Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
chtěla bych tu rozebrat můj problém a podělit se o to s vámi! Ráda bych slyšela váš názor;)
Mám přítele kterému bude za 4 měsíce 18 takže už by se mohl rozhodovat sám atd. Problém je v tom, že mi přijde, že jeho rodiče do všeho zasahují, např. s přítelem máme nějaké plány, oni zpočátku třeba souhlasí a pak najednou přestanou souhlasit protože přítel přinese ze školy nějakou horší známku. Trochu mi to už začíná vadit jak řeší až moc tu školu a známky podle nich by se asi měl přítel furt jen učit a nedělat nic jiného, on má teda nějaké koníčky takže toho má opravdu hodně. Další věc, která mi začíná lézt na nervy je to, že jsme u nich a jdeme něco dělat a jeho mamka mas furt vyslýchá co jdeme dělat, kam jdeme atd. je až příliš zvědavá za mě:( nebo jsme někde sami ona přijde a též nás vyslýchá…je to vážně únavné. Přítel se musí na všechno ptát a dávat vědět dopředu a vážně mi to vadí. Říkám si na to kolik mu je, by měl být nějak samostatný a oni by mu neměli do všeho tolik kecat.
Jak to vidíte vy? možná to až moc řeším, teď už opravdu nevím.
Předem děkuji za odpovědi
@Lucina76 píše: Více
Tak chtějí aby se kluk dobře učil a něco z něho bylo a pak ať neotěhotníš, to je jasné ![]()
Je to 17-letý středoškolský student, který bydlí se svými rodiči. Samozřejmě, že se zajímají o to, kam jde a kdy se vrátí a to, že dává vědět něco dopředu, je slušnost ve vztahu i mezi dosělými, natož ve vztahu dítě rodič.
Stejně tak je jejich povinností udržet jeho správné studijní návyky.
Jsou to jeho rodiče a on je student, který se neživí sám.
Takové chování je ve slušné rodině normou.
No tak chtějí aby dodělal školu a zajímají se co dělá. Normální stav ![]()
Je ti fakt málo na to, aby ses pletla cizím rodičům do výchovy ![]()
Ty máš asi nějakou free výchovu, viď. Není plnoletý a už jen to, že u nich můžeš být, si můžeš gratulovat. To u mě neexistovalo (jo, je mi 40, takže pravěk). Za něj mají plnou odpovědnost jeho rodiče a evidentně to tak chápou. Není to pro ně kotě, které odhodí poté, co přestalo pít mateřské mléko.
Co tvojí rodiče? Zajímají se o to, kde a s kým jsi, kdy se vrátíš domů, jaké máš známky ve škole, chodí k vám domů tvůj přítel?
Protože tak, jak jsi to popsala (ale můžu se plést, proto jsem ti položila otázky), to vyzní jako od bezprizorní holky, která se může poflakovat kde chce už od patnácti.
@Lissima píše: Více
Moji rodiče se zajímají a řekla bych, že už od mala jsem měla hodně tvrdou výchovu, nemohla jsem si jen tak někam jít když se mi zachtělo spíše naopak jsem nikam moc nemohla ikdyz moji kamarádi chodili pařit na vesnické diskotéky tak já nemohla, tudíž si myslím, že jsem se nemohla jen tak někde poflakovat. Vůbec jsem nechtěla aby to vyznělo, že se rodiče přítele zajímají až moc, též mi to příjde normální i známky by se měli řešit ale když tam jsem s nima tak si všímám různých věcí, které jsou pro mě přehnané. Jen si občas říkám, že by mohli zvolnit trošičku přítelovi taky není příjemný, že mu,,jdou po krku”. Občas mi jen připadá, že jdou proti nám, proti našemu soukromí. Samozřejmě to jsou skvělí rodiče a do výchovy jim opravdu kecat nebudu na to nemám žádné pravomoce.
@Liberalissima píše: Více
Za prvé nevím, proč mi tykáte, ale v pohodě.
Nevím z čeho soudíte, že se jim pletu do výchovy, to bych si rozhodně nedovolila!
No, na jednu stranu tě chápu, ale přítel ještě není plnoletý, žije s rodiči a chodí do školy. Tak je jasný, že rodičům záleží na tom aby z něj něco bylo.
Ty výslechy by si jeho matka odpustit ale mohla, to je fakt, to by nebylo příjemné nikomu.
No evidentně pleteš, když ti vadí jak s přítelem jednají ohledně známek
To je skutečně mezi ním a rodiči, a ne nějakou žábou, co si za dvacet let ani nevzpomene, jak se tamta tehdy jmenovala ![]()
A tykáme si tu všichni.
Příspěvek upraven 27.06.24 v 19:53
@arinecka píše: Více
Děkuji za odpoveď a za pochopení.
Myslím, že je správně, že dbají na jeho vzděláni, to je důležité, ale jde o to, že má moc dobré známky a je v tomhle sám zodpovědný, ale pak když dostane jednu trojku z nějakého předmětu tak je zle.. a hned mají řeči typu, že se neučil a vykakal se na to, přitom tomu tak není…není toto už přehnané? protože je z toho přítel celkem pod tlakem
Kdo ví no. Jsou to prostě jeho rodiče. Teď tomu asi nebudeš věřit, to je jasný, ale třeba si na tuhle diskuzi jednou vzpomeneš, až budeš mít svoje děti. Ono ti časem dojde, že teď spoustu věcí vidíš jinak, než je uvidíš potom ![]()
Ok, díky za vysvětlení.
Víš, oni jsou každý rodiče jiní. Budeš s tím žít vždycky, ať už s tímto partnerem, nebo s jiným, v budoucnu manželem… Každý má jiný přístup, jiné názory.
Na to rada není. To musíš vzít jako fakt, že to takto bude, zhruba stejně, svého sourozence také nezměníš a musíš si zvyknout. Stejně tak budeš mít různé šéfy i kolegy. Práci změnit můžeš, rodiče svého partnera opravdu ne.
Lezla mi na nervy každá matka každého mého partnera, ale čím starší jsem byla, tím větší jsem měla nadhled a také čím starší partner už byl, tím menší na něj měla matka vliv (vyjma výjimek, kdy partner byl mamánek). Nebyly objektivně příšerné, ale když ti člověk starší o více než dvacet let, což je prostě znát, ještě mluví do života (ať už oprávněně nebo máš pocit, že už by neměl), leze to na nervy. Ty buď slušná, zkus to respektovat a nevytvářet v příteli pocit, že stojí mezi vámi, protože by mu to přineslo s rodiči konflikty. NAOPAK je zkus respektovat a získat si jejich důvěru. Protože nic jiného s tím NEUDĚLÁŠ. Ne něco, co by bylo pro tebe pozitivní. Opravdu svou nebo přítelovou revoltou nedosáhneš nějakých ústupků, jen by se to zhoršovalo.
A kdyz ti tady odkyveme ze je to prehnane, tak to zmeni co? Nechapu smysl dotazu. Bud si chces udelat vztah s jeho rodinou, prijmes jak funguji nebo uz ted budes vystupovat proti nim, coz nic dobreho neprinese a pokud to citi, budou vystupovat proti tobe. Rodice ted pro nej nechteji vztah. Chteji aby dodelal skolu a aby se jednou o sebe postaral. A vzhledem k tomu ze ho zivi, tak tahas za kratsi konec provazu. Holek je jako maku, oni asi nebudou mit uplne zajem se nejak prizpusobovat tobe a tomu co tobe prijde nebo neprijde normalni. Oni jsou rodina do ktere ty nepatris