi byl rok.
Nesedí, nestaví se. Neleze ALE plazí se šíleně rychle.
Neleze po čtyřech, ale plazí se tak, že se střídá nohy, občas je dá pod sebe jako když chce lézt, ale nezvedne se na rukách. Opírá se o předloktí. Na RHB chodíme, na neurologii taky, oaní doktorka neshledala nic patologického.
Narodil se s váhou přes 4 kila, teď má přes 12kg. Má předčasně srostlou fontanelu.
Každý mě uklidňuje, že vše dožene.
Přítelova sestra má holčičku. Koncem října jí byl rok a začala chodit koncem ledna. Nemůže to být vrozené?
Teď sama se sebou bojuju a mám šílený strach, jestli se vůbec někdy rozchodí ![]()
Jinak je šikovný, o vše se zajímá, jen ty ruce jsou slabší ![]()
Díky.
@Janulika píše:
Ahoj, můžu oživit tohle téma, ať nezakládám nové?
Mému chlapečkovi byl rok.
Nesedí, nestaví se. Neleze ALE plazí se šíleně rychle.
Neleze po čtyřech, ale plazí se tak, že se střídá nohy, občas je dá pod sebe jako když chce lézt, ale nezvedne se na rukách. Opírá se o předloktí. Na RHB chodíme, na neurologii taky, oaní doktorka neshledala nic patologického.
Narodil se s váhou přes 4 kila, teď má přes 12kg. Má předčasně srostlou fontanelu.
Každý mě uklidňuje, že vše dožene.
Přítelova sestra má holčičku. Koncem října jí byl rok a začala chodit koncem ledna. Nemůže to být vrozené?
Teď sama se sebou bojuju a mám šílený strach, jestli se vůbec někdy rozchodí
Jinak je šikovný, o vše se zajímá, jen ty ruce jsou slabší
Díky.
Ahoj, syn se v tomto veku take takhle plazil.. bylo to od zablokovane krcni patere
fyzio ho odblokoval, zacalo se to lepsit, ale trvalo to dlouho, nez sel na dlane, mel to zafixovane, tak proc se snazit ze.
Asi bych s nim i doma cvicila na overbalu, nic vic asi udelat nemuzes. Je to narocne, moje dite jeste v 19 mes nechodi, takze klid, neni sam. Ne kazde dite ve 13 mesicich beha. Hlavni je, ze jste sledovani. Mozna bych zkusila jeste nejakeho dalsiho fyziolekare nejlepe, at mu mrknou ma tu pater.
Sel nekdy do druheho vzprimeni?
@Kikin16 druhého vzpřímení? Co to je?
Přemýšlela jsem o masážích? Pomohlo by to?
Takže se nemusím nijak stresovat.
@Janulika tohle je druhe vzprimeni.
A ne, nervovala bych se. Masaze nevim, kazdopadne cviceni, musi posilit. Neni to hned no. Nas to druhe vzprimeni nikdy nedelal. Neslo to, pres ten krk
Ahoj holky, take se pripojuji k tomuto tematu. Muj cerstve rocni syn si jedinkrat sam sedl a jedinkrat se pokousel lezt po ctyrech. Jak zacal, tak prestal. Jako kdyby to bylo omylem
jinak se pretaci, plazi, ted si zacal stoupat na kolena, to ho zrejme bavi. Jinak na rehab a neuro nam rekli, ze ma volne klouby, ze mu bude vse trvat dele. Vlastne ani nevim, co to poradne znamena.. ovsem on se taky narodil s 5 kg a ted ma skoro 13 kg, tak taky asi bude tady problem, ze je tezky a spatne se unese, nevim. Nejhorsi je, ze hlavne tchyne ho porad posazuje a radi, at ho posazujeme
To pak ma clovek najednou pochybnosti, jestli nekde nedela chybu? :/
@Mika246 Chybu děláš v tom že necháš tchyni ho posazovat. Zrejme taky nemá žádnou motivaci aby to dělal sám. Navíc se mu špatně tvaruje pater, protože k tomu ještě sám nedozral. Není pořádně zpevněný. Chodíte k fyzioterapeutovi, ukazoval vám nějaké cviky?
@Mika246
Jsi pod dohledem lékařů, na tchýni nehleď. On se posadí spíš sám, až bude chodit. Je dost těžký a asi pohodlný. Kam by spěchal. Motivovala bych ho k lezení tím, že bych mu vše nedala pod nos. Ale častým posazováním ho nevytrénuješ. On si ty svaly musí naposilovat, aby se udržel.
@Mika246 píše:
Ahoj holky, take se pripojuji k tomuto tematu. Muj cerstve rocni syn si jedinkrat sam sedl a jedinkrat se pokousel lezt po ctyrech. Jak zacal, tak prestal. Jako kdyby to bylo omylemjinak se pretaci, plazi, ted si zacal stoupat na kolena, to ho zrejme bavi. Jinak na rehab a neuro nam rekli, ze ma volne klouby, ze mu bude vse trvat dele. Vlastne ani nevim, co to poradne znamena.. ovsem on se taky narodil s 5 kg a ted ma skoro 13 kg, tak taky asi bude tady problem, ze je tezky a spatne se unese, nevim. Nejhorsi je, ze hlavne tchyne ho porad posazuje a radi, at ho posazujeme
Urcite nedelas, bylas na neurologii i rehab. Nerozumim dg, jen je mi divne, ze vas tak poustej, ze necvicite. Moje mimino hur paslo a jsme ve sparech fyzioterapeutky uz druhy mesic a konce tomu nevidet ![]()
@Mika246 píše:Řekni tchýni, ze na rehabce ti rekli, at ho hlavne neposazujes! Nas kluk teda v 1roce sedel a lezl (mel za sebou asi 3mesice cviceni), ted ma 18M a stale sam nechodi. Uz si i stoupne v prostoru, nabytek obchází, ale ze bysme si ho mohli s nekym posilat mezi sebou, tak to fakt ne
Ahoj holky, take se pripojuji k tomuto tematu. Muj cerstve rocni syn si jedinkrat sam sedl a jedinkrat se pokousel lezt po ctyrech. Jak zacal, tak prestal. Jako kdyby to bylo omylemjinak se pretaci, plazi, ted si zacal stoupat na kolena, to ho zrejme bavi. Jinak na rehab a neuro nam rekli, ze ma volne klouby, ze mu bude vse trvat dele. Vlastne ani nevim, co to poradne znamena.. ovsem on se taky narodil s 5 kg a ted ma skoro 13 kg, tak taky asi bude tady problem, ze je tezky a spatne se unese, nevim. Nejhorsi je, ze hlavne tchyne ho porad posazuje a radi, at ho posazujeme
Pokud je tchýně nechapava a tobe to vadi, tak tam proste nechod. Ja s posazovanim zas takovy problem nemela, vsichni ho sice chteli posazovat, ale on u nikoho nechtel byt, takze se to tim dost vyresilo ![]()
@Mika246 píše:
Náš malej ma na roce 12 kg, taky nas hnali na neuro, neurolozka uplne v pohode se smala, at si to my zkusime prez takovej pupik a prej proc furt vsichni.na ty ditka tak spechame, rikala jenom ho pohupovat na kolinkach, delali jsme to casto, ze jsem ho dala na ctyri tak aby byl zadkem oprenej o mne a do tydne ctvernozil jak divej a hned do dvou dnu se ze ctyr naucil i sedet, takze ne opravdu neposazuj, ocenis to pak pozdejc, bude hbytejsi a jistejsi v pohybech jako kdyz zacnes posazovat, drzim palce ![]()