Mám nárok na vrácení daní?

Anonymní
27.4.13 12:56

Mám nárok na vrácení daní??

Holky, potřebuji poradit, a tak se na vás obracím jako vždy s prosbou o radu, vím že mi určitě dobře poradíte a předem se omlouvám za anonimitu, ale chodí sem dost známých a nerada bych aby se něco doneslo, někam kam by nemělo :-)
Minulý rok jsem nastupovala na mateřskou dovolenou, nastupovala jsem už 8 týdnů před porodem a předtím jsem si musela v práci vybrat celou dovolenou(musela, jelikož mi jí nechtěli proplatit), takže jsem v práci končila už začátkem června 2012. A chci se zeptat jestli mám nárok na vrácení daní z ninulého roku, přiznání za mě podávali v práci a do teď mi žádné peníze nepřišli.
Ptám se jelikož kamarádka nastupovala na MD měsíc po mě, dovolenou si vybírat nemusela (nevím jestli to hraje v tom nějakou roli) a vrátili jí přes 7 tisíc jako přeplatek na dani, proto mi to dost vrtá hlavou, jak to je, vůbec se v tom nevyznám. Asi se ptáte proč se neobrátím na účetní ve firmě, je to externí pracovnice, na kterou mi nikdo z firmy nechce dát tel. číslo ani žádný jiný kontakt abych se na ní obrátila.
Děkuji moc za rady :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1230
27.4.13 13:09

Mě jen za proplacenou dovolenou přišlo 1020,–, došli včera- obvyklý výplatní termín zaměstnavatele..tam zkus zavolat, ale nějaká koruna by ti dojít měla!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.13 13:13

Ahojky.

Ja nastupovala na materskou zacatkem brezna a po skonceni MD jsem si radne vycerpala zustatek dovolene. Nezadala jsem o proplaceni, ale radne cerpani. Tudiz jsem v jednu dobu nastoupila na RD a cerpala dovcu.
Jinak cely leden odpracovanej, unor marod a pak cerpani 14 dni dovolene a vraceli mi 3000,– na danich.
Jak je mozne, ze nemas cislo na ucetni? Tos ji nikdy nepotrebovala?

• Citovat
  • Upravit
1230
27.4.13 13:14

A podotýkám, že mi dovolenou propláceli v lednu 2012 a zároveň jsem nastoupila na RD-takže ta částka je jen za tu dovolenou a pokud jsi třeba měla ještě před MD pracovní neschopnost, tak by ti měli vracet i za to. To o tom volání na mzdové, jsem přehlídla, promiň, ale nevím jak jinak zjistíš jestli ti něco dojde nebo ne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
27.4.13 13:39

Anonymní záleží na tom, kolik jsi zaplatila na daních do doby, než jsi šla na mateřskou, najdi si výplatní pásky a mrkni se na zálohy na daních, pže jestli jsi je odváděla, vrátit by ti něco měli..A jsi si jistá, že ti v práci to roční zúčtování udělali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zza
27.4.13 13:40

Záleží na tom jak velkou výplatu jsi mívala, pokud by byla do cca 12 tis. hrubého, pak ti odpočet na poplatníka pokryje celou zálohu na daň a pokud bys daň neodvedla za 1-6/2012 pak by ti ani nic nevraceli. Stačí mrknout na výplatní pásky, kolik máš na zálohách na daň každý měsíc zaplaceno. Jinak obecně lze říct, že pokud jsi půl roku pracovala a půl roku byla na MD, pak by ti měli vracet skoro všechny daně zpět.

• Citovat
  • Upravit
8514
27.4.13 13:47
  1. přiznání za Tebe v práci určitě neudělali. To si podává každý sám na FÚ.
  2. zaměstnavatel provádí pouze roční zúčtování a to v případě, že ho o to požádáš do 15.2. v prohlášení k dani (růžový formulář). Pokud jsi to neudělala, pak Ti ani provést zúčtování nesmí.
  3. záleží také na tom, zda jsi něco na zálohách na daň do června zaplatila - tak jak napsala @nela2 . Pokud jsi měla nízkou mzdu a zálohy byly nulové, pak ani není co vracet.

Pokud Ti zaměstnavatel nechce dát kontakt na účetní, pak komunikuj přímo se zaměstnavatelem. Písemně bych požádala zaměstnavatele o vystavení potvrzení o zdanitelných příjmech, podle zákona musí vystavit do 10 dnů. Pokud bude v kolonce sražená záloha na daň částka vyšší než 0, podej si daňové přiznání sama, přeplatek vrátí FÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Wecernice2
27.4.13 13:48

Pokud ti dělali vyúčtování daní v práci a požádala jsi o to. Měla by jsi dostat „papír“ jak vyúčtování vyšlo. Takže se obrať na svého zaměstnavatele.. věštit tady jestli by ti měli něco vracet nebo ne, když ani nevíme jako jsi měla aspoň hrubou mzdu je blbost.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.4.13 14:03

Určitě ho udělali, byla jsem v práci podepisovat takový růžový papír, ale děkuji za radu, mrknu na výplatnice a uvidím ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.4.13 14:06

Já právě měla odpracovaný ten celý půlrok než jsem nastoupila na MD neměla jsem na neschopenku žádný měsíc.

• Citovat
  • Upravit
7182
27.4.13 23:24

Dovolená se proplaci pouze v případě skončení pracovního poměru, jinak se vždy čerpá, to jen abys věděla, že postup byl správný. Ohledně daní už ti holky poradily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
28.4.13 08:04

V práci Ti přiznání neudělali, pokud jsi podepisovala ten „růžový papír“ pak to bylo prohlášení, kde jsi požádala o provedení ročního zúčtování, které provede zaměstnavatel a vyplatí přeplatek jako součást výplaty. Pokud Ti nic nepřišlo, zřejmě byl nárok na vrácení 0,– nebo se budeš muset obrátit na mzdovku. A tak jak píše @Wecernice2 pokud nenapíšeš aspoň jaká byla hrubá mzda, pak je to jen hádání. Napiš nám toto číslo a řekneme Ti, jestli má vůbec smysl něco zjišťovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucka28
29.4.13 19:07

Taky by me zajimalo, jestli mi neco vrati. Pracovala jsem cely minuli rok a od ledna 2013 do 4.4 jsem byla na neschopence. Nevite jestli mi vubec neco vrati? Abych necekala zbytecne :-)

• Citovat
  • Upravit
Wecernice2
29.4.13 19:24
@Lucka28 píše:
Taky by me zajimalo, jestli mi neco vrati. Pracovala jsem cely minuli rok a od ledna 2013 do 4.4 jsem byla na neschopence. Nevite jestli mi vubec neco vrati? Abych necekala zbytecne :-)

Tak si přečtěte co je psáno výše a je to. Podepsala jste do 15.2 prohlášení a žádost o vyúčtování daně? Pak dostanete doklad jak vyúčtování vyšlo.

• Citovat
  • Upravit
Lebedade
22.5.13 19:07

Dobrý den, manžel pracuje už šest let na jedné firmě, já jsem na MD malé bude v červnu 2 roky. Máte tedy tři děti já na Md a manžel zaměstnán máme narok na vrácení daní, když děla přiznání zaměstnavatel? Kdo nám dá přeplatek zamestnavatel nebo fu, nedostali jsme ani jeden rok, máme nárok zpetne???díky

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák