Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, samozrejme je dobre poeadit se s rehabilitacni a muzes zkouset ruzne pomahat a presvedcovat malou, ale moje nejvetsi zkusenost je, nespechat na ni. Ja toho vyzkousela, aby kluk lezl nebo sedel a nakonec stejne zacal lezt a sedet, az kdyz si na to prisel sam a az kdyz sam konecne byl pripraveny a chtel ![]()
@Mika246 píše:
Ahoj, samozrejme je dobre poeadit se s rehabilitacni a muzes zkouset ruzne pomahat a presvedcovat malou, ale moje nejvetsi zkusenost je, nespechat na ni. Ja toho vyzkousela, aby kluk lezl nebo sedel a nakonec stejne zacal lezt a sedet, az kdyz si na to prisel sam a az kdyz sam konecne byl pripraveny a chtel
No, otázka je, jestli tohle je „nespěchání“ nebo spíš „zanedbání“. Neumět se plazit v 1 roce mi přijde teda extrém. Ale nejsem odborník.
@darekp píše:
Já vím, však jsem nic takového nepsala
Tak psala jsi, že není jisté, že válení sudů povede k plazení.
@Modra1 píše:
No, otázka je, jestli tohle je „nespěchání“ nebo spíš „zanedbání“. Neumět se plazit v 1 roce mi přijde teda extrém. Ale nejsem odborník.
To nejsi, dítě se vůbec nemusí plazit. Důležité je lezení.
@P4ja píše:
To nejsi, dítě se vůbec nemusí plazit. Důležité je lezení.
To vím, ale toto dítě neumí „nic“. To je v pořádku?
@Modra1 píše:
No, to my těžko posoudime, jestli je to nic vzhledem k té diagnóze, co zakladatelka psala. To je věc neurologa. Můžeš mít dvě stejně staré roční děti. A přesto u jednoho to tvoje nic bude ok, protože neurolog shledá, že to dítě má pouze svoje tempo, protože uvidí, že tam jsou známky správného, byť opožděného vývoje. A u druhého to může být opravdu problém, který už dávno měl být řešen.
A Jinak jsou zdravé děti, které v roce nelezou, pokud tedy budeme brát to, že se dítě ani plazit nemusí.
Být zakladatelkou, tak požádám o konzultaci jiného neurologa a jiného rhb. Aby měla obrázek.
Ahoj, můj druhý syn v roce taky nelezl… Sedět začal po 11. mesici, lezt až od 13.mesice a chodit v 18 měsících. Teď má 3.5 roku a je úžasný, zdravý, chytrý kluk. Nikdo se neptá, kdy začal lozit.. Naopak, vše dohnal, na koloodrazedle jezdil od 2 let. Samozřejmě jsme to řešili vojtovkou, kterou jsme cvičili od 9 do 12mesicu, dal už jsem ho nemohla udržet.. ![]()
@P4ja píše:
Tak psala jsi, že není jisté, že válení sudů povede k plazení.
To není pravda. Psala jsem, že když dítě válí sudy, tak to neznamená, že přeskočí fázi plazení.. protože anonymní tazatelka mimo jiné psala, že se její dcera plazit nebude, protože se dostane, kam potřebuje, právě válením sudů… tak jsem chtěla upozornit, že se může stát, že se bude ještě před lezením po čtyřech plazit… Přečtěte si pořádně, co jsem psala ![]()
@darekp píše:
To není pravda. Psala jsem, že když dítě válí sudy, tak to neznamená, že přeskočí fázi plazení.. protože anonymní tazatelka mimo jiné psala, že se její dcera plazit nebude, protože se dostane, kam potřebuje, právě válením sudů… tak jsem chtěla upozornit, že se může stát, že se bude ještě před lezením po čtyřech plazit… Přečtěte si pořádně, co jsem psala
A já to brala tak že jsi psala, že ta fáze plazení tam bude, proto jsem psala, že nemusí.
