Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky potřebovala bych radu, snad budete vědět. Přemýšlím trochu do budoucna…máme teď 4 měsíční dceru, 14.srpna mi končí mateřská dovolená a chci si vzít rodičák na 2,5 roku. Někdy v půli příštího roku bychom se chtěli začít snažit o druhé miminko, zkrátka kdyby to vyšlo, abych rodila cca ve 2 letech Aničky. A o co mi jde. Byla jsem zaměstnaná do 31.12.2011, to mi končila smlouva a kvůli těhotenství mi nebyla prodloužena, takže jsem vlastně jakoby nezaměstnaná. Jak to bude v případě rodičáku na druhé dítě? Asi budu mít nárok pouze na tu 4 letou variantu, že? Vím, že jde provést volba přes přítele, přítel má odpracováno sice 10 let ale pracuje jako OSVČ a neplatí si nemocenské pojištění, takže by to nešlo ani přes něj, že? Zajímalo by mě, jak dlouho by si musel platit nemocenské, aby ten nárok vznikl? Radši bych jim teď posílala nějaké peníze na to nemocenské, aby byl nárok na lepší rodičák, než pak ten 4 letý…snad jste můj dotaz pochopily, je to hektické ale nevím jak jinak to napsat ![]()
@Verca1989 Myslím si, že těch 270 dní (když je to tak v podmínkách) - ale stropro to nevim.
Pokud to dobře chápu jak to píšeš tak budeš mít normálně nárok na rodičák na tři roky.Moje známá to má podobně jak ty píšeš a bere rodičák na tři roky.
@tadynek16 Je nezaměstaná, na 3 roky to mají jen maminky, které mají smlouvu na dobu neručitou ![]()
@tadynek16 teď u dcery nárok mám, protože jsem v těhotenství byla zaměstnaná a na mateřskou jsem stihla nastoupit v ochranné lhůtě 180 dní ale od začátku roku jsem bez zaměstnavatele, takže si myslím, že nárok nemám
@Verca1989 Jsem na tom stejně, s tím rozdílem, že já právě jsem ted v té ochranné lhůtě.
@MartickaNela a stihneš nastoupit? Já jsem prvně chtěla s miminkem počkat, až bych dostala smlouvu na dobu neurčitou ale naštěstí mi kolegyně řekly, že to nemá smysl, že u nás v práci se takové smlouvy nedávají…i ženské co tam dělají 15 a více let mají vždy smlouvu na rok a popř. jim ji prodlouží. Bylo mi řečeno, že se mnou po mateřské počítají ale nevidím to moc růžově, už teď propouští plno lidí, protože nemají práci, takže kdoví jak to bude za pár let…
@Verca1989 Jo jo nastoupit stihnu na MD, ale právě taky jsem přemýšlela o druhým, že když už bych chtěla tak chvilu po sobě, aby k sobě měli blízko, takže oddělat mezi rok se mě moc nelíbí, muselo by to jít přes tatínka ta druhá RD.
@MartickaNela no právě, a taky člověk nemá jistotu, že by tu práci našel, že by dítko vzali do školky, takže by to druhé mohlo být taky za 5 let…budeme to muset nějak udělat teď, zkusím se optat na sociálce až půjdu vyřizovat rodičák, jestli to tak jde a hold oželím z rodičáku nějakou kačku teď, než pak brát necelý 4 tisíce… ![]()
@MartickaNela píše:
@tadynek16 Je nezaměstaná, na 3 roky to mají jen maminky, které mají smlouvu na dobu neručitou
Tak to jsem holky nevěděla ![]()
@Verca1989 no to máš necelýho 3/4 roku, ale pokud by to šlo takhle udělat, jako doplatit si to, tak je to určitě dobré řešení.
Mám to úplně stejně jako zakladatelka. Skončila mi prac. smlouva, šla jsem na mateřskou. PAk tříletý rodičák.
Chtěli bychom druhé. Manžel OSVČ, takže si teď začal platit nemocenské. U nejnižšího sociálního to je nějakých 140,– měsíčně. Musí si ho platit min. těch 270dní(což je 9.měsíců) a tím pádem si budu potom volit délku rodičáku přes něj. Hned po porodu se pak nastupuje na rodičák, bez mateřské.