Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, poradíte mi prosím někdo? Od 20.5.2012 jsem na MD, od 2.1. na RD. v období 1/2012 - 5/2012 jsem pracovala na hlavní pracovní poměr. Ředitelka organizace ve které jsem stále zaměstnaná tvrdí, že spočítala že mi nemá v rámci ročního zúčtování daně poslat žádné peníze. Že prý mi nevzniká nárok. Mzdovou účetní organizace nemá, protože se potýká velikou finanční krizí a ředitelku nenapadlo nic lepšího než ukončit spolupráci s účetní. Můžete mi prosím poradit, zda si myslíte že mi vzniká nějaký finanční nárok? děkuji moc za radu
Tak to záleží na tom, kolik jsi zaplatila na daních. pokud jsi půl roku pracovala a půl roku ne a nějaké daně jsi platila, tak se ti určitě vracet budou. záleží na tom, kolik jsi zaplatila ![]()
@Les2311 píše:
Tak to záleží na tom, kolik jsi zaplatila na daních. pokud jsi půl roku pracovala a půl roku ne a nějaké daně jsi platila, tak se ti určitě vracet budou. záleží na tom, kolik jsi zaplatila
přesně tak, zjistíš to z výplatních pásek
A na výplatní pásce je to ta položka dan před slevou nebo se jedná právě o tu slevu na dani?
Pokud je to tahle položka, tak jsem zaplatila asi 27500,– a 5× jsem uplatnila slevu ve výši 5×2070=10350
Těch 27 500 je daň celkem? Jestli ano, máš nárok na vrácení 14 490 Kč… sleva na poplatníka se počítá za celý rok, takže jestli jsi odvedla daň vyšší, tak máš nárok na vrácení do výše té slevy (24 840)… od paní ředitelky si vyžádej potvrzení o zdanitelných příjmech za celý rok a podej si sama daňové přiznání na finanční úřad…
@matynka píše:
A ještě má na výši nějaký vliv čerpání MD nebo péče o díte?
Na výši slevy na dani má vliv akorát dítě, pokud uplatňuješ slevu na dítě na sebe, tak máš nárok ještě na daňový bonus na dítě… ten už je ale jen za počet měsíců od doby, kdy se ti dítě narodilo… pokud si ho neuplatňuje otec dítěte…
@Regina Hero píše:
Těch 27 500 je daň celkem? Jestli ano, máš nárok na vrácení 14 490 Kč… sleva na poplatníka se počítá za celý rok, takže jestli jsi odvedla daň vyšší, tak máš nárok na vrácení do výše té slevy (24 840)… od paní ředitelky si vyžádej potvrzení o zdanitelných příjmech za celý rok a podej si sama daňové přiznání na finanční úřad…
těch 27500 je součet „daně před slevou“ za 5 měsíců, tak je uvedeno na výplatní pásce, takže to je asi celková odvedená dan
s tím potvrzením je to dobrý nápad, to mi snad zvládne vystavit
Takže jestli to dobře chápu, jde o to, že tu slevu na poplatníka 2070 vynásobím 12 měsíci a pokud jsem zaplatila i jen za část roku (u mě 5 měsíců) alespon tuto částku tak mám na ní nárok (po odečtení toho co už jsem za 5 měsíců jako slevu dostala)?
@matynka píše:
Takže jestli to dobře chápu, jde o to, že tu slevu na poplatníka 2070 vynásobím 12 měsíci a pokud jsem zaplatila i jen za část roku (u mě 5 měsíců) alespon tuto částku tak mám na ní nárok (po odečtení toho co už jsem za 5 měsíců jako slevu dostala)?
Ano… sleva na poplatníka je 24 840 Kč za rok… takže do této výše máš nárok na slevu na dani… takže vše, co jsi zaplatila navíc do této částky, by ti měli vrátit…
@matynka píše:
těch 27500 je součet „daně před slevou“ za 5 měsíců, tak je uvedeno na výplatní pásce, takže to je asi celková odvedená dans tím potvrzením je to dobrý nápad, to mi snad zvládne vystavit
To potvrzení vyjíždí mzdový program, tak snad ti to vystaví dobře, pokud nějaký ten program na to má… každopádně by to mělo sedět s výplatními páskami, tak si to pro jistotu ohlídej…
@matynka nevím ale řešení by pro Tebe mohlo být i že si uděláš sama daňové přiznání (s daňovým poradcem můžeš až do 30.6.) Kamarádka si to tak dělá jelikož jí zaměstnavatel tvrdí že by jí nic nevraceli a přitom když si ho udělá sama tak jí vrací… Otázka jestli už náhodou to zaměstnavatel neudělal - dvakrát ho podat nemůžeš, maximálně by mohlo být opravné… Nemáš někoho kdo by Ti to zkusil „sjet“?
Nechci zaměstnavatele nijak shazovat… ale třeba si jen zjednodušuje situaci…
@sweet78 píše:
@matynka nevím ale řešení by pro Tebe mohlo být i že si uděláš sama daňové přiznání (s daňovým poradcem můžeš až do 30.6.) Kamarádka si to tak dělá jelikož jí zaměstnavatel tvrdí že by jí nic nevraceli a přitom když si ho udělá sama tak jí vrací… Otázka jestli už náhodou to zaměstnavatel neudělal - dvakrát ho podat nemůžeš, maximálně by mohlo být opravné… Nemáš někoho kdo by Ti to zkusil „sjet“?
Nechci zaměstnavatele nijak shazovat… ale třeba si jen zjednodušuje situaci…
Tak opravné přiznání určitě ne, když už je podané tak jedině dodatečné, ale pochybuji, že zaměstnavatel za tebe dělal přiznání. Takže si podej řádné a vzhledem k tomu, že máš příjmy pouze ze zaměstnání, tak je jedno který den, který měsíc to podáš, nedostaneš pokutu za pozdní podání. Ani lhůta 30.6. by ti už stejně nemohla být umožněna, jelikož správce daně musí do 31.3. obdržet plnou moc daňového poradce. Určitě jak radí holky si nechej potvrzení o zdanitelných příjmech a podej sama.
@sweet78 ano, přesně tak to asi dopadne. Chtěla jsem zjistit jestli mám na něco nárok a pokud ano, oslovím nějakou účetní, jestli mi to nespočítá za peníze. Pak si tedy podám to přiznání sama. Myslím, že ho nepodali, prostě se na to ředitelka vyprdla a doufala že to nebudu řešit. Asi si myslela že ušetří, když mi peníze nepošle..