Naši kluci byli taky hypotonicti. Sedet zacali v 11mesicich, lezt ve 12 mesicich a druhy ve 13 mesicich, mame dvojcata. Už ve 2 mesicich nas pediatricka informovala, že vojtovce se asi nevyhneme, že maji hypotonii, od 3 měsícu jsme zacali vojtit az do tech 13 mesicich s kratkyma pauzama. ZAKLADATELKO, chodite co 3 mesice na kontrolu na neuro? Chodite co 3 mesice na kontrolu k doktorce fyzio? A ted nemyslim na rehabilitace, kde ti ukazuji cvicit, ale k doktorce? A na rehabko chodite jak často?? Určitě i v 11 mesicich zacni cvicit vojtovku, at se to malé jakkoliv nelibi. Vojti se mnohem větší děti. Pokud fakt tu holčičku neudržís, protože chápu, že už může mit silu, tak musi partner/manzel. Naši kluci v 7 mesicich jen pasli koniky a pivotovali (tocili se na pupku o 360 stupnu) a na neuru rekla, ze jestli se něco do 3 měsíců nezmeni, tak pujdou na testy na SMA a mela na to celkem podezření. V 9 mesicich se zacali oba plazit, každý měl svůj styl, ale bylo to symetrické a bylo to ok. Od 9 měsíců jsme zacali i s hipoterapii, což je rehabilitace na koni
Bylo to velmi účinné, i když se to klukum moc nelibilo, ale byla to jizda na 10min a moc jim to pomahalo. 2 měsíce jsme jezdili 2 tydne tech 10 min, pak jsme byli i 5 dni na intenzivnim pobytu, kdy kluci byli na koni 2× denne a po tomto tydnu se ten „slabší“ rozlezl a sedl si
Platili jsme si to ze svého, ale nebylo to nic, co by nas zruinovalo. Potom jsme kromě vojtovky pokladali kluky na velký a malý gymnasticky mic, maly hlavně na posílení rukou, taky to fungovalo. A posledni rada-na rehabilitace, kde mi ukazovali cviky, jsem chodila co 2 nebo 3 tydny a vždycky hned poznala, jestli jsou tam nějaké pokroky. Když nebyly, musela jsem ukázat, jak cvicim a treba jsme to doladili. Behem tech ukázek cviku jsem si to natáčela na telefon, fotila a psala si poznámky, kdyz jsme skončili a ja vylezala celá zpocená a vyschyzovana, protože kluci hodinu prokriceli, pocurali se a byli totaaalne vyrizeni, tak jsem si nikdy nic nepamatovala, ale další den jsem vždycky začala a jo, ukapla mi vždycky slza, nenáviděla jsem to cvicit, ale prineslo to ovoce. 3 mesice oba lezli a v 16 mesicich začali chodit a od lezeni jsme už nemuseli vojtit.
@Modra1 píše:
Tak já bych neřekla že neumí nic, v jemné motorice a mentálně je moc šikovná, akorát ta hrubá motorika vázne… Třeba do 2. vzpřímení šla až v 10m, ale od 9m nám mluví ![]()
@suzka1 Malé už byl rok. Na neurologii půjdeme teď po půl roce, na poslední prohlídce vyloučili neuromuskulární onemocnění a PM vývoj byl přiměřený. K fyzioterapeutovi chodíme na kontrolu každý měsíc, ten nás v případě potřeby odešle na rehabilitace, ale teď právě žádné cvičení nedoporučoval. Ta Vojtovka u nás fakt nešla, malá měla takový histerák že šla do křeče a přestávala i dýchat (doma to nebylo takové drama, ale na rhb s ní prostě nic neudělali). Moc děkuji za rady. Jinak teda klobouk dolů žes to zvládla s dvojčátky ![]()
Zkuste tedy ještě Bobatha. To není vojtovka. Některé cviky mi to tedy pripominalo, ale to není to takovy drijak. Nech si na rehabku doporučit i cvičení na malém a velkém gymnastickém míči a doporučuji se porozhlednout i po te hipoterapii, nam to moc pomohlo. I psychicky, ze se tam člověk potkal s lidma a detma, kteří zrovna taky nejsou extra tabulkovi ![]()
Zakladatelko, Vojtovka není jediný typ rehabilitace - je ještě Bobath, ale taky prostě manuální terapie pro miminka. Já se na Vojtovku vyprdla po týdnu, Bobath u nás nějak moc nefungoval (možná jsem cviky nedělala správně), ale hledala jsem dál - někoho, kdo bude s malým taky pravidelně cvičit sám, aby nebylo vše na mě. Jak se pak dítě v krátkém čase posunulo dopředu, když už jsem konečně našla super fyzioterapeutku, bylo až k neuvěření. A nedělala s ním nic, u čeho by řval jak u Vojtovky. Uřčitě se na cvičení nevykašli. Takoví mrňousi jsou ještě moc plastičtí a je škoda toho nevyužít. Co teď vypracuješ za měsíce, bude za chvíli trvat pár let. Taky je prý pro takové děti super plavání
.